Reklama

Reklama

Vlaštovka (pionýrská)

(pořad)
  • Slovensko Pionierska lastovicka
všechny plakáty

Obsahy(1)

Pionýrská vlaštovka byla v dobách normalizace propagandistickým televizním pořadem Československé televize určeným dětem a dorostencům. Vysílala se v sobotu a byla připravována střídavě v českých a slovenských studiích Československé televize. (Karlos80)

Recenze (23)

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Komunistická mašinéria selektovala a spracovávala jednotlivca už od útlej mladosti. Potreba robiť z ľudí bezduché poslušné zombie, ktoré nevyčnievajú zo zástupu bola pre tento zvrátený režim prioritou. Pretože len zničená, zadupaná osobnosť dokonale vyhovovala ich predstave sporiadaného občana. Odlišnosť sa netolerovala. Iskrička, pionier, zväzák, voják, komunista, dôchodca... iná cesta viedla do záhuby. Propagandistické zvratky tejto doby, akým bola aj "Pionierská lastovička" ma dokážu doteraz maximálne znechutiť, len čo si na ne spomeniem. Fuj tajbl! Nechutný odpad! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Celkem nudný pořad, který měl však jednu nepopiratelnou výhodu: v rámci Pionýrské vlaštovky byly vysílány populární seriály pro mládež. Trochu mě překvapuje jméno Haničincové v soupisu účinkujících, ale matně si vybavuji a je tudíž i celkem pravděpodobné, že součástí sobotního dopoledního vysílání byl i Malý televizní kabaret. ()

Reklama

Emperor1 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si tuhle příšernost ještě s Marcelou Augustovou (vypadá holka furt stejně) ... ani tehdy, ani dnes nechápu, kdo se na to mohl dobrovolně a se zaujetím dívat ... Ale pořád lepší, než zrnění, monoskop a pípání, aspoň nějaký obrázky se tam hejbaly, za což jsem byl o sobotních brzkých ránech vděčný ... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pionýrskou vlaštovku jsem bral jako čirou nouzovku, když v sobotu pršelo a já zrovna nic nelepil z Ábíčka. Nevybavuji si tam teď po letech nic ohledně  nějakého zásadního ideologické výplachu, krom pionýrů pochopitelně. Na ty jsem kupodivu už tenkrát nahlížel lehce odměřeně, protože vedoucí mého turistického oddílu (geniálně ukrytého pod křídly ČSTV), kovaný skaut co jezdil na čundry ještě s Foglarem nám tak nějak nenápadně pionýry znechutil jako totální mastňáky :-). Jo on byl něco jako agenc Commandos přímo v nepřátelské linii konající parádní záškodnickou činnost. Bodejť by ne, my jezdili na čundry v zeleném, každý často oblečen do kousků  ještě po wermachtu nebo spojencích a pionýři jeli do lesa v bleděmodré košili a rudém šátku. Usárny pochopitelně nenosili a na rudých a modrých batozích VHV často nosili ešusy bez obalu bimbající se s lžícemi přivázanými hlabala provázky. často taková skupina díky cinkání byla slyšet dávno předtím, než jste ji v lese potkali.  My měli košile zelené a vždy jsme byli vedeni v tom, že les a zvěř o naší návštěvě nesmí  vědět ani z hlediska hluku ani vizuálně. Ideologii jsme do toho netahali, alespoň nám nebyla zdůrazňována. Pionýrská vlaštovka jistě místy odvedla svůj kus práce coby televizní pořad pro děti (byť to byl primárně nástroj režimu a jeho propagandy), každopádně jak jsem psal výše. U mne byla až daleko na chvostu za Studiem kamarád a jinou činností jako opravdu nouzová výplň dne. A podobně to bylo i s Pionýrskou sedmičkou, která už ideologie byla plnější a do ruky jsem ji bral jen když nebylo poruce Letectví a kosmonautika nebo milované Ábíčko. * * ()

e-pilot 

všechny recenze uživatele

Dětské pořady vysílala ČST dost často. Dopoledne Rozmarýnek, odpoledne ve středu Vegu, ve čtvrtek Magion, v sobotu Pionierskou lastovičku, v neděli Studio Kamarád a poobědovou pohádku. Pravda je, že Pionýrská vlaštovka z Prahy byla hodně komunisticko-budovatelská, zatímco slovenská verze - vysílaná na střídačku s českou a navíc ještě střídavě z Bratislavy a z Košic - byla mnohem zábavnější. ()

Zajímavosti (2)

  • Česká verze pořadu se vysílala z televizního studia Skaut ve Vodičkově ulici v Praze. (sator)
  • Původně se cyklus jmenoval jen Vlaštovka, až později v době normalizace došlo k přejmenování na Pionýrská vlaštovka. (sator)

Reklama

Reklama