Reklama

Reklama

Nejzářivější hollywoodské hvězdy se sešly na natáčení největšího a nejnákladnějšího válečného filmu všech dob, v němž Američané konečně vyhrají válku ve Vietnamu. To překvapivě není charakteristika filmu Tropická bouře, ale úvod k jeho příběhu, který slibuje mimořádný zážitek pro fanoušky všech forem humoru... Tugg Speedman (Ben Stiller) je klonem Bruce Willise, který chrlí kasovní trháky, ale ne a ne dosáhnout na Oscara. Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) by naopak mohl cenami dláždit chodník a s vírou ve vlastní schopnosti hledá stále nové a větší výzvy. Třetí hvězdou do party je pak komik Jeff Portnoy (Jack Black), který má hodně společného se svým představitelem, jenž by rád prchnul od pověsti fekálního humoristy k charakternímu herectví. Zásadním krokem jejich kariéry měl být výše zmíněný válečný velkofilm, jenže během natáčení se něco zadrhlo – náklady stoupají, atmosféra houstne a primadony ne a ne se vpravit do rolí vojáků v hlubinách vietnamské džungle. Na radu válečného poradce (Nick Nolte) vtáhne zoufalý režisér (Steve Coogan) své herce do skutečného pralesa, aby z nich stvořil chlapy. Žádný z nich netuší, jak je tahle výprava zocelí. Během cesty totiž narazí na militantní domorodou bojůvku, která chce proti americké invazi bojovat zuby nehty. A tak zatímco domorodci pálí ostrými, nicnetušící herci si myslí, že vše je součástí natáčení a plánu ďábelského režiséra na jejich „převýchovu“... Tropická bouře režírujícího, hrajícího a pod scénářem podepsaného Bena Stillera je revoluční komedií, která používá fóry, na které by většina hollywoodských studií neměla odvahu (a žaludek), a ty jsou navíc opravdu originální – a tak Kirk Lazarus posouvá mantinely vlastního herectví tím, že podstoupí operaci, jež z blonďatého Australana stvoří černocha od Mississippi, Tug Speedman touží adoptovat domorodého chlapečka, z něhož se vyklube zuřivý dětský zabiják, a jedna z postav se jmenuje Alpa Číno. Že je Tropická bouře skutečně „in“ potvrzují i dobrovolná sebezesměšňující camea slavných herců, kteří se ve filmu mihli, jen aby byli při tom. Ben Stiller pracoval na scénáři přes pět let. „Inspirovali mě herečtí kolegové, kteří absolvovali přípravku před nějakým válečným filmem a brblali, že to bylo k nepřežití. A tak jsem si představoval, jak by jim asi bylo ve skutečném válečném konfliktu. Tehdy se zrodila Tropická bouře,“ říká režisér, scenárista a herec v jedné osobě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 417)

brit84 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, jak si mám film zařadit. Vadilo mně mnoho hluchých míst, po nich ale zase následovaly scény, u kterých jsem vybuchl smíchy. Beru to jako komedii k odpočinku, kde se nešetří vtipem, sprostými slovy a někdy i hodně drsný humorem (scéna s hlavou:)). Jestli se chcete odreagovat, tak si nenechte ujít. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tropická bouře je hodně kontroverzní film, a tím nemyslím ono časté překračování mezí politické korektnosti ani jeho nadměrnou vulgaritu, to obé je k věci a docela zábavné, dá-li se to tak nazvat. Ben Stiller se ale rozhodl demaskovat podstatu hollywoodské velkovýrobny kasovních trháků, tu nekonečnou pásovou výrobu, která je poháněna jen a jen komerčním úspěchem ... a kontroverzně k tomu použil právě onu diskutabilní formu, která jako jediná dělá akční film akčním filmem. Když jsem se díval na ty omračující, hodně výrazně ,,áčkové" exploze a nepokrytě ,,áčkovou" produkci, sám pro sebe jsem si musel klást zásadní otázku - Je eticky čisté natočit film kritizující (no ano, je to přeci satira!) filmy vyrobené pouze k vydělávání peněz a zároveň oním filmem vydělat velké peníze? Kdybych řekl, že ano, dal bych absolutní počet hvězdiček. Jenže já si odpověděl, že není. A není ani morální cpát do výroby filmů takové sumy finančních prostředků. Filmy založené pouze na velikosti rozpočtu dláždí kinematografii cestu do pekel... Tak jsem si dekódoval vzkaz Bena Stillera, Roberta Downey Jr., Jacka Blacka, Jay Baruchela, Nicka Nolteho, Danny R. McBridea, Steva Coogana, sebe?parodického Toma Cruiseho a mnoha dalších zúčastněných hollywoodských (i nehollywoodských) person... Podobné filmy: What Just Happened?, Vrtěti psem ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jako osoba, která se nadmíru vyžívá ve filmových odkazech, jsem byl takřka v sedmém nebi. Stillerovy příme citace scén z nejznámějších válečných filmů (Apokalypsa, Četa, Ryan, Lovec jelenů, Most přes řeku Kwai atd.) prakticky neberou konce a jejich namíchání mezi Cruisovo f*ckování a Downeyho hláškování je smrtící kombinací pro bránici každého filmového fandy. Když ale zmínění pánové zrovna nekralují plátnu, musí se Stiler za kamerou hodně snažit, aby nás přes trochu kostrbatý příběh dotáhl až k ultimátní závěrečné dvacetiminutovce (za kterou by se nemusel stydět žádný regulérní válečný film), takže pár much by se našlo. Především to je příliš dlouhých dialogů a neúměrné natahovaní některých scén, což film brzdí hlavně ve druhé třetině. Výsledný dojem ale zvedají povedené hudební koláže a výborně natočené akční scény, takže těch pár slabších míst nakonec rád odpustím. Rozhodně adept na pár dalších zhlédnutí. 8/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Sympaticky sprostá brutální a nekorektní komedie. A ještě jsem zapomněl: vtipná, což nebývá vždy pravidlem. Víc takových! Herci jsou výborní, Toma Cruise jsem ani nepoznal. Skvělé jsou už úvodní falešné trailery (někde údajně byly nastříhány mezi normální trailery, škoda, že ne i u nás), a "Pekelnou díru" bych rád viděl celý film. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Čtveřice herců, natáčejících nejdražší válečný film všech dob se ocitne uprostřed území, ovládaného drogovým kartelem syna Tonyho Jaa :P Ono by se dalo říci, že jde o akční film říznutý pořádnou porcí humoru spíše než že jde o komedii či parodii. Akční scény jsou zvládnuty bezchybně, čímž Stiller dokazuje že režisérské schopnosti má lepší než výborné. Chtěl bych od něj vidět i nekomediální film, bez svých přátel z Frat Packu. Ti tu předváději velice rozporuplné kreace a Jack Black je tu rovnou navíc. Tím kdo si tentokrát ukradl film pro sebe není Tom Cruise, ale Robert Downey Jr., který si tu oskarovou nominaci opravdu zasloužil (je to snad první nominace, kterou herec dostal za roli v akční komedii - mám ten pocit). Samotná zápletka je možná až příliš přitažená za vlasy, nicméně u takového filmu platí vypnout polovinu mozku, koupit mísu plnou popcornu a camel back plný Coly a film si bez přemýšlení užít. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (34)

  • Čas cca 73:50 - po Tuggově (Ben Stiller) představení Prosťáčka Jacka si postava otírá obličej kusem hadru. V následujícím záběru má obličej téměř čistý a na dalším opět od make-upu. (Musak)
  • Ve scéně v čase 30:40 Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) vyndavá brokovnici z pouzdra. V záběru jen o několik vteřin později ji však vyndavá znovu. (Musak)

Související novinky

Blíží se návrat Lese Grossmana?

Blíží se návrat Lese Grossmana?

09.08.2022

Zatímco Top Gun: Maverick nedávno překonal hranici 1,3 miliardy dolarů a vyšplhal se na 13. místo na celosvětovém žebříčku historických tržeb, hlavní hvězda filmu Tom Cruise a producent a režisér… (více)

Josh Brolin a Peter Dinklage budou bratři

Josh Brolin a Peter Dinklage budou bratři

01.03.2019

V Hollywoodu už pár let koluje nápad natočit film Trojčata, který by fungoval jako duchovní pokračování osmdesátkové komedie Dvojčata s Arnoldem Schwarzeneggerem a Dannym DeVitem. Zatímco výše… (více)

Cruise a Tatum zachraňují prezidenta

Cruise a Tatum zachraňují prezidenta

16.05.2012

Ale ne spolu, nýbrž každý v jiném projektu. El Presidente bude akční komedie od scenáristy Dana Goora (populární seriál Parks and Recreation) a v režii zkušeného Jaye Roache. Ten by chtěl do hlavních… (více)

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Mission: Impossible – Ghost Protocol

30.10.2010

Tak zní oficiální název právě natáčeného čtvrtého dílu akčně špionážní série. Prozradili to režisér Brad Bird a hvězdy Tom Cruise a Jeremy Renner během tiskové konference v Dubaji, kam se produkce… (více)

Reklama

Reklama