Reklama

Reklama

Nejzářivější hollywoodské hvězdy se sešly na natáčení největšího a nejnákladnějšího válečného filmu všech dob, v němž Američané konečně vyhrají válku ve Vietnamu. To překvapivě není charakteristika filmu Tropická bouře, ale úvod k jeho příběhu, který slibuje mimořádný zážitek pro fanoušky všech forem humoru... Tugg Speedman (Ben Stiller) je klonem Bruce Willise, který chrlí kasovní trháky, ale ne a ne dosáhnout na Oscara. Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) by naopak mohl cenami dláždit chodník a s vírou ve vlastní schopnosti hledá stále nové a větší výzvy. Třetí hvězdou do party je pak komik Jeff Portnoy (Jack Black), který má hodně společného se svým představitelem, jenž by rád prchnul od pověsti fekálního humoristy k charakternímu herectví. Zásadním krokem jejich kariéry měl být výše zmíněný válečný velkofilm, jenže během natáčení se něco zadrhlo – náklady stoupají, atmosféra houstne a primadony ne a ne se vpravit do rolí vojáků v hlubinách vietnamské džungle. Na radu válečného poradce (Nick Nolte) vtáhne zoufalý režisér (Steve Coogan) své herce do skutečného pralesa, aby z nich stvořil chlapy. Žádný z nich netuší, jak je tahle výprava zocelí. Během cesty totiž narazí na militantní domorodou bojůvku, která chce proti americké invazi bojovat zuby nehty. A tak zatímco domorodci pálí ostrými, nicnetušící herci si myslí, že vše je součástí natáčení a plánu ďábelského režiséra na jejich „převýchovu“... Tropická bouře režírujícího, hrajícího a pod scénářem podepsaného Bena Stillera je revoluční komedií, která používá fóry, na které by většina hollywoodských studií neměla odvahu (a žaludek), a ty jsou navíc opravdu originální – a tak Kirk Lazarus posouvá mantinely vlastního herectví tím, že podstoupí operaci, jež z blonďatého Australana stvoří černocha od Mississippi, Tug Speedman touží adoptovat domorodého chlapečka, z něhož se vyklube zuřivý dětský zabiják, a jedna z postav se jmenuje Alpa Číno. Že je Tropická bouře skutečně „in“ potvrzují i dobrovolná sebezesměšňující camea slavných herců, kteří se ve filmu mihli, jen aby byli při tom. Ben Stiller pracoval na scénáři přes pět let. „Inspirovali mě herečtí kolegové, kteří absolvovali přípravku před nějakým válečným filmem a brblali, že to bylo k nepřežití. A tak jsem si představoval, jak by jim asi bylo ve skutečném válečném konfliktu. Tehdy se zrodila Tropická bouře,“ říká režisér, scenárista a herec v jedné osobě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 417)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $92miliónovTržby USA $110,515,313Tržby Celosvetovo $188,072,649Tržby za predaj DVD v USA $49,390,674 //počet predaných kusov 2,928,570║ Postavy v tomto filmu sú určite dosť trafené na to aby mohli do sýtosti pobaviť, lenže to by to asi nemohol režírovať Ben Stiller, jeho zručnosť proste nie je na takej úrovni aby z načrtnutého potenciálu mohol vytrieskať viac než v konečnom výsledku je tento film, či že priemer, kde sa striedajú slušné momentky z hluchými miestami, škoda asi som čakal omnoho viac. V podstate už samotné ukážky k imaginárnym filmom čo by mali patrične navnadiť prídu až nepekne plané, z humorom dosť na silu. /60%/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stillerova střelba do terče v podobě zákulisí Hollywoodu je docela efektivní, na palbu do filmů s tématikou vietnamské války však bohužel použil náboje slepé. Herecké četě velí R.Downey Jr., který ponechává čtení na scénáři, je v roli za všech okolností a k dokonalé transformaci mu chybí snad jen plnější pysky.. Nutno podotknout, že jeho zkrocený klášter Satan´s Alley si přímo žadoní (na kolenou) o zfilmování. Bílé chřípí Black v abstinenčních scénách také občas zaboduje a producentský žralok s vytříbenou mluvou Cruise se od časů Večerky překvapivě leccos nového přiučil. Žádna tropická bouře humoru se tak nakonec nepřihnala, nicméně pár tlustých kapek lahodné Alpa Chinovy rektální šťávy svůj cíl zasáhlo. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář (I don't read the script. The script reads me.): Ben Stiller, Justin Theroux, Etan Cohen .. _ Yo, assholes, this motherfucker's dead! ____ Kurevská pecka! Filmový orgasmus pro každého milovníka válečných filmů a znalce obecného chodu továrny na sny a jejich produktů (protože čím míň znáte/víte, tím méně pochopíte a tím méně oceníte). ___ Náběh filmu je něco excelentního - klipová reklama, sada tří předfilmových trailerů a pak už samotný film (o filmu), který začíná famózně natočenou válečnou sekvencí. Těch prvních pár minut bych si dovolil označit za jedny z nejvýbušnějších, kdy se kinosál smíchy otřásal. Následné vysvětlení, co se vlastně děje sice vytváří mírný kontrast, ale tak vražedné tempo prostě udržet nejde a film po svou délku několik dalších takových poklesů přináší. Ale není jich moc a pasáže, kde si prim berou výbušná akce nebo ostré slovní hrátky je více a vždy rychle smazávají tyto slabší momenty. Jelikož některé kurevsky sprosté a nekorektní dialogy či hlášky rvou bránici a timing vtipů je nastaven velice precizně („Alpo, jestli mě odvážeš, okamžitě ti ho vykouřím..“). ___ Hodně mi snímek vyrazil dech svojí (na žánr nezvyklou) technickou stránkou. Výprava, kamera, zvuk, hudba, triky - vše neskutečně precizní, rozmáchlé, velkolepé. Až bych se nebál vložit režisérovi do ruky scénář regulérního válečného akčňáku. Ruku v ruce s tím jdou herecké výkony a to nejen ústřední trojice. Nejslabším článkem je dle mého prdící Jack Black, ale má i své světlé stránky, občas. Zato Ben Stiller si ukrojil, zcela logicky, největší prostor, a válí na plné obrátky. Přesto je částečně zastíněn dvojici k nepoznání namaskovaných herců – hláškující negr Robert Downey, Jr. a sebeparodický Tom Cruise jsou bezchybní. ___ Z komedií, za kterými stojí Stiller jako tvůrce, je Tropic Thunder rozhodně nejlepší. Nejen mezi komediemi roku 2008 jde pak o ojedinělou a skutečně vtipnou perlu. Na DVD/(porno)Blue-Ray bude z filmu hotový evergreen pro chvíle, kdy se budete chtít kvalitně pobavit! _ 'I Love Tha Pussy' _ 95%. ___ BlackBox Projekce ___ ☼ KOMEDIE ROKU ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jako osoba, která se nadmíru vyžívá ve filmových odkazech, jsem byl takřka v sedmém nebi. Stillerovy příme citace scén z nejznámějších válečných filmů (Apokalypsa, Četa, Ryan, Lovec jelenů, Most přes řeku Kwai atd.) prakticky neberou konce a jejich namíchání mezi Cruisovo f*ckování a Downeyho hláškování je smrtící kombinací pro bránici každého filmového fandy. Když ale zmínění pánové zrovna nekralují plátnu, musí se Stiler za kamerou hodně snažit, aby nás přes trochu kostrbatý příběh dotáhl až k ultimátní závěrečné dvacetiminutovce (za kterou by se nemusel stydět žádný regulérní válečný film), takže pár much by se našlo. Především to je příliš dlouhých dialogů a neúměrné natahovaní některých scén, což film brzdí hlavně ve druhé třetině. Výsledný dojem ale zvedají povedené hudební koláže a výborně natočené akční scény, takže těch pár slabších míst nakonec rád odpustím. Rozhodně adept na pár dalších zhlédnutí. 8/10 ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Čtveřice herců, natáčejících nejdražší válečný film všech dob se ocitne uprostřed území, ovládaného drogovým kartelem syna Tonyho Jaa :P Ono by se dalo říci, že jde o akční film říznutý pořádnou porcí humoru spíše než že jde o komedii či parodii. Akční scény jsou zvládnuty bezchybně, čímž Stiller dokazuje že režisérské schopnosti má lepší než výborné. Chtěl bych od něj vidět i nekomediální film, bez svých přátel z Frat Packu. Ti tu předváději velice rozporuplné kreace a Jack Black je tu rovnou navíc. Tím kdo si tentokrát ukradl film pro sebe není Tom Cruise, ale Robert Downey Jr., který si tu oskarovou nominaci opravdu zasloužil (je to snad první nominace, kterou herec dostal za roli v akční komedii - mám ten pocit). Samotná zápletka je možná až příliš přitažená za vlasy, nicméně u takového filmu platí vypnout polovinu mozku, koupit mísu plnou popcornu a camel back plný Coly a film si bez přemýšlení užít. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (34)

  • Čas cca 85:30 - když Jeff (Jack Black) objeví kopeček heroinu, a dává k němu ruce, tak jeho prsty vypadají, jakoby už byly do prášku dřív vloženy. Pravděpodobně jde o pozůstatky předešlého záběru. (Musak)
  • Postava Kirka Lazara (Robert Downey Jr.) byla původně napsána jako Ir, ale po obsazení Downeyho byla přepsána na Australana. Pro herce totiž bylo snazší napodobit australský přízvuk. (c.tucker)
  • Ve filmu zaslechneme sprosté slovo minimálně 203krát. Z toho 'fuck", či jeho různé modifikace celkem 88krát. (Dromedár)

Související novinky

Blíží se návrat Lese Grossmana?

Blíží se návrat Lese Grossmana?

09.08.2022

Zatímco Top Gun: Maverick nedávno překonal hranici 1,3 miliardy dolarů a vyšplhal se na 13. místo na celosvětovém žebříčku historických tržeb, hlavní hvězda filmu Tom Cruise a producent a režisér… (více)

Josh Brolin a Peter Dinklage budou bratři

Josh Brolin a Peter Dinklage budou bratři

01.03.2019

V Hollywoodu už pár let koluje nápad natočit film Trojčata, který by fungoval jako duchovní pokračování osmdesátkové komedie Dvojčata s Arnoldem Schwarzeneggerem a Dannym DeVitem. Zatímco výše… (více)

Cruise a Tatum zachraňují prezidenta

Cruise a Tatum zachraňují prezidenta

16.05.2012

Ale ne spolu, nýbrž každý v jiném projektu. El Presidente bude akční komedie od scenáristy Dana Goora (populární seriál Parks and Recreation) a v režii zkušeného Jaye Roache. Ten by chtěl do hlavních… (více)

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Mission: Impossible – Ghost Protocol

30.10.2010

Tak zní oficiální název právě natáčeného čtvrtého dílu akčně špionážní série. Prozradili to režisér Brad Bird a hvězdy Tom Cruise a Jeremy Renner během tiskové konference v Dubaji, kam se produkce… (více)

Reklama

Reklama