Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Akbara Velikého, muslimského vládce z Mogulské dynastie vládnoucího v 16. století (Hrithik Roshan), který se v rámci upevnění moci rozhodne vzít za manželku hindskou princeznu Jodhu (Aishwarya Rai). Ta se však nehodlá vzdát svého původu a tradic, a aby Akbar získal její srdce, bude muset sám něco obětovat. (berg.12)

Recenze (32)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Romance je pohádka, protože v reálu měl Akbar asi třicet manželek, na druhou stranu doopravdy zrušil poutní daň pro hinduisty a byl nábožensky velmi tolerantní (pozval dokonce i jezuity a uvedená tolerance vydržela Mughalské říši skoro sto let). Film je poněkud jednoduchý, povahy černobílé a protentokrát jsem indickou kýčovitost nepřijal bez výhrad (přestože to má dost pěkných chvilek). Na druhou stranu náboženská snášenlivost je chvályhodná. Trailer https://m.youtube.com/watch?v=vYvl3CIX0zQ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TVÝM NÁBOŽENSTVÍM JE LÁSKA. TY VLÁDNEŠ MNOHA SRDCÍM“...... /// Tak jo. Vzal jsem si dovolenou a pustil si další indickej film. Na bojišti se motá lidí jako sraček a připravujou se sloni....to by mohla bejt pastva pro voči! Byla! Ale ne až tak pro ty moje. Sjednotit zemi, pro dobro lidu obětovat svý štěstí, propojit náboženství a z rozumu uzavřít sňatek. Skupina Sufiů by ráda na vaši počest předvedla píseň Khwaja Gharib Nawaaz! (Konečně!!! Už jsem myslel, že death metalisté té doby nedostanou šanci!) Napsat, že to byla kravina je kravina. Nečekejte historickej Ironclad, ale spíš telenovelu, protože ,,SRDCE BEZ LÁSKY JE PEKLO SAMOTNÉ“. Co je to vlastně láska ? (a já poprvé mačkám Fast Forward). Romantika všech romantik o překonání intrik a nástrah stojících v cestě k jejímu srdci. Slaďoučká barevná limonáda plná romantických bublinek a spravedlivejch činů s teploušem ve vedlejší roli, ve které obdivovatelé indický kinematografie (a já) můžou nadále obdivovat ten lehce naivní pohled na svět. A jestli se chcete dočkat okamžiku, až se jí Jalaluddin tím svým šibalským kukučem podívá do krásných hlubokých očí – neváhejte a vemte si dovču taky! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že výpravnost Indové (na rozdíl od choreografie bojových scén) zmákli. (Dokonce se pokochám lidským ,,krasohledem“!) 2.) Nevím, že za odměnu se v Indie neposílá do prdele, ale do Mekky. 3.) Jsem stoupenec islámu (zřejmě tedy muslim) a mám si vzít hinduistku. 4.) Potěšil by mě titul ,,AKBAR“. 5.) Thx za titule ,,dwarfred“ a ,,Skvrnda“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Úžasná 3 a pol hodinová mughalská nádielka, ktorá ma bavila od začiatku do konca. Na pochopenie kontextu odporúčam aspoň jemne naštudovať históriu Mughalovcov a ich monumentálnej hegemónie v Hindustane. Rozhodne si film potom užijete o to viac. A nenechajte sa odlákať ani tou mamuťou dĺžkou, nudiť sa určite nebudete! Hrithik síce nepatrí medzi mojich obľúbencov, ale v úlohe Akbara bol fakt dobrý! K tomu majestátne scenérie vtedajších kráľovských miest, palácov a pevností - treba uznať, že kulisy boli ohromujúce, rovnako aj kostýmy a prakticky celá výprava. Trochu som sa obával, že vojenské scény budú zas plné akcie (ako to býva v Bollywoode zvykom), no našťastie žiadne prehnané tlačenie na pílu sa nekonalo. Skvelý historický film hodný 5*! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(2x) Jodhaa Akbar je především nádhernou pohádkou, není příliš důležité, že jsme pevně ukotveni v polovině 16. století a úvod i závěr je opatřen stručným dějinným přehledem. Způsob, jakým je vyprávěn příběh císařovny Jodhy a jejího protějšku Akbara odpovídá podvědomě té nejustálenější normě orientální pohádky. Dokonce i ta princezna má před svatbou určité podmínky a po svatbě pokračuje obdobným zadáváním úkolů, nežli se svému císaři zcela poddá. On zatímco buduje sjednocení velké říše za pomoci pokroku a diplomacie (a nikoli násilí a tyranie) musí projít životní volbou mezi vlastní matkou a chůvou, která si zatím na jeho dvoře získala výsadní postavení. Chůva ale udělá chybu a při snaze odstranění novomanželky Jodhy narazí. V momentě usmíření mezi Jodhou a Akbarem chybí už jenom pověstná muška, která by pomohla určit, která z krásných panen je Zlatovláska. A sám Akbar, aby se stal skutečně velikým a mezi lidem oblíbeným panovníkem, si nejprve projde anonymně tržiště, aby se inspiroval v tom, co lid nejvíce trápí... K tomu všemu přidejte realistické bitvy, souboje muž proti muži, ale i proti ženě (Aishwarya krásně zužitkovala své zkušenosti z Poslední legie), nespočet nádherných barev, dechberoucí interiéry, kostýmy, hudbu... a je vám blaze po těle i duši. Ashutosh Gowariker po zásadním úspěchu s Lagaanem odpověděl v Jodhaa Akbar hned na dvojí novou lačnou poptávku po dalším opulentním výpravném filmu a opětovném sezdání Aishwaryi Rai a Hrithika Roshana. Ti se nejdříve potkali jako pár v Dhoomu dvojce ve zcela odlišném žánru a dokázali se zde proměnit z postmoderních zlodějů do pohádkového císařského páru. Rai se mezitím stala Bachchanovou, což zde připomíná také průvodní slovo namluvené jejím tchánem Amitabhem. Jednoduše shrnuto, chcete-li začít s Bollywoodem, Jodhaa Akbar patří mezi nejlepší a nejpříjemnější volby, setkáte se tu s pravým jádrem tohoto unikátního filmového světa. _ Na plátně je to pak samozřejmě pravý filmový orgasmus. #festivalbollywoodskehofilmu ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Gowariker nakrútil pompéznu historickú fresku lásky medzi ľuďmi pochádzajúcimi z odlišných kultúr, vyznávajúcich rozličné náboženstvá. Gowariker vo všetkých svojich filmov prezentuje silnú národnostnú stránku a tentokrát to robí v tej najlepšej tradícií historických eposov. Chrám v Jaipure a Agra Fort sa vrátili do minulosti aby očarili svojou krásou, farebnosťou a majestátnosťou. Hrithik Roshan hrá svoj štandard a Aishawya Rai predstavuje asi najkrajšie dievča aké som mal možnosť vidieť v sári. Jediná chyba filmu sú akčné scény. Amatérsky natočené a neuveriteľne pomalé. Ako keby sa herci báli, že by prudším pohybom mohli niekomu ublížiť. Inak sa jedná o výborný film, kde znova emócie fungujú na sto desať percent a kde hudba A.R. Rahmana vytvára pôsobivú atmosféru časov minulých. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Natáčania filmu sa zúčastnilo aj viac ako 80 slonov, 100 koní a 55 tiav. (MikaelSVK)
  • Najväčšia časť natáčania prebiehala na severozápade Indie, v štáte Rajasthan. (MikaelSVK)
  • Kvôli svojej role musela herečka Aishwarya Rai Bachchan (Jodhaa Bai) nosiť hnedé kontaktné šošovky. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama