Reklama

Reklama

Jatka

(festivalový název)
Pákistán / Velká Británie, 2007, 78 min

Obsahy(1)

První pakistánský film tzv. "gore". Pět mladých Pakistánců ve studentském věku vyráží na výpravu do neznámých míst, aby viděli nejznámější pakistánskou hudební skupinu. Bohužel tento výlet se změní v noční můru a návrat domů už nebude tak lehký. (LIVINGDEAD)

Recenze (28)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Horor, na kterém je opravdu zajímavá pouze země původu. Jinak je to jen klasický slasher říznutý pár zombíkama a ochucený několika krvavějšími scénami (ale žádný gorefest se nekoná). Nejedná se o žádnou intelektuální zábavu, takže absence českých (nebo anglických) titulek zážitek z filmu nijak neohrožuje. Takže pokud máte chuť spatřit šíleného araba v zakrvácené burce, kterak honí po lese pákistánské teenagery a máchá přitom kolem sebe železnou koulí, směle do toho. ... Vida, titulky už jsou, možná tomu někdy dám druhou šanci. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(FESTIVAL OTRLÉHO DIVÁKA 2010) ZIBAHKHANA (HELL´S GROUND) je nálepkováno jako "první pakistánský gore" či "první pakistánský slasher", ale nepřijde mi vhodné snímku přisuzovat jeden konkrétní subžánr či poetiku, protože míchá hned několik žánrů dohromady, přičemž mnoho scén je inscenováno prvotřídně, a nápaditě vstřebává spoustu stylistických postupů (komiksové vsuvky ozvláštňující digitálně exploatační vzezření). Že tady nejde o zhnusení či vystrašení diváka, je dáno najevo hned v jedné z úvodních scén, kdy se jedna z postav dívá na údajně první pakistánský horror, stokerovskou adaptaci Draculy ZINDA LAASH, aby se pak hlavní skupinka mladistvých s představitelem titulní role setkala. O co tedy jde? O přehlídku postupů či přímo ikonických scén ze západních vzorů mnoha horrorových subžánrů, zasazených do pakistánského prostředí, v rámci kterého je možné nesčetné množství západních kanonických snímků (sub)žánrů pojmout v uctivě-parodicky-napodobitelském duchu domácího pokladu - ZINDA LAASH. Od toho se odvíjí stylizace hereckých výkonů a ostatní specifika (lokalita, hudba...). Nadprůměrné hodnocení pak zajišťuje sociálně-kritické "postřehy" filmu, které se na rozdíl od odkazovaných (NOC OŽIVLÝCH MRTVOL, TEXASKÝ MASAKR MOTOROVU PILOU, HORY MAJÍ OČI - vše originály) nenesou v politické, nýbrž ryze společensko-ekonomické rovině, a tak dělají ze ZIBAHKHANA něco víc než jenom zatraceně stylovou nápodobu pro žánrového fanouška či sběratele campů. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Pakistánský horror, klobouk dolů... za chvíli bude točit horrory i Etiopie a Somálsko! Jen ta Česká republika bude pořád zaostalá! Ve světě letí sci-fi, horrory, katastrofické a akční filmy a pouze Češi se zastavili v čase a točí pořád ty stejné sračky! Zibahkhana byl jistě zajímavý film. A bylo to takové zvláštní, koukat na horror v arabštině (přesněji v jazyce Urdu) s líbivou orientální hudbou. Na první horror to opravdu ujde. Po obsahové stránce nemám namítky. Trošku to vázne amatérskými herci..... Ale jinak, lepší průměr a hlavně opět něco nového :-) No a mé TITULKY :-) zde : http://www.titulky.com/Zibahkhana-110648.htm ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v případě tchajwanského "Invitation Only" a indonéského "Macabre" i první pakistánský zářez do žánru slasheru trpí rozkolísaností, ale přesto ho lze považovat za velký úspěch. V porovnání s oběma jmenovanými představuje "Zibahkhana" žánrově nejpoučenější a současně stylově nejosobitější dílo. Hluché momenty od úmornosti zachraňuje bollywoodsky přepjatá herecká dikce a naopak vrcholné scény filmu v sobě spojují osobitost, vypjatost a precizní realizaci. Ze scénáře je cítit nadsázka a radostné směšování motivů z žánrových klasik, které převedením do pakistánských reálií získávají uhrančivě fantaskní podobu - obzvláště podoba hlavního zabijáka představuje grandiózní nápad. 7/10 ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

co byste tak čekali od filmu, kombinujícího subžánry hororu jako je slasher a zombie film s exploatation, přesněji hixploatation, který se silně inspiruje Texaským masakrem motorovou pilou, zahrnuje intertextové odkazy na lollywoodské klasiky, vytrhává různé tradiční prvky z cizích kinematografií, přičemž většinou to bývají průhledná schémata až klišé, jako je například fenomén tzv. poslední dívky, a vše toto vkládá do pákistánkého prostředí? nad to se film poněkud křečovitě snaží i o reflexi onoho prostředí, čímž myslím prostředí fyzické (zanedbaný pákistánský venkov) i prostředí společenské (mikrokosmos různých přístupů k životním podmínkám země nabízí skupina postav filmu, přátel cestujících na koncert, tedy tatáž rozehra, kterou důvěrně známe například už z Texaského masakru a z Domu voskových figurín, pokud mě pamět neklame, etc.). toxickými odpady otrávené životní prostředí zapříčiňuje epidemii zombies a k bezpočtu nepatřičných prvků výjimečně komplexního filmu přidává navíc ještě environmentalistický apel. gore efektů bylo na můj vkus pomálu a chtěné i nechtěné zábavy taktéž. před nudou mě nakonec chránilo jen napětí mezi vážností a odlehčující nadsázkou, protože hranici mezi nimi zde bylo obzvláště nesnadné vystopovat. to by nebylo nic až tak mimořádného. v mnoha filmech toho či onoho ze zastoupených žánrů jsou obě nálady tlačeny proti sobě navzájem a prostupují se. krásným příkladem jsou filmy Roba Zombieho, Dům tisíce mrtvol a pokračování Vyvrženci pekla, které mám osobně velmi rád právě kvůli Zombieho hrátkám s žánry. přirozeně, výsledným efektem je makabrózní atmosféra komického zhnusení, či naopak odpudivého komična, jak jen chcete. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

No tak jen proto, že se na tom filmu podílel Pákistán, tomu nedám rozhodně vyžší hodnocení. Protože je to vykrádačka snad všeho možného až do nejmenších detailů, nic pořádného se tam neděje, je to totální nesmyslný mišmaš, nuda, gore efekty jsou vyloženě trapné a herecké výkony příšerné ... těch pár stříkanců krve se nedá za gore ani považovat. zabiják trapný a proč tam byly vlastně ty zombies? ... No prostě kravina jako kráva ... nebrat ... ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Film, který se rozhodně nedá brát jako modelový zástupce pákistánské kinematografie :-) No ale kdo byl zvědavý na ujeté lollywoodské muzikály, když se může podívat na béčkové (no dobře, céčkové) gore s jednou opravdu krásnou hrdinkou, že? Kór když britská výpomoc zajistila i mezinárodní distribuci a obstojně kvalitní DVD. Režisér Omar Khan nás ani na chvíli nenechá pochybovat o tom, že se pohybujeme v totálně pokleslých vodách, takže laciné vzezření, dané hlavně použitím obyčejné digitální kamery, a herecké "výkony" by se měly spíš chválit, než hanět, protože podporují atmosféru. Jen škoda, že se tvůrci snažili osedlat hned několik sub-žánrových židlí, což nakonec nevyústilo v žádný zajímavý cross-over, ale nekoncepční maglajz. Ale i tak celkem spokojenost. Asi i kvůli obrázku Maula Jatta na dodávce hlavních hrdinů... _______ P.S: Pákistánci nejsou cikáni a už vůbec ne Arabové. Taktéž urdština nemá nic společného s arabštinou (tedy až na písmo). _______ Jsem jediný, kdo v tom filmu vidí silný sociálně-kritický podtext? :-) ()

666teen

všechny recenze uživatele

V závisloti na množství požitých drog je to buď 5, nebo úplná, plná žumpa. Vzhledem k tomu, že podobná vkusně pomalovaná dodávka nám teď stojí za barákem (cirkus woe!), tak mám lehké Déžovo Vu. Throwerova hudba to nezachrání. Nehodnotit a radši ani nebrat. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Kdo by to do těch Pakistánců řekl, že dokážou natočit tak fajn horrorovou chuťovku... Nejlépe by se to dalo popsat jako klasický slasher, co potkal zombie horror a to celé se odehrává v dostatečně exotickým prostředí, aby to člověka bavilo i v slabších chvilkách. Atmosféra postupně kvalitně houstne, třeba scénka u obchodu s čajem má dobrý grády, chvilka s útokem zombies a následným pojídáním vnitřností taky potěší svojí přímočarostí a navíc to autoří zbytečně neroztahují, takže se člověk nenudí. Z mý strany teda spokojenost. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

S „Lollywoodem“ jsem dosud neměl žádnou zkušenost, tedy co se především hororové tvorby týče, přestože mám doma zhruba 10-12 pákistánských filmů. Proto jsem pln očekávání (no především zvědavosti) sáhl po prvním z nich a nestačil jsem zírat. Varováním pro mne mělo být již různorodé hodnocení na internetu, ale na to já moc stejně nedám, takže po celkem zajímavém začátku jsem si říkal, že by to zas až tak špatné být nemuselo. Hudební vložka byla docela zajímavá a popravdě byla asi tím nejlepším, co nám tento film nabídnul. Ke všemu ostatnímu mám totiž dost velké výhrady. Kvalita obrazu, tedy kamery byla místy úděsná a i přes zřejmě nevelký rozpočet se to dalo rozhodně natočit líp. Především pak scény mimo auto. Roztřepaná kamera, máznutý obraz a chaotický střih však nebyli jediným problémem. Tím dalším byli kupříkladu ochotnické herecké výkony většiny herců (kteří si snad zahráli jen v jednom filmu) a pohledné představitelce dívky Ayeshy nepomohla ani její pohledná tvářička (kupříkladu v pornu by se určitě uplatnila lépe). Takže i zde zazářil snad jen ve své zemi oblíbený herec Rehan. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nebýt blázen do hororů, asi bych o nějaké pákistánské kinematografii neměl ani potuchy. Takhle alespoň vím, že mají pákistánští filmaři a filmařky na svém kontě minimálně jeden horor. Vypadá to, že se skupinka místních fanoušků a fanynek hororového žánru rozhodla, že to teda zkusí taky, opsali/y veškeré hororové klišé a scény ze svých oblíbených hororů (namátkou Texas Chainsaw Massacre, Wrong Turn, Hills have Eyes, Night of the Living Dead, Haute Tension) a natočili hodně podprůměrný a takřka ničím nezajímavý (koukat na někoho, jak je zacákanej od krve, či pojídání něčeho, co má zřejmě zpodobňovat střeva mi dneska už opravdu nepřijde nijak zajímavé) horor. Najdete zde opravdu všechno – skupinku omladiny, která vyrazí na koncert, ale samozřejmě se ztratí, nezapomenou se zastavit u zapadlého obchůdku s hodně divným prodavačem (jeho výčet osobností a celebrit, které jeho obchod navštívily je nejhumornější a nejlepší scénou filmu), zcela „nečekaně“ se rozhodnou jet zkratkou, kde je potká nemilé překvapení, které někteří/ré z nich nepřežijí. Samozřejmě nemají signál na mobilu, dojde jim benzín v dodávce a zcela logicky se pro své vlastní bezpečí rozdělí. Dále zde najdete dost ujetou, psychopatickou a sadistickou rodinku a (zcela nepochopitelně a naprosto mimo dějovou zápletku) něco jako zombíky. Mimo to nějaké to gore, kanibalismus, řezání těl, vydlubování očí a nějaký ten litřík krve. Prostě nezáživné dno podprůměrnosti. A proč jsem film ozančil za TAKŘKA ničím zajímavý? Protože přece jenom něčím alespoň trochu je, a to je jeho exotičnost. Poslechneme si pákistánský rokenrol, popové hity arabského středního proudu, pokocháme se extravagantními arabskými dodávkami (teda jejich výzdobou). A alespoň střihač se občas snažil a dokázal vykouzlit zajímavé sekvence. No a hlavní záporák v zakrvavené burce mávající řemdichem (mám dojem, že husité tomu tak říkali) měl občas taky něco do sebe. Tohle všechno první pákistánský film co jsem viděl vyneslo až do dvouhvězdičkových výšin. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Partia pakistanských nadšencov sa pokúsila o drsný zombie horor, avšak v polovici filmovania si to asi rozmysleli, vykašľali sa na zombíkov a vrhli sa na točenie slasheru... Hoci som sa tento juhoázijský počin snažil brať s rezervou a byť k nemu zhovievaný, prekážal mi amatérizmus, ktorý bol z neho celú dobu jasne cítiť. Zibahkhana padá najmä na hereckých výkonoch, kamere a maskách, ale vzhľadom k tomu, že o nezávislý filmový výtvor, ktorý vznikol bez štátnej finančnej pomoci a mimo produkcie pakistanského Lollywoodu to zasa nie je úplná katastrofa... ()

wipschka 

všechny recenze uživatele

Pákistáncům prostě nestačí ve filmu jen zombies! Oni tam potřebují i "Leatherface" v burce s palcátem místo motorovky. Nicméně musím říct, že třeba ony zombies vypadaly poměrně znepokojivě (a to torzo?!). A vůbec film považuji za poměrně zajímavý exkurz do exotické kinematografie. I když pominu všechno, co bylo opsáno a okoukáno odjinud, země původu tomu všemu stejně dodává poměrně neopakovatelný feeling. Za mě dobrý. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

No a máme tu ďalšiu partiu mladistvých ( tentoraz rodiskom Pakistan ), ktorá cestuje dodávkou a je masakrovaná smrtiacou silou. Aj napriek krajine pôvodu ( tým pádom som očakával iný prístup k látke ), snímok zapadá medzi ostatné podobné tituly americkej či európskej produkcie a odlišuje sa od nich len minimálne. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Dnes už točí horory skoro každý, ale otom aby raz natočili horor Pakistáni, som nikdy nezmýšľal. Keby raz natočili horor aj slováci, ale to sa asi nikdy nestane, pretože nás krmia tými sračkami typu Ordinácia v ružovej záhrade. Nájdeme tu aj zombíkou, ktorý sa vynoria spoza auta, a začnú byť otravný, alebo budú žrať črevá. Všetko je to poniekaľ spojené medzi kanibalov a zombíkov. Scény v noci sú výborné aj pohyby s kamerou, a máme tu aj nové prostredie na ktoré som si nevedel zvyknúť prvých 20 minút 80 percent. PS: No a tá železná gula, sktorou bude po lese naháňať dievča, nejaký šialený maniak je perfektná scénka. ()

Korbitch odpad!

všechny recenze uživatele

První pákistánský horor a hned je to pořádnej průser! Já nevim jak vy, ale u hororu se musím bát nebo být minimálně něčím šokován. Zde jsem byl jen šokován neuvěřitelnou imbecilitou příběhu takového a zpracováním. Když vezmu v potaz podmínky, ve kterých se film natáčel, možnosti, herce, scénář a zpracování, stejně mi z toho vyjde odpad. Nezlobte se na mě, ale už jsem za svůj život viděl tolik slasherů "hororů", že tohle mě opravdu může jen vytočit do běla. Nehledě na příšernost střihu, kdy v jednom momentě určitá postava sotva zvedá nad hlavu kouli na řetězu, když v tom v zápětí jiná s tim mává jak na prvního máje. Dobře, dejme tomu, chybička. Jenže...a to myslím JENŽE....banda teenagerů naprostý vocasové, kterejm sem od první chvíle přál chcípnout tou nejpříšernější smrtí. Což je špatně, že jo. Když jsou vám osudy lidí ve filmu u prdele, je to vždy špatně. Jatka jsou prostě shit a mít tyhle prachy...natřu vám prdel. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

zrejme prvni pakistansky zarez do analu horroru a gore odnoze vubec... rozhodoval sem se mezi *** a **** ale vyhrala nakonec stedrost. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Film, který je sice plný stokrát provařených klišé, ale je z něj jasně viditelné, že byl dělaný s láskou a se znalostí žánru. A zábavné a poctivě udělané to bylo. Dokonce i atmosféra fungovala. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Moje první exkurze do světa pakistánského hororu dopadla takřka na výbornou. Zibahkhana má sice veškeré neduhy, které se dají vzhledem k zemi původu očekávat (při vší úctě) – tedy prachmizerný scénář, amatérské herecké výkony s typickým přehráváním i absenci byť jen elementární logiky – ale z hororového hlediska si film v ničem nezadá se západní béčkovou produkcí. Slasher to je docela povedený, gore výborné a scény, ve kterých zabiják v bílém hábitu máchá nad hlavou obrovským řemdihem, ve mně vyvolávaly až infantilní nadšení. :-) Hodnocení však ponechám pouze na průměru, protože je to dílo veskrze prostinké. K pobavení ale bohatě postačí. ()

Tydlidáš 

všechny recenze uživatele

První pakistánský horor, možná i film co jsem viděl. Béčka mam rád a tohle je hlavně plný srandy a nedokonalosti. Navíc se mi líbí, že například v Americkejch hororech je buď jeden vyšinutej hlavní záporák nebo třeba nějáká určitá skupina ale tady né. Z jedný strany útočí zombie, z druhý je honí chlápek v hadru s obrovskou železnou koulí a nakonec sou všichni v tom lese úplně na hlavu. Kostlivci ve skříni, podivnej bylinkář s hlavou v kabele. Je to nádhera a fakt sem se bavil. Jediný co mě štvalo tak byli lidi odcházející z kina, který si asi mysleli, že dou na americkej film typu Hory mají oči či coO? =) ()

Reklama

Reklama