Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Adaptace nedávno vydaného a záhy velmi populárního románu Sussany Clarck. Odehrává se v Anglii na počátku devatenáctého století, kde již po staletí nepraktikovanou magii hodlá zpět na světlo světa uvést mág Mr. Norrell. Poté co šokuje všechny teoretické mágy co jich Anglie má a podmaní si celý Londýn až po nejvyší politické kruhy, získává nadaného žáka Jonathana Strange. Mladík ovšem záhy svými schopnostmi předčí mistra. Jenže magie je dobrý sluha ale zlý pán. A tak dochází k souboji mágů, který nás provází napoleonovskou Evropou přes Itálii a Španělsko zpět do Angliie k magickému vyvrcholení. Příběh, v němž nechybí magie, láska, intriky a fantaskní světy. (catr)

(více)

Recenze (93)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ja som fakt zabudla ohodnotiť moju milovanú minisériu podľa milovanej knihy? (skôr mám dojem, že už neviem koľký raz som našla bez hodnotenia čo určite malo byť dávno hodnotené, ergo podozrievam ČSFD) Predlohu rátam medzi svoje najväčšie knižné lásky a pamätám aká som bola nervózna, keď ohlásili sfilmovanie. Obávala som sa katastrofy, ale dopadlo to neuveriteľne úžasne. Skvelé obsadenie, sympatickí herci, adaptácia ako lusk, dokonalá atmosféra! Milujem to. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Luxusná záležitosť, presne ako sa od BBC dalo čakať. Funguje tam úplne všetko - výborný príbeh, ktorý podľa mňa odsýpa celkom dynamicky, perfektné obsadenie, réžia, atmosféra, opulentná výprava, triky. Skrátka parádna "viktoriánska" fantasy. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jako by se „viktoriánsky dickensovský ráz“ komplexní, stylisticky vypiplané a na stránky rozhodně nijak skoupé „skrz na skrz a do morku kostí britské“ (ne)fantasy předlohy odrazil i v uctivém přístupu BBC k uchopení této látky a tak se jedná spíše o ilustraci předlohy než o její adaptaci v pravém slova smyslu. Ovšem je třeba uznat, že jde o nádhernou i detailní ilustraci přesně vystihující původní látku (atmosférou, obsazením, pozvolným tempem i zpracováním), což rozhodně nebývá pravidlem. I když… U BBC vlastně ano. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„POROUČÍM MAGII ANGLICKÝCH KAMENŮ, STROMŮ, VĚTRU A VODY, ABY POVSTALA. POROUČÍM VŠÍ ANGLICKÉ MAGII, ABY SE SVĚŘILA DO RUKOU ČERNÉHO KRÁLE. KRÁLE NA SEVERU. BEZEJMENNÉHO OTROKA. PŘIKAZUJI JÍ PŘIVÉST JEJ SEM A ZAVÁZAT JEJ, ABY ZABIL VLÁDCE ZTRACENÉ NADĚJE.“ /// Zajímavá (a velká) role pro Eddieho Marsana, kterýmu kouzelnickej podivín sedl jak pěst na voko. Historickej seriál plnej magie, iluzí… o kterým ale celkem dlouho nevím, co si jako myslet. Něco je dětinský, něco míň. Na pohádku pro děti je to takový drsnější, na temnej thriller zase vůbec. Chtěl bych víc divoký a krutý středověký magie, páč ten nápad je hodně dobrej (nejen pro ty, kteří Johna Uskglasse znají). Naštěstí kniha dostane (prej) i filmovou podobu. Že je to dobře si řeknete u posledního dílu, kterej vobsahuje kousky, který by celovečeráku slušely. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennej román, kterej v roce 2004 napsala Susanna Clarke, číst nebudu. 2.) Myslím si, že knihy nemůžou číst sami sebe. 3.) Thx za titule „Sirien, Torak a badboy.majkl“ /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Vidím v tom hlavne premrhaný potenciál. Nie jednoduché sa vžiť do sveta s tak nejasnými pravidlami a s postavami, ktorých motivácie nie sú zakaždým pochopiteľné. Buď je to zakorené už v samotnej predlohe, alebo sa stala chyba niekde na polceste medzi ňou a adaptaciou. I keď sa dej odohráva v priebehu rokov, po skončení som mal dojem, že sa v ňom až na úvod a záver väčšinu času neudialo vôbec nič zásadné a celá línia s vojnou bola tak trochu naviac. Tretí diel The Education of a Magician odohrávajúci sa z podstatnej sčasti na portugalskom fronte pritom paradoxne považujem za vrchol celej minisérie a jeho kvality nedosiahlo ani finále. Je to škoda, pretože v jednotlivých momentoch ide o dobre zvládnuté dielo, naviac podporené výbornou výpravou a trikmi. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Kouzelné knize Susanny Clarke se dostalo adaptace, jaké si zasloužila - což je snad největší poklona, kterou mohu tomuhle sedmihodinovému eposu vyseknout. Jde o adaptaci věrnou tak, jak to jen odlišné médium umožňuje - nevytrácí se vtip, romance, horor, krásný anachronický jazyk, britská tradice a gentlemanství, alternativní historie a magické knihy... Obrovské uznání a dík patří castingu, který nalovil ansábml neprofláklých charakterních herců v čele s Bertiem Carvelem a Eddiem Marsanem v titulních rolích. Zejména prvně jmenovaný dostává prostor rozehrát rozevlátě "romantického" Strange tak, že mi z toho padala brada - dojímá a baví zároveň. Marsanův "racionalistický" Norrell je pak ve své úzkostlivé úzkoprsosti jeho pravým protipólem a neotřelým typem antihrdiny. Kolem a kolem - televizní událost a povinnost pro fanoušky inteligentní fantasy/zábavy. 90% ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Je to... pěkný. Dlouhý. A pěkný. Téma výborné. Jako tříhodinový materiál by to bylo i sledovatelné. Bohužel se z toho stala vláčná žvejka pro vytrvalé milce pohádek. Trpělivým, co nemají rádi, či především rády, zbytečných vzruchů, doporučuji. Já si odnesl pocit nedodělku a touhu ukopnout Warrenovi to předimenzované běloskvoucí obočí. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Jonathan Strange a Mr. Norrell mi poskytli velice důležitou informaci (bez ní by mé příští kročeje životem byly o mnoho ochuzeny). Anglická magie je jedinečná, ta pravá, ta nejlepší! Nevím, nemůžu posoudit, nejsem Angličanka - což je pro tento seriál velmi podstatné. Ovšem nejsem úplně blbá a stačí to sdělit jen párkrát a ne to omílat (po pravdě, je to až otravně užvaněný) v každém ze sedmi dílů. Odehrává se tu příliš mnoho filozofických rozprav na úkor akčnosti a samotné magie. Tvůrci nevyužili potenciál, který se jim nabízel. Prostě se kamsi vytratil. Nejspíš za zrcadla. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

To zase jednou Britové zaváleli. Po malinko pomalejším úvodu si totiž pro nás přichystali výtečnou kouzelnickou fantasy lahůdku s nečekaně povedenými triky a napínavou zápletkou, která se v závěrečných dílech rozjede opravdu neskutečným způsobem. Do toho si připočtěte neskutečně zajímavou titulní dvojku, cute manželku Toma Hardyho a výtečného záporáka a máte tu další britský klenot, jenž by vám neměl uniknout. Fakt doufám, že druhé série se ještě přeci jenom dočkáme. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Na doporučení kámoše jsem se dostal k tomuto miniseriálu, takže jméno Susanna Clarke jsem před tím nikdy neslyšel. No, není to tak dokonalé, jako se tady někteří rozplývají. Oceňuju délku seriálu, ostatně jinak bych se na něj ani nedíval, přičemž suverénně nejlepším atributem je stylizace ortodoxního anglikánského prostředí, které bere dech. Jste-li fanouškem extrémně korektních gentlemanů, sirů a etikety, budete slintat blahem. Kladně lze zhodnotit taky snahu autorky zaplést nitky reálných historických událostí do pozadí příběhu, no větší konspiračení by taky neškodilo, bohužel nezklamalo mě ani tak pomalé tempo, v Anglii se přece nespěchá, ale na moje očekávání zaškrcená fantasy složka. Čaruje se, né že né, ale přece jen by se hodil monstróznější záporák a spektalukárnější vyvrcholení. I tak ale můžu Strange a Norella doporučit, na téhle stopáži to za podívaní jako alternativa k Potterovi rozhodně stojí. 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Naozaj nádherný fantasy seriál, akýsi mix rozprávky, romantiky a mytológie. To všetko za účasti úžasnej výpravy a kostýmov predviktoriánskeho Anglicka. Niektoré momenty ma dokonca humorne pobavili, najmä v spojitosti zabudovávania mágie do reálnych udalostí. Samozrejme, nemôžem zabudnúť na E. Marsana, ktorého herecké majstrovstvo si tu divák užije do sýtosti, aj keď bol na obraze trochu menej ako jeho náprotivok. 7 hodín filmovej pohody a pekného fantasy príbehu. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Ugh... nejvíc frustrující je, když vidíte promarněný potenciál. Máte ostřílené herecké profesionály proškolené britským divadlem, tlustou a úspěšnou knížku coby předlohu a tučný rozpočet od BBC. A vznikne vám nevýrazný, umrlý a dosti zmatený seriálek. Mám ráda britské přízvuky, magii a kostýmní dramata, ale Jonathan Strange mě nedovedl dostatečně zaujmout a nezajímalo mě, co se postavám stane. A myslím, že je to proto, že Toby Haynes (ostřílený režisérský veterán ze Sherlocka nebo Doctor Who) nevložil do natáčení srdce a odvedl jen nutné minimum. Bertie Carvel coby Strange chvílemi ještě svým herectvím něco zachrání a Marc Warren si svoji postavu elfího záporáka docela užíval, ale to nestačí. 50 % ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Po dvou dílech musím říct, že je to po čertech zvláštní seriál. A navíc můj milášek Eddie v hlavní roli?! To si přece nemůžu nechat ujít, nicméně v záplavě dalších seriálů zatím odkládám na neurčito. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jonathan Strange a pan Norrell... Kniha je sice lepší, ale zlatému BBC se opět podařilo skoro nemožné a tak těch sedm dílů opravdu vykreslí dobu, atmosféru, magii i mágy. A to i přesto, že některé věci vynechá a jiné si tam (!!!) svévolně přidá, obzvláště v závěru. Je pravda, že jsem očekávala trochu více války, protože v knize to zabralo daleko víc prostoru, ale na druhou stranu televizní verze příběhu lépe vykreslila linku vztahu Jonathana a jeho manželky. Tam, kde Susanna Clarke zůstávala na papíře strohá, nám BBC podá fakt pěkný obraz, kterému uvěříte (samozřejmě i díky Bertiemu Carvelovi a Charlotte Riley). Co se povedlo na podtrženou výbornou, je obsazení, do jednoho herce tam vidíte všechny ty postavičky jak na šachovnici a po skončení se cítíte zase tak banálně jako po skončení knihy... nevíte, co teď budete dělat. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Samotná kniha mne zrovna moc neuchvátila, a u seriálu bylo jasné, že některé scény a motivy vezmou zkratkovitě. Což podle mne nebylo na škodu. Jen díky televiznímu zpracování vyplulo na povrch, že vlastně kniha nemá děj. Celou dobu jen samé náznaky, Král Havran, elfí magie, svět za zrcadly, povaha pana Norrela, ale nakonec nevíme nic. Jakou magií vládl tedy elf? Kde se skrýval Král Havran a proč nepřišel dřív? Spousta nakousnutých motivů a linek, ale nedořečených a ztracených. Postava Childermasse také slibovala daleko víc, než čeho se nám od ní dostalo. Vizuál je skvělý, pěkně temný, eduardovská Anglie jak když vyšije (škoda jen, že nebyl vidět Napoleon), triků moc není, protože ono vlastně ani té magie není ani v knize mnoho. Nakonec Norrel dokonce vypadá jako neschopák a měl jsem pocit, že vypluje na světlo, že vlastně čarovat neumí. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený román zfilmovali Britové dokonale. Triky jsou opulentní, herecké výkony dokonalé i u malých rolí, perfektní výprava a spletitý děj je podaný přehledně. Výborně jsou vybraní hlavní představitelé - pišišvor pan Norrell, který ale občas umí překvapit a místo své obvyklé malichernosti ukáže velkorysost. Sebestředný Jonathan Strange, který se nakonec obětuje. A gentleman s vlasy jako chmýří bodláčí - Mark Warren, jakoby se pro roli démonicky odtažitého, krutého, ale zároveň přitažlivého elfa přímo zrodil. ___ Ačkoliv hlavními postavami jsou muži, role žen, třebaže jsou nenápadnější, je zásadní. Kvůli nim a pro ně se kouzlí, lámou tabu a vůbec všechno konání je jimi ovlivněno. Je tu nevřčená, ale stále přítomná výčitka: muži je berou jako doplněk, cestu k bohatství, samozřejmost. Nevnímají je jako plnohodnotné bytosti, neposlouchají je, nerozumí jim (proto ta neviditelná růže v ústech, proto ten proud pro muže nesrozumitelných historek, kterými se ženy marně snaží něco říct). Žádný z hlavních hrdinů tuhle bariéru nepřekoná, to až vedlejší postavy dokážou ženy pochopit a porozumět jim. Jako jedinou cestu z téhle šarády vidí autorka skepticky odluku v manželství - muži i ženy si nakonec každý jdou vlastní cestou. Dost deziluze, že? ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Téma magie (té skutečné, ne triků) a viktoriánské Anglie je něco přesně pro mě. Bohužel - nadšení se nedostavilo. Seriálu chybí nadšení pro věc a skutečné emoce. Vím, co postavy mají prožívat, a herci to i prodají, ale snad ani jednou mě tenhle seriál nedokázal přimět něco vůči postavám cítit. Zároveň těm sedmi dílům chybí dobrá dramaturgie jako praseti drbání. Některé odbočky a postavy jsou nakonec hodně zbytečné. Snad by prospělo udělat z tohohle materiálu minisérii o třech nebo čtyřech dílech. Asi největší devízou seriálu je kromě technického zpracování Bertie Carvel jako Strange, protože v jeho podání je magie skutečně působivá. ()

Reklama

Reklama