Reklama

Reklama

Darjeeling s ručením omezeným

  • USA The Darjeeling Limited (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vše začíná předfilmem Hotel Chevalier, odehrávajícím se v prostorném hotelovém pokoji v centru Paříže. Nejmladší ze tří bratrů Whitmanových Jack (Jason Schwartzman) se tu tak trochu ukrývá před světem a před svou americkou přítelkyní (Natalie Portman). Ta ho vystopuje a navštíví. Nedá se ovšem říct, že by to bylo setkání nejšťastnější. Ale to jsme už v Indii a taky v jiném filmu, kde sledujeme obchodního cestujícího (Bill Murray), kterému se ani po ďábelsky rychlé a nebezpečné cestě motorovou tříkolkou nepodaří dohonit vlak společnosti Darjeeling Limited. V něm sedí Jack, jeho starší bratr Peter (Adrien Brody) a nejstarší ze sourozenců Francis (Owen Wilson). Právě Francis se pro ně rozhodl připravit dobrodružné putování s překvapivým cílem. Jejich životy totiž velmi poznamenalo úmrtí otce a následné zmizení jejich matky.

Režiséra Wese Andersona u nás diváci znají hlavně díky netradičním komediím Život pod vodou a Taková zvláštní rodinka. Anderson ve svých snímcích dokáže nastínit komický a zároveň i velmi melancholický pohled na život. Každá z jeho působivých komedií se týká lásky, rodiny, ale i toho, jaké je to být člověkem na nesprávném místě. I ve svém zatím posledním filmu řeší Anderson vztahy mezi bratry, jejich přítelkyněmi a vlastně vůbec světem okolo nich.

Anderson patří k několika málo autorům neotřelých komedií, kteří si získali přízeň nejen mezinárodního publika a kritiky, ale také hereckých hvězd, které se v jeho filmech objevují. Hlavní roli už tradičně získal Owen Wilson, Andersenův spolužák z filosofie. Toho diváci znají z komedíí (My dva a křen, Nesvatbovi) i akčních filmů (Armagedon, Za nepřátelskou linií). Adriena Brodyho znají čeští diváci především z oscarového dramatu Pianista, ale také z Vesnice nebo King Konga. Jason Schwartzman se našemu publiku představil ve filmech Mám rád Huckabees, Moje krásná čarodějka, Šňup a Marie Antoinetta. V jedné z menších rolí se objeví Bill Murray a Natalie Portman se (zřejmě úplně poprvé) ukáže v celé své kráse.

Darjeeling s ručením omezeným aspiruje na řadu prestižních filmových ocenění. Ostatně, svou cestu světovými kiny úspěšně zahájil na několika filmových festivalech, včetně toho benátského. Výborně se mu daří i v amerických a britských kinech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Nepatřím zrovna do tábora nekritických obdivovatelů zvláštního stylu Wese Andersona, ani kultovní Život pod vodou mě nijak zvlášť (kromě výtvarné geniality) neuchvátil. Stejně to platí o tomto filmu, byl by naprosto skvělý, kdyby tam ti 3 hoši nebyli, nebo alespoň kdyby nemluvili( patrně to jsou nějaké dialogy ze života pana režiséra, jejichž smysl mě naprosto uniká) a pak bych si klidně i víckrát pustila tu krásu z Indie nebo jakoby z Indie. To nádherné výtvarné dílko, ten kouzelný vláček je opět naprosto geniální a za tu jinak ztrátu času to za zhlédnutí rozhodně stojí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Malý zázrak! S poctivými troma hviezdičkami sa jedná podľa môjho úsudku o najlepší Andersonov film. Prechádzajúce dva jeho celovečeráky preklínam doteraz a ako som už spomenul, dával som len malú šancu, že jeho ďalší počin bude niekedy čítať moja DVD mechanika. Mániu okolo nich však nemožno prehliadnuť a tak som sa znova nechal zlomiť tým, že predsa len možno sa nájde nejaká iskierka filmovej kvality. A dočkal som sa. I keď v podstate ide o ďalší príbehový nonsens, tak priebeh deja vo mne nevyvolával žiadne nervové kŕče ako pri predchádzajúcich dvoch filmov. Naopak. Príjemne plynúci príbeh, s množstvom pozitívnych režijných nápadov, hereckej pohody, dobrej kamery, ukľudňujúceho a rytmického soundtracku a bezkonfliktného záveru. Nechýbalo veľa a šupnem tam aj štvrtú hviezdičku, ale na to si bude musieť ešte Anderson počkať. Tak ľahko sa mojej apatie ešte nezbaví, ale keď pôjde týmto smerom ďalej, určite sa dočká a ja mu potom s radosťou pridelím aj piatu. 70%. ()

Reklama

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád filmy Wese Andersona (Život pod vodou a Takovou zvláštní rodinku především) ať zvedne ruce... Výborně. Takže budeme považovat Darjeeling za vydařenou komedii plnou neobvyklých dialogů, atmosféry a dalších Andersonovských vychytávek, na které jsme z jeho předchozích filmů zvyklí. A nebudeme zas tak krkolomně rýpat do toho, je-li tenhle film slabší, nebo srovnatelně dobrý, než jeho předchůdci, protože tak jako tak je pořád stejně osobitě zábavný. Souhlasíte s tím!? ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

"It´s the same old story" zazní v jedné z posledních scén DARJEELING LIMITED, meta-textu k předchozí Andersonově tvorbě. V jeho melancholických dílech se specifickým stylem (postavy čelící - předčasné? - dospělosti jakožto žanrové archetypy a ikony zasazeny do skutečného popkulturního světa, tématizace různých médií a závěrečný obraz ve slow-motionu s narušením klasického narativu, to vše okořeněno weird dialogy) jsme byli navyklí očekávat určitý "soubor znaků", který je zde okázale bořen._____ Nesetkáváme se zde s problematickou přitomností super-ega, ale rovnou jeho absencí (otec byl sražen taxíkem); Owen Wilson zde nehraje jakože světem-protřelého hezounka, protože většinu stopáže má na hlavě obvazy; postavy (vyjma jedné, a to ještě díky kontroverznímu předfilmu HOTEL CHEVALIER) zde nejsou divákovi před anebo při úvodních titulcích představeny; závěrečného slow-motionu se nedočkáme, protože po něm následuje dohra a i médium zde jaksi není tématizováno (divadlo - RUSHMORE, kniha - ROAYAL TANENBAUMS, film - LIFE AQUATIC). Jako kdyby ústřední motiv cesty hrdinů za osvícením byl godardovskou dekupáží provedenou Wesem Andesonem sám na sobě, aby - poté, co v předtitulkové sekvenci nechá hrdiny předběhnout Billa Murraye a tak i svou předchozí tvorbu nechat "za sebou" - se v závěru vrátil zpět na začátek a stal se tak po komerčnějšim LIFE AQUATIC skutečným Indie režisérem._____ Jediný problém bych tak viděl v tom, že tentokráte to uteče až moc rychle (chci víc!) a hlavně, že se nepovedlo filmu zprostředkovat i neseznámenému divákovi jasnou představu o tom, že teď se na něco odkazuje a můžu si to užit, aniž bych znal detailně odkazované (přece jenom o oceánologovi někdo u nás aspoň slyšel, ale obávám se, že o "apuovské trilogii" těch lidí bude ještě míň). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Filmy Wese Andersona mám opravdu rád. Vždy mě fascinovaly svou hravostí a odlišností od jiných filmů. I jeho nejnovější snímek má tyto vlastnosti, avšak bohužel k nim přibyla i značná pomalost a jednotvárnost. U této poutě tří bratrů jsem si každých 10 minut říkal, kdy se něco začne dít a takto to pokračovalo celý film. Ve filmu není jediná scéna, která by stála za zapamatování a už vůbec nebylo ve filmu nic co by mě donutilo si ho znovu pustit. A když si vezmu, že předchozí režisérovi filmy "Taková zvláštní rodinka" a "Život pod vodou" jsem viděl asi 4x, musela se tentokrát stát někde chyba. Určitě ta chyba nebyla v hercích, jelikož trojice bratrů v podání Wilson-Brody-Schwartzman byla výbornou volbou. Budu to tedy brát tak, že se režisér nějak přehmátl a příštím filmem si u mě určitě napraví reputaci. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Wes Anderson přiznal, že inspiraci k tomuto filmu hledal v dokumentech Luise Mally, v tvorbě Satyajita Raye (jehož památce je film věnován) a především v Renoirově snímku Řeka. Také se vyjádřil v tom smyslu, že je velmi zavázaný Martinu Scorsesemu zato, že mu právě tento film osobně promítl. (DaViD´82)
  • Třináctiminutový Hotel Chevalier byl zpočátku na některých festivalových projekcích součástí filmu jako prolog. Pro kina byl však od filmu oddělen a byl zdarma distribuován přes službu iTunes. (DaViD´82)
  • Natalie Portman svou pár vteřinovou cameo roli nenatočila ve studiu, ale opravdu kvůli ní odcestovala do Jodhpuru v Indii. Natáčení jí zabralo sotva hodinu a půl a poté se vydala na desetidenní výpravu po Indii. (DaViD´82)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Reklama

Reklama