Reklama

Reklama

Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě. Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway) právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města. Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole (Bill Murray), který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (459)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

City of Ember je především rodinná sci-fi zábava o nevalné budoucnosti podzemního města, dvou ambiciózních dětech snažících se objevit zapomenutou pravdu a zároveň tak zachránit to nejcennější, co lidem zůstalo - život. Zkáza generátoru se blíží, jídla je také málo a tak nastal čas najít východisko. Někteří se modlí, jiní netuší, která bije, starosta se svými nohsledy kuje pikle a v nakonec v hlavní roli tu máme mladý páreček (v tomto případě spíše dva kamarádi opačného pohlaví, žádná love story se tedy nekoná), který se snaží všechny zachránit nebo alespoň najít cestu ze svého ocelového města ven. Už dle prvních indicií jsem tušil, že z toho bude více či méně průměrná, ba dokonce až béčková podívaná, zkrátka něco ve stylu Journey to the Center of the Earth 3D, s tím rozdílem, že film bude více statický vzhledem k okolním podmínkám. Pravda je někde uprostřed, teda až na ty triky, ty jsou opravdu béčkové, CGI potvora vymetající podzemní tunely a jízda na vodní kládě, ze které se samozřejmě nedá spadnout i kdyby vás otočili o 180°, působí opravdu levným dojmem. Děti pobíhají sem a tam, žádné spletité hádanky se bohužel nekonají, stačí prostě přečíst kus papíru a následovat pokyny. Hudební doprovod Andrewa Lockingtona jsem během sledování snímku výrazněji nepocítil, je znát spíše v úvodu a poté především v samotném závěru filmu. Krom ucházející hudby zde uslyšíte spoustu brumlání, skřípání, chrchlání a podobných zvuků vycházející ze samotné konstrukce města. Jít tedy na City of Ember do kina, je jako jít na filmový Disneyland, děti se možná pobaví, dospělí uvolní nebo usnou a tím to končí. Kdyby se jednalo o temné sci-fi pro dospělé ve stylu Dark City nebo Brazil jistě bych chrochtal blahem. (6/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pětapadesát milionů na tuhle jednohubku? Vzhledem k tomu jak rutinérsky a ne zrovna originálně co do děje to celé působí, je jedině dobře, že to byl naprostý finanční propadák. Netuším, jestli knižní předloha náhodou není mnohovrstevnatá napínárna se zajímavými postavami (navíc je možná rozvíjená v existujících pokračováních), film je ale v každém případě jen zvláštní směska Cesty Do Středu Země (akorát naruby), Sirotků Oblohy (akorát ne tak depresivní), a třidé horské dráhy, která nemá absolutně žádné opodstatnění (akorát tahat z kapes rodičů peníze;)). Robbins a Landau mají stěží víc než camea, Bill Murray není špatný, Saoirse je tu ještě těsně ve svém dětském období (ne že by měla co hrát), jejího parťáka si absolutně nepamatuju, a ta malá holčička mi ze všeho nejvíc připomínala postavičky z Grinche... Jako adventura by mě to ale pravděpodobně dost zaujalo, mělo to přece jen dost společného třeba s Death Gate (od Falloutu, na který poukazují někteří uživatelé, je to IMHO už dost daleko), a vizuální stránka je to, co první dvě třetiny tohohle filmu zdobí nejvíc. Pak nastane ta nepochopitelná horská dráha... Hudba je adekvátní a dobře navozuje nálady, ale taky nejde o žádné novum sršící originalitou. Takže ne že by to bylo celkově nějak špatné nebo urážející, a pokud máte děti, které se zatím nepotkaly s ničím námětově podobným, klidně je k tomu posaďte... ale pro dospělé publikum je to v podstatě ztráta času. Slušně řemeslně vybavený lehký nadprůměr, 60%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, svižné, napínavé. A vzhľadom na to, čo nám žáner detskej SF/F v posledných rokoch ponúkal, aj osviežujúco originálne. Úprimne, bavilo ma to viac než všetky Narnie a Kompasy dohromady. Hlavní detskí predstavitelia sú výborní a na rozdiel od väčšiny žánrových rovesníkov aj veľmi sympatickí. K tomu si Murray a Landau strihli zábavné vedľajšie postavy. Nebyť vlažného záveru, ktorému by veľmi pomohlo niečo drahšie a veľkolepejšie, išiel by som s hodnotením ešte vyššie. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle fantasy příběh mě hodně překvapil, tak že jsem to ani v nejmenším nečekal. Má v sobě totiž aspekty, které z výborného fantasy skutečně dělají výborné fantasy a to je chytlavý neobvyklý příběh, solidní herecké výkony, pěkně zpracované ikony a hlavně geniální hudební podtext, přičemž všecky tyto aspekty Město Ember má. Opravdu hodně pěkně se na to koukalo, ale bohůžel už nikdo nedokáže předehnat úspěch Pána prstenů, protože tomu se povedlo přijít na trh s příběhem v pravou chvíli a v dnešní době jich už vzniká tolik, že pramálo z nich je kvalitních, ale pár z nich je také hodně nedoceněných, včetně tohoto. Jen by mě zajímalo, jestli pro tento příběh udělají nějaké pokračování, protože by si to určitě zasloužil, i když pochybuji. Prý si na sebe dokázal vydělat jen tak tak, takže milovníci fantasy příběhů zřejmě zase ostrouhají. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $7,873,007Tržby Celosvetovo $17,746,817Tržby za predaj DVD v USA $3,899,030 //počet predaných kusov 195,049║ Moc chladný film. Kulisy a depresívne/ ponuré prostredie(v rodinnom filme?), to je jediné čo tento film zdobí ale príbeh je tak nehybne tmavý, že dohromady nič neponúkne, tento film si jednoducho nedokážem nikam začleniť, lebo na rodinný film to nemá žiadne odľahčené momentky, fakt žiadne, na dobrodružný to je strašne statické bez strhujúcejšieho deja, okrem záveru kde sa to trošku rozhýbe ale neponúkne dohromady aj tak nič zvláštne, .... a tak ďalej. Celé mi to príde ako také hľadanie nejakého štýlu prezentácie u režiséra Gila Kenana, rovnaký pocit som mal pri jeho predošlej počítačovo animovanej snímke V tom dome straší. Je na nom vidieť že ani sám nevie čo chce svojími počinmi povedať aké posolstvo odkázať. Plus je citeľné že nevie narábať z hercami, lebo skoro každá postava a jej charakter vyšumí do prázdna. /40%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Po báječném dětském animáku V tom domě straší se Gil Kenan blýsknul oživlou verneovkou. Chytlavá premisa, VYNIKAJÍCÍ dětští herci a správně zaprášené a dobrodružné kulisy. Věčná škoda roztahané zápletky, která připomíná spíš detektivku uvařenou z vody, a nudícího se Billa Murrayho, který se tu jako starosta podzemního města opravdu moc nenadře. Vše je naštěstí kompenzováno tajemnem, které se vznáší nad celým městem jako tisíce žárovek připomínajících světlušky. Podívejte se na pár obrázků. Pokud vás přenesou do doby, kdy vám bylo devět, je tenhle film jasná volba. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neškodné a zábavné dobrodružné fantasy s velmi pěknou stylizací podzemního města a sympatickými herci. Někdo si vzpomene na Fallout a jeho proslavené "retro" obrázky a bude blízko stylu celého filmu (pokud odhodí trochu té ironie z Falloutu...). Samá hadice, žárovka a technologie let dávno minulých na každém kroku. Já osobně toto prostředí aneb Steampunk, které je k vidění také např v Brazil, mám odjakživa rád. Krom toho film nabízí slušné tempo plné několika vtipných situací, ale i vážnějších chvil (především v závěru si divák uvědomuje, že celý film vlastně nemusela být jen "zábavná cesta dvou dětí ven z města"...). Chvílemi mě těšil i Gil Kenan, který držel otěže filmu pevně v rukou a někdy se dokázal vytasit s příjemným detailem pro bystré diváky (např. předávání důležité "krabičky" mezi starosty). Celkově film pobavil, zaujal (prostředím a svižností příběhu) a ani náhodou nezklamal. Město Ember asi nejvíce trpí faktem, že se autoři chtěli trefit do zvláštní skupinu diváků. Malé děti na podobný film těžko půjdou a starší se budou posmívat, že to je dětinské a výsledkem je prázdné kino, kde sedím jen já s doprovodem:). ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Povedený dětský dobrodružný film, který staví na zajímavé zápletce a dobrých hercích. Jen škoda poslední třetiny, která trochu drhne a navíc je na ní vidět, že na dostatečně epický závěr nebylo dost peněz. 6/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Fantaskní dobrodružný film pro děti, který by se dal označit za takovou soft antiutopii. Náznaky utlačování a totalitní formy vlády jsou pro dětského diváka stravitelně zmírněny a potlačena je i linka hororová (i když třeba spleť podzemních chodeb se k hororově laděným pasážím přímo nabízela), vše je natočeno s dobrým vkusem a tak nějak staromilsky laskavě. Silnou stránkou snímku je především vynikající stylizace podzemního města, slabší pak dramatický oblouk a vlastně celý ten fantasy příběh, který postrádal trochu větší zanícení pro věc. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

..naše Město je jediným světlem v temném světě…. Společnost či komunita stvořená hlavně pro děti a tajemná skříňka ukrývající tajemství, klíč k životu. Je li vám kolem 10ti let, garantuji, že prožijete napínavé fantasy dobrodružství, je li vám o kapku víc, uvidíte dětské herce, kteří jsou v pohodě a příběh, který v sobě nese optimismus. Prostě solidní rodinná zábava. Patříte-li k těm mladším, klidně si ke každému hvězdu přidejte! PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? Jak se tady na to tak dívám, stejně všichni příště půjdou do tohohle Města. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Vezměte Fallout, zamíchejte do něho trochu steampunku a pak, možná, pokud budete mít štěstí, dostanete Město Ember. Jsem asi sobec, protože věřím, že tenhle film byl natočen pouze kvůli mně. Abych ho viděl a mohl si odškrtnout další splněný sen. A bohužel na jeho tržbách je to znát... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je to môj džob.“ Spoilery. Som z toho zmätený. Knihu som nečítal a o deji som veľa nevedel, ale predpokladal som, že bude o tom, ako dve deti putujú „tam hore“. Bohužiaľ, nič také sa nedeje. V skutočnosti sa hodinku 20 motajú v podzemnom mestečku s neustálymi výpadkami elektriky, potom niekoho zožerie krtko a „hore“ sa dostanú až v posledných (pôsobivých) 10. minútach. Práve kvôli v podstate otvorenému koncu sa u nejedného diváka dostaví pocit rozčarovania a podvodu. I kvôli tomu Mesto Ember pôsobí ako pilot k seriálu a nie ako plnohodnotné kinodobrodružstvo. Tomu odpovedajú slabšie davové scény, aj výprava. Tá je síce svojím spôsobom krásna (konečne sa niekto vybodol na CGI a postavil budovy z ozajstného dreva a železa), ale paradoxne práve kvôli „poctivej ozajstnosti“ to vyzerá ako televízna inscenácia. Takmer sa hanbím za to, že kritizujem taký poctivo "ručne urobený“ film, ktorý to myslel dobre. Ale jednoducho som sa nudil a situáciu nezachránili ani mihnúci sa slávni dospeláci (suchý Bill „Milujem toto mesto, niečo také by som mu nikdy neurobil“ Murray). Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/temna-buducnost/291-mesto-ember-40- ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne povedeny fantasy. Neni to o nejaky pohadkovy risi, kterou by ohrozoval zlej carodej a podobne, ale o Zemi na pokraji zkazy, kdy vedci vymyslej podzemni mesto, jediny osvetleny misto v temnote, jako posledni nadeji na zachranu lidstva. Takze napad rozhodne solidni. Ale pak uz to jede ve vicemene zabehlejch kolejich, kde dve deti musi zjistit co a jak a cely mesto zachranit. Nicmene se tak deje v zajimavejch kulisach, vsude samy pohasinajici svetla a cely to vypada jak nejaka dira z minulyho stoleti. A ani ty deti nejsou nejhorsi, jednak to nejsou uplne maly fakani, pak nastesti nepronasi nejaky hrdinny proslovy a navic hrajou obstojne. To, ze to nejsou kdovijaky krasavci je uz jina vec. Z dospelejch stoji za zminku zaporna role Murraye v roli starosty, kterej si to s vycpanym pupkem viditelne uziva a pak pulku deje prochrapajici Landau. Skoda, ze se to Kenan nerozhod pojmout vic temne, takle to ma sice slusnou atmosferu a celej film je docela napinavej, kdy to ke konci hezky graduje a cloveka zajima, o co ze tu vlastne jde, ale porad to je jen o pobihani dvou deti z mista na misto. Nicmene tohle vsechno, spolu s prijemnou hudbou, dava docela dobry a originalni fantasy, ktery si 4* zaslouzi. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Zábavná, neobvyklá a propracovaná záležitost. Samozřejmě se jedná o dětský film a proto civilizaci zachraňují děti, přestože ve své společnosti právě nastoupili do prvního povolání a jsou tedy dle zákona dospělí. Město Ember se mi líbí, má sympatické postavy (a to i ty nesympatické :) , nepřehání to s psychologizací, ale zase se nedá říct, že by lidé jednali prvoplánově, nemluvě o kvalitních hercích. Propracované prostředí a do detailu vypracované in/exteriéry, přestože je samozřejmě poznat i člověku neznalému předlohy, že v knize bylo mnohem víc (taky se jedná o tetralogii). A tak divákovi zůstane v těle pocit nenaplněnosti a nevyřčeného. A je to škoda. V rámci peněz vložených a navrácených se pravděpodobně do tohoto světa filmově nepodíváme a proto, kéž by u nás vyšla aspoň předloha... Ale z důvodu nejvyšších daní na knihy v Evropě budeme asi za chvíli číst jen seznamy na nákup (pokud teda zbudou peníze na tužku a papír)... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako obyvatel vzkvétající demokratické země se mohu jen vysmát sci-fi povídačce o lidech, kteří nemají nic k jídlu, bortí se jim střecha nad hlavou a velí jim zkorumpovaní politici. To se může stát jen v totalitním podzemí, odkud mohou cestu k čerstvému kyslíku najít pouze děti. Já jsem již poněkud odrostlejší na to, abych si to jejich dobrodružství nějak zvlášť užil a taky bych nerad někdy poměřil čelisti s přerostlým krtkem, takže dávám dvě hvězdy za snahu a hned běžím zaplatit daň z příjmu fyzických osob, daň z nemovitosti, daň z pozemku, silniční daň, dědickou daň, DPH i spotřební daň, abych se na tom krásném světě měl ještě o něco lépe. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Město Ember je celovečerní reklamou na svoji literární předlohu. Filmový svět totiž v mnoha případech působí poněkud zkratkovitě a odbytě. Ale i přesto tato adaptace dokáže naznačit opravdový potenciál takové látky. A tak si snad brzy spravím chuť z tohoto mdlého snímku u snad výživnější, barvitější a napínavější knihy. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ohromné překvapení. Velmi netuctové, v rámci možností (a žánru) dospělé a místy příjemně brakové fantasy, které se řítí dopředu naprosto neuvěřitelným tempem. Úžasná hudba... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jen průměrný fantasy, který boduje pěkně vyobrazeným městem pod povrchem země a hlavně sympatickým obsazením dětských rolí, ono je to v podstatě skoro zázrak, že sem tam tentokrát nepřisral žádnej malej namachrovanej vopruz, kterej by všechno věděl a pobíhal tam s mečem, takže se na to hned líp dívalo a mělo se komu fandit, nicméně děj neni moc strhující, ani nepínavej, ani nijak zvlášť dobrodružnej, takže to v podstatě působí celou dobu děsně průměrně a tak nějak nechytlavě, ale díky krátký stopáži to ani nestihlo nudit ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Moc sympatický film o dobrodružství pro samotnou radost z dobrodružství, jakých se už moc netočí. Docela souhlasím s přirovnáním k filmům Karla Zemana. Hezky pojaté podzemní město plné špíny a skřípajících trubek, s docela promyšlenou strukturou obyvatelstva (i když jí vidíme jen v náznacích). K tomu opravdu sympatické obsazení a hlavně sympatické dětské postavy a na světě je Popelka, která to nandá mnohem bohatším prázdným makovicím. ()

Související novinky

A „půvabné kosti“ získává...

A „půvabné kosti“ získává...

18.07.2007

Zapomeňte na Dakotu Fanning stejně to pro spoustu z vás bude úleva ;-). Nejzářivější dětskou (nebo spíš teen, je jí 13 a roste jako z vody) hvězdou budoucnosti bude irská dívenka jménem Saoirse… (více)

Reklama

Reklama