Reklama

Reklama

Zvědavá kamera

(seriál)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Publicistický cyklus Zvědavá kamera se dostal na obrazovky Československé televize v roce 1965 a okamžitě se stal nejsledovanějším pořadem.V období tání cenzury došlo ke zmírnění dohledu a vzniká investigativní pořad, který opravdu pátrá po nezodpovězených otázkách a bílých místech naší historie. Moderátorem a scénáristou pořadu se stal Vladimír Branislav. Pořad zaniká v roce 1968 po okupaci Československa. (sator)

(více)

Recenze (4)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento volný seriál, spíše televizní magazín, vyniká nejvíce v postupně mizících vzpomínkách jeho pamětníků. Ve své době byl pověstným douškem vody živé naší publicistiky, v době, kdy generálním ředitelem Československé televize byl před deseti lety zesnulý první český europoslanec v dresu italských craxiánských socialistů Jiří Pelikán. Jeho cena netkvěla ani v námětech jednotlivých vysílání jako mnohem spíše v tónu a formě, kterou s sebou přinášela. Doba tání "zlatých let šedesátých" byla zkrátka obdobím stěží postřehnutelné eroze, kterou zastavily až tanky operace Dunaj sovětské armády a jejích satelitních přílepků. Protože se jednalo o pořad opravdu a výhradně časový, může dnes mít smysl jedině jako součást výuky žurnalistiky nebo dokument pro politology, historiky nebo zvlášť poučené a zasvěcené hluboké zájemce. To není podcenění, ale naopak docenění skvělé práce tehdejších televizních publicistů svádějících urputně permanentní nelehké souboje s Hlavní správou tiskového dohledu, jak se tehdy eufemisticky nazývala cenzura. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Shlédnut a natočen díl z roku 1968, v němž se představilo plzeňské Kladivadlo v čele s Josefem Dvořákem, neudržitelným dramaturgicky i před kamerou. V podstatě velmi zajímavý dokument. ()

narenta 

všechny recenze uživatele

Absolutně za 5 hvězd. Kořenová série otevřené publicistiky v Československu. To, že publicistika ČST začala být poprvé odvážná, je zásluha tehdejšího ředitele ČST Jiřího Pelikána, který se tím stal významnou tváří Pražského jara. Rozhodl se, že televizní publicistiku otevře světu, vznik Zvědavé kamery inicioval a podporoval všechny tvůrce. ČST koncem 60. let začala ukazovat, že věci v ČSSR jsou složitější, než do té doby např. prezentovaly schematické filmové večerníky. I když na ÚV KSČ se mnoho témat nelíbilo, Pelikán se svých tvůrců dokázal úspěšně zastat. Ve Zvědavé kameře tvůrci poprvé začali používat nové postupy - skryté kamery, dotazníkové ankety v ulicích, různé experimenty a rekonstrukce, v únoru 1967 Skrytá kamera inscenovala první svobodné volby. Jiný díl třeba uspořádal fiktivní soudní proces, kde mladá generace viní své otce, kam zavedli svojí pasivitou společnost za téměř 20 let od února 1948 - šlo o bezesporu první hrané soudní řízení v historii naší televize. ()

Reklama

Reklama