Reklama

Reklama

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hydea

  • USA Dr. Jekyll and Mr. Hyde (více)
Trailer 1

Dr. Henry Jekyll je inteligentní a pracovitý, ale zároveň upjatý a své práci oddaný vědec. Když ho jeho přítel sir George Carew vezme na představení, kde vystupuje smyslná slečna Gina, rozhodne se oblouzněný Jekyll, že od sebe oddělí dobré a špatné stránky člověka. Jeho snahy jsou úspěšné, a tak vzniká jeho zlé alter ego – pan Hyde. Když se doktor nekontrolovatelně mění z Jekylla na Hydea, hrozí nebezpečí. Snímek Dr. Jekyll a pan Hyde Johna S. Robertsona, který mnozí považují za první velký americký horor, umožnil divadelní legendě Johnu Barrymoreovi předvést svůj první virtuózní výkon na filmovém plátně. Tato verze dr. Jekylla a pana Hydea, v níž se mísí kouzlo dávné kinematografie s ponurým naturalismem, je jednou z nejvěrnějších adaptací slavného Stevensonova příběhu, který vypráví o neúspěšných snahách vizionářského vědce odhalit lidská tajemství, jež se skrývají pod slupkou našich civilizovaných duší. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (37)

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Příběh filmu je vyprávěn dosti zkratkovitě, ale má slušný spád, a i když se mu nepovedlo pořádně vytěžit knížní předlohu R. L. Stevensona, ostudu jí rozhodně nedělá. Celý film stojí na bravurním hereckém výkonu Johna Barrymorea, který je okouzlující nejen v maniakálních výstupech během proměn či jako Mr. Hyde, ale dokáže uhranout i svým zadumaně kamenným pohledem, ze kterého je vám hned jasné, co se v Dr. Jekyllovi odehrává. Potěší také několik působivě natočených hororových scén, které i po více jak sto letech neztrácí své kouzlo. BTW: Škoda, že jekyllovský film natočený F. W. Murnauem – Der Januskopf – ze stejného roku je ztracen, dost by mě zajímal pro porovnání. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto je na mňa už moc prestárnuté dielo. Nemý film s prestrihmi na doprovodné titulky a ustavične zavíjavúca akási nepríjemná orgánová hudba. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale ja som sa velice nudil. Moje hodnotenie nezvýši ani fakt, že ide o jedno z prvých filmových spracovaní literárnej predlohy Roberta Louisa Stevensona - "Dr. Jakyll and Mr. Hyde". Schizo-horrorovej témy, ktorá je populárna dodnes. Tento snímok z roku 1920 si cením len na dve hviezdičky. ** ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Na rok 1920 my to přišlo formálně celkem pionýrský - jsou tu voyerské i čistě ilustrační záběry, navíc film překvapuje slušným naturalismem, zejména když se dobromyslný doktor Jekyll mění v ohavného Adriena Brodyho. Bohužel zas ta povinná romantická podzápletka v kombinaci s tím, jak se v druhé polovině filmu víceméně pobíhá sem a tam po čtyřech lokacích způsobuje, že tomu dost padá řetěz, jakkoli ten film dost zrychluje. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Neviem, či som nevidel nejakú dlhšiu verziu než je uvádzaná, ale každopádne si myslím, že je to lepšie dielo než Kabinet doktora Caligariho. Myslím, že jednotlivé časti sú približne rovnaké a rok kedy bol natočený vplýva trocha na natiahnutie tohto klasického hororu. Dejovo a príbehovo zaujímavé, ten orgán tam veľmi nevadí, len ozaj by sa to dalo skrátiť aj na polovicu už dnes a atmosféra by myslím nevyprchala, no na tú dobu to muselo byť strašidelné, nuž ukazuje to tú odvrátenú stránku experimentovania. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Dnes už málokdo ví, že charakterní divadelní herec a vyhlášený fešák John Barrymore se koncem desátých let těšil nebývalé úctě veřejnosti i soudobé kritiky a byl všeobecně označován za největšího žijícího herce. Pomineme-li značně populární dobové komiky, jen málokterý herec tehdy disponoval podobně hvězdnou aurou. Jeho obsazení do role doktora Jekylla proto vyvolalo senzaci. Působivé proměny do démonického pana Hydea poté jen potvrdily jeho pověstné herecké mistrovství. Temný příběh v kulisách pokřiveného viktoriánského Londýna má velmi slušnou a ponurou atmosféru, a hodí se do ní i poměrně strojené vedení děje a upjaté herecké výkony. Ovšem s výjimkou Johna Barrymorea, jehož Hyde do filmu vnáší divokou živočišnost a mrazivou zlověstnost. Za scénu bestiální vraždy a pavoučí proměnu v ložnici přihodím hvězdu navíc. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Počas nakrúcania filmu John Barrymore vystupoval po večeroch v divadle v Shakespearovej hre "Richard III." Okrem toho sa sám učil ďalšiu rolu, Hamleta, a prežíval búrlivý románik s poetkou Blanche Oelrichs, s ktorou sa v roku 1920 aj oženil. Výsledkom toho všetkého bolo fyzické a nervové zrútenie. (Michal74)

Reklama

Reklama