Reklama

Reklama

V každém z nás dříme superhrdina a k jeho probuzení stačí jen trocha magie. V případě Billyho Batsona (Asher Angel) stačí zvolat jediné slovo – SHAZAM! – a tento velkoměstem protřelý čtrnáctiletý chlapec v pěstounské péči se zásluhou starého kouzelníka změní v dospělého superhrdinu Shazama (Zachary Levi). Shazam s dokonalým tělem s vyrýsovanými svaly si však uchovává duši dítěte a v dospělé verzi se pouští do všeho, co by dělal každý teenager, kdyby byl obdařen superschopnostmi: užíval si je! Umí létat? Má rentgenové vidění? Dokáže rukama vrhat blesky? Dokáže se vyhnout zkoušce ze sociologie? Shazam se vydává otestovat hranice svých schopností s radostnou bezstarostností dítěte. Ale své schopnosti bude muset zvládnout rychle, aby mohl bojovat se smrtícími silami zla ovládanými Dr. Thaddeusem Sivanou (Mark Strong). (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (606)

novoten 

všechny recenze uživatele

Když se do kina těším opravdu hodně, dostanu ve většině případů zážitek, který ona očekávání dokáže v plné nebo alespoň částečné míře naplnit. Proto se i dva týdny po projekci Shazama snažím vsugerovat si, že se mi přece první filmový hit Zacharyho Leviho líbil, jenže tady to nepomůže. Humor funguje jen ve chvílích, kdy se na plátně pubertálně naparuje titulní superhrdina, mytologie hříchů je podána zbytečně zkrátka a akce je sice patřičně odlehčená a nápaditá, ale u finálního karnevalového klání už jsem kroutil hlavou a proklínal střihače za to, že rodinné pohodovce nadělil téměř čtvrt třetí hodiny. Z Wonder Woman i Aquamana jsem byl nadšený, proto mě pomyšlení na posledního z královského trojlístku, který zůstane o dva kroky za svými předchůdci, bude mrzet ještě dlouho. ()

CrypzzXD 

všechny recenze uživatele

Shazam! je bezesporu lepší jak většina současných DCčkovských fláků, respektivě se nejedná o vehementně nesoudržný mišmaš všeho možného. Přesto ale není bez chyb a pár výhrad si neodpustím... Občas tu čtu komentáře plné superlativ typu, že Zachary Levi si to strašně dává, s čímž jaksi nesouhlasím a dle mého názoru jednoznačně selhal. Vždyť jeho ztvárnění Billyho je charakterově naprosto mimo vůči Billymu Jr., který se jeví velmi vyspělým a rozumným dojmem, naopak Zachary je rozjívený, dětinský hlupák, který se chová naprosto neuváženě a nedbale vůči svému okolí. Nesoulad jako prase, který je do očí bijící, ale v podstatě to nezajímá zcela nikoho (takový John Travolta to ve Face/Off dovedl takřka do dokonalosti). Nemluvě o tom, že Shazam skýtá nebetyčný potenciál neokoukané popcornové zábavy, který rutinní režisér nedokázal ani v nejmenším využít a zároveň nezvládl předvést nic, co by alespoň zřídka připomínalo něco vizuálně zajímavého. Svým nudným a béčkovým vizuálem v zásadě připomíná obyčejné televizní sci-fi seriály, nad kterými jen mávnete rukou. Nudný a tuctový záporák, kterého nezachrání ani charisma Marka Stronga, je jen třešničkou na dortu. Netrpěl jsem, ale takhle zoufale nevýrazný origin jsem už dlouho neviděl. Já jen doufám, že při angažmá Dwayna Johnsona se rozpočet vyškrábě u kus výš, bude na tom dělat schopnější tvůrčí tým a Davida F. Sandberga nahradí nějaký zajímavější a nápaditější tvůrce, z jehož práce nevznike takovýto mdlý polotovar, který se vám během pár dní z hlavy vykouří jak nic... 5/10 (DCEU: MoS 9/10 BvS 4/10 SS 4/10 WW 7/10 JL 4/10 AQ 9/10) ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Shazam je veskrze pozitivním příspěvkem do DCEU. Nejvíce na něm však funguje civilní stránka, kde se postavy pohybují po školním prostředí, dostávají se do konfliktů s jejich okolí a snaží se dokázat, že rodina je na prvním místě - i když to tak Billy nevidí. Snímek má však pár docela výrazných problémů, které ho sice úplně nepodkopávají, ale nedovolují mi dát plný počet. První věcí je tzv. Spider-Manův syndrom (jak jsem ho sám s dovolením pojmenoval). Shazam a Billy totiž spolu úplně nekorespondují jako jedna a ta stejná osoba. Samozřejmě. Jde o kluka, který se proměňuje v muže, což s sebou nese mnohé pozitiva, ale i negativa. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že postava Shazama zrcadlí ve finále spíše chování dnešní generace, než to, jak je napsaný Billy. Hrdina se proto místy chová až moc dětsky/dětinsky, než by bylo asi záhodno. Pokud vám ten humor nevadí, zřejmě to pro vás nebude představovat žádný větší problém. Druhou věcí je Dr. Sivano. Ten má sice zajímavý příběh vzniku a motivace, ale ve finále působí spíše průměrným dojmem. Mohou za to i jeho "kolegové" Hříchy, kteří jsou vizuálně zpracováni bez špetky invence a jde pouze o tradiční, šedou a hroudovitou obludu. Podobní tvorové jsou většinou známkou nekvalitních a neoriginálních filmů - tady šlo spíše o "nevychytaný přešlap". Navíc finále se už pošesté ze sedmi filmů tohoto vesmíru odehrává v noci, což mě už delší dobu opravdu nebaví... Nicméně to je vše, co se dá filmu z mé strany vytknout. Spousta scén je opravdu vtipných, vedlejší postavy fungují skvěle a já se po celou dobu bavil. Umím si představit, že lidé budou chodit z kina s pocitem, že tohle je jedna z nejlepších DCEU adaptací (zatím jsem se v mém dosahu setkal jen s jedním extrémním případem, kde se film nelíbil). Za mě tedy 7/10 a druhému dílu se rozhodně nebudu bránit. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

K mému nezměřitelnému údivu jsem nesmírně příjemně překvapen. Jako by tento film snad ani nebyl z dílny DC. Naprosto odlehčená a nečekaně vtipná záležitost. Snad jen toho análního průzkumníka Ashera Angela (už jeho jméno smrdí odpornou cukrovkou) by to chtělo vyměnit za někoho, kdo alespoň vzdáleně působí heteresexuálním dojmem. Kvůli obsazování podobných metrosexuálních dětí získávají potom mladá děvčátka celoživotně deformovaný sexuální vkus a nenechají se v pozdějším věku zlákat na vysportovanou mužskou postavu a vysoký intelekt. Zachary Levi byl naprosto boží přerostlé dítě. Celý snímek provází humor, který ocení zejména děti všemožných věkových kategorií, ale lze si všimnout i mnoha nenápadných vtipných narážek pro ty starší z nás, takže je to ve výsledku film pro všechni diváky, kteří nejsou přemoudřelí pičusové. Já se zkrátka velkou část stopáže úžasně bavil. Mark Strong byl v roli oldschoolevého záporáka také velice zajímavý. S příběhem jsem také neměl žádný problém. Kdyby si tvůrci dali více záležet s obsazením toho otravného dětského homosexuála, možná bych na moment zauvažoval i o plném hodnocení. Vydařená záležitost a ten správný směr, kterým by se mělo DC vydat, aby alespoň mohli existovat současně vedle Marvelu, který je přeci jenom někde trošku jinde. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Svým pojetím je Shazam přátelskou jednohubkou pro děti, v téhle rovině funguje dobře. Taková superhrdinská verze klasiky Velký. DC ale pořád trpí unylými scénáři a i přes všechny potenciálně podnětné narážky je příběh nezajímavý a často nelogický i v rámci světa ve kterém se odehrává. Nemluvě o hlouposti všech hrdinů i padoucha (Strong v x-té variaci na zloducha nemá čím překvapit). Levi není moc sympatický, ve formě dítěte mnohem snesitelnější. Některé vtipy jsou opravdu podařené a zabíjí je jen jejich opakování. Přesto to za podívání stojí. Snad bude mít Black Adam důstojnější tvůrčí tým. Johnson by si ho mohl vydupat. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (36)

  • Zachary Levi se o roli Shazama původně vůbec neucházel. Tu mu nabídli až samotní tvůrci, kteří v něm spatřili potenciál superhrdiny s duší dítěte. (Ajka1)
  • Čaroděj Shazam (Djimon Hounsou) při setkání s Billym Batsonem (Asher Angel) zmíní dřívějšího držitele moci šesti bytostí. Nemyslí se tím nikdo jiný než Teth Adam, lépe známý jako Black Adam. (Mikahu)
  • Ve filmu je několik odkazů na herní sérii „Mortal Kombat“. 10. díl této hry lze ve filmu i vidět. (Nathaniell)

Související novinky

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

22.03.2023

Pakliže jste to ještě nezaznamenali, pokračování DC komiksárny Shazam! tentokrát s podtitulem Hněv bohů je po prvním týdnu v kinech adeptem na propadák roku. Blockbuster režiséra Davida F. Sandberga … (více)

Novinky z DC Fandome

Novinky z DC Fandome

24.08.2020

Víkendová událost DC Fandom jistě potěšila nejednoho filmového fanouška. Kromě nových trailerů na Batmana, Wonder Woman a Sebevražedný oddíl jsme se ale dočkali taky kupy nových informací o… (více)

Black Adam nabírá obsazení

Black Adam nabírá obsazení

17.07.2020

Filmový spin-off Shazama! Black Adam s Dwaynem Johnsonem coby titulním antihrdinou nabírá další obsazení. Nově jsme se dozvěděli, že postavu Atom Smashera – super silného a super velkého potomka… (více)

Henry Cavill zpátky jako Superman?

Henry Cavill zpátky jako Superman?

28.05.2020

Ještě než se stihnete po přečtení titulku dnešní zprávy nadchnout, musím vás zarazit. Ano, server Deadline potvrdil, že Henry Cavill (Muž z oceli, Mission: Impossible – Fallout) skutečně jedná o… (více)

Reklama

Reklama