Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Co vlastně člověk dělá v hotelu Grand? Jí. Spí. Občas si zaflirtuje. Občas zatančí. Jsou tu stovky dveří, které vedou do stejné haly. Vlastně neznáte ani osobu bydlící vedle vás. Pak odjedete a někdo další si pronajme váš pokoj. Spí ve vaší posteli, tak to prostě chodí.“ Tato hollywoodská meziválečná klasika studia MGM nás uvede do prostředí honosného berlínského hotelu ve stylu art deco. V hotelu Grand se na krátký moment protnou osudy pěti postav - ruské baleríny, zchudlého barona, ambiciózní stenografky, úředníčka a průmyslového magnáta. Nepostradatelnou roli v příběhu hraje i perlový náhrdelník. Středem filmu ale stále zůstává herečka s nejerotičtějším hlasem, jaký kdy zněl z pláten kin - božská Greta Garbo. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Greta Garbo chtěla nejprve roli baletky odmítnout, protože se na ni ve svých 27 letech cítila už moc stará. (Hans.)
  • Premiéra se konala 29.dubna 1932 v Graumanově Čínském biografu v Hollywoodu. Marlene Dietrich, která ve filmu nehrála, se jí zúčastnila, hlavní hvězda snímku - Greta Garbo (primabalerina) nikoliv. (Zdroj: kniha Sapfo v Hollywoodu – Greta Garbo, Marlene Dietrich aneb lesbické aférky slavných, autor: Diana McLellan). (Pavlínka9)
  • Herečka Joan Crawford zpočátku váhala, má-li přijmout roli chudé sekretářky v laciných šatech, ale protože toužila hrát ve filmu s Gretou Garbo (primabalerína), nakonec nabídku přijala. (Zdroj: kniha Sapfo v Hollywoodu – Greta Garbo, Marlene Dietrich aneb lesbické aférky slavných, autor: Diana McLellan). (Pavlínka9)
  • O roli komorné sloužící primabaleríně (Greta Garbo) se ucházela herečka Marie Dressler, která chtěla hrát ve filmu tak moc, že byla ochotna zříci se honoráře. Roli nezískala, jelikož jí to vedení studia MGM nepovolilo. (Zdroj: kniha Sapfo v Hollywoodu – Greta Garbo, Marlene Dietrich aneb lesbické aférky slavných, autor: Diana McLellane). (Pavlínka9)
  • K roku 2013 se jednalo o historicky jediný film, který vyhrál Oscara za nejlepší film, aniž by byl nominován v jiných kategoriích. (GreatestFan)
  • Snímek získal cenu Akademie pro nejlepší film roku. (JARDAHONDA)
  • V skutočnosti sa nenakrúcalo v Berlíne, ale v ateliéroch štúdia Metro Goldwyn Mayer (MGM). (Zdroj: kinema.sk) (classic)
  • Veta "I want to be alone." sa v roku 2005 umiestnila na 30. mieste najlepších filmových hlášok podľa Amerického filmového inštitútu. (MikO_NR_1909)

Reklama

Reklama