Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Adaptace nedávno vydaného a záhy velmi populárního románu Sussany Clarck. Odehrává se v Anglii na počátku devatenáctého století, kde již po staletí nepraktikovanou magii hodlá zpět na světlo světa uvést mág Mr. Norrell. Poté co šokuje všechny teoretické mágy co jich Anglie má a podmaní si celý Londýn až po nejvyší politické kruhy, získává nadaného žáka Jonathana Strange. Mladík ovšem záhy svými schopnostmi předčí mistra. Jenže magie je dobrý sluha ale zlý pán. A tak dochází k souboji mágů, který nás provází napoleonovskou Evropou přes Itálii a Španělsko zpět do Angliie k magickému vyvrcholení. Příběh, v němž nechybí magie, láska, intriky a fantaskní světy. (catr)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (93)

Morholt 

všechny recenze uživatele

O předloze jsem nikdy neslyšel, ale seriál jsem si užil. Bylo tu něco Gilliama, troška Burtona, pár odkazů anglo-keltské mytologie a spousta magie, vedle níž se musí cítit ten protivný obrýlený adolescent jako absolutní žabař. Vedle povedené atmosféry, solidních triků a smysluplného děje vynikají i herci na čele s dvojicí Eddie Marsan-Bertie Carvel, kteří vystřihli dva rozdílné mágy zcela dokonale. Ale potěší i Marc Warren v roli dalšího seriálového hnusáka či Enzo Clienti s Paulem Kayem, jenž i tady vypadá a působí jako Thoros z Myru. BBC opět zabodovala. 90% ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Už hodně dlouho jsem v rámci televizní tvorby neviděl tak brilantně odvedenou vypravěčskou práci. Nečetl jsem předlohu Susanny Clarkové, ale celá minisérie má evidentně knižní strukturu, co kapitola, to díl. Právě proto celý příběh odsýpá naprosto fantasticky, každý díl má své pevně zasazené místo v celku (návrat kouzel do Anglie, setkání Norrella se Strangem, Strangeovo "dospívání" ve válce a tak dále...) a na žádná hluchá místa zkrátka není prostor. Vztah dvou hlavních postav je nádherně vykreslený a tomu, že funguje přesně tak, jak má, výrazně pomáhá i výtečné obsazení nejen ústřední dvojice (že mezi rozevlátým Strangem a upjatým Norrellem nepůjde všechno hladce je jasné už při pohledu na oba herce), ale naprosto VŠECH postav, i těch nejmenších. Na v podstatě pohádkovou fantasy se tu navíc tematizuje až překvapivě dost věcí, počínaje samozřejmě už zmiňovaným konfliktem mezi racionalismem a romantismem, podíváme se i do napoleonských válek (ano, alternativní historie), v postavě Stephena Blacka tu máme rasovou otázku a v neposlední řadě musím zmínit jednu z nejsilnějších romantických linií, co si v seriálech pamatuji. Prostě balíček plný věcí, které si člověk přeje vidět zpracované, v tomhle si každý musí něco najít. Celý ten bohatý obsah je pak zabalen do nádherné formy od BBC, triky působí živě a vzhledem k rozmáchlosti celého projektu by se podle mého některé díly (The Black Tower!) neztratily ani na velkém plátně. Menší výtka je vzhledem k momentální televizní tvorbě poněkud paradoxní, právě očividná natahovanost se dnes seriálům vyčítá nejvíc. Ovšem tady by si minimálně poslední díl zasloužil rozseknout na dvě části, protože se toho v něm stane tolik, že si divák některé klíčové scény ani nestihne patřičně vychutnat. Zase to ale celé působí neuvěřitelně naléhavě a je vidět, že postavy hrají o hodně. Z knižní předlohy je pak nejspíš mnohem více cítit poměrně široké časové rozmezí, ve kterém se příběh odehrává, což seriál nedokázal naplno prodat, ale to už je úskalí média. Knihu si musím přečíst a přestože bych se do magického světa Jonathana Strange a pana Norrella moc rád ještě vrátil, tahle sedmidílná minisérie je natolik celistvá a v podstatě dokonalá, že bych byl možná spokojenější, kdyby zůstala tak, jak je teď. Vynikající práce. 95 % ()

Reklama

terunka003 

všechny recenze uživatele

Magické, tajemné, temné, historické, poutavé napínavé. Knížka byla moc hezká, zpočátku těžká, ale ten příběh je tak nový a neobvyklý, že se nedivím BBC, že to zfilmovala. Magie gentlamenská, temná a elfí, a úplně nově pojatá. Natočeno vážně strašidelně, dobrá atmosféra. Obsazení nových tváří skvělé, jen pan Norrel nebyl tak zřejmý slaboch jako na mě působil v knize. Velmi se mi to líbilo. ..jdu se postavit před zrcadlo a zkusím něco vyčarovat.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Naozaj nádherný fantasy seriál, akýsi mix rozprávky, romantiky a mytológie. To všetko za účasti úžasnej výpravy a kostýmov predviktoriánskeho Anglicka. Niektoré momenty ma dokonca humorne pobavili, najmä v spojitosti zabudovávania mágie do reálnych udalostí. Samozrejme, nemôžem zabudnúť na E. Marsana, ktorého herecké majstrovstvo si tu divák užije do sýtosti, aj keď bol na obraze trochu menej ako jeho náprotivok. 7 hodín filmovej pohody a pekného fantasy príbehu. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Solídna viktoriánska čarodejovina. Niečo medzi Harrym Potterom, Prestige a Penny dreadfull. Najlepšie na tom celom je obsadenie a vývoj postáv. Takmer nikto na konci neostane taký ako na začiatku. Postavy aj dej sa posúvajú veľmi zaujímavým spôsobom. História sa mieša s fantasy. Chudák Napoleon padol kvôli mágií. Všetko do seba zapadá. Finálne kvalitne vygradovalo. Škoda, že miestami je to trochu úlet a človek len krúti hlavou. Ale bavil som sa 80% 4*. ()

Galerie (112)

Reklama

Reklama