Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se srazí vlak s autem, málokdy je to veselé, tentokrát však jeden z cestujících z automobilu přežil. Mladý chlapec však na tom není psychicky ani fyzicky příliš dobře. Stejně jako strojvůdce, který měl celou nehodu přímo před sebou. A mezi těma dvěma začne pomalu vznikat podivné přátelství. (oficiální text distributora)

Recenze (41)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Citové vydírání nemám rád. A když to z Vás film tahá, jak z chlupaté deky, dlouho u toho nevydržíte. Křižovatka osudu je hrozně smutnej film, plnej odsouzení, utrpení, upřímnosti a odevzdání. Filmem se celou dobu táhne smutná atmosféra a čekání na nejhorší. Kdo má na takové filmy pořád koukat? Nedávno zrovna jsem viděl 127 hodin. Konečně jsem mohl říct, že tak nádhernou oslavu života jsem ve filmu snad ještě neviděl. Ale tady? Zmar a pláč, který se ve filmech objevuje neuvěřitelně často. Proč? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tohle místo zrovna nepatří mezi ty nejšťastnější pod sluncem.. A právě tady je jedno manželství už dlouho zkoušeno osudem, který promluví zcela nečekaným směrem. Nemocná Megan se totiž dozvídá, že proti její rakovině už nelze bojovat, zatímco její muž Tom, zarytý strojvůdce, musí na kolejích přihlížet sebevražedné akci mladé matky. Ta tu zanechá jedenáctiletého chlapce, který se nehodlá podřídit sociálním pravidlům. Paradoxně to bude právě on, jenž stmelí jedno na první pohled beznadějné manželství, které léta přehlíželo bolavé skutečnosti. Dcera žijící legendy amerického filmu si vybrala poutavý příběh, který naštěstí lacině nevydírá, jen karty rozdá až příliš jednoznačně. Od samého začátku víme, jak se věci mají a kam podle všeho směřují, takže tím hlavním, co nás dokáže uspokojit, jsou herci. I přesto, že jsme ve vodách melodramatu, tak (jinde výtečně slizký) Kevin Bacon, stejně jako Marcia Gay Harden dokázali své postavy udržet v civilních polohách. Režijní debutantka bohužel v už tak provařeném balíku témat nepoužila nějaký osobitější přístup, jen komorní cestou natočila komorní drama. Tudíž nakonec je to zážitek jen zpola uspokojivý.. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení na mě čekalo v nedělním odpoledni na TV Nova. Na poměry této stanice jsem totiž zhlédl tento mimořádně atraktivní a kvalitní film, který rozhodně považuji za zdařilý. K tomuto filmu mě ani tak nepřiovedl námět samotný jako spíše téma železnice a nahlédnutí do života člověka, který železnici miluje a jemuž se jeho práce stala láskou a koníčkem. A tím se dostávám k tomu, že v tomto filmu naprosto brilantně exceluje Kevin Bacon. Jeho herectví, to je prostě něco výjimečného a už pomalu získávám jistotu, že jakmile někde hraje tento herec, tak to nemůže být špatný film. Navíc na tomto filmu je také zajímavé, že nám ukazuje, jak těžko se mnohdy někteří strojvůdci vyrovnávají s tím, že jim pod vlak skočil nebo vjel nějaký sebevrah, což se ve zprávách obyčejný člověk nedozví. Další plus pro tento mně dosud absolutně neznámý film. Takže příběh je v tomto filmu velmi silný a rozhodně je po celých těch 100 minut na co koukat a musím konstatovat, že jsem se skoro vůbec nenudil. Kevinu Baconovi ale zdatně sekunduje Marcia Gay Harden v roli jeho umírající manželky a Miles Heizer v roli sirotka, jemuž Kevin Bacon zabil při vlakovém neštěstí matku. Abych to zakončil, tohle je velmi příjemný a až nečekaně kvalitní film, který se mi rozhodně líbil a mnoho nechybělo k udělení maximálního hodnocení. To by však film nesměl tak moc tlačit na city, což je jediné mínus, které jsem na něm našel. Ale čtyři hvězdy považuji také za solidní hodnocení. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Přesto, že je hra na city sprostě prvoplánovitá a celý film nezadržitelně směřuje k prachsprostému ždímání emocí, tak jsem se dojetí na konci neubránil. Rails & Ties jsou povedeným dramatem s kvalitními herci. Už jen samotný Kevin Bacon je zárukou dobré podívané, navíc mu brilantně asistuje Marcia Gay Harden. Někomu může "příběh" připadat šíleně uslzený, někdo se může pozastavit nad mnoha děrami ve scénáři a nereálným chováním charakterů... Já jsem snímku vyčítal všechny tři věci, a přesto jsem po jeho skončení nelitoval příjemně strávené hodiny a půl. Bacon by se měl soustředit na dramata, ne se každý rok nepochopitelně zahazovat s průměrnými komediemi. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Koukám, že Hurvínek natočil víc filmů než jsem si myslel... Copak citový vyděračství, to samo o sobě ještě nemusí vadit, pokud má hlavu a patu. Křižovatka smrti ovšem připomíná bezhlavýho rytíře na vozejku, co se točí dokolečka jak pomatená káča a volá "ale jóóó, je to možný, takhle by to šló!" Sorry, nešlo. Takhle naivní nejsem ani já, když se na mě v kavárně usměje holka, který na krku visej dva kořeni. Jak je to doopravdy s tím stromem a jablkem, Alison? ()

Rosomak odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud chcete vidět, jak vypadá filmové vydírání, Křižovatka osudu je tím nejlepším příkladem, který se v poslední době objevil. Má to přesně všechno na co může tak naivní divák naletět. Tuny emocí, příběh, který je tak strašně vážný, herci, kteří mají neustále mokré oči nebo jemné tóny piána neustále hrající patetickou, straaaašně smutnou hudbu, plnou procítění a já nevím čeho všeho ještě... Jenže za tím vším prostě nic není. A nic nového vám ten film nedá. Jen to, že se dokážete krásně dojmout sami nad sebou z toho, že jste k takovému tématu citliví, což je přesná charakteristika fimového kýče. That´s all. Pokud na to chcete opravdu koukat, dobře přemýšlejte co a jak vám to film ukazuje. A možná budete stejně znechuceni jako já... (Film zastaven po 20ti minutách, už jsem to nevydržel.) ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Prednedávnom som s Kevinom videl a hodnotil "Death Sentence", kde hral akčného drsňáka a pomstiteľa. Moc som mu ho nežral. Ale citovo vyhorený týpek, ktorému umiera manželka a jemu sa to v práci posiera, to je trošku iná parketa. Celkovo dobre odvedená, ničím neurážajúca dráma, bohužiaľ len málinko vyčnievajúca z priemeru. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Bez toho tlačenia na "pílu" to mohlo byť o niečo lepšie... slzu som nevironil, avšak inštinkt mi vraví 5/10. Určite konám správne, však Kevin... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Dojemný a citlivě natočený příběh o bolesti, ztrátě a naději, o tom jak je život křehký a plný neobvyklostí. Díky výborným hereckým výkonům, zejména Kevina Bacona, dobře napsaným dialogům, a také díky citlivé režii, která se nesnažila vydírat ani exhibovat, ale spíš nenápadně vést emocemi jednotlivých postav, jsem se v každý moment dokázal nejen do kterékoli postavy vcítit, ale současně také o jejích pocitech s odstupem uvažovat. Když se vyšetřovatel ptá Toma: "Kdybyste to celé mohl udělat znovu, udělal byste to jinak?" a on po chvilce váhání odpoví "Znovu to udělat nemůžu." není to jen o kontrétní situaci na kolejích, je to o celém jeho životě, je to o životě nás všech, je to o tom, co mnozí pochopí až příliš pozdě. Pokud někdo tomuto filmu, plnému drobných a nenápadně roztroušených myšlenek nejen o životě, smrti a vztazích, vyčítá předvídatelnost nebo nedostatek překvapivých zvratů, pak je poněkud mimo a zjevně nepochopil co a proč se před ním odehrává. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další slzopudné drama ve kterém sice herci předvádí slušné výkony ale děj je předvídatelný až hanba a tvůrci si pro diváka nepřipravili vůbec žádné překvapení. Neurazí, nedojme, nepřekvapí. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Připravte se na to, že ve filmu se hodně brečí. Každá z hlavních postav brečí hned několikrát a pár z nich občas předvede i slušný záchvat vzteku. Ve vážně pojatém filmu o smrti a umírání nejde čekat třeskutou komiku. Snímek je takový úhledný, emoce jsou sice vypjaté, ale umírání je podáno s melancholickou elegancí a od druhé půlky snímku se objeví i naděje. /můj komentář č. 5500/ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Bezdětní manželé čelí těžké situaci - ženě byla zjištěna rakovina v pokročilém stadiu. Nehoda na železnici jim ale oběma změní život.   Manžel je totiž strojvůdcem. Jednoho dne však nestihne ubrzdit vlak, když na kolejích nechala auto zfetovaná žena, jejíž syn jen na poslední chvíli unikne. Oba bezdětní manželé se nakonec rozhodnou ujmout se ho... Tvůrci se snaží o syrovou atmosféru, skoro naturalistické pojetí, dokonce i Kevin Bacon v hlavní roli hraje velmi uvěřitelně. Film však doplácí na těžkou předvídatelnost děje, a to včetně slzopudného konce, takže se nadále ničím víc nevymyká tradiční hollywoodské šarži. Je to škoda, možná to chtělo více postav nebo zvratů, i když jde v podstatě o psychologický příběh. Mimochodem, kdo vymyslel český distribuční název, který se bude plést s minimálně dvěma jinými filmy, by měl přijít o prémie. Možná Koleje osudu by znělo tentokrát líp. Film má anamorfní širokoúhlý formát 2,35:1, zvuk původní i český dabing v DD 5.1 a navzdory množnému číslu v menu u položky Special Features obsahuje jen jeden bonus, a to (nepočítáme-li protipirát) vystřižené scény (8:10) s CZ titulky. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

"Křižovatka osudů" – tak nějak by se měl jmenovat tento smutný, ale citem naplněný film. Křižovatka, na které se setkává hned několik smutných osudů, ... křižovatka, která dá každému z nich jiný směr, ... a konečně i křižovatka, která všechny ty osudy spojí. Je to film, který normálního nebo citlivějšího diváka osloví a také film, který by nenormální předůležití studení cynikové vidět raději neměli, protože cynikovi "nic nevysvětlíš" (viz komentář Rosomak). Nemusí být všechny filmy dějově nepředvídatelné a naprosto uvěřitelné (viz komentář DavidS). Vždyť osudy lidí jsou někdy tak prazvláštní a něco podobného se přece klidně může stát i tomu nejcyničtějšímu cynikovi. Co je na tom neuvěřitelného? Rád jsem věnoval 101 min svého volného času sledování tohoto příběhu a rád se na něj po čase opět podívám. PS: zde na ČSFD příliš časté a zneužívané slůvko "klišé" v hodnocení filmů není na místě. Slovník cizích slov uvádí pod výrazem "klišé" tento význam: zautomatizovaný nebo otřelý slovní obrat. Použít slovo "klišé" lze tedy např. při hodnocení slovních vyjádření politiků, ale evidentně ne v těchto případech. Používat příliš často slůvko "klišé" znamená, že dotyčný nemá dostatek jiných slovních vyjadřovacích schopností v českém jazyce. Hlavně, že umí EN a dává to dostatečně na obdiv. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné drama o tom, co je v životě nejdůležitější... Musím se přiznat, že mám takovéhle filmy rád, i když mi tam možná trochu něco chybělo, tak přesto velmi silné čtyři hvězdy, dobrý námět a krásný, silný příběh s výbornými herci... // ''Nebojím se smrti. Ale pocit, že jsem nežila... ten mě fakt děsí.'' ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Na korejské dramata lidských vztahů a osudů to pořád ještě nemá, ale překvapilo mne, že i tento film mne donutil přemýšlet, jak je život křehký..."Nebojím se smrti. Ale myšlenka, že jsem nedokázala žít? Ta mne děsí!!"...Plně se ztotožňuji s touto větou a opravdu většina lidí se frajersky smrti nebojí, ale když už taková tragédie či nemoc příjde do naších životů, večer si každý před spaním, pokládáme otázku: "Co po smrti?Proč žiju?Žil jsem vůbec?..Když pak člověk neví, tak smrt je pak naším bububu... ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Film s velmi silným příběhem a emocema. O boji s rakovinou, ztrátou někoho blízkého a vyrovnání se s tím. Je to všechno trošku klišé, scénář nic moc, ale kouká se na to příjemně. Kevin Bacon je hodně věrný a táhne to slušně dopředu. Jen škoda, že je to všechno předvídatelné. Ale herecky zahrané opravdu přesvědčivě. Komorní drama. Slabší čtyři. -"Repeat after me: I..." -"I..." -"Would like..." -"Would like..." -"To take you out sometime." -"To take you out sometime. You'd go out with me?" -"Well, now that you've asked me so nicely, why not?" ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrné komorní drama, kterému bohužel chybí nějaký větší zvrat a trošičku odvážnější či osobitější přístup režisérky. Jakoby Eastwoodová přijížděla na křižovatku a nevěděla jak dál, tak jela prostě rovně. Ale na to, že je to její první film jsem s výsledkem spokojený. Kevin Bacon, Marcia Gay Harden a Milese Heizera hrají na jedničku. 65% ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Pekny a zaroven velmi smutny pribeh o tom, ako si hladaju k sebe cestu dvaja bezdetni dlhorocni manzelia na sklonku zivota manzelky, ktora zomiera na rakovinu. Do zivota im vstupi nehoda a s nou aj jeden chlapec. Trio hercov, ktore stoji uprostred pribehu je vynikajuce a v podstate bez zbytocneho prehravania tahaju cely film. Reziserka nic mimoriadne nevymysla, drzi sa stranou a nechava film hercom, ktori su skutocne excelenti. Treba vsak povedat, ze film by si zasluzil dlhsiu stopaz, pretoze vztah rusnovodic - dieta, by v realnom zivote bol znacne komplikovany a aby v zavere vyznieval skutocne, jeho vytvaraniu a prehlbovovaniu by bolo vhodne venovat ovela viac pozornosti, ako par chvil pri vlacikoch. To je aj dovod preco je moje hodnotenie relativne nizsie. 3,5/5* ()

Reklama

Reklama