Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychiatr František Soukenický nevypadá na první pohled jako nenapravitelný sukničkář, přesto ho zálety připraví o všechno. O zavedenou praxi, když se rozejde s milenkou Ivetou a ona ho udá lékařské komisi, která mu vzápětí odebere licenci. A následně o tolerantní manželku Elišku, která se rozhodne vyměnit ho za advokáta Viktora, jenž je mimochodem Františkův kamarád a rovněž bývalý pacient. Muž je nucen nastěhovat se k laskavé, ale poněkud dotěrné matce a po řadě neúspěšných pokusů získat zaměstnání přijme práci, kterou mu dá nerudný bratr Miloš, majitel autoškoly. Tu ovšem ve skutečnosti vede jeho atraktivní manželka Peggy, věčně flirtující s automechanikem Jardou. Začne flirtovat také s ním, stejně jako žačka autoškoly Natalie, a František, přestože se netají snahou získat zpět těhotnou Elišku, nedokáže svodům žen odolat. Vymlouvá se sice na hormonální poruchu, jenže se kvůli ženám a nedostatku sebekontroly dostává do stále dalších potíží a nakonec za každou chybu zaplatí. (TV Nova)

(více)

Recenze (380)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Film o tu více, tu méně pochopitelných vztazích tu více, tu méně uvěřitelných lidí. Josef Polášek vsadil na totálně civilní projev hraničící s bezvýrazností, a "díky" přispění tichého příběhu zajímavého snad jen těmi (pro mě) nepochopitelnostmi spíše uvěříte tomu, že se zmíněné pojetí role erotomana Františka nevyvedlo a sledujete rezignovaného sukničkáře z povolání, jímž smýkají jak lidé v jeho bezprostředním okolí, tak i sám život, a ne s během věcí ne zcela smířeného a chování ostatních chápajícího muže (navíc v oboru chápání pohnutek vzdělaného!) toužícího po lásce a potřebujícího sex. František Je Děvkař je velice rozporuplný film, k němuž bych cítil jako tak nějak nefér gesto ukázat na něj jako na špatný. Nesporné je tady bohužel snad jenom to, že NEJDE O KOMEDII. Daleko přiléhavější by bylo označení vztahové drama s občasným výskytem komediálních prvků. 50% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zatímco film je s přibývajícími minutami stále horší, herci líbají dno od samého začátku. V některých momentech úmyslně, většinou ze zoufalství. Jako by nevěděli, jsou-li aktéry komedie (a jak moc střelené komedie) nebo seriózního dramatu o nevěře. Tápal jsem s nimi. 50% Zajímavé komentáře: Gemini, genetique, petaspur, Ony ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Po více než deseti letech se mi František líbil více. Upřímně vůbec nevím, zda ten film dozrál, nebo jsem ho více přijal já, každopádně snímek je příjemně "prušinovsky" ulítlý a už v něm probublávají na povrch vážnější témata, třeba jako neschopnost lidí oprostit se od fádního života. 70%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Normálně jsem z toho čekal takovou tu průměrnou sračku, ale vyklubalo se z toho vcelku vydařilé soukromé drama jednoho člověka, ordujícího pod jménem Josef Polášek. Ten díky Čtvrtníčkovi trošičku obletěl republikou a stal se nejen díky jemu tak trochu slavným, a já musím říct, že díky Františkovi jsem si ho oblíbil ještě více, ačkoliv zdejší hodnocení z tohoto filmu dělá docela průměrnou kravinu o ničem, a to vůbec není pravda, ba naopak. Délka ideální, vypravování příběhu upoutalo mojí pozornost a já jsem se divil jak jsem se do toho všeho tak snadno dostal, i když jsem se bál, že to bude kravina, hlavně podle ukázek, které jsem viděl v kinech a příliš mě nezaujali. Pár problémů by se vybrousit docela dalo, ale že bych v negativech měl tvrdit to, že bez Čtvrtníčka by se film dokázal obejít, na to bych si stoprocentně nevsadil. Bezpečně ale můžu říct jedno, a to že tahle komedie přinesla ke mně svěží závan vtipnosti a já jsem za to ještě radši, už jen proto, že to je český film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $787,607║ No, nepochopím na čo sa dookola točia takéto ako že komédie, ktoré fakt nemajú čo ponúknuť, hlavne keď je dej tak nezáživný že ma to proste nútilo predčasne opustiť sledovanie tohto filmu. /25%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že Franta nebyl vtipný. Měl své pěkné momenty, kdy jeho pohled "spícího inženýra" dokázal rozesmát stejně jako hlášky s nulovou intonací bez ohledu na téma. Ovšem samotná myšlenka, že nějaký muž podobného vzhledu (se vší úctou k Joseovi!) bude takový stroj na klácení dámských těl se mi sama o sobě vzpouzí jako naprosto absurdní (a to nepíšu o stylu, jakým "svádí"...to je pro mě na úrovni psích očí Glenna Hansarda ve Once prosícího o sex). Kontrast jeho "mužství" a boje o manželku s nudným právníkem je asi nejpříjemnější částí jinak slabší komedie o tématu, v kterém se zjednodušují lidská povahy (muž buď děvkař nebo idiot, s kterým žena vytírá podlahu, proti tomu žena, která je buď lehká dámička nebo zamilovaná manželka, co neví, co opravdu chce). Komedie o sexu, v které je sex to jednoznačně nejnudnější. PS: ten vtip s otcem je ovšem tutovka:))))) ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

FRANTIŠEK JE DĚVKAŘ je další z řady misogynních českých filmů (viz BOBULE, v nichž ženy roztáhnou na požádání, či CHYŤTE DOKTORA, v němž je "schvalována" bigamie), ale řadí se svou kvalitu k tomu lepšímu. Nestojí na jednom nápadu, i když tak nemůže ohromit inscenačním talentem jako CHYŤTE DOKTORA, a Prušínovský má na rozdíl od Bařiny v BOBULÍCH schopnost vyprávět a pointovat, neiddealizovat a nespadnout do reklamního kýče. Přesto se nemůžu zbavit pocitu, že i přes obstojný scénář (na kterém je poznat, že jeho dramaturgem byl bohužel Jarchovský, a tak se zde střetávají reálné postavy s figurkami, v druhé polovině vyprávění posouvá až moc náhod a nechybí scénkovitost), herecké výkony (Poláškovi děvkaře nevěřím, ale je mi sympatické obsazení málo známých tváří a jejich utlumené výkony sloužící celku jsou kvalitní) a realizaci (špatně sestříhané jakékoliv "akčnější" pasáže - metro, bouračka, zato obstojná práce s hloubkou ostrosti) se jedná o televizní podívanou, která omylem zabloudila na plátna kin. Ale je mi sympatické, že postavy se - tak jak v životě - výrazně nevyvíjejí a film se nesnaží moralizovat. Závěrečné "zacyklení" je tak příznačné i pro soudobou českou kinematografii. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No ackoliv je Frantisek docela fajn devkar a hraje ho sympatak Polasek, film je jen dalsi ceska vztahova tragikomedie, takze si film za tejden uz pamatovat nebudete, protoze se tu nic moc zajimavyho nedeje a treba drsnacky vypadajici Ctvrtnicek je absolutne nevyuzitej. Ne, ze by me to vylozene sralo jako jiny soucasny cesky pociny, ale to je hlavne diky Polaskovi, scenar proste za moc nestoji. Lepsi 2*. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem si vyrazil do kina na český film s nadějí, že odejdu alespoň dobře pobaven. František je děvkař to téměř splnil, ale rozhodně to nebyla žádná bomba (párkrát jsem se zasmál, ale být to delší tak nevím, nevím). Velkou devízou je příjemný výkon Josefa Poláška a vedlejší role Petra Čtvrtníčka či filmového bratra Poláška. Ovšem říkám na rovinu, že scénář mi přišel slabý a kameraman se také zrovna nevyřádil. Na české poměry dávám slabší tři hvězdičky, ale jedno vím jistě, že už to podruhé vidět nechci....... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli mi tím svým lulanem tady budeš klátit studentky, tak ti ho vlastnoručně ukroutím." František je děvkař, protože je to normální a hlavně je to jinak, než to vypadá. Zkrátka dokud se František rozcházel s hromadou slečen, tak to byla sranda. Když se vydával za odborníka na tropické pralesy, gaye či samotáře, tak jsem se bavil. Jakmile však byl sám opuštěn a propuštěn, tak přišla na řadu slibovaná melancholie a zábava utekla na Bahamy, protože špatně vyplnila daňové přiznání. A tím mě naštvala, protože já jsem byl nastoupen, připraven a ochoten se bavit. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Svatý Františku... Asi sis nasral do úst, nebo pak nechápu, proč tu čudlárnu už aspoň někdo nenaučí normálně(!) mluvit!!! A co má jako teda ráda ta Eliška? Asi prasečinu... Nebo Indočínu? %-o . . . Jinak jak jinak zas jen bída a utrpení... °-[ - - - - - (Poprvé viděno 11.2.2012 na >tv nova frantumá< , hodnocení 5656., komentář zde naprušený jako dvastafrantadevětaosmdesátý - 11.2.2012) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film o debilovi, kterej soupeří s jinym debilem o přízeň nějaký naprosto odporný a navíc těhotný krávy. Co to jako je? Komedie? Spíš bych řek, že je to zoufalství. Tento film šel zcela mimo mě. Hvězdičku dávám jen za Čtvrtníčka. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem viděl Františka. Toho děvkaře. Film, který mi bude navždy připomínat krásné časy václavovických THS, kde se o Františkovi bavila Ony s Vladysem. Takže taková nostalgická povinnost. Musím říct, že to bylo skoro na čtyři hvězdičky, a že to bylo lepší než většina posledních filmů Woodyho Allena. A začal jsem se lehce zajímat o Petru Nesvačilovou, která mě tam tak nějak zaujala. Asi to bude velmi schopná žena. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

František má jednu výhodu - není zdaleka tak špatný jako některé neumětelské výtvory posledních dvou let, neprovokuje svou zjevnou tupostí a je na něm dokonce vidět snaha o jakés takés sdělení. Převažujícím pocitem je ale rozpačitost a nedotaženost toho, o čem se snaží vyprávět. Je to stejně rozpačité jako hlavní hrdina filmu. Ve svém výsledku je to spíš snímek, u kterého si člověk uvědomí, jak jiným kouskům křivdí. Takovému O rodičích a dětech od Michálka jsem původně dal tři hvězdičky a u Františka jsem si uvědomil, jak dobrý v porovnání s naším průměrem ten film vlastně je. Takže sledovat tuhle rádoby komedii taky nebyla ztráta času, aspoň jsem vylepšil hodnocení jiným filmům. Celkový dojem: 35 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Neúnosně dlouhá reklama na takové to domácí žvýkání, v které se však nežvýká, nehraje a ani nesměje. Františkovi bylo po celou dobu filmu záludně odepíráno pomoci tím, čím si evidentně prošla invence autora. Čili kastrací.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

V rámci českého komediálního rybníčku jednoznačný úspěch, jinak ale dosti povrchní a vlastně i tuctový pokus o jakousi životní výpověď, které chybí originální vtipy (prakticky všechno jsem viděl jinde a v lepším provedení) a především hutnější děj, jenž by nepotřeboval postrkovat imbecilními náhodami typu František balí buchtu v metru a vidí ho přitom jeho vlastní žena, František "flirtuje" s babou svýho bráchy a ten náhodou vchází do dveří atd.. Kdyby se Prušinovský od těchto momentů distancoval a vsadil víc na dialogy, které nejsou vůbec špatné, mohl dosáhnout mnohem výš. A to i přes fakt, že Poláškovi děvkaře neuvěříte ani když se před či při projekci opijete. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Typ klasickej americkej teenagerskej komédie dostal serióznejší vzhľad, no stále je to obyčajný tuctový produkt, ktorý dnešná konzumná spoločnosť zhltne aj s navijakom. Príbeh je spočiatku zaujímavý a dokonca občas aj vtipný, tvorcovia ale urobili veľkú chybu, keď sa ho po polovici filmu rozhodli odkloniť do dramatickejšieho ladenia. Celý film sa krvopotne škrabal na kvalitu tretej hviezdičky, keď tu zrazu prišiel záver. Zbytočne sentimentálny a poučný. Keby si celý film udržal nezáväznú atmosféru, tak by to bol naozaj podarený priemer. 50%. ()

Reklama

Reklama