Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Akbara Velikého, muslimského vládce z Mogulské dynastie vládnoucího v 16. století (Hrithik Roshan), který se v rámci upevnění moci rozhodne vzít za manželku hindskou princeznu Jodhu (Aishwarya Rai). Ta se však nehodlá vzdát svého původu a tradic, a aby Akbar získal její srdce, bude muset sám něco obětovat. (berg.12)

Recenze (32)

majo25 

všechny recenze uživatele

Spracovanie pripomína typické juhoamerické telenovely a kvôli dlho naťahovaným romantickým scénam je film určený skôr pre nežnejšie pohlavie. Objavia sa tu (až) 2 bitky armád, jeden súboj so slonom a niekoľko málo súbojov. Postavy sú jasne diferencované na kladné a záporné. Napriek tomu má divák aspoň možnosť dozvedieť sa niečo o indickej kultúre (histórii menej), zvyklostiach (najmä vzťah islamu a hinduizmu vo vtedajšej multikultúrnej krajine), ktoré sú odlišné od tých európskych. Vidno však, že na peniazoch sa nešetrilo. Kvôli ohromnej stopáži sa môže dať film pozrieť iba po častiach, aspoň u mňa to tak bolo. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Barevné, širokoúhlé, výpravné – zlato a perly se z plána téměř sypou, ale zapomenutelné. Téma postupně se rozvíjející lásky mezi jinověrci, kteří spolu původně uzavřeli jen pragmatický svazek, nepřináší nic nového. Film není špatný, ale je neoriginální. Je to pohádka, řeší se především interní problémy ve vladařově rodině, politika zůstává v ústraní. /25. 7. 2017/ ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Romance je pohádka, protože v reálu měl Akbar asi třicet manželek, na druhou stranu doopravdy zrušil poutní daň pro hinduisty a byl nábožensky velmi tolerantní (pozval dokonce i jezuity a uvedená tolerance vydržela Mughalské říši skoro sto let). Film je poněkud jednoduchý, povahy černobílé a protentokrát jsem indickou kýčovitost nepřijal bez výhrad (přestože to má dost pěkných chvilek). Na druhou stranu náboženská snášenlivost je chvályhodná. Trailer https://m.youtube.com/watch?v=vYvl3CIX0zQ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TVÝM NÁBOŽENSTVÍM JE LÁSKA. TY VLÁDNEŠ MNOHA SRDCÍM“...... /// Tak jo. Vzal jsem si dovolenou a pustil si další indickej film. Na bojišti se motá lidí jako sraček a připravujou se sloni....to by mohla bejt pastva pro voči! Byla! Ale ne až tak pro ty moje. Sjednotit zemi, pro dobro lidu obětovat svý štěstí, propojit náboženství a z rozumu uzavřít sňatek. Skupina Sufiů by ráda na vaši počest předvedla píseň Khwaja Gharib Nawaaz! (Konečně!!! Už jsem myslel, že death metalisté té doby nedostanou šanci!) Napsat, že to byla kravina je kravina. Nečekejte historickej Ironclad, ale spíš telenovelu, protože ,,SRDCE BEZ LÁSKY JE PEKLO SAMOTNÉ“. Co je to vlastně láska ? (a já poprvé mačkám Fast Forward). Romantika všech romantik o překonání intrik a nástrah stojících v cestě k jejímu srdci. Slaďoučká barevná limonáda plná romantických bublinek a spravedlivejch činů s teploušem ve vedlejší roli, ve které obdivovatelé indický kinematografie (a já) můžou nadále obdivovat ten lehce naivní pohled na svět. A jestli se chcete dočkat okamžiku, až se jí Jalaluddin tím svým šibalským kukučem podívá do krásných hlubokých očí – neváhejte a vemte si dovču taky! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že výpravnost Indové (na rozdíl od choreografie bojových scén) zmákli. (Dokonce se pokochám lidským ,,krasohledem“!) 2.) Nevím, že za odměnu se v Indie neposílá do prdele, ale do Mekky. 3.) Jsem stoupenec islámu (zřejmě tedy muslim) a mám si vzít hinduistku. 4.) Potěšil by mě titul ,,AKBAR“. 5.) Thx za titule ,,dwarfred“ a ,,Skvrnda“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Úžasná 3 a pol hodinová mughalská nádielka, ktorá ma bavila od začiatku do konca. Na pochopenie kontextu odporúčam aspoň jemne naštudovať históriu Mughalovcov a ich monumentálnej hegemónie v Hindustane. Rozhodne si film potom užijete o to viac. A nenechajte sa odlákať ani tou mamuťou dĺžkou, nudiť sa určite nebudete! Hrithik síce nepatrí medzi mojich obľúbencov, ale v úlohe Akbara bol fakt dobrý! K tomu majestátne scenérie vtedajších kráľovských miest, palácov a pevností - treba uznať, že kulisy boli ohromujúce, rovnako aj kostýmy a prakticky celá výprava. Trochu som sa obával, že vojenské scény budú zas plné akcie (ako to býva v Bollywoode zvykom), no našťastie žiadne prehnané tlačenie na pílu sa nekonalo. Skvelý historický film hodný 5*! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Natáčania filmu sa zúčastnilo aj viac ako 80 slonov, 100 koní a 55 tiav. (MikaelSVK)
  • Kvôli svojej role musela herečka Aishwarya Rai Bachchan (Jodhaa Bai) nosiť hnedé kontaktné šošovky. (MikaelSVK)
  • Režisér Ashutosh Gowariker zakázal používanie mobilných telefónov počas celého natáčania všetkým hercom a celému štábu. Dôvodom bola zvuková synchronizácia vo filme. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama