Reklama

Reklama

Carstensz - Sedmá hora

  • Slovensko Carstensz - Siedma hora
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Vysoko nad neprebádanou novoguinejskou džungľou, prerážajúc ťažké dažďové mraky, sa týčia Snežné hory. Nad nimi sa vypína vápencový ihlan – najexotickejšia a zároveň najťažšie dostupná hora sveta, Carstensz Pyramid. Ako prvý stál na jej vrchole v roku 1962 Heinrich Harrer. Prístup k jej úpätiu cez územie kmeňa Damal patrí aj dnes medzi najdobrodružnejšie expedície. Okrem získania povolení je najväčším problémom presvedčiť nahých domorodcov, aby nám z pomáhali s transportom materiálu cez divoké rieky a horskú džungľu až na zasnežené ľadovce pod legendárnou horou. Dych vyrážajúce prekvapenie však ešte expedíciu len očakáva... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Na úvod bych chtěl podotknout, že Barabášovy dokumenty hltám jako osvětimský chovanec plesnivý chleba a jsem dokonce schopen povznést se nad jeho obvyklé ekoteroristické žvásty, jak je civilizace na piču a jak by bylo nejlepší, kdybychom se všichni svlékli donaha a vylezli zpátky na stromy. Jsou docela strhující a velmi poučné, zejména co se týká módních trendů, a jeden je pak kompletně v obraze, čím si propíchnout rypák, aby byl IN v Horní Voltě nebo co si narazit na čuráka, když si chce na Nové Guinei vyjít mezi lidi. Všechny bych je z voleje pětkoval, až na tuto nešťastnou „Expedici Oupn kárd aneb co všechno je schopen cvaknout řadový municipální poplatník“! Vím, že z něčeho se ty filmy platit musí, ale dělat píár Pražskému krysaříkovi je přinejmenším amorální a hodné čestného člena Městské krady Prahy 1. A to si tehdejší neúplatný a poctivý primeros a zarytý ekologický pasivista ani charitativně nevzal neplacené volno jako o rok později na Everest, a tak jsme mu, chudákovi, mohli zasponzorovat príma adrenalinovou dovču na Papui. No, ještěže jsme to udělali! Jen povolení na Čomolungmu mu posléze sežralo polovinu ročního primátorského platu a Pája zajisté musel minimálně šest měsíců žrát omítku a pilinové placky, aby to utáh ze svých skromných úspor. Jedna nejmenovaná stavební firma, jejíž kšiltovku si asi jen nedopatřením nevzal do věží, by mohla povídat. A tak se pražský Skutr bezostyšně a s arogantním xichtem prodírá deštným pralesem s razancí Metrostavu tunelujícího Blanku, a člověk až zalituje toho, jaké jsou ty tropické infekce na hovno, že nedokážou vyhnisat v pořádnou gangrénu a porazit takovou svini, kterou by ani Papuánec nežral. Ačkoliv tento dokument naplňuje Barabášův poutavý standard, jako jediný jej bez skrupulí z výše uvedených důvodů odstřelím, přestože obsahuje jednu z nejlepších komediálních skečí za posledních pár let. Opravdu jsem smíchy chrchlal brikety, když ústřední skálošplh s tlemícím se Bémem za prdelí ke konci prohlásil, volně cituji: “Opravdu nechápu, proč ti nosiči ženou ty ceny do takových extrémů, nejsme přece žádní zlatokopové!“, načež jim za jejich služby vykešuje v přepočtu kulatých šestnáct mega, aby si je v nějaké té bohem zapomenuté prdeli nevyudili na období dešťů. Šrajtofli naneštěstí Pavlík doma nenechal. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Na to, aby som videl, čo sa deje so svetom, nepotrebujem sebaprezentačnú Al Gorovu jedenapolhodinovú prednášku. Na to stačí 44 minút dobrodružsta siedmich odvážlivcov, putujúcich na najvyššiu horu Novej Guiney, jednu z najnedostupnejších na kontinente. Domorodí nosiči nebezpečne lačnia po peniazoch, ale ako mlynárove sliepky za zrnom po nich prahnú všetci: armáda, povstalci, zlatokopi, mafiáni. Kresťanské misie a prospektori importovanými globalizovanými normovanými príncipmi ničia pôvodné kultúry. Najvýnosnejší a najväčší lom na svete, prevádzkovaný americkou ťažiarskou korporáciou (priemerný mesačný plat 18 000 USD) devastuje brutálnym spôsobom krásu guinejskej horskej džungle. Ľadovce v horách sú menšie o dve tretiny oproti zápiskom prvolezca Harrera zo 60. rokov. Oblasť je nepokojná, vodca opozície zavraždený, vláda podniká vrtuľníkové nástrely do osád, horolezecké výpravy do hôr miznú bez stopy. Získať povolenie na vstup je nemožné bez abnormálne vysokej finančnej úplatkarskej reťaze. Barabáš z odvážneho kroku do neznáma vydestiloval svedectvo o dobe, o svete, o nás, podopreté naturalistickými zábermi úchvatnej prírody i drsnými dezinfekčnými operáciami. Pre mňa doposiaľ najlepší režisérov film. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Asi tu budu za kaziče dobrého hodnocení, ale já zas tak unesen nebyl. 44 minut bylo pro mne skutečně krátkých pro tak zajímavou expedici. Již sám průchod džunglí, by si zasloužil delší nahrávky. Dobytí vrcholu, což je jedna z věcí ke které směřuje snímek se odehrál doslova v pár minutách a asi dvou větách... Zkrátka takové home video, bez rozmyslu vědomě a s rozvahou dokumentovat celou expedici. Kameramana zde dělal jeden z členů týmu a někdy je znát, že se spíše věnoval tomu jak držet tempo a překonávat složitý terén. Kameru vytáhl vždy jen na chvilku a tak snímek působí sice hodně dokumentárně, ale zasloužil by si lepší zpracování, protože příroda kterou expedice procházela byla neskutečně nádherná. To není nic proti členům teamu, je to názor na následné zpracování filmu z pořízených materiálů. Všichni mají můj obdiv za svoji odvahu a vytrvalost a to včetně Pavla Béma, který u mne jinak svoji osobní prestyž ztratil coby primátor Prahy.... Nebudu spoilerovat, takže jen dodám, že z konce jsem byl v šoku jako všichni tady. Naše civilizace je zkrátka divná a kdo ví, zda ji jednou také nepohltí džungle... * * * ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Další z řady mnoha výšlapů na nádhernou horu světa. Kromě nehostinných podmínek to celé značně komplikovalo množství černých nosičů, kteří byli poměrně silně navyklí na vůni peněz. Bez peněz na horu nelez. Jinak taková klasika. Přelanovalo se pár říček, kde bylo vody po kolena a možná pár kousavých zvířátek. Potom následoval běh přes špičaté kamínky, který zvládli negři bez bot. Respekt! Každou zastávku zpestřovala hádka o peníze, kde se vytahovaly mačety i se natahovaly luky, když zřejmě Pavlík nechtěl vhodně peněžně docenit tvrdou nosičskou práci. Na závěr se tedy dostalo i trošku na to horolezectví, které se zřejmě filmuje hodně špatně, proto mu bylo dopřáno pár minut. Na úplný závěr pak nějaké to ekoposelství, které bylo z mého pohledu mnohem údernější a lépe zpracované, než to bývá obvyklé. Líbí se mi, když je provázané se začátkem, kdy mu nepřikládáte skoro žádnou váhu a po několika minutách záběrů čisté přírody je vám zopakováno a nějaký dojem ve vás rozhodně na pár dní zanechá. Dohromady takové silnější 3 *. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Barabášových dokumentů testující limity toho, kam se horolezci-dobrodruzi vůbec mohou vydrápat (a nenechat se cestou zabít a sežrat). ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ako celok fajn, ale občas tomu dochádza dych. Je to aj tým, že tentoraz nebolo k dispozicii dosť materiálu (v podstate chýba vyvrcholenie, aké by ste čakali od "horolezeckého" filmu). A občas sa to preháňa so zábermi na penisy domorodcov... V závere však Brabáš ukazuje, že vie aj z hovna upliesť bič a film zrazu dostáva zmysel. Posolstvo je nevyhnutné, ale na tohto režiséra je výnimočne málo patetické či prvoplánové. Dobrá práca, keď to však porovnáte s Hatiarovým (tiež sa pýtate, kto to sakra je?) prekvapením STRATENÍ NOMÁDI, Barabáš stráca zo svojho lesku... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Sedem veľkých vrchov. Sedem kontinentov. Sedem ľudí. Aj keď to tak znie, nie je to žiadny komentár k nejakému epickému traileru. Je to projekt Seven Summits, ktorého účastníci majú vyliezť na sedem najväčších vrcholov sveta. Carstensz je najobtiažnejšia ľadovcová hora a zároveň najväčšia hora Austrálie a Oceánie. Barabáš vytvoril púť, podobnú tej po Antarktíde, kde je ťažká cesta, plná chorôb, nebezpečných rastlín a nespokojných domorodcov, zakončená vytvorením tábora pod horou, kde hrdinov ešte čaká náročný výstup. Ďalší s dokumentov, kde Barabáš ukazuje vplyv človeka, na fungovanie prírodného spoločenstva. Tam, kde v Mamberambe ukazoval prírodné domorodé kmene vo svojom prirodzenom prostredí, tu ukazuje rovnaký kmeň ovplyvnení kresťanskou misijnou stanicou. Domorodci sú oblečený a poznajú moc peňazí. Je to zvláštny pohľad. Vidieť ako sa to všetko pred očami mení. Ako niečo čo bolo nedotknuté, vyzerá neprirodzene a akosi nesprávne, aj keď to správne slovo je umelo moderne. Toto je pozadie ďalšej úspešnej expedície, ktorá patrí k najlepším filmom aké Barabáš vôbec natočil. Sila priateľstva a túžby spojenia s prírodou je tu veľmi silná. Kvôli takýmto filmom Barabáša ako tvorcu zbožňujem. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane celý dokument stojí na závere, ktorý má byť ako vyvrcholením útrap kvôli skazenosti ľudí z vonka a aj tamojších, na druhej oni sami sa na tom uplácaním podieľali, aby asi zvýraznili tú skazenosť, aj keď mám dojem, že oni len chceli tamojšiu horu vyliezť za každú cenu. Ale nechcem im to zazlievať, verejná príroda musí patriť všetkým a je mi jedno, či si honili ego a že na to minuli svoje peniaze, nemyslím že by boli ochotní riskovať napadnutie, keby sa tam vybrali potajomky. To ako Bém, či iní vnímajú korupciu je celkom smutné, mohli k tomu dať aspoň nejaké vyjdrenia, bez toho to môže pôsobiť len ako nafilmovaná dovolenka s moralizovaním a rečami v komentári, ktoré nemusia byť každému po vôli. Napriek tomu som rád, že to vzniklo, aj keď to je tak trocha kontroverzné dielo, no aspoň je to zaujímavý pohľad na náš svet. Nejaké umenie tu nehľadajte, je to taký cestopisný dokument s popisom trasy, ktorý by si zaslúžil aj dlhšiu stopáž, ale aj tak som celkom spokojný. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Barabášovy pseudofilosofující a líbivé kecy jsou mi podobně nesympatické jako osoba Pavla Béma, když si k tomu připočtu fakt, že dokument není nejzručněji zpracován(nedostatek natočeného materiálu vzhledem k podmínkám chápu, ale rozpačitý výsledek to neomlouvá), mé finální hodnocení nemůže být lepší než lehce nadprůměrné. Směšný a trefný je celý ten fakt, že kterýkoliv z těch nosičů by tam vyběhnul jen s batátama na zádech, kdyby chtěl-ale on nechce, protože(narozdíl od bělocha s dolarama v kapse a stokilovýma výbavama na cizích zádech) není tak duchovně vykořeněný a vyprahlý aby musel hledat smysl života, boha a egohoničské záběry na vrcholcích hor....... Relativně důležitá je poslední pětiminutovka. O tom to celé mělo být-o tom co všechno vězí za tou dírou v zemi, kolik kmenů kvůli tomu zaniklo, kolik lidí je kvůli tomu denodenně vykořisťováno, kdo učí všechny ty nosiče lásce k dolaru?!? Pche-vrcholky.. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Ach co dodat. Myslim ze ani absolutne nic nemusim,bo podpis barabasa pod touto vypravou hovori za vsetko. Stale mam zivo v pamati slova palovej vypravy z Guianeajskeho Pururamba, ze do stavnatej australie-oceanie uz nikdy:-)! Nadhera pozerat ich prekonavania vlastnych hranic,ciar...ktore ak sa prekrocia, nie vzdy existuje cesta spat. A o tom je aj najvasci australsky Carstenz Pyramid, co uvidite aj sami...Nebyt osudu, ktory ich chcel vsetkych zivych a zdravych spat, mohli skoncit strateny v nepreskumanych castiach tropickej dzungle, alebo bez akejkolvek najmensiej pozornosti pod ostrymi macetami domorodcov...Pre mna dokument ako tyky jasna fullka, nazdar ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Poutavá výprava džunglí na jeden z vrcholů Koruny Planety. Trochu moc důrazu na handlování s průvodci na úkor hory samotné, ale v tomto kontextu to je vlastně i pochopitelné. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Ja proste nemám slov na toto všetko, čo Pali Barabáš so svojím tímom dokáže. Klobúk dole. Carstenz je jedna z najkrajších hôr aké som kedy videl. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Pavel Bém v akci aneb jak si za prachy, který vydělal na pražákách, udělat dobrodružnej vejlet kamsi na "konec" Světa :o). Tak jako tak, klobouk dolů před tím, kam se tenhle chytrej pán se svou partičkou dobrodruhů pouští. Brodit se džunglí sice s místňákama, který ale stejně pořádně neví kudy tudy vede cestička. Záběry panenský přírody jsou hezký, ale mě by do tědlech míst nikdo nevyhnal ani za mák! Když skupina došla k hoře, jejíž vrchol byl jejich cíl, tak po nich šerpové chtěli mraky peněz za služby a češi jim je samosebou nechtěli všechny dát. Tak tam jeden domorodec začal napínat luk se šípem a hned borci tahali doláče ze šrajtofle :o). Dokument zajímavej, ale už sem viděl lepčí. Tenhle je zajímavej v tom, že si jednu z hlavních rolí střihnul bejvalej pražskej primát-or :o). ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Skutečně silný dokument, velká poklona za organizační i fyzické výkony výpravy v pralese a s domorodci. ()

jura-roy 

všechny recenze uživatele

Snad bych radši neviděl poslední část dokumentu, kdy lezecký tým opouští horu Carstensz. Bylo mi až špatně z té hrůzy, kterou tam člověk postavil a provozuje. Chápu, že doly a rozvrtaná krajina je všude na světě, ale v takto neposkvrněné přírodě je to až k pláči. ()

Reklama

Reklama