Reklama

Reklama

Bhután - Hledání štěstí

  • Slovensko Bhután - Hľadanie šťastia
všechny plakáty
Trailer 2
Dokumentární / Krátkometrážní
Slovensko, 2008, 33 min

Režie:

Pavol Barabáš

Scénář:

Pavol Barabáš

Kamera:

Pavol Barabáš

Hrají:

Marek Ťapák (vypravěč), Matej Landl (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Hovorí sa, že na Bhután zabudli ľudia, ale nikdy nie bohovia. Starodávne horské kráľovstvo učupené medzi indickým Assámom a čínskym Tibetom domorodci nazývajú po svojom - Zem hrmiaceho draka. Putovanie zabudnutou krajinou, v ktorej ľudia uctievajú všetko živé, je rozprávaním o šťastí. Vnútorný pokoj tu je cennejší, než zhon za matériou sveta a harmónia s prírodou sú všetkému nadradené princípy. Dobrý kráľ sa stará o blaho poddaných. Namiesto hrubého domáceho produktu presadzuje hrubé domáce šťastie. Je to akoby rozprávkový svet. Malé himalájske kráľovstvo si totiž v krehkom ponímaní šťastia zvolilo zvláštnu cestu. Možno, že správnu. Zatiaľ... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

rekkky 

všechny recenze uživatele

Subjektivní dokument, který je zacílený na znázornění krás Bhútánu bez nadbytečných příkras a lze v něm vypozorovat jednak itinerář putování, ale také představení domorodé kultury. Tento expediční film dokonale transformuje tamní atmosféru a zprostředkovává autentický zážitek, přičemž komentář je ve většině případů trefný, ale objevuje se i patos. Nicméně se jedná o velmi pěkné pojednání s perfektními záběry, které berou dech a mají blahodárné účinky, protože v dokumentu se objevují nekonvenční obyčeje a způsob života. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Vnútorný pokoj, aj keď v chudobe, je cennejší než zhon za matériou, hovorí film. A my, čo napriek tomu sa stále ženieme za matériou, hlceme fast foody, nadávame v dopravných zápchach a sme v strese, vieme, že je to pravda a predsa nedokážeme žiť inak. Ale aspoň vieme, že iní to dokážu a keby sme chceli ....Asi nechceme. Napriek tomu - úžasný film. ()

Smerfetka88 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru si Bhután určitě zaslouží 4*. Zaujaly mě informace o této nevšední zemi, které tak trochu předčily formu, jakou byl dokument vytvořený. Ale i tak zajímavý a poučný snímek. ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to nebolo dlhšie. Krásna krajina, s krásnymi a snáď aj šťastnejšími ľuďmi ako sme my tu. Jasne, že sa tam moc preháňa a idealizuje, ale tie myšlienky čo tam odzneli boli veľmi pekné a môžeme si z nich zobrať ponaučenie. Domorodá hudba a zábery na Himaláje úchvatné. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Je to posledná priemyslom nedotknutá krajina na svetě.“ Bhútán je nádherný kus krajiny, na němž je více než příjemné spočinout zrakem. Proto není divu, že obrazová část tohoto dokumentu je úchvatná. Myšlenky autorů taktéž nejsou od věci, zajímavě konfrontují bhútánskou cestu pokroku s pokrokem, jak je chápán v materialisticky orientovaném světě. Po celou dobu sledování jsem se však nedokázal ubránit pocitu, že autorům dokumentu Bhútán až příliš učaroval a oni jej nedokázali vidět v jiném než pozitivním světle. Trochu více objektivnosti by neškodilo. ()

Neubauten 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, čo tí Slováci filmári majú proti krásnemu konzumnému životu západnej civilizácie. Ale vážne, chýbala mi tu autentickosť, rozhovory s miestnymi, mal som pocit, že celý komentár mohol byť ku krásnym obrázkom napísaný v trojizbovom byte v BA a výsledok by bol rovnaký. ()

pepito25 

všechny recenze uživatele

Pavol Barabáš a opäť jeho citlivý pohľad, ktorý nič nevnucuje, ale iba ukazuje a sprevádza. Nádherné zábery z nádherného sveta. A to hovoríme o krajine ležiacej medzi Indiou a Čínou! Hrubé domáce šťastie. Keby sme sa tak na to vedeli pozrieť inak ako na dokument o niečom, čo sa nás netýka... ()

Reklama

Reklama