Reklama

Reklama

Útěk ze Sibiře

  • USA The Way Back (více)
Trailer

Píšou se první roky války a na daleké Sibiři už komunistický režim ukazuje svou pravou tvář, v gulazích trpí spousta vězňů. Jedním z nich se stane Polák Janusz Wieszczek. Na dvacet let do gulagu ho přivede falešné obvinění ze špionáže, které pod nátlakem dosvědčila jeho vlastní manželka. Janusz tam potká Američana Smithe, herce Khabarova, ruského kriminálníka Valka, jugoslávského účetního Zorana, litevského kněze Vosse a další. Nehodlá se však se svým osudem smířit a začne spřádat plány na útěk. Jedné noci během sněhové vánice se mu podaří s několika spoluvězni uniknout. Vydávají se na náročnou cestu skrze nelítostnou sibiřskou zimu, oblast jezera Bajkal, transsibiřskou magistrálu, poušť Gobi a Himaláje. Cestou uprchlíci mezi sebe neochotně přiberou mladičkou Polku Irenu, prchající stejně jako oni z ruského zajetí. Uprchlíci najdou útočiště až v Tibetu a poté i v Indii. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (980)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dávno pred kinopremiérou som dychtivo očakával nový film P. Weira. Po poniektorých slabších hodnoteniach som trochu vychladol, ale film som určite chcel vidieť. Film som videl na požičanom blueray disku a bol to pre mňa krásny zážitok. Nádherne čistý obraz a príroda vo všetkých farbách a podobách. Skutočne nad všetkým tým skvelým hereckým obsadením, zvlášť vyzdvihnem Eda Harrisa a C. Farrella, vyčnieva príroda ako ozajstný hlavný predstaviteľ. P. Weir dal postaviť tábor v skutočnej veľkosti a určite to mnohým veľmi pomohlo herecky sa maximálne ponoriť do svojich úloh. Jedinú veľkú výhradu mám k tomu ako rýchlo došlo k samotnému úteku. Určite si to pýtalo pár dramatických minút navyše. Niektoré scény sú strihnuté a ukončené práve v momente, keď čakáte, že budú pokračovať ako los v bahne či vyhladnutí vlci. Naopak esom v rukáve je Saoirse Ronanová, ktorá žiari v každej scéne a je na najlepšej ceste stať sa jednou z najobsadzovanejších herečiek. Pre niekoho možno bude film nudný a zdĺhavý, ale ja som naozaj hltal každú minútu a pomalé tempo rozprávania mi sedelo. Film dýcha ľudskosťou, túžbou po slobode a tisíce kilometrov o hlade a smäde nemôže byť prekážkou. Fanúškovia nemeckého Bieleho pekla, by si novinku P. Weira nemali nechať ujsť. Film stvorený pre veľké plátno alebo veľkú obrazovku s vysokým rozlíšením a kvalitným domácim kinom. 90%. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

| Scenár: Peter Weir, Keith Clarke | Hudba: Burkhard Dallwitz | Produkcia: Peter Weir, Nigel Sinclair, Scott Rudin | Distribúcia: Newmarket Films, Exclusive Film Distribution | Štúdio: National Geographic Films, Spitfire Pictures, Imagenation Abu Dhabi | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 20,348,249 $ || ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Peter Weir light. Film, ktorý nie je príliš silný vo výslednom dojme, ale ponúka veľa nezabudnuteľných detailov. Postupné spoznávanie rozmanitých charakterov, dôležitosť pozitívnej synergie ich pováh a schopností pre kolektívne dosiahnutie vysneného cieľu - prežitia a slobody. Trefné obsadenie, jemný, inteligentný humor, tiahla atmosféra iba s jemnými zdramatizovaniami. Nečakajte veľké veci. Načúvajte a pozorujte. A budete spokojní, poučení, a budete si ICH pamätať. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ze Sibiřských pracovních táborů se pár útěků podařilo. Tento je jedním z nich. Nepřítelem na útěku nebyly ani tak strážní oddíly, ale krutá a drsná příroda. Znovu jsem si říkal jaký je komunismus svinstvo. Skupina odvážných přes původní neshody se s množstvím útrap postupně stmeluje aby nakonec s neuvěřitelnou láskou a obětavostí pečovali jeden o druhého. Druhá část snímku přechodu Gobi a Himalájí přes Tibet do Indie je strhující. Jednotliví členové skupiny také časem postupně odkrývají svá tajemství a pozvolna vypráví dojemné příběhy svých životů. To vše se odehrává v úchvatných scenériích Mongolska, Číny a Himáláje. Tohle není Great escape, tohle je tiché drama o skupince zcela vyčerpaných vězňů, kteří spáleni sluncem, sajíc hadřík pokapaný vodou se táhnou ve zpuchřelých botách s nohami rozedřenými pískem k dalekým kopcům za svobodou. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Peter Weir je skúsený režisér a po ruke ma skvelých hercov so slušným scenárom.Zrežírované je to na výbornú (cítil som sa ako keby som celú cestu išiel s nimi), herci viac ako len dobrý, príroda je pekná a drsná a ja osobne mám rád takéto filmy.Zvlášť v tom období.No jediné čo mi tam vadilo bola dĺžka filmu.Skrátiť to tak o 20 minút a je to možno aj a 5*.Ku koncu mi to už pripadalo strašne dlhé, niekdy aj na tri hodiny a cítil som sa viac unavený ako hlavný hrdinovia. 85% - 4* ()

Galerie (77)

Zajímavosti (23)

  • Snímek 1. 4. 2011 zakončoval filmový festival Febiofest, a to za osobní účasti Petra Weira, který se o den později zúčastnil i premiéry v Lucerně. (Coldrex)
  • Sławomir Rawicz, polský důstojník zatčený ruskou NKVD, sice ve své knize tvrdí, že roku 1941 spolu se šesti spoluvězni utekl ze sibiřského gulagu a došel pěšky 6 500 km přes poušť Gobi, Tibet a Himaláje až do tehdy britské Indie. Roku 2006 však britská BBC zveřejnila reportáž založenou na sovětských záznamech a na tvrzeních samotného Rawicze, že byl vlastně propuštěn roku 1942 na základě všeobecné amnestie pro Poláky v SSSR a následně převezen přes Kaspické moře do uprchlického tábora v Íránu a že jeho útěk do Indie se ve skutečnosti nekonal. (Hawaj)
  • Janusz (Jim Sturgess) tvrdí, že nepodepsal doznání. Taková věc je ale velmi nepravděpodobná, protože ti, kteří jej nepodpsali, byli většinou jednoduše zastřeleni. (ČSFD)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Weir vypátral své uprchlíky

Weir vypátral své uprchlíky

10.01.2009

O projektu Petra Weira The Way Back už z našich novinek víte, že půjde o drama inspirované memoáry Poláka Slavomira Rawicze, který v roce 1942 uprchl z mrazivého sibirského gulagu a s několika… (více)

Reklama

Reklama