Reklama

Reklama

Ohňostroj marnosti

  • USA The Bonfire of the Vanities (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spořádaný byznysmen z Wall Street a „vládce všehomíra“ Sherman McCoy (T. Hanks) spolu se svojí milenkou Marií (M. Griffithová) omylem v newyorském Bronxu porazí autem jednoho z dvojice černochů, kteří je chtěli okrást. Sherman s Marií však z místa ujíždí a na policii nic nehlásí. Chlapec se dostává do nemocnice a poté upadá do kómatu. V tu chvíli začíná hledání onoho neznámého bělocha, co mu to způsobil a začíná hysterie. Mnoho lidí se chopí příležitosti a z tohoto „honu na lišku“ se snaží získat maximum – novináři mají senzaci, černošský reverend burcuje davy a vyvolává protesty, židovský starosta se kvůli blížícím se volbám musí zavděčit černošským voličům a neúspěšný a na alkoholu závislý novinář Peter Fallow (B. Willis) má snad poslední šanci, jak najít ztracenou novinářskou čest. Mezitím se však Shermanovi začíná zcela hroutit jeho svět… Podle stejnojmenného románu Toma Wolfea natočil v roce 1990 americký režisér Brian De Palma film Ohňostroj marnosti, v němž až parodicky vykresluje Ameriku velkých úspěchů, za které leckdo zaprodá duši. Ukazuje odvrácenou stranu slávy, bohatství a moci „těch nahoře“. Řemeslné mistrovství režiséra De Palmy a kameramana Vilmose Zsigmonda doplňuje hvězdné herecké obsazení. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Odepsaný novinář (Bruce Willis) dostane svoji druhou šanci v sledování případu Shermana McCoye (Tom Hanks), nařčeného z přejetí černošského chlapce uprostřed Harlemu. Na jeho případu mají místní politici své další zájmy (volby se blíží, a odsoudit bílého bohatého muže přinese nepochybně hlasy celého černošského etnika). Podaří se zachránít pravdu ? ... Oba hlavní představitelé Hanks a Willis podávají nadstandardní herecké výkony (nu možná Willis tu opilost ani nehrál :)). Víceméně je mi záhadou účast Morgana Freemana v menší roli soudce, kde 90% jeho slov zní "Klid. Ticho.". Jen škoda toho uspěchaného konce a patetického proslovu ... ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

- Já ta pravidla nevymýšlím. - To je důvod, proč se nezúčastňovat hry. Každý se může rozhodnout, zda se zúčastní hry, pravidla které nejsou poctivá a spravedlivá. Velká ryba mezi piraněmi, každá z kterých hraje vlastní nepoctivou hru. Logicky pak zní poučení slušného otce pro slušného syna: Když pravda nedokáže zachránit, tak lži. Ze dvou důvodů a argumentů - pravda a láska - je láska vždy pádnější. ___ Prakticky všichni kritici se shodli na tom, že se film nezdařil. V roce 1991 film dostal Zlatou malinu. Diváci v Americe se zřejmě nedokázali odpoutat od knižní předlohy a přijmout jiné zpracování. Na rozdíl od knihy je film postaven na ironii a sarkasmu a je spíše zcela samostatným příběhem. Pět hvězdiček bych dala, kdyby si tvůrci filmu odpustili závěrečnou výzvu ke slušnosti. Slušnost totiž není přesvědčení vycházející ze samotného člověka - je to jen poslušnost vnějším pravidlům. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příběh románu Toma Wolfea je typickým pro postžurnalismus a obecně pro termín "velký amerických román" (což se nevylučuje). Ten se v jednotlivostech i v celku obrací k základům americké společnosti a na těch nejbanálnějších střetech vystaví typizovaný příběh v tolik známých kulisách. Máme tu povrchní bílou třídu, máme tu černošské burany, manipulátory, paničky, milenky... Wall Street i soudní síň. A samozřejmě touhu po penězích. Takhle nějak si představuju tehdejší Hollywood. Jako kritické zrcadlo s top hvězdným obsazením. Vypravěčem je Bruce Willis, antihrdinou Tom Hanks, blondýnou Mell Griffithová, manželkou Kim Cattrall (a její dcerou Kirsten Dunst) a soudcem s vyšším principem mravním Morgan Freeman. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Závěrečný proslov Morgana Freemana to celé vystihuje. Zkrátka pravdivá satira. Ten hunbuk kolem případu mi připomněl nedávný incident, kdy no nový rok důchodce zastřelil cikána, který měl prý po půlnoci namířeno k babičce a vůbec se ho nepokoušel okrást. Pravda nebo fikce. Každý ví jak to bylo, ale veřejně si říci nesmí. Jako všude. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Taky bych panikařila, ale je pravda, že bych k tomu asi neměla ani příležitost. Nechovala bych se jako kus hovězího a nechtěla bych svého milence za volantem na dálnici omilovat. Tímpádem by dotyčný amant stihl včas odbočit a jakékoliv drama, spojené se čtvrtí hrůzy, by bylo eliminováno na úplné minimum. Jinak docela dobře odvedená práce. Příběh měl zajímavou myšlenku, byl opravdu dobře zahrán skvělými herci a měl spád. Je pravda, že mě některé situace pobavily, hlavně ten černošský kazatel, po kterém jsem měla vzápětí stochutí hodit chlebem. Soudce byl kupodivu supr chlap. Nestranný, rozumný a hlavně soudil spravedlivě. Film ve mně vyvolal takový odraz dnešního smutného světa plného lží, nespravedlnosti, měření dvojím metrem a zpolitizovaných kauz. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (24)

  • Brian de Palma se snažil o co nejoriginálnější pojetí v každé scéně a nechtěl nechat scénu přistávajícího letadla ve filmu, protože se jedná o klasické klišé. Režisér druhého štábu Eric Schwab se s ním vsadil, že scénu příletu Marie (Melanie Griffith) natočí takovým způsobem, aby ji nebylo možné z filmu vyškrtnout. Zjistili si proto, kdy je na letišti při zapadajícím slunci vidět v pozadí silueta Empire State Building vzdálená 20 km. Je to sotva půl minuty za rok. Následně najali letadlo Concorde a jeho posádku z Air France a za pomoci 5 speciálních videokamer a mnoha dalších lidí tuto scénu natočili. Ve finále 10vteřinová scéna stála přes 80 tisíc amerických dolarů a de Palma ji ve svém filmu skutečně použil. (monolog)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v New Yorku. Celkovo trvalo od 16. apríla do 27. júla 1990. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama