Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Akbara Velikého, muslimského vládce z Mogulské dynastie vládnoucího v 16. století (Hrithik Roshan), který se v rámci upevnění moci rozhodne vzít za manželku hindskou princeznu Jodhu (Aishwarya Rai). Ta se však nehodlá vzdát svého původu a tradic, a aby Akbar získal její srdce, bude muset sám něco obětovat. (berg.12)

Recenze (32)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TVÝM NÁBOŽENSTVÍM JE LÁSKA. TY VLÁDNEŠ MNOHA SRDCÍM“...... /// Tak jo. Vzal jsem si dovolenou a pustil si další indickej film. Na bojišti se motá lidí jako sraček a připravujou se sloni....to by mohla bejt pastva pro voči! Byla! Ale ne až tak pro ty moje. Sjednotit zemi, pro dobro lidu obětovat svý štěstí, propojit náboženství a z rozumu uzavřít sňatek. Skupina Sufiů by ráda na vaši počest předvedla píseň Khwaja Gharib Nawaaz! (Konečně!!! Už jsem myslel, že death metalisté té doby nedostanou šanci!) Napsat, že to byla kravina je kravina. Nečekejte historickej Ironclad, ale spíš telenovelu, protože ,,SRDCE BEZ LÁSKY JE PEKLO SAMOTNÉ“. Co je to vlastně láska ? (a já poprvé mačkám Fast Forward). Romantika všech romantik o překonání intrik a nástrah stojících v cestě k jejímu srdci. Slaďoučká barevná limonáda plná romantických bublinek a spravedlivejch činů s teploušem ve vedlejší roli, ve které obdivovatelé indický kinematografie (a já) můžou nadále obdivovat ten lehce naivní pohled na svět. A jestli se chcete dočkat okamžiku, až se jí Jalaluddin tím svým šibalským kukučem podívá do krásných hlubokých očí – neváhejte a vemte si dovču taky! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že výpravnost Indové (na rozdíl od choreografie bojových scén) zmákli. (Dokonce se pokochám lidským ,,krasohledem“!) 2.) Nevím, že za odměnu se v Indie neposílá do prdele, ale do Mekky. 3.) Jsem stoupenec islámu (zřejmě tedy muslim) a mám si vzít hinduistku. 4.) Potěšil by mě titul ,,AKBAR“. 5.) Thx za titule ,,dwarfred“ a ,,Skvrnda“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Hodně výpravná záležitost, v úvodu dvě velké bitvy, paláce, přepych, taneční scény doslova masové. Většinu času muslimský panovník dobývá srdce své hindské manželky, ten zbylý se k nevoli části státního aparátu snaží stát uvědomělým a osvíceným panovníkem, v jehož říši je místo pro každou víru. Na historii zapomeňte, jde o velkolepě natočené "Muslims and Hindus united". ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(2x) Jodhaa Akbar je především nádhernou pohádkou, není příliš důležité, že jsme pevně ukotveni v polovině 16. století a úvod i závěr je opatřen stručným dějinným přehledem. Způsob, jakým je vyprávěn příběh císařovny Jodhy a jejího protějšku Akbara odpovídá podvědomě té nejustálenější normě orientální pohádky. Dokonce i ta princezna má před svatbou určité podmínky a po svatbě pokračuje obdobným zadáváním úkolů, nežli se svému císaři zcela poddá. On zatímco buduje sjednocení velké říše za pomoci pokroku a diplomacie (a nikoli násilí a tyranie) musí projít životní volbou mezi vlastní matkou a chůvou, která si zatím na jeho dvoře získala výsadní postavení. Chůva ale udělá chybu a při snaze odstranění novomanželky Jodhy narazí. V momentě usmíření mezi Jodhou a Akbarem chybí už jenom pověstná muška, která by pomohla určit, která z krásných panen je Zlatovláska. A sám Akbar, aby se stal skutečně velikým a mezi lidem oblíbeným panovníkem, si nejprve projde anonymně tržiště, aby se inspiroval v tom, co lid nejvíce trápí... K tomu všemu přidejte realistické bitvy, souboje muž proti muži, ale i proti ženě (Aishwarya krásně zužitkovala své zkušenosti z Poslední legie), nespočet nádherných barev, dechberoucí interiéry, kostýmy, hudbu... a je vám blaze po těle i duši. Ashutosh Gowariker po zásadním úspěchu s Lagaanem odpověděl v Jodhaa Akbar hned na dvojí novou lačnou poptávku po dalším opulentním výpravném filmu a opětovném sezdání Aishwaryi Rai a Hrithika Roshana. Ti se nejdříve potkali jako pár v Dhoomu dvojce ve zcela odlišném žánru a dokázali se zde proměnit z postmoderních zlodějů do pohádkového císařského páru. Rai se mezitím stala Bachchanovou, což zde připomíná také průvodní slovo namluvené jejím tchánem Amitabhem. Jednoduše shrnuto, chcete-li začít s Bollywoodem, Jodhaa Akbar patří mezi nejlepší a nejpříjemnější volby, setkáte se tu s pravým jádrem tohoto unikátního filmového světa. _ Na plátně je to pak samozřejmě pravý filmový orgasmus. #festivalbollywoodskehofilmu ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nedokážu od toho filmu odtrhnout oči ani když má prostou zápletku, je extrémně pomalý a trvá tři a půl hodiny. Jodhaa Akbar je hlavně potěchou pro duši a oko - jeho atmosféru nemá a snad ani nemůže mít žádný západní film a při pohledu na krásně zdobené kostýmy, ve kterých herci pobíhají neméně zdobenými interiéry, jsem v duchu děkoval Bohu (Krišnovi) za vynález HD videa. Ale je mi jasné, že ty jedince, co zívají a nadávají už u Bathory, musí tenhle film zabít. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Lagaan je jen jeden a Hrithik Roshan prostě není Aamir Khan. Milostná část příběhu byla nicméně pastva pro oči. Ovšem ty bojové scény. A pak ty objasňující monology a dialogy. S těmi jsem klasicky měla problém. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Romance je pohádka, protože v reálu měl Akbar asi třicet manželek, na druhou stranu doopravdy zrušil poutní daň pro hinduisty a byl nábožensky velmi tolerantní (pozval dokonce i jezuity a uvedená tolerance vydržela Mughalské říši skoro sto let). Film je poněkud jednoduchý, povahy černobílé a protentokrát jsem indickou kýčovitost nepřijal bez výhrad (přestože to má dost pěkných chvilek). Na druhou stranu náboženská snášenlivost je chvályhodná. Trailer https://m.youtube.com/watch?v=vYvl3CIX0zQ ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Barevné, širokoúhlé, výpravné – zlato a perly se z plána téměř sypou, ale zapomenutelné. Téma postupně se rozvíjející lásky mezi jinověrci, kteří spolu původně uzavřeli jen pragmatický svazek, nepřináší nic nového. Film není špatný, ale je neoriginální. Je to pohádka, řeší se především interní problémy ve vladařově rodině, politika zůstává v ústraní. /25. 7. 2017/ ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Gowariker nakrútil pompéznu historickú fresku lásky medzi ľuďmi pochádzajúcimi z odlišných kultúr, vyznávajúcich rozličné náboženstvá. Gowariker vo všetkých svojich filmov prezentuje silnú národnostnú stránku a tentokrát to robí v tej najlepšej tradícií historických eposov. Chrám v Jaipure a Agra Fort sa vrátili do minulosti aby očarili svojou krásou, farebnosťou a majestátnosťou. Hrithik Roshan hrá svoj štandard a Aishawya Rai predstavuje asi najkrajšie dievča aké som mal možnosť vidieť v sári. Jediná chyba filmu sú akčné scény. Amatérsky natočené a neuveriteľne pomalé. Ako keby sa herci báli, že by prudším pohybom mohli niekomu ublížiť. Inak sa jedná o výborný film, kde znova emócie fungujú na sto desať percent a kde hudba A.R. Rahmana vytvára pôsobivú atmosféru časov minulých. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Indický mýdlový trojdílný epos. Mýdlová opera zmixovaná s historickým velkofilmem, která by všude mimo Indii měla tři díly. Indové to ale zvládli všechno vtěsnat do jednoho tří a půl hodinového filmu, což nahrává pocitu brutálně přetažené stopáže. A ne, že by nebylo kde stříhat - kdyby z toho byly dva velkofilmy, bylo by to i dobré. Takhle jsem přestal vnímat o co kde jde, protože od začátku je jasné, jak to skončí a tříhodinový balast okolo toho je jen namotanou cukrovou vatou na špejli. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Úžasná 3 a pol hodinová mughalská nádielka, ktorá ma bavila od začiatku do konca. Na pochopenie kontextu odporúčam aspoň jemne naštudovať históriu Mughalovcov a ich monumentálnej hegemónie v Hindustane. Rozhodne si film potom užijete o to viac. A nenechajte sa odlákať ani tou mamuťou dĺžkou, nudiť sa určite nebudete! Hrithik síce nepatrí medzi mojich obľúbencov, ale v úlohe Akbara bol fakt dobrý! K tomu majestátne scenérie vtedajších kráľovských miest, palácov a pevností - treba uznať, že kulisy boli ohromujúce, rovnako aj kostýmy a prakticky celá výprava. Trochu som sa obával, že vojenské scény budú zas plné akcie (ako to býva v Bollywoode zvykom), no našťastie žiadne prehnané tlačenie na pílu sa nekonalo. Skvelý historický film hodný 5*! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Osobne mi vice sedi ta indicka romantika, ktera se odehrava v soucasnosti. Tahle velkolepa historicka pohadka me dejove uplne minula. Ale uz jen za ty barvy a vypravu, dam prumerne hodnoceni. Jinak uz bych si to nepustil. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Spracovanie pripomína typické juhoamerické telenovely a kvôli dlho naťahovaným romantickým scénam je film určený skôr pre nežnejšie pohlavie. Objavia sa tu (až) 2 bitky armád, jeden súboj so slonom a niekoľko málo súbojov. Postavy sú jasne diferencované na kladné a záporné. Napriek tomu má divák aspoň možnosť dozvedieť sa niečo o indickej kultúre (histórii menej), zvyklostiach (najmä vzťah islamu a hinduizmu vo vtedajšej multikultúrnej krajine), ktoré sú odlišné od tých európskych. Vidno však, že na peniazoch sa nešetrilo. Kvôli ohromnej stopáži sa môže dať film pozrieť iba po častiach, aspoň u mňa to tak bolo. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Teď jsem se vrátil s kina Světozor, kde jsem se nějak omylem dostal na tenhle epos. Nečekal jsem, že se to zvrhne ve tří a půl hodinový maratón. Dvě hodiny se to dalo vydržet. Klasický Bollywood se zkombinoval s moderními filmařskými postupy, jenže pak už to byla natahovaná otravná mýdlova opera ztracena v nekonečnu. Oceňuji poměrně vtipné scénky, za to bojové choreografie byli hrozně amatérské. 39% a nikdy to už nechci vidět. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Milostný příběh o manželském svazku, ze kterého se zrodila ta pravá láska, patří pro mne mezi nejkrásnější POHÁDKY hollywoodského střihu. Svět plný překrásné hudby, tance, svět plný barev. Pastva pro oči, balzám pro uši.Tento historický velkofim je balzámem pro ducha... A nejenom jen pro ty "echt" romantické duše. ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Dávam 5*, pretože toto je jeden z filmov, ktoré ma z času na čas úplne očaria... Pozerala som ho do druhej do rána, nemohla som to vypnúť. Nie veľa filmov som videla z továrne Bollywoodu, ale odteraz ich bude určite viac. Už len tá hudba a tie farby vás vtiahnu do deja natoľko, že si ani nevšimnete, že ubehlo 3,5 hodiny... ()

Reklama

Reklama