Reklama

Reklama

V každém z nás dříme superhrdina a k jeho probuzení stačí jen trocha magie. V případě Billyho Batsona (Asher Angel) stačí zvolat jediné slovo – SHAZAM! – a tento velkoměstem protřelý čtrnáctiletý chlapec v pěstounské péči se zásluhou starého kouzelníka změní v dospělého superhrdinu Shazama (Zachary Levi). Shazam s dokonalým tělem s vyrýsovanými svaly si však uchovává duši dítěte a v dospělé verzi se pouští do všeho, co by dělal každý teenager, kdyby byl obdařen superschopnostmi: užíval si je! Umí létat? Má rentgenové vidění? Dokáže rukama vrhat blesky? Dokáže se vyhnout zkoušce ze sociologie? Shazam se vydává otestovat hranice svých schopností s radostnou bezstarostností dítěte. Ale své schopnosti bude muset zvládnout rychle, aby mohl bojovat se smrtícími silami zla ovládanými Dr. Thaddeusem Sivanou (Mark Strong). (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (606)

SamGee 

všechny recenze uživatele

V minulosti filmové štúdio Warner Bros. natočilo superhrdinovské počiny, ktoré mali zvyčajne temnú atmosféru ako napr. Muž z ocele, Batman vs Superman: Úsvit Spravodlivosti alebo Justice League. Nanešťastie, tieto menované snímky nezožali úspechy a z toho dôvodu sa rozhodlo štúdio o zmenu v odľahčenejšom duchu. Do našich končín zavítalo dielo SHAZAM!, ktoré malo za cieľ osloviť fanúšikov DC svojou humornou atmosférou a komorným príbehom. Film rozpráva o Billym Batsonovi (Asher Angel), problematickom tínedžerovi, ktorý uteká od každej pestúnskej rodiny a hľadá svoju biologickú mamu. Počas svojho pátrania sa stretne s mocným čarodejníkom (Djimon Hounsou), ktorý dá Billymu magické schopnosti a spraví z neho neporaziteľného superhrdinu – Shazama (Zachary Levi). Zo začiatku využíva svoje superschopnosti na zábavu, no postupom času ich musí využiť nielen na ochranu svojich blízkych, ale aj na boj proti obávanému Doktori Sivanovi (Mark Strong). Dej o obyčajnej osobe získavajúcu nadľudskú silu neohuruje originalitou, no jeho najväčším triumfom sú dojímavé rodinné pasáže, ktoré dokážu zabrnkať na city divákov bez akejkoľvek patetickosti. Okrem dojemného prvku ohuruje vtipnými scénami a strašidelnými sekvenciam. Bohužiaľ, tento film trpí zdĺhavým úvodom, nevýraznou akciou a najmä prepálenou minutážou. Mladá vychádzajúca hviezda Asher Angel hrá rolu štrnásťročného rebela slušne, avšak najlepší výkon podáva herec hrajúci Shazama Zachary Levi. Ten dokázal bravúrne zachytiť osobnosť mladého chlapca v dospelom tele vďaka šarmu a zmyslu pre humor. Nezaostávajú za ním ani Billyho najlepší kamoš Freddy (Jack Dylan Grazer) a adoptívna rodina, ktorých interakcia s hlavným hrdinom patrí medzi zlaté vrcholy filmu. Mark Strong v úlohe chladnokrvného záporáka vyvoláva u divákov zimomriavky. Hudobný skladateľ Benjamin Wallfisch navodzuje správnu náladu vo filme, kostým u Shazama ohuruje jednoduchosťou i detailnosťou, a špeciálne efekty vedú na plnej čiare, hlavne u netvorov zvaných Sedem smrteľných hriechov. Snímka SHAZAM! nemá v sebe osudovosť a bojovú choreografiu ako ostatné filmy o superhrdinoch, no na druhej strane vyniká príjemnou atmosférou, humornými momentmi, sympatickým hereckým obsadením a rodinným nádychom. Vďaka týmto faktorom si dokáže získať srdcia komiksových fanúšikov a divákov obľubujúcich akčné filmy s odľahčenou atmosférou. Príbeh: 7/10, Herecké výkony: 7/10, Hudba: 7/10, Špeciálne efekty: 8/10, Kostýmy: 8/10, Celkovo: 7/10. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Začnu plusy. Obsazení. Starý a ještě více mladý Shazam jsou oba prostě boží. Je to vyloženě one man show, ačkoli ten one man má dvě těla - všechny ostatní postavy, včetně záporáka, se krčí někde daleko vzadu. Billy to ale v tomhle směru utáhne. Problém je opravdu chabý, strašně chabý příběh - plus některé další typické neduhy. Např. tlačení na pilu, aby to bylo hrozně současné a "kůl". A pak ten dnešní nešvar...mnohanásobný konec. Nevím, co je to za trend, ale mě to hrozně irituje. Současní scénáristi jsou už tak vyčpělí, že nedokážou vytvořit dějový oblouk, a tak jenom navrší několik finálí za sebe? Nebo jde čistě jen o prodloužení stopáže? Proč? Takový rodinný filmek mohl mít přece klidně jen 100 minut a bylo by to lepší. Je přece lepší skončit v nejlepším, než diváka postupně utahat, až si musí říct, že to vlastně není až tak dobré, jak si myslel před 20 minutama. Nebo ne? Kdyby lístky do kina nestály jak umělá prostata, tak by scénaristi nemusely uměle natahovat filmy, aby měli lidi pocit, že se jim investice vyplatila. ()

Kushina 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že film se mi v celku líbil, ale na můj vkus byl až moc barevný a dětský. Transformace Billyho na jeho dospělou podobu se mi nelíbila vůbec. Příběh o rodině, přátelství a o tom, že není důležité kdo je kdo, ale kdo se k vám jak chová a celkově příběh o tom, že je potřeba dospět. Hezká rodinná komedie. 50% ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Trailery slibovaly skoro supermana, kříženého s mortal kombatem, naštěstí nebyly natolik lákavé, abych za shlédnutí platil v kině. Není to průšvih, ale také to není velký nástup DC universa do světových kin. Máme tu rodinnej film se zamlklým klučinou, kterej se po vyslovení zaklínadla promění v superschopnostmi vybaveného polodementa. Rozuměj Zachary Leviho v rudém neoprenu se svítícím bleskem na hrudi, hrajícího připitoměle hláškujícího teenagera v dospěláckém těle. A právě Zachary Levi je největší slabinou Shazama. Pro mě aspiruje na dalšího hrobníka filmových superhrdinů, s Joelem Schumacherem a jeho batmany a Benem Afleckem coby Daredevillem a zejména jeho batmanem. Nicméně, Shazam není úplně průšvih, dá se na něj koukat. Jako třeba na předělávku remake Jumanji nebo třeba Zathuru. Rodinná podívaná, která jednou potěší a podruhé si to rozmyslíte… Dávám 60%, lehounký nadprůměr. P.S. **bacha spoiler ** za režijní majstrštyk považuju scény, v kterých má hlavní padouch početní převahu a přesto je to furt vizuálně jeden na jednoho... :-) ()

belinko 

všechny recenze uživatele

Bolo mi jasné, že to bude blbina, ale nebolo to až tak strašné, ako som sa bál. Príjemná oddychovka, no som rád, že to už mám za sebou. Ale akejkoľvek ďalšej repríze sa budem radšej vyhýbať. ()

Astonko 

všechny recenze uživatele

Veľmi zábavná komiksovka, ktorú by som zato očakával skôr u Marvelu ako DC a preto pre mňa veľké prekvapenie. Detský humor mi veľmi sadol a aj keď príbeh nie je nijako svetoborný baví a ani pri dĺžke 132 minút sa nevlečie. Za mňa spokojnosť 7.7/10 ()

KukulienkaHO 

všechny recenze uživatele

Zachary Levi sa nedokázal na 100% vžiť do role 14-ročného chlapca. Totižto, príde mi, že Billy Batson je úplne iná postava ako Shazam. To ale neznamená, že by bol Levi zlý, jednoducho úplne nezvládol to najdôležitejšie, čo zvládnuť mal. Mark Strong je ako záporák fantastický. Celý film je svižný a rýchlo to ubieha, až posledných 25 minút sa začne zbytočne naťahovať. ()

esmoke 

všechny recenze uživatele

Billy je sirotek ve Philadelphii, právě se nerad nastěhoval do další pěstounské rodiny a čaroděj mu předal super schopnosti s jejichž pomocí se musí utkat se sedmi hříchy. Film je trochu parodie na tradiční superhrdiny a v dnešní přesuperhrdinované době je to příjemné osvěžení. Well done Captain Marvel! (2D dabing) Rozpočet: $ 100 miliónů, Tržby: $ 364,471 miliónů. ()

zuzzz.man 

všechny recenze uživatele

Po vlažném rozjezdu to vlastně velice rychle odsýpalo. Hlavni protagonista mi byl sympaticky v obou podobách, myšlenka taky dobrá. Není to ten top waw film, ale kdo nemá extrémně vysoká očekávání, buď nadšený - asi tak jako já. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Komiksová jednohubka s niekoľkými vtipnými scenkami ale ako celok dosť nevyrovnaná. Hlavne prepálená stopáž je najväčším problémom spolu s celkovým cielenim na detského diváka. 60% ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Začiatok sa mi pozdával, potom sa to však premenilo na detinské super-hrdinské dobrodružstvo a to nie je môj kúsok štrúdľu. ()

Karbos 

všechny recenze uživatele

Pamatujete si ještě na Kick-Ass ? Raději si ho pusťte 10X než tohle jen jedinkrát :) Ne vážně, jednou a dost, je to utahaný, nudný a celkově to smrdí morfováním a power rangers kýčovitostí. Za mě *** a to sakra nevím ani proč.... ()

Související novinky

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

22.03.2023

Pakliže jste to ještě nezaznamenali, pokračování DC komiksárny Shazam! tentokrát s podtitulem Hněv bohů je po prvním týdnu v kinech adeptem na propadák roku. Blockbuster režiséra Davida F. Sandberga … (více)

Novinky z DC Fandome

Novinky z DC Fandome

24.08.2020

Víkendová událost DC Fandom jistě potěšila nejednoho filmového fanouška. Kromě nových trailerů na Batmana, Wonder Woman a Sebevražedný oddíl jsme se ale dočkali taky kupy nových informací o… (více)

Black Adam nabírá obsazení

Black Adam nabírá obsazení

17.07.2020

Filmový spin-off Shazama! Black Adam s Dwaynem Johnsonem coby titulním antihrdinou nabírá další obsazení. Nově jsme se dozvěděli, že postavu Atom Smashera – super silného a super velkého potomka… (více)

Henry Cavill zpátky jako Superman?

Henry Cavill zpátky jako Superman?

28.05.2020

Ještě než se stihnete po přečtení titulku dnešní zprávy nadchnout, musím vás zarazit. Ano, server Deadline potvrdil, že Henry Cavill (Muž z oceli, Mission: Impossible – Fallout) skutečně jedná o… (více)

Reklama

Reklama