Reklama

Reklama

V každém z nás dříme superhrdina a k jeho probuzení stačí jen trocha magie. V případě Billyho Batsona (Asher Angel) stačí zvolat jediné slovo – SHAZAM! – a tento velkoměstem protřelý čtrnáctiletý chlapec v pěstounské péči se zásluhou starého kouzelníka změní v dospělého superhrdinu Shazama (Zachary Levi). Shazam s dokonalým tělem s vyrýsovanými svaly si však uchovává duši dítěte a v dospělé verzi se pouští do všeho, co by dělal každý teenager, kdyby byl obdařen superschopnostmi: užíval si je! Umí létat? Má rentgenové vidění? Dokáže rukama vrhat blesky? Dokáže se vyhnout zkoušce ze sociologie? Shazam se vydává otestovat hranice svých schopností s radostnou bezstarostností dítěte. Ale své schopnosti bude muset zvládnout rychle, aby mohl bojovat se smrtícími silami zla ovládanými Dr. Thaddeusem Sivanou (Mark Strong). (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (606)

jefff 

všechny recenze uživatele

Přesně to co jsem čekal. Nenápadná oddychovka hraná pro co nejširší diváctvo. Nebylo to špatné, Zachary Levi mě svým pitvořením trochu rozčiloval a zhruba v polovině jsme měl problém udržet pozornost, ale výsledkem byl možná nejsnesitelnější DC film vůbec. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější superhrdinský film od Green Lantern. Tu pubertální notu společně s rodinně-moralistickým poselstvím bych překous, ale že se hlavní postava chová jako imbecil, ač je mu už přeci jen15 let, záporák je nijaký, akční scény nemastné neslané a ani trikově to neohromí...to ne. Ale hlavně je to prostě nenápadité! Nemá to jiskru, nic navíc, humoru jen pomálu a při sledování tohohle superhrdiny nikdo nemůže chtít být jako on, což bych považoval za základ žánru. Ledové království mělo víc vzruchu než tohle. ()

NDroo 

všechny recenze uživatele

Určitý potenciál tam byl, mohl to být film, který by mohl konkurovat třeba Guardianům odvedle, ale... nějak se to vytratilo v nevím, nezvládlé režii? Zvláštně poskládaném příběhu? Chvilkami tam vykouknou dobré momenty, ale nedží to pohromadě, nedrží. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Shazam!ův problém spočívá především v tom, že vůbec neví, pro koho je vlastně určen. Jsme svědky rodinných dramat a komplikovaných vztahů, které však na úkor (povětšinou) trapného humoru působí dosti povrchně. Máme zde prvky hororu (o které se snaží oněch Sedm smrtelných hříchů), abysme následně sledovali ryze dětinsky pojaté scény. Máme zde snahu o vykreslení alespoň nějakého "trojrozměrného" superhrdinského charakteru (chlapec v těle chlapa :), avšak celé to padá... já nevím, na ratingu? Být to eRko, mohl Billy řešit všechny ty věci, o kterých haranti jen sní - cigára, chlast a porno - ne se těchto témat dotknout pouze z rychlíku, aby náhodou nedošlo ke kažení mládeže... Souboje postavené na mlacení dvou "Supermanů" rovněž postrádají potřebné grády a vzhledem k nižšímu rozpočtu i onen rozsah, kterými se pyšnili ostatní kousky z "DCEU." Největším kladem pak zůstává sympatický Zachary Levi... Přitom by stačilo přidat ostřejší mluvu a krvavé souboje ve stylu seriálu "Titans" od DC. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Zábava pro celou rodinu? Pche. Spíše zábava pro masochisty, odpůrci vkusu, teroristy, úchyly, pedofily, gerontofily a dalších ilů.. ale Zachary Levi to celkem zachraňuje, ten si asi po sto letech zahrál něco jiného, než Chucka Bartoweskiho. DC >> Mrdvel ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

naprosto splnilo očekávání popkornové jednohubky a je to dost možná nej DC adaptace z nového universa vyjma Muže z Oceli. Pubescentní styl vyprávění soubojů, dialogů. Ale vše dobře zapadá a je to krásně dělaný pro děcka. I souboje jsou v podstatě vyřešený z pohledu puberťáka a ne stylem super síly dospělého macho hrdiny. Fakt sedlo a prochichotal jsem to. Asi ve správný čas, správný styl zábavy. (dokonce přemýšlím, jestli to nebeatlo stylem filmu i Ant many, asi to nedosáhne na Spidermana, který je výrazně epičtější - minimálně tedy u prvního z dílů s Hollandem, ale fakt slušný výkon) ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

S přehledem nejinfantilnější novodobá komiksovka, kterou zachraňuje snad jen jediný Zachary Levi, který právě jako Shazam hází docela zábavný ksichty, ovšem toť z pozitiv vše. Jinak je to totiž fakt vážně nefunkční ptákovinka, s nezajímavou zápletkou, nesoucí se navíc v dost pozvolném tempu, s hodně nevýrazným záporákem a jeho trikově nepovedenými „hříchy“, film pak disponuje navíc spoustou otřepaných klišé o rodinných hodnotách, efektně jde pak též o jeden z nejslabších superhrdinských filmů a ani jich vlastně ve výsledku není příliš, což platí i o akci, které je též málo a je navíc skutečně nezáživná. Obsazení je jinak sice sympatické, ovšem veškeré postavy a i jejich protagonisté působí naivně a nepřesvědčivě. Od Shazama! jsem ale očekával i hodně humoru a odlehčenosti, což se nakonec i potvrdilo, úroveň většiny vtípku ale tvrdě narazí a podle mě daných situací tvůrci ani trochu nevyužili a spíš než o funkční vtipnosti by se dalo hovořit o trapném tajtrdlíkování. Shazam! mě zkrátka fakt dost neoslovil a v rámci současných komiksovek jde až o lehce podprůměrný zážitek. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Objektívne to má asi "len" na serióznejšie tri hviezdy, ale nakoľko bude Shazam o necelé tri týždne zadupaný do zeme nezrovnateľným súperom v podobe Avengers Endgame, tak mu prilepším. Je to v prvom rade komédia a až potom komix, čo je od DC neskutočný risk hlavne pri ohliadnutí sa za doterajšou tvorbou, ale ono to fakt funguje. Nie je tu fekálny humor, nie je to drzé R-kové haha ála Deadpool, je to čistokrvná rodinná zábava. Zachary Levi si to neskutočne užíva, Mark Strong samozrejme vinou scenára moc toho zahrať nemohol, ale od neho stačí charizma a hlas, ostatní sú fakt že nie len do počtu, ale sú doslova že zlatí a milí, takže nielenže vôbec nevadia, ale slušne do toho pasujú a to nehovorím o finálnej megabitke, ktorá potešila. Len tak ďalej, od tohoto by som si aspoň ešte jedno pokračovanie fakt rád pozrel. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

Freddy Freeman: If you could have one superpower, what would you pick? Everybody chooses flight. You know why? Billy Batson: So they can fly away from this conversation? ()

KennyNevym 

všechny recenze uživatele

Je to sice možná zbytečně cílený na děti tak okolo 13 let, ale i tak je to fajn. Krize kterou mladý hrdina prochází je uvěřitelná a dost reálná, ačkoliv herecky trochu klopýtá. Ještě je sice co zlepšovat, ale je fajn vidět, že se DCEU pomalu zlepšuje. Jsem zvědavej co dostanu dál. ()

NifKor 

všechny recenze uživatele

Já už těm DC filmům nevěřím. Shazam byl film, na který jsem se fakt těšil a očekával jsem dobrý vtipy, postavy, příběh, herce atd., no splnilo se to z poloviny. 5/10 ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Ten film běžel 3 minuty a už mě sral. Uřvané, protivné dítě vystřídal drzý, ještě protivnější teenager. Už to nemohlo být horší - by jeden řekl - a byla by to chyba. Shazam je ještě o level otravnosti výš (o trapném humoru nemluvě). Do toho násilné roubování citového vydíraní (ztráta v rodině... pěstounská péče... hendykepované dítě...). Hnus velebnosti. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Zajimavy pokus DC o komedialnejsi komiksovy blockbuster. I kdyz to ma pomerne dost vtipnych momentu, na konci jsem se proste nemohl zbavit pocitu, ze jsem videl kycovitou blbinu, takove novejsi Power Rangers :) Z velke casti je to mozna tim, ze o SHAZAMovi vim docela prd. Videl jsem jen kratas s Black Adamem (https://www.csfd.cz/film/285806-superman-shazam-navrat-cerneho-adama/komentare/?comment=10093829) a taky se mihnul v ostatnich DC animacich. Komiksy jsem ale necetl. Nejlepsi je kupodivu prvni pulka filmu, kdy Billy Batson aka SHAZAM dostane tak nejak mimochodem jakesi superschopnosti od tajemneho carodeje a protoze mu je teprve 14, musi nejprve za pomoci sveho kamose z pestounskeho domova zjistit, co jsou jeho limity. A protoze jsme v moderni dobe, vsechno jde rovnou na YT :) Jedine, ceho si je vedom hned od zacatku je, ze mu magicka supersila dava telo namakaneho dospeleho...ehm, muze. Je to skoro s uvozovkami, protoze kostym SHAZAMA je vsechno jen ne cool :) Levi celou dobu pusobi jak nasamponovany vycpany teplous, coz je samozrejme zamer. Bohuzel ani po nastupu zaporaku na scenu se muj pocit, ze koukam na opravdu nejdetstejsi komiks ever, nezmenil. Padouchu je vlastne 7in1. Sedm smrtelnych hrichu (demonu) v tele Dr. Sivany. Smysl jsem absolutne nepochopil, protoze ve filmu vpodstate temer nic neudelaji a nejsou vyuziti tak, jak by mohli byt. Pusobi jako kdyby vyletli z Dooma, ale zaroven je vse totalne kids-friendly - behem filmu uvidite max kapku krve jak tece ze SHAZAMova nosu. Jinak je vse ciste a nenasilne jak lilie. Mark Strong se sice snazi, ale nijak zlovestne nepusobi a komedialni styl snimku se mu nedari ani vychylit na stranu neceho temneho. Zaver to pak zazdi jeste vic a na ty kostymy se proste nedalo koukat. SHAZAM asi nebude muj salek kavy, ale je to komiks, na ktery muzete vzit klidne male deti. Ostatne nekolik deti je i ve filmu a jsou legracni. Konkurencni Marvel umel byt napr. v Ragnaroku dokonale vtipny, ale pritom to bylo cool a chlapacke. Tohle je jen pubertalni. Cilovka je jina. I ten hero feeling je zde jen takovy nanicovaty. Proste cukrova vata z pouti. No big deal. [v titulcich jsou dve dotacky] ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tak jsem po Marvelu zabrousil do stáje DC. Jejich komixové filmy mě většinou moc nesedly, protože to byly temné, psychologicky hutné, nudné a příšerně dlouhé vyprávění, které navíc zhusta překopávaly lore. Shazam na to šel z opačného konce a tak tu máme připitomělou rodinnou vyprávěnku jak z 90. let. Hrdinou je 14letý kluk, který získá kouzelné schopnosti a po vyřknutí slova Shazam se mění na superhrdinu. Létání, plášť, těsný kostým, superrychlost, nezranitelnost... jinak řečeno totální ripoff Supermana pro děti s opravdu teplým kostýmem. Na straně zla stojí plešatý pán s traumatem, který umí vyvolávat démony, pardon smrtelné hříchy alias příšerky vypadající jak pohádky. Navíc hrdina se chová většinu filmu jako pitomec a ta váhově, zdravotně, rasově a genderově vyvážena adoptivní rodinka je naprosto k zblití! Proč tedy 3*? Pro komixy mám prostě slabost, navíc je to většinu filmu celkem vtipné, má to spád a finální bitva na pouti nabízí slušnou porci efektů. Celkem jsem se vlastně bavil, i když se za to vlastně stydím, protože tohle opravdu není první liga. ()

Janega 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ čo vo filme sa dieťa mení v dospeláka, ja som sa v kine zmenil na dieťa, ktoré si plnými dúškami užívalo a bavilo sa na tejto komiksovke. Humor je najsilnejšou stránkou filmu, budete sa baviť aj pri záverečných titulkoch. V tomto smere je dobré, že DC filmy upustili od jednotvárnej temnoty, lebo Shazamovi by tento smer vôbec nepristal. Akcia je fajn, no záverečný súboj mi prišiel zbytočne predlžovaný, keďže sa išlo dookola to isté. Zachary Levi je super a je vidieť ako si rolu užíva, a to je potom radosť pozerať zas naňho. Rovnako aj detskí herci boli sympoši a v rámci svojich možností to zvládli. Záporák však toho veľa nepobral a je slabým elementom filmu, no ako zloduch pre detského superhrdinu postačuje (ale len na prvý film). ()

Související novinky

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

22.03.2023

Pakliže jste to ještě nezaznamenali, pokračování DC komiksárny Shazam! tentokrát s podtitulem Hněv bohů je po prvním týdnu v kinech adeptem na propadák roku. Blockbuster režiséra Davida F. Sandberga … (více)

Novinky z DC Fandome

Novinky z DC Fandome

24.08.2020

Víkendová událost DC Fandom jistě potěšila nejednoho filmového fanouška. Kromě nových trailerů na Batmana, Wonder Woman a Sebevražedný oddíl jsme se ale dočkali taky kupy nových informací o… (více)

Black Adam nabírá obsazení

Black Adam nabírá obsazení

17.07.2020

Filmový spin-off Shazama! Black Adam s Dwaynem Johnsonem coby titulním antihrdinou nabírá další obsazení. Nově jsme se dozvěděli, že postavu Atom Smashera – super silného a super velkého potomka… (více)

Henry Cavill zpátky jako Superman?

Henry Cavill zpátky jako Superman?

28.05.2020

Ještě než se stihnete po přečtení titulku dnešní zprávy nadchnout, musím vás zarazit. Ano, server Deadline potvrdil, že Henry Cavill (Muž z oceli, Mission: Impossible – Fallout) skutečně jedná o… (více)

Reklama

Reklama