Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Adaptace nedávno vydaného a záhy velmi populárního románu Sussany Clarck. Odehrává se v Anglii na počátku devatenáctého století, kde již po staletí nepraktikovanou magii hodlá zpět na světlo světa uvést mág Mr. Norrell. Poté co šokuje všechny teoretické mágy co jich Anglie má a podmaní si celý Londýn až po nejvyší politické kruhy, získává nadaného žáka Jonathana Strange. Mladík ovšem záhy svými schopnostmi předčí mistra. Jenže magie je dobrý sluha ale zlý pán. A tak dochází k souboji mágů, který nás provází napoleonovskou Evropou přes Itálii a Španělsko zpět do Angliie k magickému vyvrcholení. Příběh, v němž nechybí magie, láska, intriky a fantaskní světy. (catr)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (93)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

BBC mě zase jednou potěšila až za roh. Knihu jsem sice nečetl (ale přečtu), takže jsem nemohl výsledek srovnat s předlohou, ale s tím, co jsem viděl, jsem absolutně spokojen. Příběh evidentně vychází ze starých anglických příběhů, které se velmi liší od příběhů J. R. R. Tolkiena. Elfové jsou v obou případech sliční, ale tady jsou extrémně nebezpeční a záludní, což mi vyhovuje, protože mám radši Terryho Pratchetta a Andrzeje Sapkowského. Ještě jednou musím zopakovat, že byl Marc Warren výbornou volbou pro postavu Krále elfů, protože byl krajně přesvědčivý stejně jako Eddie Marsan v roli pana Norrella. Do seriálu se mi z nějakého záhadného důvodu příliš nechtělo, ale hned od první epizody jsem se od něj nemohl odtrhnout a výborně jsem se bavil. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Seriálový Harry Potter. Občas rovnako detinsky naivný, ale s kúzelnou atmosférou a na seriál aj s úchvatnými trikmi a veľkolepou výpravou, ktoré sa môžu hravo rovnať s hollywoodskou filmovou tvorbou. Akurát pre deti to tentoraz nebude, pretože Jonathan Strange je skôr taký mix Pottera a Penny Dreadful, kde v pár sekundách nastúpi na scénu aj nahota. Vo výsledku však výborne zahrané, zrežírované, napísané, akurát mám pocit, že tu tvorcom možno až priveľmi zväzovala ruky predloha, ktorá neozrejmuje množstvo vecí, mnoho krát sa tak pracuje iba s náznakmi a k skutočnému konfliktu takmer nedôjde. SEASON 1 = 3,5* (7/10) ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Na doporučení kámoše jsem se dostal k tomuto miniseriálu, takže jméno Susanna Clarke jsem před tím nikdy neslyšel. No, není to tak dokonalé, jako se tady někteří rozplývají. Oceňuju délku seriálu, ostatně jinak bych se na něj ani nedíval, přičemž suverénně nejlepším atributem je stylizace ortodoxního anglikánského prostředí, které bere dech. Jste-li fanouškem extrémně korektních gentlemanů, sirů a etikety, budete slintat blahem. Kladně lze zhodnotit taky snahu autorky zaplést nitky reálných historických událostí do pozadí příběhu, no větší konspiračení by taky neškodilo, bohužel nezklamalo mě ani tak pomalé tempo, v Anglii se přece nespěchá, ale na moje očekávání zaškrcená fantasy složka. Čaruje se, né že né, ale přece jen by se hodil monstróznější záporák a spektalukárnější vyvrcholení. I tak ale můžu Strange a Norella doporučit, na téhle stopáži to za podívaní jako alternativa k Potterovi rozhodně stojí. 80% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Samotná kniha mne zrovna moc neuchvátila, a u seriálu bylo jasné, že některé scény a motivy vezmou zkratkovitě. Což podle mne nebylo na škodu. Jen díky televiznímu zpracování vyplulo na povrch, že vlastně kniha nemá děj. Celou dobu jen samé náznaky, Král Havran, elfí magie, svět za zrcadly, povaha pana Norrela, ale nakonec nevíme nic. Jakou magií vládl tedy elf? Kde se skrýval Král Havran a proč nepřišel dřív? Spousta nakousnutých motivů a linek, ale nedořečených a ztracených. Postava Childermasse také slibovala daleko víc, než čeho se nám od ní dostalo. Vizuál je skvělý, pěkně temný, eduardovská Anglie jak když vyšije (škoda jen, že nebyl vidět Napoleon), triků moc není, protože ono vlastně ani té magie není ani v knize mnoho. Nakonec Norrel dokonce vypadá jako neschopák a měl jsem pocit, že vypluje na světlo, že vlastně čarovat neumí. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený román zfilmovali Britové dokonale. Triky jsou opulentní, herecké výkony dokonalé i u malých rolí, perfektní výprava a spletitý děj je podaný přehledně. Výborně jsou vybraní hlavní představitelé - pišišvor pan Norrell, který ale občas umí překvapit a místo své obvyklé malichernosti ukáže velkorysost. Sebestředný Jonathan Strange, který se nakonec obětuje. A gentleman s vlasy jako chmýří bodláčí - Mark Warren, jakoby se pro roli démonicky odtažitého, krutého, ale zároveň přitažlivého elfa přímo zrodil. ___ Ačkoliv hlavními postavami jsou muži, role žen, třebaže jsou nenápadnější, je zásadní. Kvůli nim a pro ně se kouzlí, lámou tabu a vůbec všechno konání je jimi ovlivněno. Je tu nevřčená, ale stále přítomná výčitka: muži je berou jako doplněk, cestu k bohatství, samozřejmost. Nevnímají je jako plnohodnotné bytosti, neposlouchají je, nerozumí jim (proto ta neviditelná růže v ústech, proto ten proud pro muže nesrozumitelných historek, kterými se ženy marně snaží něco říct). Žádný z hlavních hrdinů tuhle bariéru nepřekoná, to až vedlejší postavy dokážou ženy pochopit a porozumět jim. Jako jedinou cestu z téhle šarády vidí autorka skepticky odluku v manželství - muži i ženy si nakonec každý jdou vlastní cestou. Dost deziluze, že? ()

Galerie (112)

Reklama

Reklama