Reklama

Reklama

V každém z nás dříme superhrdina a k jeho probuzení stačí jen trocha magie. V případě Billyho Batsona (Asher Angel) stačí zvolat jediné slovo – SHAZAM! – a tento velkoměstem protřelý čtrnáctiletý chlapec v pěstounské péči se zásluhou starého kouzelníka změní v dospělého superhrdinu Shazama (Zachary Levi). Shazam s dokonalým tělem s vyrýsovanými svaly si však uchovává duši dítěte a v dospělé verzi se pouští do všeho, co by dělal každý teenager, kdyby byl obdařen superschopnostmi: užíval si je! Umí létat? Má rentgenové vidění? Dokáže rukama vrhat blesky? Dokáže se vyhnout zkoušce ze sociologie? Shazam se vydává otestovat hranice svých schopností s radostnou bezstarostností dítěte. Ale své schopnosti bude muset zvládnout rychle, aby mohl bojovat se smrtícími silami zla ovládanými Dr. Thaddeusem Sivanou (Mark Strong). (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (606)

kingik 

všechny recenze uživatele

Shazam patrně nemá takový věhlas jako kolegové Batman, Superman (k tomu má stylově nejblíže) a Wonder Woman. Přesto je sdružuje jedna DC stáj, která nutně potřebovala oživení a lepší kvóty. A jde se na to přes sebeparodický a sebeironický přístup, který celému celku nečekaně svědčí. Film konzistencí a akcí zrovna nepřetéká, nutně to nevidím jako zápor, režisér David F.Sandberg z toho totiž umí vybruslit sympatickou neotřelostí a k ruce měl navíc schopný režijní ansámbl. Všem vévodí relativně neznámý Zachari Levi, s jehož nástupem na scénu film chytne tempo, z kterého už v podstatě nesleví. Celé to má přes dvě hodiny, což může i nemusí v konečném součtu vadit. Zábavný Levi alias Shazam se na scéně poprvé zjeví až někdy po půl hodině. Jeho "pubertální" verzi před dospělou transformací ztvárnil ještě málo známý Asher Angel, který má ve scénáři spíše emotivní než zábavné scény, takže skutečně energetická zábava přichází až se zkoumáním nových superhrdinských schopností a jejich využití v praxi, jimiž disponuje vykuk Shazam. A kde je nějaký kladný superhrdina, nesmí chybět nějaký superzáporák. Na tento případ je k mání Mark Strong coby šílený vědec Sivana, který načerpal moc ze Sedmi smrtelných hříchů, chce si podmanit celý svět a bla bla bla. Povědomých herců je povícero, režisér si přizval i svoji mladou múzu Grace Fulton, nesmí chybět ani nový kamarád superhrdiny Jack Dylan Grazer, Djimon Hounsou pod image čaroděje nebude hned k poznání. Všichni herci odevzdali maximum. Stomilionový rozpočet zrovna není pro comicsový film něco extrovního, na speciálních efektech se tahle finanční střídmost až tak neprojevila, velkolepé scény už ovšem nemají velký prostor, dá se k nim zařadit snad jen řítící se autobus z mostu. Finální zúčtování potěší delší pasáží, urodí se i nějaké to překvápko. Takže to shrnu: režijně, trikově a herecky je to na patřičné úrovni, odpustil bych si pomalý rozjezd, má to styl a (parodický) nadhled, prostě to solidně pumpuje comicsovou studnu nápadů. Vznikl zábavný, nikoliv však kompaktní celek, který jede na kouzelné formulce Shazam! velmi schopně. 9/10 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z nejhorších komiksovek poslední doby. Herecky na úrovni Bčkových filmů a televizní vizuál tomu moc rozhodně nepřidává ( CGI působí jak z 10 let starého filmu) a dětinský humor mě také příliš neoslovil. Mark Strong jako záporák nepřesvědčivý, akce vesměs žádná a finále obyčejné až běda. Pobavil Santa v závěru, ale za chvíli si na film ani nevzpomenu. Nic pro mne a občas jsem se i styděl. 40% ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Shazam! je další ne zrovna povedenou DC komiksovkou, která ještě více zvýraznila kvalitativní rozdíl mezi Marvelem a DC. 132 minut je dosti vražedných, moc by mě překvapilo, kdyby se Shazam někomu vyloženě líbil a opakovaně by chtěl na tuto dosti rodinnou, zato ne zrovna komediálně zdařilou telenovelu s příšerama podívat. Zachary Levi je hodně nešťastná volba. Do hlavní role musíte obsadit fakt kvalitu chlapi! Ten film mohl sám sebe prodat mnohem lépe. Rozhodně jej nemůžu zařadit mezi Deadpoola nebo Kick Ass. I když záběr kde příšera ukousne chlápkovi hlavu by si možná o R skoro říkala. Ta situace z filmu čouhá natolik, že jsem ji sem prostě napsat musel. Shazam se nepovedl a občas se neskutečně vleče! Vždyť i ke zrození hlavního hrdiny dojde až po 35 minutách. 50% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Po prvých temnejších a drsnejších filmoch pod taktovkou Zacka Snydera (Batman v Superman, Suicide Squad) prichádza na rad pravý opak - Shazam!, ktorý sa síce cool vyslovuje (až tak, že si to aj ja miestami vrieskam keď som sám a nikto ma nepočuje), ale je to skôr taký detský Power Rangers. Shazam je hlavne rodinná komédia s deťmi, to je v prvom rade čo si treba uvedomiť a veľa vecí treba brať na lahku váhu, našťastie sa film neberie vážne a to je jedine čo ho zachraňuje, pretože deti, ktorým sa vyhráža Mark Strong svojou super silou, je kombinácia ktorá je povedzme si trochu nefunkčná. Kedže sa jedna o deti, nikdy sa o postavy báť nebudeme a tu vidím ten najväčší problém. O nejakom napätí, či dusnej atmosfére sa tu nedá ani hovoriť (možno tak v jednej scéne, kde je vidno Sandbergov hororový otlačok). Našťastie to má dobrý casting. Malí zasrani to zahrali fakt celkom dobre a musím sa priznať, že ma celý casting na čele zo Zacharim Levim (ktorému rola Shazama sedí) fakt bavil. Film je postavený hlavne na humornej stránke a rodinných scénach a tie sa celkom vydarili, preto film baví aj keď je miestami akcia trochu nevýrazná. Ako celok to ale šľape celkom dobre, film cieli hlavne na menších divákov, no nemôžem povedať, že by som sa nudil. Nadšených DCčkarov zas potešia odkazy na iných hrdinov. Je jasné, že menší rozpočet sa zaplatí a dúfam, že v dvojke sa objaví už aj Black Adam v podaní The Rocka. P.S.: za titulkami sú dve scény. 75% - 4* ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Shazam je veskrze pozitivním příspěvkem do DCEU. Nejvíce na něm však funguje civilní stránka, kde se postavy pohybují po školním prostředí, dostávají se do konfliktů s jejich okolí a snaží se dokázat, že rodina je na prvním místě - i když to tak Billy nevidí. Snímek má však pár docela výrazných problémů, které ho sice úplně nepodkopávají, ale nedovolují mi dát plný počet. První věcí je tzv. Spider-Manův syndrom (jak jsem ho sám s dovolením pojmenoval). Shazam a Billy totiž spolu úplně nekorespondují jako jedna a ta stejná osoba. Samozřejmě. Jde o kluka, který se proměňuje v muže, což s sebou nese mnohé pozitiva, ale i negativa. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že postava Shazama zrcadlí ve finále spíše chování dnešní generace, než to, jak je napsaný Billy. Hrdina se proto místy chová až moc dětsky/dětinsky, než by bylo asi záhodno. Pokud vám ten humor nevadí, zřejmě to pro vás nebude představovat žádný větší problém. Druhou věcí je Dr. Sivano. Ten má sice zajímavý příběh vzniku a motivace, ale ve finále působí spíše průměrným dojmem. Mohou za to i jeho "kolegové" Hříchy, kteří jsou vizuálně zpracováni bez špetky invence a jde pouze o tradiční, šedou a hroudovitou obludu. Podobní tvorové jsou většinou známkou nekvalitních a neoriginálních filmů - tady šlo spíše o "nevychytaný přešlap". Navíc finále se už pošesté ze sedmi filmů tohoto vesmíru odehrává v noci, což mě už delší dobu opravdu nebaví... Nicméně to je vše, co se dá filmu z mé strany vytknout. Spousta scén je opravdu vtipných, vedlejší postavy fungují skvěle a já se po celou dobu bavil. Umím si představit, že lidé budou chodit z kina s pocitem, že tohle je jedna z nejlepších DCEU adaptací (zatím jsem se v mém dosahu setkal jen s jedním extrémním případem, kde se film nelíbil). Za mě tedy 7/10 a druhému dílu se rozhodně nebudu bránit. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (36)

  • Původně se měli ve filmu potkat Black Adam s Shazamem. Nakonec se producenti rozhodli věnovat každé postavě prostor ve vlastním filmu. (3T)
  • Zachary Levi zprvu s přijetím role Shazama váhal. Nedokázal si prý představit, že by měl ve filmu tváří v tvář poměřit síly s Dwaynem Johnsonem, jehož jméno bylo dlouho spojováno s postavou Black Adama. (Ajka1)
  • Pro Marka Stronga je role Doctora Sivany již čtvrtá komiksová role. Hrál ve filmu od DC Comics Green Lantern (2011) Sinestra, v sérii Kingsman agenta Merlina a ve filmu Kick-Ass (2010) otce padoucha Motherfuckera, Franka DAmica. (Ratemus)

Související novinky

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

Zabil Rock dvě franšízy najednou?

22.03.2023

Pakliže jste to ještě nezaznamenali, pokračování DC komiksárny Shazam! tentokrát s podtitulem Hněv bohů je po prvním týdnu v kinech adeptem na propadák roku. Blockbuster režiséra Davida F. Sandberga … (více)

Novinky z DC Fandome

Novinky z DC Fandome

24.08.2020

Víkendová událost DC Fandom jistě potěšila nejednoho filmového fanouška. Kromě nových trailerů na Batmana, Wonder Woman a Sebevražedný oddíl jsme se ale dočkali taky kupy nových informací o… (více)

Black Adam nabírá obsazení

Black Adam nabírá obsazení

17.07.2020

Filmový spin-off Shazama! Black Adam s Dwaynem Johnsonem coby titulním antihrdinou nabírá další obsazení. Nově jsme se dozvěděli, že postavu Atom Smashera – super silného a super velkého potomka… (více)

Henry Cavill zpátky jako Superman?

Henry Cavill zpátky jako Superman?

28.05.2020

Ještě než se stihnete po přečtení titulku dnešní zprávy nadchnout, musím vás zarazit. Ano, server Deadline potvrdil, že Henry Cavill (Muž z oceli, Mission: Impossible – Fallout) skutečně jedná o… (více)

Reklama

Reklama