Reklama

Reklama

Vlasta Burian, jak ho neznáte

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2010, 13 min

Režie:

Martin Kabát

Hrají:

Vlasta Burian

Obsahy(1)

Dokumentů, které obsahují výňatky z nejslavnějších Burianových filmů, existuje řada, avšak tento snímek zachycuje krále komiků v soukromí, mimo filmový ateliér. Věnuje se Burianovi především jako člověku mnoha zájmů a obsahuje často unikátní záběry, třeba skvostnou pantomimickou etudu, kde Burian zápasí se židlí. Většina zařazených materiálů pochází ze sbírek Milana Wolfa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Aky 

všechny recenze uživatele

Trošku zklamání. Několik záběrů z rodinného alba, několik rodinných historek - moc podstatného ani důležitého jsem se nedověděl. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Příležitostí spatřit Vlastu Buriana v jiné, poněkud civilnější podobě mimo filmové ateliéry, se současnému divákovi nenabízí mnoho. Je-li ovšem obdobný dokument rámován naprosto irelevantní směsicí vnucených doplňujících komentářů a záběrů, mizí veškerá aureola výjimečného. Tfuj! ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

I když krátký tak poměrně zajímavý dokument. Obsahuje totiž spoustu záběrů ze soukromí Vlasty Buriana a jeho jedinečný souboj se židlí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hvězdičky nejsou za dokumentární film, který se nekoná, ale za vzácné záběry ze soukromí zřejmě největšího komika českého filmu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Archivní záběry ze soukromého života Vlasty Buriana, jeho slavný souboj se židlí a raritní záběry z natáčení filmu Když Burian prášil. Dále dokument obsahuje vzpomínky jeho vnuka Vlastimila Kristla, herce Olega Reifa a Evy Gerové. Ta přidá vzpomínku, jak vzniklo Burianovo křestní jméno. Jeho tatík, když se malinkému Vlastovi objevil na hlavě první vlas, tak prý zvolal : "Vlas!" a kanárek za ním pípnul : "tík", a jméno bylo na světě :). Rozhodně zajímavý materiál, který poskytl známý dokumentarista a filmový sběratel Milan Wolf. ()

Dzonysek odpad!

všechny recenze uživatele

Výpovědní hodnota nula, vzpomínka několika seniorů, nicneříkající slepenina pár dokumentárních záběrů. Opravdu dlouze přemýšlím nad smyslem tohohle "dokumentu", ale pořád mě nic nenapadá. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Musím svým kolegům oponovat. Nevím co čekali oni, ale v době první republiky, kdy vlastnictví kamery nebylo zase tak běžné, je těžké očekávat plno zajímavých soukromých záběrů. Navíc, kolik lidí z té doby žije a pamatuje? Jeden ze dvou pamětníků tohoto dokumentu byl malé dítě, když Burian vystupoval v divadle. Takže já nebyl nadšen, ale zase ani zklamán. Soukromých Burianových dochovaných záběrů asi nebude mnoho, ale viděli jsme aspoň nějaké. A vidět něco ze soukromí takovéhoto herce je docela zajímavé. K tomu souboj se židlí. Záběry, které jsem nikdy neviděl a ani neslyšel o tom, že existují. A dále pak záběry na sešlost všech herců. Mezi nimi se Burian snaží ostatní pobavit. Bohužel, zvuk už není to pravé. Ale škoda, že právě takových záběrů není více. K tomu by mohly pomoci i nějaké záběry z divadla, což také není příliš obvyklé u Buriana, něco jako Menšík a divadlo, pokud ovšem existují. A nakonec několik střihů z televize. V té se Burian objevil, pokud vím, jen jednou nebo dvakrát, ale pochybuji, že něco takového ještě nějaká televize uveřejní. Takže by bylo zajímavé vidět Buriana v televizi a jako dobrá vzpomínka by to do tohoto dokumentu jistě posloužilo. No a také by neškodilo více rozhovorů s herci nebo režiséry té doby. Zkrátka s lidmi, kteří se kolem Buriana pohybovali a mohou přispět nějakými zajímavými vzpomínkami. To vše dohromady mohlo z jinak nudnějšího dokumentu o Burianovi udělat zajímavější podívanou. Nebýt soukromých Burianových záběrů, šel bych s hodnocením níž. No, jak jsem řekl na začátku. Nebyl jsem nadšen, ale ani úplně zklamán. ()

Reklama

Reklama