Reklama

Reklama

Vede báječný život, ale ve skutečnosti ho nikdo nemá rád... François je obchodník se starožitnostmi ve středním věku. Má skvěle zařízený byt a báječný život, ale na večeři s těmi, které považuje za své nejbližší známé, ho ohromí zjištění, že nikdo z přítomných ho ve skutečnosti nemá rád. Jeho známí jej považují za arogantního, sebestředného a krutého člověka, který neví, co je to přátelství. Françoisova obchodní společnice Catherine mu nabídne sázku: když jí představí svého nejlepšího přítele, bude si moci ponechat obrovskou řeckou vázu, kterou to odpoledne vydražil na účet podniku. Pokud ne, připadne váza jí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film pobaví, Daneček je tradičně k nakousnutí, jen je škoda, že film taky neříká, že i kámoš umí posrat co se dá. Třeba Filip by o tom mohl vyprávět. Asi před dvaceti lety jsem byl o víkendu sám doma, holku se mě tradičně sehnat žádnou ostatně jako vždycky, na kluka nemám žaludek a zvířata nemaj smysl pro romantiku. Vybaven krabicovým vínem, VHS Rocky 1, 2, 3, 4, 5 a dokonalou samotou jsem se rozhodl, že si ten večer v rámci "možností" pořádně užiju. Už, už zasouvám první díl Rockyho do videa, když v tom zvonek a za dveřma Filip "Čau já jsem dneska sám doma, přijde ke mě Míša a plánuju šukačku. Co ty máš v plánu? " Já : Neprovokuj, Filipe, jdi šukat a nech mě si užívat noc s boxerem." Filda: "Aha, hele něco bych od tebe potřeboval." Já: "A co? Filip" Ona přijde s kámoškou, tu taky znáš a já bych jí potřeboval odblokovat, aby Míšu nebrzdila a ty jako kámoš by si to pro mě mohl udělat." Já" a kdo je ta druhá holka?" Filip "Ropucha." Já: "Tak na to seru, jako sorry Filipe, ale od tý doby co jsem se s ní nachcanej jak kráva líbal před tvým barákem a ona mě těsně po skončení líbačky řekne, že se před chvílí u Akropole poblila, mě docela dost odpuzuje. Filip "Jo to chápu, ale já po tobě nechci, aby si s ní píchal.... "Já: "Nestraš Filipe, nestraš, prosím Tě, nebo se mě zase zdvihne kufr" Filip: „Jen prostě že já mám jedinečnou možnost sbalit Míšu, ale bez tebe jsem bez nároků." A já jak starej dobrák a kámoš teda kejvnul. Za střízliva jsem Filipovi pomoct nedokázal a tak jsme šli do hospy kde Filda nechal na svoje náklady nalejt do litr a půl velké PET láhve výčepní rum. Do příchodu holek jsme flašku úspěšně zkolili. Při pomyšlení na noc s ropuchou jsme začal přemýšlet, že by možná bodly nějaký halucinogení drogy, ale už bylo pozdě. Holky zvonily. Chvilka společné konverzace a Filip si už vleče Míšu k sobě a já plním svou kamarádskou povinnost a zabavuju ropuchu. Nejdřív jí navrhuju, že by jsme si mohli zahrát na Viléma Tella. Ona bude mít jablko na čele a já si jí ho budu snažit sestřelit z hlavy, chvilku váhala, ale pak to k mé lítosti zamítla. Tak jsem jí navrhnul, že by jsme si mohli zahrát na Vinnetoua, že bych jí strčil roubík do pusy a jestli by to vydržela díl jak Old Šetrhend ani to, ale u ropuchy neprošlo, za to od ní přišel nečekanej úder "podívej Pavle já vím, že se mnou chceš vyspat, kdyby si se trošku snažil..." Dál nic nevím, protože jsem hrůzou omdlel a vzbudil se, až když byl Filip sám doma ! Ptám se ho jaký to bylo a on mě řekne, já s ní nespal. Tak v tu chvíli jsem měl chuť ho zabít čili tenhle film mě skutečně nemusí říkat jak je důležitý mít dobré kámoše ! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Daniel Auteuil a Dany Boon jsou pro takovou komedii jako stvoření. Milá, neurážlivá, v podobném duchu, jako je třeba Blbec k večeři. Chytrá, zábavná. Prostě příjemně odpočinková a zároveň plná poučení a hezkých filmových momentů, které se svojí lehkostí dokáží odprezentovat snad jen akorát opravdu ti Francouzi. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Přátelství spočívá ve výběru člověka, kterého jsme si zvolili pro jeho povahu a dali mu jednou provždy přednost."(P.Bonnard) Mám ráda Daniela Auteuila a většinou vím, že nebudu zklamaná, když si vyberu některý z jeho filmů a ani tohle nebyla vyjimka. Kdybych to měla hodnotit objektivně, asi by bylo mé hodnocení nižší, ale ono to prostě nejde, ona si mě ta francouzská atmosféra vždycky tak krásně omotá kolem srdce, že nemůžu jinak. Asi bych se osobně nepřikláněla k tomu, že šlo přímo o komedii, ale o velmi příjemný, milý a inteligentní film o hledání pravého přátelství a právě už i jen za ten námět jsem zvedla hodnocení směrem nahoru. Velmi citlivě natočené se skvělými herci, kde nejen Daniel, ale i Danny Boon byl úžasně dojemný. Díky za takové malé - velké filmy. Jinak s Danielem Auteilem jsem na téma přátelství viděla i jiný bezvadný film - Rozhovory s mým zahradníkem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nenápadný malý a spíš televizně laděný film o napravení jednoho sobce a hledání skutečného významu slova přítel. Má ale dvě silná plus. Tím prvním je silné herecké obsazení v čele s vynikajícím a jako obvykle velmi civilním Danielem Auteuilem (pro mě momentálně nejlepším hercem Francie), kterému zdatně sekunduje sympatický a soucit vzbuzující Dany Boon. Tím druhým je kultivovanost a civilnost příběhu, který by se samozřejmě dal pojmout po hollywoodsku a mohl by ždímat umělé emoce v každé druhé scéně. Živě si umím představit americkou verzi s Walterem Matthauem, který by náležitě přehrával postavu do karikatury a celé by to směřovalo k průměrné komedii, která by nijak nevybočovala z toho, co divák viděl už mnohokrát. Takhle je tu mnohem míň humoru, ale vůbec to nevadí, protože katarze se dostaví a jediná klíčová scéna s nekompromisním gestem a jedinou památnou větou stačí, aby mi film trvale utkvěl v paměti. Stejně jako ve veleúspěšném Milionáři z chatrče tady hraje podstatnou roli všeobecně známá hra Milionář, ale tady mi její využití přišlo funkčnější a paradoxně si tohohle malého filmu cením výš než superfilmu Dannyho Boyla. Celkový dojem: 75 % ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zajímáš se někdy, co dělám mimo zaměstnání?“ - „Respektuju tvé soukromí.“ - „Ty se nestaráš o jiné lidi.“ - „Vážně si to myslíš?“ - „Ano, ale na tom nesejde.“ Aneb není jednoduché vyhrát sázku vyžadující reálného nejlepšího přítele, když jsou pro vás ostatní jen klienti, kolegové, cizinci a vy si vystačíte sám…anebo ne? Bylo milé pozorovat nesourodou dvojku v podobě odměřeného, snobského sběratele uměleckých kousků a vřelého, zvídavého taxikáře, kteří procházejí lekcemi, jak navazovat přátelství (výborní Auteuil a Boon). Film není až tak vtipný jako spíš úsměvný. Přesto mě při očekávání pohodové, odlehčené komedie trochu překvapilo, že nemalou část projekce jsem sledoval hlavně tragikomedii, hořkou a smutnou (u „Kde jsou slzy?“ až mrazí). Pasáž soutěže byla samozřejmě dost naivní (zvlášť překročení časového omezení), přesto to filmu nedokážu vyloženě vytknout. Za mě slabší 4*. „Nejsem tady, abych si půjčil peníze.“ - „Nebylo by to poprvé.“ - „Vždy jsem ti je vrátil. Dobré účty dělají dobré přátele.“ - „Dobré účty dělají dobré účty.“ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Výborný francouzský film, o hledání pravého přítele. Zdá se to jako jednoduchá zápletka, ale co když nemáte žádného přítele, natož toho nejlepšího? Jak pak najdete toho pravého, navíc za 10 dní? O tomhle je tato podařená komedie. I když ze začátku to vypadá všelijak, tak věřte tomu, že po půlhoďce se to skvěle rozjede. Jediná výhrada z mé strany je pouze divná hudba. Ani nevím proč, ale v některých momentech se mi fakt nelíbila. Ale jinak můžu doporučit. P. S. A navíc mi tento film připomněl, proč jsem měl rád soutěž Chcete být milionářem? Je fakt škoda, že ji už nedávají a namísto toho je padesátá repríza kdejakého seriálu... :-( ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Starožitník Francois Coste se hloupě vsadil se svou společnicí. Vždy se pracovně pohyboval mezi spoustou lidí a tak nepochyboval o tom, že nebude problém představit jí svého nejlepšího přítele. Při bolestném čelním střetu s realitou mu konečně došlo, že slova přítel a známý nemají stejný význam. Francois však na hledání přítele vytrvale pracuje a za svou snahu je vyšší mocí odměněn poznáním mozkového gymnasty Bruna. Jenže nejlepší přítel by neměl být zneužíván k povrchnímu vítězství sázky o nepěknou vázu v hodnotě několika set tisíc Euro. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Až neuvěřitelně krásný příběh o dvou mužích bez přátel, kteří si museli vzájemné přátelství tvrdě vybojovat. A boj byl o to tvrdší, že ho nevedli se svým okolím, ale sami se sebou. Auteuil opět dokazuje své mimořádné kvality. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Na místě není přízvisko komedie. Jedná se spíše o takový milý, příjemný, inteligentní, francouzský snímek o přátelství a životě, který těží především z hereckých výkonů ústředního dua, Daniela Auteuila a pro mě doposud neznámého Danny Boona. Velmi příjemné překvapení, 75%. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Nie dokonalé, ale pozerateľné. Vadila mi určitá rozporuplnosť. Na jednej strane hlboká myšlienka, poukazujúca na veľkú hodnotu a potrebu priateľstva, na druhej strane scény, ktoré to znehodnotili. To sa dalo čakať! Samozrejme, francúzska komédia zo súčasnosti! Tam je snáď už tá homosexualita povinná, či čo?! A ani tá trápna narážka na veriacich tam nemusela byť. Bez toho by mal film oveľa vyšší kredit. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Opravdu příjemný a pohodový francouzský film s krásnou francouzskou hudbou a francouzskými herci. Prostě pohodička, vadila mi jenom roztřesená kamera. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmy o přátelství mě berou za srdce, protože přátelství osobně řadím do kruhu hodnot spolu se zdravím, láskou a rodinou. Nesmírně jsem se těšil na spolupráci nejkomplexnějšího francouzského herce, Daniela Auteuile a výborného komika a nejlépe vydělávajícího francouzského herce, Danny Boona. Všechno klape, zpočátku spíše komedie, později se dostává do vážnější roviny a závěr je mírně americký, což kazí francouzskou atmosféru, ale i tak zanechává pozitivní dojem. Milý film. ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Hrozně fajn film. Většina francouzských komedií mi sedí a tady tomu není jinak. Hlavního hrdiny mi bylo docela líto, ale nakonec to všechno dopadlo, tak jak mělo. Jen se musím přiznat, že mi do děje moc neseděla ta soutěž s milionářem .. To bych asi úplně vystřihla nebo bych se tomu určitě nevěnovala tolik minut. Ale to je detail. Celkově hodnotím film na 75%. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemná a hlavně inteligentní zábava z Francie, které jsem byl rozhodnutý dát 3*, ale pak přišlo to kouzelné finále.. Daniel Auteuil sice hraje ne moc dobrého člověka, ale stejně si získá vaše sympatie a velmi dobře mu sekunduje u nás dosud neznámý Dany Boon.. FFF 2007 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ja by som to rozhodne nenazval komediou, ale prakticky cistokrvnou dramou. Pokusov o nejake vtipne scenky tam bolo len pár. Väcsinou sa hralo na smutnu nôtu. Mne sa nepacila zamienka, preco sa rozhodol hlavny hrdina zmenit. Scenaristi si mohli vymysliet nieco zmysluplnejsie. Lenze po rozpacitom uvode sa film skvele rozbehne a my sledujeme dojemny pribeh vznikajucom priatelstve medzi jednym sebcom a chudakom. Bohuzial uz spomenuta uvodna zamienka naznaci, ze zaver sa musi nejak skomplikovat. A sposob aky si tvorcovia vybrali k finalnej katarzii mi pripadal neskutocne blby. Uplne rozbil tak skvelo vybudovanu atmosferu. Chapem, preco si tento sposob zvolili. Kvôli jednej blbej metafore so zolikom, ale podla mna to nebol stastny napad. Skor naopak. Nastastie epilog to nakoniec napravil a vdaka tomu mozem tento film kazdemu odporucit. Aj ked sa bohuzial nejedna o bezchybny film, tak to za jedno pozretie rozhodne stoji. 6/10. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Toto nie je komédia ani omylom. Či témou alebo dejom to komédiu v ničom nepripomína, skôr ide o sociálnu drámu, možno s maximálne dvoma úsmevnými momentmi. Pozrieť sa to dá, ale dlho to v pamäti neostane. Priemer ()

Reklama

Reklama