Reklama

Reklama

V každém z nás dříme superhrdina a k jeho probuzení stačí jen trocha magie. V případě Billyho Batsona (Asher Angel) stačí zvolat jediné slovo – SHAZAM! – a tento velkoměstem protřelý čtrnáctiletý chlapec v pěstounské péči se zásluhou starého kouzelníka změní v dospělého superhrdinu Shazama (Zachary Levi). Shazam s dokonalým tělem s vyrýsovanými svaly si však uchovává duši dítěte a v dospělé verzi se pouští do všeho, co by dělal každý teenager, kdyby byl obdařen superschopnostmi: užíval si je! Umí létat? Má rentgenové vidění? Dokáže rukama vrhat blesky? Dokáže se vyhnout zkoušce ze sociologie? Shazam se vydává otestovat hranice svých schopností s radostnou bezstarostností dítěte. Ale své schopnosti bude muset zvládnout rychle, aby mohl bojovat se smrtícími silami zla ovládanými Dr. Thaddeusem Sivanou (Mark Strong). (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (605)

Nin 

všechny recenze uživatele

Shazam naprosto výborně vykopává. Ve skvělé expozici se vůbec nestydí za svůj původní stařičký komiks (Shazam se objevil již v roce 1940) a jen modernizuje všechny ty různé aspekty, které se staly součástí komiksového DC vesmíru a nyní by se mohly stát i součástí jejich filmového universa. V tomhle ohledu je tu jasná snaha o propojení skrz narážky na Supermana a Batmana, ale dost mě mrzelo, že přesně tenhle film by potřeboval alespoň nějaké to cameo někoho z Justice League... Filmový Shazam se o tohle napojení snaží, ale nějak to není úplně ono (nejspíš proto, že současný filmový DC mu to moc neusnadňuje). Každopádně jako samostatný film Shazam překvapivě šlape. Je hodně zábavný, má sympatické postavy a ani záporák není vůbec špatný díky výbornému Marku Strongovi. Je tam však spoustu menších ALE, kvůli kterým to není až taková pecka. Vtipy nejsou vůbec špatné, ale těch opravdu dobrých tolik není. Postavy jsou fajn, ale mohlo by se s nimi jít víc do hloubky. A především závěrečná bitka mi přišla šíleně zmatená ohledně toho rychlého domlouvání a vymýšlení jak zloduchy porazit... Radši jsem pak u toho moc nepřemýšlel, protože tušímže to nakonec ani nedávalo moc smysl. V každým případě - Shazam je velice dobrá odpočinkovka. (7/10) ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

DC se v nedávné minulosti humor osvědčil více než co jiného, a tak je sázka na dětinskou komiksovku rozumná. Co však mohlo být infantilním Deadpoolem dlouhodobě strádajícího univerza, skončilo i v tomhle případě na půli cesty. Motivy důležitosti rodiny, problémy pěstounské výchovy, vznik superhrdinské mytologie, staré dobré sedmero smrtelných hříchů… Možností k rozehrání je spousta, ale všechny zůstávají dost nevyužity, a to bohužel na úkor prvoplánových vtípků. V jádru se tak jedná o zcela rutinní origin, snažící se zamotaným rodinným pozadím hlavního hrdiny zamaskovat svou obyčejnost. Jenže se to moc nedaří, a to obzvláště na úmorné ploše skoro dvou a čtvrt hodin. Shazam tedy rozhodně nevyužil svůj potenciál a i když se o naprostý průšvih nejedná, ke druhému zhlédnutí mě nedonutí ani Mark Strong v morpheovských brýlích. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Neviem čo mám povedať. Fakt neviem čo teraz povedať. Máme tu DC film, ktorý sa mi fakticky páčil? Ktorý ma fakt nadchol? A viem, že som už pár pochválil, ale žeby konečne prišli s filmom, ktorý by som dokázal odporúčať každému? Film, ktorý má všetko čo som chcel? Humor, akciu, dokonca aj trochu hororu. "Shazam!" ma úprimne potešil. Premýšľam, kedy som odchádzal z kina v tak dobrej nálade, no z hlavy ma nenapadne.Bavil som sa naplno. Od začiatku až do konca. Billy Baxton je hold skvelý hrdina. Ale musí sa ním najprv stať. Je vtipný, je prirodzený a Zachary Levi mu dal asi úplne všetko čo potreboval. Pre mňa radosť vidieť. Zloduch filmu je podľa mňa skvelý. A je super vidieť, že všetci démoni stoja pri ňom, aby mu pomohli. V skutočnosti ho síce viac využívajú, než by bol ich vyvoleným, ale funguje to dobre. A je rovnako super, že Billy nie je perfektný a má svoje chyby. Ale napriek tomu dokáže nájsť svoje srdce a pochopiť za čo je treba bojovať. Hlavne je to konečne DC film, ktorý nemusí byť tak veľmi temný, ale môže sa baviť, môže si užívať a vďaka tomu sa bavíme aj my. Koniec filmu je parádna komédia a už sa teším, až tieto postavy uvidím znovu. Pre mňa zatiaľ film roku a prvý moment, kedy DC tromfli Marvel. Uvidíme síce ako dopadne na konci mesiaca "Avengers: Endgame". Ale v tomto momente držia najlepšie karty DC. Skvelá práca. Hodnotenie: A+ "Update 11/11/2019 Niekoľko mesiacov po dopozeraní začínam úprimne ľutovať rating, ktorý som tomuto filmu udelil. Nechcem tým teraz povedať, že som prehodnotil svoj názor celkovo. Stále platí, že som sa poriadne zabavil a myslím si, že film má srdce. No reálne si myslím, že dať môj najvyšší rating si to nezaslúžilo. Narozdiel od iných filmov, ktorým som ho tohto roku udelil si myslím, že toto je skutočne jednoduchá zábava. Vyzerá to super, má to skvelé scénky, Zachary Levi je skvelý, no tou zábavou som sa nechal veľmi zaslepiť. Preto dodatočne rating trošku upravím. Stále platí, že je to môj najobľúbenejší komixový film roku. Ale určite si nezaslúžil to plusko, ktoré som mu udelil. Nové Hodnotenie: A ()

CrypzzXD 

všechny recenze uživatele

Shazam! je bezesporu lepší jak většina současných DCčkovských fláků, respektivě se nejedná o vehementně nesoudržný mišmaš všeho možného. Přesto ale není bez chyb a pár výhrad si neodpustím... Občas tu čtu komentáře plné superlativ typu, že Zachary Levi si to strašně dává, s čímž jaksi nesouhlasím a dle mého názoru jednoznačně selhal. Vždyť jeho ztvárnění Billyho je charakterově naprosto mimo vůči Billymu Jr., který se jeví velmi vyspělým a rozumným dojmem, naopak Zachary je rozjívený, dětinský hlupák, který se chová naprosto neuváženě a nedbale vůči svému okolí. Nesoulad jako prase, který je do očí bijící, ale v podstatě to nezajímá zcela nikoho (takový John Travolta to ve Face/Off dovedl takřka do dokonalosti). Nemluvě o tom, že Shazam skýtá nebetyčný potenciál neokoukané popcornové zábavy, který rutinní režisér nedokázal ani v nejmenším využít a zároveň nezvládl předvést nic, co by alespoň zřídka připomínalo něco vizuálně zajímavého. Svým nudným a béčkovým vizuálem v zásadě připomíná obyčejné televizní sci-fi seriály, nad kterými jen mávnete rukou. Nudný a tuctový záporák, kterého nezachrání ani charisma Marka Stronga, je jen třešničkou na dortu. Netrpěl jsem, ale takhle zoufale nevýrazný origin jsem už dlouho neviděl. Já jen doufám, že při angažmá Dwayna Johnsona se rozpočet vyškrábě u kus výš, bude na tom dělat schopnější tvůrčí tým a Davida F. Sandberga nahradí nějaký zajímavější a nápaditější tvůrce, z jehož práce nevznike takovýto mdlý polotovar, který se vám během pár dní z hlavy vykouří jak nic... 5/10 (DCEU: MoS 9/10 BvS 4/10 SS 4/10 WW 7/10 JL 4/10 AQ 9/10) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na rovinu přiznávám, že jsem to čekal daleko horší. Příjemná oddechovka a to lepší, co filmy z DC světa za poslední léta nabízí. A co na tom, že je to infantilní a dětské až běda. Pokud očekáváte rodinný film, zřejmě budete spokojeni. Pokud ale očekáváte novou superhrdinskou sérii, tak si raději nechte zajít chuť. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (36)

  • Jméno Shazam je vytvořeno z počátečních písmen jmen bohů, kteří mu udělují svou moc: Šalamoun (anglicky Solomon) – moudrost, Herkules – síla, Atlas – vytrvalost, Zeus – moc, Achilles – odvaha a Hermes (anglicky Mercury) – rychlost. (pajik)
  • Když Shazam (Zachary Levi) s Freddym (Jack Dylan Grazer) testují superhrdinské schopnosti ve skladišti, lze si v jedné scéně v pozadí všimnout loga společnosti ACE Chemicals, ve které se zrodili Joker a Harley Quinn. (Mikahu)
  • Podle Zachary Leviho lze snímek sledovat bez znalostí předchozích filmů z DCEU. (3T)

Související novinky

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

22.03.2023

Pakliže jste to ještě nezaznamenali, pokračování DC komiksárny Shazam! tentokrát s podtitulem Hněv bohů je po prvním týdnu v kinech adeptem na propadák roku. Blockbuster režiséra Davida F. Sandberga … (více)

Novinky z DC Fandome

Novinky z DC Fandome

24.08.2020

Víkendová událost DC Fandom jistě potěšila nejednoho filmového fanouška. Kromě nových trailerů na Batmana, Wonder Woman a Sebevražedný oddíl jsme se ale dočkali taky kupy nových informací o… (více)

Black Adam nabírá obsazení

Black Adam nabírá obsazení

17.07.2020

Filmový spin-off Shazama! Black Adam s Dwaynem Johnsonem coby titulním antihrdinou nabírá další obsazení. Nově jsme se dozvěděli, že postavu Atom Smashera – super silného a super velkého potomka… (více)

Henry Cavill zpátky jako Superman?

Henry Cavill zpátky jako Superman?

28.05.2020

Ještě než se stihnete po přečtení titulku dnešní zprávy nadchnout, musím vás zarazit. Ano, server Deadline potvrdil, že Henry Cavill (Muž z oceli, Mission: Impossible – Fallout) skutečně jedná o… (více)

Reklama

Reklama