Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Hrozně dobře vybraní herci, nesmírně stylově přesné, smnoha výstižnými dobovými detaily. Bohužel celé pojaté tak, že to víceméně omlouvá rasistické hnutí skinheads jako pouhé osobní prohřešky nešťastných jedinců. Toto je obecně problém všech filmů o skinheadech a rasismu: nepoměr mezi společenským a soukromým, kombinace moralismu a skrytých vnitřních sympatií pro jedince určitého typu, nepoměr mezi touhou být sám sebou a být členem směčky... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £1,5miliónaTržby USA $329,379Tržby Celosvetovo $8,155,222 ║ Ozaj krásny obraz Angličanov, fakt výstižné, herecky veľmi pôsobivé a dej určite zaujme aj keď ide o dosť krutú sondu do spoločnosti. /videl v kine: 55%/ (videl na festivale Art Film Fest 2012) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Shane Meadows .. Taková byla Anglie… Válka o Falklandy roku 1982. Tato událost hodně ovlivnila chod v Anglii a ovlivnila i obsah tohoto filmu, který je rámován dobovými záběry právě ze zmíněného konfliktu. Mezi nimi se odehraje několika týdenní příběh chlapce jménem Shaun, kterého se válka také dotkla. Netuším, zda Meadows čerpal z vlastní minulosti, ale zdálo se mi trochu přitažené za vlasy, jak mohl být tak snadno přijat malý kluk mezi mladé skinheady. Na druhou stranu, nábor se má provádět neustále a strom ohýbat, dokud je mladý, takže... Jak je u Meadowse zvykem, jeho příběhy se točí převážně kolem mládeže a jsou prostoupeny sondáží do různých sociálních vrstev. Mladí skinheadi, chovající se nepoliticky jsou zde staršími členy tohoto uskupení vtahováni do vyšších her Národní fronty a postupně se jim vštěpuje radikalizace s důrazem na nacionalismus a krajně pravicové ideály (proto si spousta lidí spojuje dnešní skiny s nácky), které vedlo k jejich postupnému rozštěpování a úpadku. Prostě je to slušná částečka z velké skládačky a koho zajímají nebo má blízko ke skinheads určitě potěší. K tomu Thomas Turgoose hraje výborně, dobová atmosféra, kostýmy či symboly hnutí jsou přesné a hlavně písničkový doprovod je parádní.. 70%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující sociální drama reflektující posmutnělý obraz Anglie 80. let, éry thacherismu, s obrovskou nezaměstnaností, dobu ztracené generace, kdy stále ještě platilo punkové heslo let sedmdesátých No Future, ale objevila se navíc frustrace z ne úplně povedeného válečného konfliktu o (geograficky argentinské) Falklandy, stejně jako radikalizace části sociální spodiny a z ní plynoucí vlna nacionalismu, film o vlastní temné minulosti, který nám tady u nás ještě stále chybí a není na obzoru nikdo, kdo by ho natočil. Vlastní temná sebereflexe, svědectví o té strašné bezvýchodnosti doby, kterou jsme tady v éře normalizace zažívali i my... Uhrančivý příběh malého chlapce (úžasně přesvědčivý Thomas Turgoose v roli Shauna), jehož asimiluje místní subkultura a který by mohl sloužit jako dokument o historii skinheads, původním hnutí mladých anglických nezaměstnaných, navazujících v mnohém na punk...přičemž základním krédem je být apolitický a patřit do komunity. Anglie tu není prezentována jako jedna ze světových velmocí, bohatá a mocná postimperiální následovnice, je nám tu dáno spatřit Anglii s tváří zubožených dělnických periferií velkých měst, Anglii jako sociální vrak plný nezaměstnaných, Anglii platící těžké ztráty za své válečné Pyrrhovo vítězství... K vrcholům filmu patří sekvence zachycující ventilování frustrací party mladých při demolování opuštěných rodinných domků, což je jedna z mála aktivních zábav, ke kterým mají ve svém omezeném prostředí přístup...stejně jako postupná radikalizace části komunity pod vlivem recidivujícího rasisty Comba a odklon od apolitických premis do náruče extrémní pravice... Tenhle film je špinavý a hrubý, stejně jako jeho hlavní představitelé - a tomu odpovídá i formální stránka - kamera často snímaná z ruky, rychlé střihy (jen výjimečně prokládané poetickými záběry - detail pampelišky, měnící se strom...), úderná a přesně volená hudba, úžasná mizanscéna (lokace plné industriálních ruin, oprýskaných omítek, typicky anglické dělnické zástavby...) ... taková asi skutečně byla Anglie té doby... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který ukazuje rozdíl mezi opravdovými skinheady a nacisty. Herecké výkony jsou přesné a hrozně se mi líbilo, jak tam byla ta skinheadská móda a vysvětleno, že praví skini NEJSOU rasisté a bylo mezi nimi i hodně černochů. Všichni poslouchali ska a reggae, ale samozřejmě se dočkáme i střetů s nácky, kteří mají bohužel velmi podobnou image. Atmosféra chudé Británie je vystihnutá moc dobře. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Skinheadem se člověk stává, má-li špatné sociální zázemí, a skinheadi se dělí na ty hodné a na ty zlé, přičemž ti hodní vás ochrání před šikanou a jsou to velice dobří kamarádi zastupující rodinu a ti špatní jsou vlastně taky dobří kamarádi, kteří za vás jdou odsedět několik let zločin a nebezpeční jsou jen v tom případě, pokud se zhulí a opijou. Pokud s tím nesouhlasíte, budete mít s THIS IS ENGLAND dost vážný ideologický problém, který nezmění ani to, že vychází ze skutečných událostí a je silně autobiografický. Ale i kdybych pominul ideologii, stále se jedná o hloupý, v závěru nabubřele tezovitý a špatně odvyprávěný film, který je manýristický ve snaze prohudbit se až do konce, ale na kterém stojí za pozornost typově velice dobře obsazení herci a evokace Anglie let minulých. Jenže tenhle britský film, přestože ho otvírá a uzavírá montáž záběrů vystihující zemi, nepodává žádnou zprávu a selhává. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Začátek mi přišel dost o hovně a navíc dost těžko uvěřitelnej. No když mi bylo řekněme 20 let, tak by mě opravdu nenpadlo, abych někde na ulici oslovoval 12-letý kluky, jestli se nechtěj se mnou kamarádit. Ten ideologický vůdce party mi připadal vyloženě jak homohnědka Mirek Dušín nebo Řiťkitan z Hochů od bobří řeky. Ale nejvíc mě fascinovala ta pizda, co vypadala jako taková výrazně ošklivější a bizarnější verze Lady Gaga, která toho 12-letýho kluka chtěla na férovku ošukat. No prostě jsem na to koukal dost nevěřícně. Ale pak se na scéně konečně objevil Stephen Graham, kterej zahrál naprosto dokonalýho pošuka, a strhnul veškerou pozornost na sebe. Ten pozvednul celej film o několik levelů vejš a sledovat ho byl opravdu zážitek. Zatimco ten přechozí vůdce party mi připadal jako naprosto neuvěřitelná postava, tak Stephen Graham byl prostě magor, u kterýho bych věřil, že takový magoři se opravdu můžou někde vyskytovat. Jenom jsem tak asi úplně nepochopil, proč ho na konci chytnul takovej rapl. I když nutno dodat, že postava toho jamajčana s kloboučkem mě srala už na první pohled, takže jsem se vlastně ani moc nedivil, že mu někdo konečně zavřel hubu pěstí :-) Celkově ten film je v podstatě o ničem, ale na jedno zkouknutí se to dá. Zklamalo mě, že Frank Harper měl tady jenom takovej štěk. Jinak písničky ze soundtracku sice nejsou zrovna můj šálek čaje, ale k filmu se hodily. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné drama s dobrým nápadem ohledně přijetí malého kluka mezi partu skinheadů. Překvapením je pro mě velmi dobrý herecký výkon hlavního představitele, kterému jsem jeho roli opravdu věřil. Zajímavé téma a vykreslení tehdejší doby, po nudnějším začátku mě to chytlo a pustilo až na konci, který mi přišel trochu nedořešený a ustřihnutý. Pak fajn hudba, vhodně použité dokumentární záběry, sem tam něco k zasmání (imdb nakonec nezklamalo jak jsem se obával), takže spokojenost. Jinak chápu, že má někdo problém s důvěryhodností ohledně toho přijetí Shauna, ale myslím si, že to opravdu viděli jako takový malý nábor výborně tvárného a ovlivnitelného chlapce (vztah s o dost starší holkou nebo až překvapivě tolerantní matka mi už sedly méně). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Rozpitvávať tu také veci ako ideologické zmýšľanie skinheads by bolo pre mňa rovnako trúfalé ako žiadosť baču z Hornej Dolnej o miesto hlavného šéfa jadrového výskumu v Južnej Kórei. Takže ja som film zožral ako pes hodenú kosť. Bez rozmýšľania a robenia záverov. Ale aj pes si potom, čo zožerie veľkú nádielku čerstvých kuracích kostičiek uvedomí, že mu chutili a zasýtili jeho potreby. Podobný stav som zažil po zhliadnutí tohto filmu. A keďže som povedal, že nebudem rozoberať výpovednú stránku tohto silného príbehu, tak aspoň napíšem, že herci, menovite Stephen Graham a Thomas Turgoose, predviedli oscarový výkon a hudba k filmu len podtrhla jeho unikátnosť. 90%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jako film trochu nudné a rozvláčné, téměř bez akce. Jako námět k zamyšlení výborné. Nejen nad skinheads, ale nad psychikou člověka obecně. Také o tom jak se člověk může stát skinheadem, jaké jsou idály a poměry uvnitř hnutí. Nad tímto by se měl každý zamyslet sám, nebudu tedy podsouvat své myšlenky, jen bych dodal, že Bluntman se ve svém komentáři trochu unáhlil. P.S. Nechci spojlerovat, ale opravdu je v Anglii normální, že dvacítky tam choděj s dvánáctiletejma klukama :-o? To bylo trochu pedofilní. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

This Is England ma jeden problém. Nevie či chce riešit osud malého vzdorovitého Shauna, alebo príbeh prepusteného väzňa Comba, alebo len podrýpnuť do citlivej otázky naciaonalizmu potažmo rasizmu. Rozožere, ale nedožere čo je veľká škoda. Navyše tento problém ide ruku v ruke s ďalšiou chybičkou krásy a tým je od polovice jasný ťah na jednu "nevyhnutnú" scénu, ktorá je nakoniec vrcholom filmu a svojím prevedením trochu zamlží obsah výpovede. Pozitíva sú prakticky všetko ostatné. Od hudby, cez dobovú atmosféru, končiac pri typovo skvelo obsadených a dobre zhratých charakteroch. Hlavne Stephen Graham (alias Tommy z Podfu(c)ku) je s vyholenou hlavou a 20 kilami navyše úplný ďábel. 70% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem měla vážný problém dostat se do atmosféry a zvyknout si na příšerný midlandský přízvuk (který je mimochodem pořád lepší než scouse v Liverpoolu..), poté docela překvapil směr, kterým se děj vyvinul (nečetla jsem obsah). Aneb taková byla Anglie v osmdesátých letech. Nezaměstnaní a rasisté, kam se podíváš. Přes počáteční nudu se film celkem rychle přehoupne a divákovi vyrazí dech "krásnými" ukázkami psychologického nátlaku ze strany skinheadů vyvíjeného na dvanáctiletého kluka, který se zrovna hledá a tak není těžké mu udělat v hlavě zmatek,donutit ho páchat zločiny a začít nosit martensky (né, mé milované boty..). Takový - o dost horší! - Kult hákového kříže po anglicku. Není to tak silné a nenese to pořádně žádné poselství, nic moc se tam navíc neděje a chybí postava, která by si ukradla celý film pro sebe. Prostě do sebe to něco má, ale i tak mínusy převažují nad plusy, takže 3*. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Železná lady vládla deregulačno - privatizujúco - militaristickým spôsobom zatiaľčo na uliciach dorastala oceľová mládež. Mládež, často frustrovaná neveselou rodinnou situáciou, prepúšťaním či alkoholizmom rodičov. Jedným z obetí vládnej vojenskej politiky je aj hrdina príbehu - malý chlapec, ktorý stratí otca nasadeného do boja o Falklandské súostrovie. Chýbajúci otcovský vzor mu ponúkne najprv sympatický galgan, ktorého onedlho nahradí tvrdý a sebavedomý plešivec s agresívne presadzovanými politickými heslami. Chlapcovi imponuje jeho ráznosť a nekompromisnosť, pričom oboch spájajú rodinné frustrácie. Obetného baránka partia skínov vidí - napájaná politickými školeniami neonacistického spolku - v Pakistancoch a inofarebných imigrantoch. Vydarený obrázok doby na príklade konkrétneho príbehu. Doby, v ktorej skinhedské hnutie postupne transformovalo z pôvodnej radikálnej obrany robotníckych práv na rovnako radikálnu obranu vlasti a národa. So všetkými svojimi bizarnými sprievodnými znakmi, spájajúcimi v sebe: elegantné oblečenie so štýlovými Martenskami a značkovými košeľami, šialené odevné kreácie dievčat, fajčenie trávy, chodenie chlapčekov s dospelými slečnami, demolácie opustených priestorov - ako jednej z mála uskutočniteľných voľnočasových aktivít, svojskú hudbu, túžbu zaradiť sa do správnej partie a prebúdzanie jasne stanoveného názoru národ a rasu. Film neobhajuje skínov ako nešťastných hrešiacich jedincov. V prvom rade ide o skvele spracovaný príbeh s pár všeobecnejšími znakmi, spočívajúcimi skôr v zachytení celkovej situácie a módy. Nepriamo sa poukázalo na potrebu skorého lekárskeho zachytenia psychicky narušených mladistvých. Pretože, ak sa im prepečie násilnícko agresívna mladosť (často len verbálna), neskôr z nich často vyrastajú politickí lídri, žurnalisti či moderátori, populisticky k sebe ťahajúci masy. V skutočnosti sú to len tupé bábky riadené ideológmi a podnikateľmi v pozadí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Oi! Scénarista tohoto filmu by si zaslúžil poriadny kopanec martensou rovno do ksichtu. Prečo sa to točí okolo dvanásť ročného smrada?! Čo je to za zhovadilosť? Neviem ktorý dospelý skin by sa vláčil s cudzím deckom. Vrcholom hlúposti sú erotické scény toho krpca s akousi retardovanou feťáčkou. Skoro som sa dogŕcal. Ale i mnohé iné postavy boli silne nepresvedčivé a hodne protivné. Napríklad Woody, úplny kretén, čo sa správa ako vajda hipíkov a nie ako vodca skinheadskej partie. Tiež ten jamajský hulič trávy v ska klobúčiku ma sral už od začiatku. Jediná postava, ktorá je dobre napísaná a i zahraná je psychopat Combo. Inak čo sa týka atmosféry thatcherovského Anglicka a dobového image british skinheads je to veľmi hodnoverné. *** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Keď nemáš holú hlavu, na nohách Martenzi a košeľu Ben Shermann tak tu nepatríš... Jeden z mála filmov, ktorý ukazuje skinheadov z väčšej časti ako ľudské bytosti. Toto nie je o vojne medzi čiernymi a bielymi. Tu sa rasizmus preberá len okrajovo. Je to hlavne o súdržnosti, priateľstve a partii. Nie je tu jediná bitka. hoci sa k boju na uliciach schyľuje, nikdy k nemu nedôjde. Film sprevádza úžasná hudba a keby ju zložil H. Zimmer tak je podstatne slávnejšia. Herci odviedli slušnú robotu, film je skvelý a záver ma šokoval. Šokoval iste mnohých, zvlášť keď si celý čas vravíte, že ten bývalý väzeň Combo nie je až taký pako. K Shaunovi sa správal takmer ako otec. a zrazu skrat...Film ktorý rozmätá všetky predstavy o filmoch na tému skinhead...80%. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Košile Ben Sherman zapnutá až ke krku nebo polo Fred Perry. Savené levisky a kšandy, na nohou martensky. Bombry, harringtony, crombie. Skinheadi mají úžasnou módu a tenhle film je pro mne jako hodinu a půl dlouhý pořad Móda, extravagance, manýry. Do hlubší sondy nemám chuť a hlavně odvahu se pouštět, protože problematika skinheadství je prostě příliš ambivalentní než aby se podařilo ji vysvětlit v jednom komentáři nebo filmu. Ale to není důvod proč takové filmy netočit... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je zajímavou sondou do světa skinheadů v Anglii. V lecčems se liší od našich lebkounů, ale myslím, si že to bude úplně stejná primitivní lůza plná zakomplexovaných deprivantů jako u nás. Mám právo to říct, protože, co by čtrnáctiletý, jsem taky s jejich idelologií koketoval. Naštěstí jsem však dospěl a za toto období se hluboce lidsky stydím. Oceňuji, že film kašle na politickou korektnost a nechává tak některé postavy, jako třeba Woodyho, aby byly celkem fajn obyčejní kluci. Démonizovat je a dělat z nich černobílé psychopaty, by jim snad ještě prospělo. Vidět je kouřit trávu a poslouchat ska, je pro našince skoro k neuvěření. Závěr je jako vystřižený ze života, on taky je, a ukazuje s kým máme tu "čest." Stephen Graham podává oslnivý herecký výkon a je vidět, že si roli fakt užil. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

To vám teda řeknu, že ten malej zmrdeček z Eden Lake je teda zatracenej talent, pan herec, obdivovala jsem ho s otevřenou hubou. A to mi byl ve zmiňovaném Eden Lakeu tak děsně nesympatickej... Plusové body za plešatýho Cooka, mínusové za to, že ho moc vidět nebylo. K tomu ten děj, prostě průměrný film s nadprůměrnými výkony. Na seriál navazující na film si asi posvítím. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra je určite tá najlepšia karta, s ktorou môže snímok hrať - sociálne slabšie prostredie malomesta Anglicka osemdesiatych rokov, kde z každého kúta vykúka nejaký spoločenský problém. Ucelený obraz pekne dotvára aj kulisa vrcholiaceho konfliktu Anglicka s Argentínou o Falklandy, tiež tie vstupy s politikmi neboli od veci. Aj 12-ročného Shauna niečo stála táto nezmyselná vojna - otca, pričom veľmi skoro zistí, že život nie je žiadna gombička. Riešenie svojich problémov sa preto snaží nájsť v tlupe skinheadov. Nie je to skôr však cesta z kaluže do bahna?... Ono celkovo, v tej dobe patriť do nejakej skupiny bolo veľmi dôležité, v súčasnosti to už až tak neplatí, skôr naopak, na význame naberá jednotlivec. Asi to súvisí s tou technikou - telefóny, počítače... vtedy to nebolo a tak deti zvyčajne "vychovávala" ulica. Ale musím uznať, že povahovo bol Shaun celkom sympoš. Do dnešnej doby sa skôr preniesli niektoré politické problémy, ktoré stále trvajú, ba čo je horšie stále naberajú na význame - prisťahovalectvo a rasizmus. Keby tak ten Combo vedel, čo ho čaká za 30 rokov, asi by ho od jedu už aj porazilo... Príbeh samotný je síce jednoduchý s niekoľkými slabšími miestami a emotívna stránka tiež nie je bohvieako veľká, no myšlienkový presah, hlavne v závere, je tu veľký. Taktiež informačná hodnota filmu nie je zanedbateľná. Nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

Reklama