Reklama

Reklama

Code Geass: Hangjaku no Lelouch

(seriál)
  • Japonsko コードギアス 反逆のルルーシュ (více)
Trailer 3
Animovaný / Akční / Drama / Fantasy / Psychologický / Sci-Fi
Japonsko, (2006–2008), 20 h (Minutáž: 24 min)

Série(2) / Epizody(50)

  • Season 1 (2006) - 25 epizod

  • R2 (2008) - 25 epizod

Středoškolák se schopností okamžitě všechny přinutit, aby ho poslouchali, si nasadí masku a postaví se do čela povstání Japonců proti vetřelcům z Británie. (Netflix)

Recenze (78)

T2 

všechny recenze uživatele

Videl som len jeden diel tohto seriáli ale určite potešil a zaujal a bola to pre mňa slušná akčná jazda s postapokalyptickým obsahom, kde zaujmú súboje mecharobotov ovládaných ľuďmi bojujúcich vo vojne Japonska s Anglickom, ale i chlapec čo tu chce spraviť škrt vo vojne, obdarený schopnosťami ovládať druhých. Dej má originálne vykonštruované politické pozadie a celkovo mi to vyznelo na slušný príbehový potenciál. /65%/ (videl na festivale Comics Salon 2009) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cesta za pomstou je často tvořena utrpením a proléváním krve lidí neznámých i blízkých. Code Geass přináší zajímavý příběh, politické machinace, vztahovou problematiku, alternativní historii a nadpřirozené schopnosti ve světě, kde i mladý student může být vůdcem odboje za lepší, tedy spíše svůj vlastní, svět. Osobně nemám rád přehnanou vztahovku/romanci/dětinskost, ale tentokrát jsem se do určité míry musel vzdát a přijmout školní auru a všechny ty (sexy) holčičky v minisukních. Japonci jsou prostě takoví a hlavně, mě to arogantní (anti)hrdina, demagog a manipulátor Lelouch náramně vynahradil. Akce je totiž bezchybná a mechové ovládaní lidmi jsou opět na scéně v hojném počtu a druzích. Stejně tak seriál disponujou silnou zbraní v podobě alternativní historie (Británie ovládla Japonsko, atd.) a třeba nápad s přeměnou hory Fudži je naprosto úchvatný. Celá první sezona, které patří tento profil, také přináší podařené zlomy, nad kterými jsem ne kroutil hlavou, ale za které jsem s povděkem děkoval, protože seriál se tak stal mnohem nepředvídatelnějším a také "šílenějším" (pochopíte). I samotná mytologie Geassu se pomalu dostává na povrch a já jen čekám, co bude dál... stejně tak na kterou stranu se vlastně přikloním, protože CG krásně ukazuje, jak jde na svět nahlížet z různých úhlů, ale jen stěží se vyhnete zrůdnostem a zločinům, když ho budete chtít měnit. Kdo je v právu? Co je právo a kam až má pomsta vůbec význam? K úplné spokojenosti mi chybí trochu kratší první sezona, méně chaotických okamžiků a té naivity ve škole... i ty "umělecky promyšlené" prostřihy na úplně jiná místa v CG vesmíru jsou občas matoucí. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jelikož nejsem filmový ani seriálový kritik, tak se nebudu snažit filozofovat nad komplikovaným dějem a zápletkou, která má mezery, nebudu vychvalovat skvěle vykreslené charaktery postav, nebudu básnit o krásných CLAMPovských kresbách(hlavně ani nevím, co to znamená :o), která dělá z hlavních hrdinů ty nejkrásnější lidi na světě a nutí, aby si je všichni zamilovali a nebudu obdivovat propletenost fantasy, mecha-válčení a romantiky. Jediné co udělám je, že zde vyznám lásku Lelouchovi, C.C., Suzakymu, Karin a prostě všem ostatním :o) Zapříčili, že jsem na nich závislá! ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

"Japonci jsou zjevně naštvaní na Američany, že jako okupační mocnost na ně byli po druhé světové válce příliš hodní a snaží se nalézt svou ztracenou hrdost a pomstu v tom, že je ukáží jako zlotřilé mocichtivé vetřelce a krvemilné ďábly," chtělo se mi napsat po prvním díle. Nicméně je možné, že motiv seriálu je takový jaký je bez nějakého hlubšího záměru, případně těží z módního antiamerikanismu. Upřímně řečeno, je mi to vcelku jedno a dále se tím zabávat nebudu. Geass je poměrně zdařilou dobrodružnou záležitostí, která kombinuje romantiku, mecha-válčení a osudovou dramatičnost - to vše v hávu CLAMPovské kresby, kresby velmi líbivé. Seriál má spád, obsahuje nečekané zvraty, umírá se v něm, postavám je vlastní charisma, potud žádná... Přesto má v mých očích Geass několik zásadních vad. Ty hlavní se týkají směřování děje. Kdo by čekal, že události, ke kterým v seriálu dochází, jsou výslednicí motivací postav, logiky a zákonů pravděpodobnosti, mýlil by se. Naopak, vše je podřízeno tomu, aby docházelo k emotivním střetům, srdceryvným setkáním, vášnivým přím a osudovým náhodám. Pravda, touhle vadou netrpí Geass zdaleka sám, překročil však hranici, kdy to dokážu blahosklonně ignorovat. Tak se proti sobě postaví dva nejlepší přátelé, milovaní a milující se budou mezi sebou zabíjet, přizabíjet, či jinak si z donucení osudu ubližovat, dojde i na ztrátu paměti (a jejímu návratu v nejvhodnější či nejnevhodnější chvíli) atd. atd. A proč? Protože je to přeci tak strašně moc romantické! V tomto anime totiž vše musí působit romanticky, i za cenu uvěřitelnosti. Romantika je to však jak z červené knihovny. Seriálu nemohu odpustit ani jeho hodnotící přístup k činům postav. Činy nehodnotí podle činů samotných, ale podle toho, kdo je koná. Pokud špatný čin páchá osoba překrásná, je to vždy tragédie, smutný osud a pro onu osobu musí divák mít pochopení, pokud nějaký čin páchá osoba ošklivá, seriál tlačí diváka k pohrdání a odsudku. Nezmínit nelze ani nelogičnost jednání postav. Např. Zero je několikrát v situaci, kdy by mohl být velmi snadno odpráskut, vykuchán či demaskován, ale nedojde k tomu. Předposlední výtka vede k zobrazení bojů. Divák naprosto nemá přehled o strategické situaci, přehled taktický je mělký. Proto se vývoj válečné situace a záměr bojujících naprosto nedá odhadnout, což, domnívám se, "militantní" frakce otaku příliš neocení. Rovněž ani to, že vše záleží jen na dvou nebo třech mechách, ostatní jsou tak akorát do počtu (pamatujte ale, že je to romantické). Výtka finální: císař Británie evoluci příliš nerozumí :) Slabší ****. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 90% - Dá se ochrana jediného člověka spojit se spásou celého národa a změnou celosvětového řádu? Lelouch usoudil, že ano a započal tak svou nelehkou cestu, kterou provází smrt a krutost, ale i odvaha a čest. A ať už je v centru dění právě Zero, éterická C.C., odhodlaná Karen nebo sympaťák Suzaku, je to cesta obdivuhodná. Na bitevních polích se utužují spojenectví a přátelství, v klidném mezičase ve škole pak potichu vzniká nejedno romantické pouto a nad tím vším se vznáší neuchopitelný a rozporuplný dar Geassu, který je někdy užitečným sluhou a jindy proklínaným pánem. První série se nakonec zastavila těsně pod vrcholem, přesto si i pátou hvězdu bezpochyby zaslouží. Jediné, co mi sedělo o malý kus méně než všechno ostatní, byly pasáže nepřerušovaných vojenských rozkazů, kde se neznalý divák jako já začne občas ztrácet. Jakékoli výhrady nebo pochybnosti ale definitivně berou za své ve strhujícím finále, které uzemní, překvapí a hlavně navnadí na další pokračování tak dokonale, že nezbývá než potichu přemítat nad celou pětadvacítkou dosavadních dílů a dojít k neodvratnému poznání: Code Geass může i přes svou skvělou zápletku a dokonale napínavý průběh mířit opravdu ještě výš, v jednom celku se skvostem, jakým druhá sezóna je, pak dokonce na jeden z úplných vrcholů anime tvorby. 2. série - 100% - Atmosféra potemňuje, charaktery se prohlubují, navazují se nečekaná spojenectví a Lelouch Lamperouge je definitivně vládcem všech ústředních antihrdinů, na které si jen lze vzpomenout. Druhá polovina monumentální ságy znovu přináší nezlomnou Karen, zavilého rytíře Kururugiho, elegantního protivníka Schneizela i čarokrásnou C.C. a dává nám kromě tradiční porce válečné akce ještě větší várku upřímných emocí. Code Geass je příběh, který stojí za to prožít, ať už milujete silné postavy, komplikované příběhy nebo třeba jen souboje robotických vojsk. A to, co nabízí po citové i katarzní stránce finálních deset minut, je něco, co jsem musel vidět ihned znovu - a znovu. Geniální závěr ve všech slova smyslech. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Bum! Ta finální bitka byla krapet nepřehledná... A bylo tam spousty patetických momentů, nechybělo napětí, kresby pěkné, charaktery sympatické, smrti spousta, ale jsem tak trochu neuspokojená... Lepší 3* :) ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když má člověk opravdu velký vztek a je zároveň odhodlán změnit vše pro osobu jemu nejbližší.... plus dostane supr věcičku zvanou Geass ... nikdo ho nezastaví... nebo? Code Geass je jedno z těch anime, které chytí a nepustí... je to hlavně díky hlavní postavě! Lelouch je naprosto geniální vypočítavá svině, která je schopna překročit všechny hranice lidskosti, aby dosáhl svého... prostě ten typ těch odporných, do zad bodajících krys, které v reálném životě všichni nenávidíme! Ale tady jde o fikci, tak tyhle charaktery naopak milujeme... ne nadarmo jej hodně lidí srovnává s Lightem (hlavní postava Death Note). Na druhou stranu, bez skvělého scénáře by asi Lelouch celou sérii neutáhl.... jo a lidi, nenechte se odradit barvičkama.. fakt to není infantilní pyčovinka! Po dlouhé době jedno anime, které je (téměř skoro) dokonalé! ()

balone 

všechny recenze uživatele

Podmanivý seriál, nemohl jsem se odtrhnout, kdybych nemusel spát (kdy vlastně oni spali? Lelouch spal při hodinách, ale tam pak ani nechodil), tak bych to viděl v jeden den. Charismatické hlavní postavy mě vtáhli do děje a příběh pro mě neměl žádné místo, kde bych si řekl, že tenhle díl je zbytečný. Těšim se na druhou sérii, ale zároveň se jí hrozně obávám, jestli to nemělo skončit, tak jak to skončilo. Uvidíme. 90% ()

Hromino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Při sledování Geassu mám vždycky neuvěřitelnou chuť zahrát si s někým šachy, i když jsem na ně jinak totální lempl. To víte, některý japonský anime s vámi zkrátka dokážou až nechutně manipulovat. Třeba kvůli Death Note se snad do smrti nenažeru v klidu jablka, protože při tom pokaždé vidím v hlavě Ryukův vysmátej ksicht a to pak v sobě někdy ten smích zkrátka nedokážu zadržet. Právě Death Note mi občas Geass trochu připomínal - relativně podobný námět, hlavní hrdinové jsou takovým tím typem sympatického, mazaného a chytrého antihrdiny a samozřejmě mají oba nějakou nadpřirozenou schopnost, pomocí níž se snaží změnit svět (resp. Japonsko) po svém, navíc byly oba seriály vytvořeny stejného roku, zajímavé... Lelouch mě ale se svým Geassem bavil o něco více, narozdíl od svého "kolegy" Lighta si přece jen seriál udržel svou vysokou úroveň do konce (ba dokonce ji ještě zlepšil!), takže pro mě v tomhle pomyslném souboji zvítězil Lelouch. :) Jdu se co nejdřív mrknout na R2 a jsem zvědav, zda překoná dle komentářů ostatních i u mě tuhle řadu. P.S. Já, Lelouch vi Britannia, vám přikazuji mrknout se taky na tenhle seriál! ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

[OBSAHUJE SPOILERY] Když pominu patos a přepjaté (n)EMOce, kterými tu vskutku nešetřili, jsem s Code Geass věsměs spokojena, leč už jsem dlouho v žádném anime neviděla takovou plejádu mrzkých, hloupých a nesympatických charakterů, které bych s radostí nechala zplynovat. Zejména omračurák Suzaku mi pil krev nesmírně a fakt, že v průběhu nechcípnul, nýbrž vždy v té nejjnevhodnější situaci naběhl na scénu a překážel, mne zarmoutil velice velmi. Nepotřebuji se s postavami identifikovat ani si je zamilovat, aby se mi seriál (či cokoliv jiného) líbil, ale ocenila bych, kdyby mě konstantně neiritovaly, či alespoň včas zesnuly. O nejrůznějších nelogičnostech a nezbytném deus ex machina nemluvě. Nicméně, i přes tyto výtky se mi na Code Geass docela zamlouval a zcela jistě se podívám i na druhou sérii. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Hodnotím obě série CG. Tak Sunrise se vyřádil do sytosti, v dobrém i zlém. Musím pochválit design postav studia Clamp, myšlenku, děj, napětí, animaci, ovšem má to svoje chybky. Code Geass působí někdy moc násilně a přitažeý za vlasy, ač se snaží vypadat věrohodně, navíc seriál zasahuje několik žánrových škatulek, což není na škodu, ale ve druhé sérii se to už nepodařilo udržet v patřičných mezích. Děj trpěl později ve druhé sérii překombinovaností a mnoha nelogickými nebo spíše divnými twist, typu twist pro twist, čert ví proč ta postava jedná, jak jedná. Nicméně přikovalo mě to k lcd monitoru na několik dní v kuse je tam mnoho povedených momentů a napětí, slušný souboj ústřední dvojice a ostatních postav. Lelouch je charakter k pohledání, charisma z něj přímo kape, jeho seiyuu si právem tehdy zasloužil cenu za nejlepší výkon. Byť jsem nespokojen s koncem, který se dá vykládát přinejmenším třemi způsoby, moje hodnocení zůstane vysoké. ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

S koncem druhé sezóny (R2) zvyšuju na plný počet. Sice jsem asi nikdy neviděla tak překombinované anime, plné naprosto šílených zvratů, kterých je nasekaných do jednoho dílu tolik, kolik u druhých anime stačí na celý seriál, přecpaný postavami, které teatrálně mluví, činí rozhodnutí, která často nemají smysluplný základ a která si ospravedlňují řečmi o spravedlnosti, míru, yasashii sekai a podobnými koninami:-D Přes všechny nelogičnosti je ale děj relativně dobře promyšlený a celý spěje k velmi uspokojivému konci, u kterého nezůstane jedno oko suché. Ale to se dá čekat u seriálu, ve kterém si všichni navzájem lžou, aby se ochránili, nejlepší přátelé si dávají přes hubu, půlka hlavních postav odejde do věčných lovišť, milenci jsou ze znepřátelných táborů a vůbec vše překračuje mez, kdy se ta přepálená dramatičnost dá snést, jenže.... Ta mez byla překročena natolik, že se tady už dá skoro mluvit o nějaké velmi odvážné stylizaci (které odpovídá i zajímavá, i na anime standarty hodně stylizovaná kresba postav - CLAMP si sakra daly záležet). Osobně jsem si uvědomovala směšnost a neuvěřitelnost některých zvratů a událostí, ironicky jsem se pochichtávala, ale zároveň mě osudy hlavních hrdinů totálně braly, těch několik hodin jsem s nimi vysloveně žila. Taky je zajímavé jakým směrem se odebral seriál (a Lelouch/Zero s ním) - od bojůvek v Japonsku až po boje, které ovlivňují ráz celého světa. A ve výsledku se v tom kombinačním chaosu dá možná najít i nějaká myšlenka. Ještě by mě zajímalo, kde Subjektiv přišel na to, že činy ošklivých postav jsou zde souzeny jinak, když krásní jsou tu snad úplně všichni! I kdybych někoho ošklivého našla (napadají mě jen eunuchové:-D), odlišná měřítka nejsou příliš znatelná - většina postav neustále hapruje od "záporáků" ke "klaďasům", spousta postav udělá něco vysloveně ďábelského a pak za to pyká (často z vlastní vůle, tady vůbec všichni dobrovolně procházejím pokáním za své činy...) Politováníhodní jsou tady v některých okamžicích vlastně skoro všichni. Doufám, že už nikdy nebudu muset trpět tak otravnou postavu, jakou byla Nina. (Btw, kdyby Lelouch přibral nějaké to kilčo, ráda ho pozvu do svého pokojíčku;-) ()

prome 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Málokdy se stane, že druhá série je lepší jak první. Tohle je výjimka potvrzující pravidlo, protože druhá série mi dokonce nedávala spát(Nechala mě spát cca 5 hodin a já vstal a musel jsem se dodívat :-D) a já hltal každý díl. Až do posledního dílu jsem vůbec netušil, jak to skončí a hlavou mi poletovalo mnoho teorií a ani jednou jsem se netrefil. Což se mi popravdě často nestává. U první série mi vadila přílišná překombinovanost. Jenže její závěr byl tak ohromující, že jsem neváhal hned pustit druhou. Kdybych mohl ohodnotit druhou sérii samostatně, tak by se z ní stalo jedno z nejlepších anime, co jsem kdy viděl. A to nemám mechy vůbec rád. Naštěstí mi tady poprvé nevadily, a když člověk přimhouří nad nelogičností, tak se výborně baví, a to je hlavní. Ale abych nepsal jenom samou chválu na druhou sérii, tak musím napsat i nějaký ten zápor. A tím záporem se stala postava Niny. V první sérii nebyla příliš vidět a tak ji člověk moc nevnímal(Kromě závěru, ale to už bych tady vyzrazoval děj :-)), jenže ve druhé se z ní stala tak otravná postava(a člověk si vlastně uvědomí, jak otravná byla po celou dobu), že se celkově vyrovnala postavě Rekiho z Kureimoa(viz. komentář). EDIT: Ještě teď po 8 hodinách od dokoukání mi to ještě vězí v hlavě ... ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Moje první mecha a hned taková pecka! Mohla jsem sáhnout po starších kouscích, ale Code Geass mě ze všech prohlížených profilů zaujal nejvíc, ať už grafickou stránkou (mám dojem, že zrovna CLAMPovská animace patří k těm, které nesednou každému), obsahem nebo podobností s Death Note. ----- Nejdřív jsem si myslela, že tenhle styl kresby postav asi nebude úplně můj šálek čaje, ale ani mi to moc nevadilo a všechno okolo bylo nakresleno krásně – třeba na souboje mechů je radost pohledět: pokud vás baví souboje v Transformers a Pacific Rim, ale chcete k tomu napínavý, zajímavý a komplexní příběh plný hlubokých myšlenek a úvah, je Code Geass přesně pro vás (kritika příběhu Tranformers se netýká prvního dílu, ten mám hodně ráda, ale pak už to šlo do kytek). Možná je to jen nezkušeností s mecha anime, ale že se budu víc soustředit na dialogy a na děj (a občas i kvůli tomu přetáčet nazpět) než na souboje robotů, to jsem nečekala. Příběhy o přátelích mám hodně ráda a pro ty, kdy se z nich stanou nepřátelé mám speciální slabost, asi proto, že se v nich může stát cokoliv – zrady, udobření, souboje. Tady je to navíc i ten případ, kdy jde i o souboj ideálů a volby metod, jakými vytyčeného cíle dosáhnout (podobně jako v X-Menech). Neméně potěšily i filozofické úvahy nad nesmrtelností a tím, co to vlastně je a co znamená „žít“ nebo úvahy o lhaní a přetvářkách. Za pozornost stojí i drobnosti jako třeba postava Anyi, která je závislá na svém „mobilu“ nebo co to vlastně bylo – tady tvůrci Code Geass předpověděli budoucnost. A možná i tak trochu předpověděli Brexit (v seriálu je Britské impérium proti EU). Mimochodem pokud chcete změnu v podobě padoušského státu a jste ochotni překousnout, že je to Británie, Code Geass vás opět potěší. Ještě mě napadlo, jestli snaha o osvobození Arei 11 (neboli Japonska) není anekdotou na boj USA o nezávislost (ale to je jen hrubý odhad). ----- Tady je pro pochopení potřeba dávat pozor, stejně jako u šachů, čímž se dostávám k věci, kterou Hromino již zmínil ve svém komentáři – po tomhle seriálu máte chuť zahrát si šachy, ať už je hrajete nebo ne. Já je aktivně hrála naposledy na základní škole, ale i tak jsem zalitovala, že už doma nemáme ani ty malé cestovní magnetické. Kromě šachů je tu další výrazný prvek táhnoucí se celých seriálem – pizza, přesněji Pizza Hut. Tak jako jsem často měla při sledování chuť zahrát si šachy, měla jsem stejně tak chuť dát si pizzu, bohužel jsem si pro ni kvůli časové vytíženosti tímto seriálem nestihla dojít. Na Lelouchovu počest konečně vyzkouším pizzu z Pizzy Hut, která už je i v Česku. ----- Na první pohled se může zdát, je to Death Note v mecha kabátě, ale ta podobnost je jen velmi malá a s přibývajícími epizodami je čímdál menší. Použití titulní síly se liší, prostředí se liší, postavy se liší. Ve srovnání mi dlouho jako lépe napsaný antihrdina (ne záporák) vycházel dlouho Light, ale v průběhu seriálu nad ním jasně zvítězil Lelouch. Proč? To se dozvíte níže, ale bacha, u části komentáře věnované jednotlivým sériím jsou SPOILERy: -------------------- PRVNÍ série měla dobrý začátek, k dokonalosti ovšem ještě něco chybělo (i když se roboti objevili již v první epizodě). Nebyl však důvod nepokračovat a všechny pochybnosti se brzy rozplynuly. Opět musím srovnávat s Death Note – oproti Death Note je tu pomalejší začátek, kdy je víc prostoru se se vším seznámit. Taky se tu víc než samotná nadpřirozená síla řeší boj proti Britům a backstory Lelouche, která je oproti Lightovi mnohonásobně bohatší. K podobnostem patří určitě i věk hlavních hrdinů a dívka, která miluje hlavního hrdinu (a přidělá mu tak problémy). Objeví se i další člověk s podobnou schopností, což se i zde naštěstí ukáže důležité pro další děj (i když tu část týkající se Maa bych klidně vynechala). ----- Výrazným rozdílem ovšem je, že Lelouch nepodlehl svojí moci tolik jako Light (i když o tom by se dalo debatovat) a dovedl svých činech pochybovat a zaváhat, kromě toho měl i víc cílů (zničení Britského impéria, pomsta, lepší svět pro sestru). ------ Od napínavého hlavního děje plného zvratu za zvratem, zajímavých postav (i těch vedlejších a zdánlivě zbytečných) a soubojů robotů mě trochu rušily náznaky romantické (pod)zápletky u Lelouche a jeho spolužačky (a i u Lloyda a Milly), ale nakonec toho tam nebylo tak moc (určitě míň, než v Legendě Korry), dá se to v pohodě snést. Co mě naopak nerušilo, byla příhoda s kocourem Arthurem (miluju toho kocoura), která může působit jako filler (ale dle Anime filler listu není), přesto však skvěle zapadá do děje a je vtipná. Celkově humor mi v této sérii nijak nevadil. ----- Líbilo se mi, že se měnila úvodní promluva před jednotlivými epizodami, navíc tak akorát dlouhá, jedná se tak o užitečné zopakování předchozího děje. ----- Konec je cliffhanger jako prase, skoro by mi „praskla žilka“, kdybych se hned nemohla podívat na pokračování. -------------------- DRUHÁ série (R2): Vypadalo to, že se pojede zase úplně odznova (dle zdejšího obsahu), ale je to jen začátek dalšího kola a po nastínění Lelouchova alternativního života se jede dál. A že je to pořádná jízda – je pravda, že kvalitativně je druhá série ještě lepší než ta první. Opět se objeví podobnost s Death Note - hlavní hrdina zapomene na předešlé události, ale nakonec získá svou sílu zpět a vzpomene si – u obou seriálů na to však dojde jinak a Geass je jiný než Zápisník – Geass je na rozdíl od Zápisníku u každého jiný a má jiná pravidla. ----- Druhá série naplnila má očekávání v tom, že konečně poznáme minulost C.C. i to, jak je to se „smlouvou“ a s Geassy a kultem, proč je Vládce Charles tak mocný a jak to vlastně bylo s Lelouchovou matkou. Hodně se mi líbil vývoj Lelouche jako postavy, zvlášť při tom, co všechno se dozvěděl a co se musel postavit následkům svých činů - Lelouch to nikdy nevzdal (i když k tomu měl párkrát blízko), fandila jsem mu, aby Británii dostal (nevěřila bych, že to o Británii napíšu :-D). ------ Tvůrci se nevykašlali ani na další postavy – skvěle přidali nové postavy (třeba Rolo se po počátečních pochybnostech ukáže jako dost důležitý pro děj) a kolikrát mě překvapilo, kam to v první sérii nedůležité vedlejší postavy nakonec dotáhly (příklad za všechny – Nina). Ale mrzí mě, že víc prostoru nedostal sympaťák Rivalz. Tak jako postavy musím pochválit i zapojení dalších států (mocností) do děje seriálu, míra epiky tak stoupla raketovým tempem. ----- Jediné, co by mohlo někomu výrazněji vadit jsou pasáže z Ashfordské akademie. Už jsem myslela, že se nedočkám lázní, které medojed zmiňoval jako jedno z anime klišé v tomhle videu - epizoda Love Attack byla neskutečně vtipná, ale i tak si nemyslím, že bych nějak začala nakoukávat harem anime. ----- Co závěr série? No tak ten závěr je naprosto boží! Dostavil se při něm fantastický pocit, že Lelouch nakonec není takovej hnusák – sice umřel (?) ten, jemuž jsem fandila, ale i tak to dobře skončilo. ---------- Na závěr chci poděkovat Chika-Translations za skvělý překlad (vysvětlovali i nepřeložitelné výrazy a místní názvy), díky kterému jsem si mohla tenhle maraton (všechny epizody zhlédnuty kvůli nedostatku času během cca 48 hodin, pravděpodobně můj osobní rekord u seriálu podobné délky počtu i stopáže epizod) pořádně užít. Excelentní kombinace sci-fi a fantasy. 10/10 () (méně) (více)

SonGokussj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně se mi líbil Death Note. Hlavně jak tam všichni mysleli dopředu a člověka pak příjemně překvapil nepředvídatelný tah / závěr. Skoro to samé vidím na Code Geass. Lelouch je vlastně puberťák, který umí hrát velice dobře strategie, v lásce se nevyzná a vždy má v plánu nějakou zálohu. Líbí se mi provedení, že zatím ani jedna episoda (alespoň podle mě) nebyla nudná. Stálá akce, stálé napětí, stálé tajemství. Dávám tak 80%. Příběh by mohl být lepší, neuškodilo by více reality, jinak nemám výhrad. Toto anime se mi velice líbí. | O dva roky později shlédnuto znovu. Za 2 dny Code Geass a Code Geass R2. Zvedám z řečených 80% na 90%.. Nechávám však 4****, protože je to prostě slabší než druhá série. Ale i tak DOPORUČUJI. [Edit 21.2.2015] Po opětovném shlédnutí a konečně i pochopení veškeré politické situace, nespočetného množství hlavních a vedlejších postav, hledání souvislostí na code.geass wiki a 100% soustředení nechápu, jak jsem tomu mohl dát v roce 2008 jen 4 hvězdy... Nejspíše proto, že jsem v té době teprve koukal jen na ty "nejlepší z nejlepších". Až nyní, s odstupem času, hlavně při sledování Aldnoah Zero, musím uznat, že Code Geass je prakticky boží dílo. Promyšlenost akcí, důvtipnost scén, skryté věci, pocity postav, tempo, jakým se seriál ubírá, uvěřitelnost všeho, co se tam děje, zábava, vtípky, drama, mystika... Tato show toho má až až, tvrdím dokonce, že je to lepší, než Fate/Zero, kterému jsem dal skoro 100%. Alespoň myslím. Upravuji tedy hodnocení a koukám s červeným okem do zrcadla, že bude moje životní poslání představení tohoto anime lidem, kteří o něm nemaj ani páru. 99% ()

Naslund 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Doufal jsem, že stihnu shlédnout do svého tisícího hodnocení a stého komentáře něco, co za to stojí a v tomto případě jsem se skvěle trefil. Nedostatků je opravdu mnoho, ale bez patřičné tolerance by se nedalo dívat na nic. Vždy záleží, jestli dá seriál k hledání slabin prostor. Scénárista mi připomíná démona, který byl sto let uvězněn ve sklepě nějakého hradu a z ničeho nic mu někdo uvolnil řetězy a podal pero. Výsledkem je zběsilá jízda, kde mozek časem musí vypustit všechny požadavky na seriózní podívanou a pohodlně se oddat vysokému tempu, které obzvláště s koncem první série ještě nabírá obrátek a je nejlepší možnou (proklínanou) reklamou na další sérii. Démon se také nepáře s vysvětlováním faktů a motivací, protože nad vším přemýšlel již tak dlouho, že mu některé části přijdou zjevně nepodstatné. Proto takže doporučuji vnímat, co je ve vašich silách. Vše je opatřeno kabátkem, který mi plně vyhovuje v podobě ušlechtile nakreslených postav, které se pro aristokraty perfektně hodí. Nejvíce na mě zapůsobily postavy, jeden z nejlepších soundtracků a již zmíněné tempo, co nedá příliš času na zamyšlení se. Při druhém shlédnutí jsem si vyvrátil těch několik nelogičností, co mě před spaním napadaly a tak mohu sám kritizovat jen dostatečně nevysvětlenou taktiku při delších soubojích. Osobně jsem se bavil po celou dobu a kromě seriálu samotného musím doporučit i krátké epizody z picturebook, které seriál doplňují a vysvětlují některé motivace postav. Druhá série je zpočátku ještě lehce předějována, ale postupně je to zase to pravé s o něco lepší hudbou, animací a především s ještě silnějším příběhem. Nikdy bych nečekal, že to řeknu u anime, ale rozmělnění do více dílů by prospělo. Každopádně mám nově nabouraný top. ()

Marw 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnotím obě řady. Asi jedno z nejlepší anime(řekl bych i seriál), které, jsem kdy viděl. Příběh velmi kvalitní, postavy vynikající, dabing charakterů na nejlepší úrovni, hlavně ústřední dvojka: Jun Fukuyama a Takahiro Sakurai. Velmi kvalitní konec. Stylizace pěkná. Rychlé tempo a přísun informací = náročné na pozornost. Hodně zvratů v ději = nevíte co bude(stane) za půl hodinky. Ohromné množství vedlejších postav cca 20-30 lidí. Viděno dvakrát rozestup dva měsíce. Doporučuji všemi deseti, ale ne jako oddychovou činnost, a není to pro děti, ale na první pohled to může vypadat(ano myslím MECHA souboje a školní prostředí). ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Po první sérii chápu, proč se to srovnává s Death Note - a mě osobně to i přes mechy vychází z toho srovnání líp. Po druhé sérii je to určitě lepší než dn, zvlášť konec. A to i přes to, že pro dějové zvraty to občas obětuje přehlednost, logičnost i konzistenci některých postav. Stačí prostě obsadit Noria Wakamota do role, která se v seriálu objeví víc než jednou, a je vymalováno. ()

Hees 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Študent dostane obrovskú moc zmeniť všetkých a všetko len tým, že sa mu pozrú do očí. Dokáže ovládať to čo urobia. Lelouch sa učí používať svoju silu a je v tomto anime vidieť, ako počty ľudí pôjdu za svojím vizionárom. Za niekým v koho veria, za niekým v koho silu veria. Lelouch sa cíti ponížený a chce získať moc, aby zmenil nie len svoj osud, ale osud všetkých Japoncov. Japonci už nežijú v Japonsku, ale v oblasti Area 11. Výborná hudba (v Code Geass druhej sérii je ešte lepšia) a výborný príbeh. Dôležitá je aj taktika a anime pripomína rozohranú partiu šachu, kde občas nejaká figúrka odrazu urobí nepredvídateľný pohyb (napríklad kráľ sa pohne o dve políčka nie o jedno). Je to mech anime čiže boje sa odohrávajú v robotoch, v ktorých sú piloti. Nie vždy je presne jasné čo sa kde odohráva a to je taký minimálny mínus čo treba prekusnúť a ostatné je potom super. Postavy sú výborné a veľmi sa vyvíjajú počas celého anime. Každá postava má svoj vlastný údel a bojuje pre niečo iné. Aj najväčší protivník Leloucha a to jeho kamarát z detstva Suzaku sa bude musieť rozhodnúť čo je pre neho dôležitejšie. Druhá sezóna : http://www.csfd.cz/film/270586-code-geass-hangyaku-no-lelouch-r2/ ()

Reklama

Reklama