Reklama

Reklama

Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě. Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway) právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města. Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole (Bill Murray), který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (459)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Žiadna spoločenská alegória budúcnosti v štýle Brazil, Blade Runner alebo 1984 sa nekoná. To nie je výčitka, pretože to nebol zámer. Cieľové publikum je inteligentnejšia časť teenagerov, ktorým pomaly tiahne na dvadsať a tento film môže byť pre nich mostíkom ku skutočne kvalitným a dospelým filmom žánru. O triedu vyššie ako ľubovolné detské mohutne propagované fantasy. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Pěkny film z postapokalyptickým námětem, ač se to tak zprvu nezdá. Příjemné mladé obsazení a velmi hezké prostředí, které mne zaujalo. Mám rád tenhle styl vcelku nepochopených fantasy se stempunkovým nádechem. Nejedná se tu o nic jiného, než o hledání pravdy, minulosti, vysvobození a nového začátku. 80% ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý sci-fi ladený rodinný dobrodružný film. Má celkom dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch budúcnosti, kedy boli ľudia prinútení presťahovať sa do jedného podzemného mesta, kde mali zostať dvesto rokov a potom podľa pripravených plánov znovu vyjsť, lenže počas tohto obdobia došlo ku komplikáciám a na všetko sa zabudlo. Dvojica teenagerov, chlapec a dievča rovnako ako všetci ostatní nepoznajú nič iné, len život v meste, ale uvedomujú si, že mesto ide do záhuby, keďže zásoby aj energia sa čoskoro minú a tak urobia všetko preto, aby na všetko prišli a našli cestu von. Spracovanie sa mi páči, síce tej najväčšej chyby sa tvorcovia dopustili hneď na začiatku, kedy sa divák dozvie všetko dôležité a podľa mňa by bolo o dosť lepšie, keby vedel len to, čo aj postavy a následne spolu s nimi postupne odhaľoval celú pravdu. Ale to je našťastie aj to jediné výraznejšie, čo sa tu dá v rámci žánru vytknúť, inak celé mesto a život v ňom sú výborne podané, rovnako aj jeho obyvateľstvo, keďže je tu množstvo výrazných a zaujímavých postáv, ktoré majú svoj priestor a celkom zaujímavé povolania, navyše sa to celé nesie v takej sympatickej, takmer až rozprávkovej atmosfére, takže sa na to po celý čas pozerá viac než dobre. Tá dobrodružná línia s hľadaním pravdy a východu pôsobí síce trochu skratkovito, ale keďže sa jedná o rodinný film a navyše aj s krátkou dĺžkou, nemám s tým problém a aj tak je celkom zaujímavá. Herecké obsadenie je výborné, síce bežne deti v hlavných úlohách moc nemusím, ale toto rozhodne nie je ten prípad a hlavne, keď jednou z dvojice je moja obľúbená Saoirse Ronan. No nesklame ani jej kamarát a poteší aj plno dobre obsadených a dostatočne zaujímavých postáv ako Bill Murray v úlohe starosty, Tim Robbins, Toby Jones a viacero iných. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, pekná vizuálna stránka, zaujímavé prostredie mesta, príjemná atmosféra, tu nemám žiadny problém. Takže som skutočne spokojný, na pomery rodinných filmov je Mesto Ember až mimoriadne vydarený film a dá sa pozrieť aj viackrát. 76% ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Svěží a zábavný rodinný film, který zhltnete jako malinu. Tak úplně nerozumím průměrnému hodnocení, snad byla vysoká očekávání? Já k Městu Ember přišel jako neposkvněný slepec, načež jsem si to parádně užil. Především podzemní město samotné je fascinující, ačkoliv měli filmaři očividně hubenější rozpočet. Ale právě ta špinavá papundeklovost vytváří tu dokonalou retro-gilliamovskou atmosféru alá podzemí v 12 opicích. Dětští herci jsou výborní, příběh napínavý, počítačový mega krtek povedený a až na trošku zbytečně horskodrážní závěr, který je jednak přehnaný a jedna trikově dost nehezký toho není moc co vytýkat. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nesklidil žádný komerční ohlas a nutno dodat, že plným právem. Na první pohled působí vysokorozpočtovým dojmem a je to dáno i účastí herců, jako jsou Bill Murray, Tim Robbins nebo Martin Landau, a i výprava, hudba a triky (kterých mohlo být klidně i víc) jsou velmi obstojné. A tím to hasne. O nějakém silném příběhu, který by diváka vtáhl, nemůže však být řeč. Místo toho sledujeme zmatené pobíhání dvou teenagerů, kteří zoufale hledají cestu ven z podivného města Ember, kterému vládne ještě podivnější starosta, a ze kterého nesmí nikdo ven ani dovnitř. Napětí nebo něco takového si vzalo dovolenou a místy jsem ani nevěděl, o co ve filmu jde, a mám pocit, že to ani nevěděli sami tvůrci, protože těch nesmyslů zde bylo hodně. Tohle se dalo dodívat jen s vypětím všech sil a hustě mě to nebavilo. Určitě jeden z nejslabších filmů, které jsem za poslední dobu viděl ()

Galerie (57)

Zajímavosti (7)

  • Producenti zo spoločnosti Playtone, Tom Hanks a Gary Goetzman získali práva na natočenie filmu podľa románu Jeanne DuPrau "Mesto Ember" v októbri 2004. (Greenpeacak)
  • Filmovanie sa začalo v lete 2007 a skončilo v októbri. (Greenpeacak)
  • Amber je maďarské slovo, které znamená člověk. (HellFire)

Související novinky

A „půvabné kosti“ získává...

A „půvabné kosti“ získává...

18.07.2007

Zapomeňte na Dakotu Fanning stejně to pro spoustu z vás bude úleva ;-). Nejzářivější dětskou (nebo spíš teen, je jí 13 a roste jako z vody) hvězdou budoucnosti bude irská dívenka jménem Saoirse… (více)

Reklama

Reklama