Reklama

Reklama

International

  • USA The International (více)
Trailer 1

Agent interpolu Louise Salinger a zástupkyně státního návladního Eleanor Whitmanová bojují proti chobotnici v podobě mocné světové banky IBBC, jejíž chapadla sahají do policie, politiky, soudnictví i všech možných světových válečných konfliktů. Každý, kdo se proti bance postaví, buď zmizí, nebo zemře. Svědky, kteří by zastavili chystaný obří obchod se zbraněmi, vyšetřovatelé ztratí ihned, jak je najdou. Pátrání po podezřelých finančních tocích je zavede do Berlína, Istanbulu a Milána. Salinger zjistí, že si banka najala minimálně dvakrát za sebou stejného vraha, aby ji zbavil nepohodlných lidí. Vyšetřovatelé jsou nájemnému vrahovi na stopě, ten se tak pro svého zaměstnavatele stává nebezpečný a je nutné se ho okamžitě zbavit. Urputné vyšetřování se postupně mění v boj o holý život. (TV Nova)

(více)

Recenze (443)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Skutečná cena konfliktu je dluh, který způsobí." Vždy mám radost, když mocným tohoto světa někdo šlápne na kuří oko. Proto mi připadá souboj jedince bez pravomocí s monstrózně zamotaným mezinárodním zločinem tutlaným světovými vládami za hodně nosné téma a jsem poněkud zklamán z jeho provedení. Místo dokonale promyšlené zápletky totiž budeme čekat na náhodu, uvěříme tomu, že důležité informace dostaneme až po proslovu (to se sice v dějinách filmu asi ještě nestalo, ale co kdyby náhodou), spolehneme se na lehce vystopovatelný defekt vraha a vsadíme vše na jistotu, že ortopedové si vedou informace o taxících. Je v tom zkrátka spousta nesmyslů, ale na druhou stranu je potřeba odhalovat ty, kteří vyvolávají války po celém světě a pak na nich bohatnou. Fandím každému, kdo to dělá a pokud by tyto zmetky v oblecích neměl kam dávat, tak mu nabízím svůj sklep, kde se mohou nerušeně střílet do palice. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

I když to vypadá na akční jízdu, akční to není, když nepočítám přestřelku v galerii, která jako jediná mě opravdu zaujala. Jinak? Nic moc. Dala bych tomu 2*, ale protože to končí docela realisticky a uvěřitelně, vůbec je to takové celé uvěřitelné (viz například jejich zranění - oni opravdu jsou zranení, jdou k lékaři a ze zranění se v následující scéně zázračně nevyléčí). Takže to na tomto snímky opravdu oceňuji. Pak tu také hrál můj oblíbený herec - další plus. Romantika tu nebyla, což je možná pro divákovu pozornost škoda, ale možná i díky tomu film opravdu na uvěřitelnosti nabere... no nic, mrkněte se, pokud máte rádi Clivea a pokud máte rádi, že mravenec chce svrnout nadmraveništní korporaci. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Nejlepší politický thriller poslední dekády. Bez debat. ______ Napíšu k tomu ještě samostatný delší text, nicméně abych alespoň trochu ospravedlnil to svoje nadšení tady, tak stručně (spoilerům se asi nevyhnu): International je podle mě jedinečný v tom, jakým způsobem líčí sociopolitickou realitu po pádu Lehman Brothers, a to hned z několika důvodů. Bankéři tu jsou hlavní padouši, nad kterými nemá moc ani Interpol, který by je teoreticky měl stíhat a vyšetřovat - naopak, často takové vyšetřování znesnadňuje. Ukazuje se, že systém není samoregulační, že zkrátka není možné se spoléhat na jakékoli fungující instituce. Film velmi zajímavým způsobem mate použitím dvojohniskového narativu, protože na začátku by to i podle plakátu mohlo vypadat, že Clive Owen se během toho vyšetřování dá s Naomi Watts dohromady a bude to klasický konflikt práce vs. láska, ale k žádné romanci nikdy nedojde. Ty dvě linie (soukromá a pracovní) totiž obě zosobňuje postava agenta Salingera, který se potýká s černým putníkem z minulého případu, kdy už se tehdy pokoušel jednat na vlastní pěst a neuposlechnul příkazů shora. Tentokrát jde ještě dál a definitivně vystupuje mimo systém, aby svoji misi dotáhnul do úspěšného konce - a chvíli to skutečně trochu vypadá, že se tu dočkáme hollywoodsky naivního finále, kdy jedinec rozvrátí zkažený systém a dosáhne nápravy - ale právě na konci film zužitkovává ty dvě nestandardně vedené linie (osobní zájem x práce) k notně nejednoznačnému závěru. Salinger určitého úspěchu ve své misi dosahuje a možná, že je to pro něj v tu chvíli i osobní satisfakce, ale nic tím vlastně ve finále neřeší, ničemu nedokáže zabránit (viz montáž novinových článků v závěru). International je skvělý v tom, že oproti jiným podobným filmům (jako třeba Všichni prezidentovi muži) nevytváří růžovou vizi společnosti, kde jsou zlé korporace potrestány heroickými činy statečných a morálně čistých jedinců, ale je naopak dost alarmující zprávou o bezvýchodnosti současné situace. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Někdy si při pročítání komentářů a diskuzí u filmových děl říkám, jak nás filmové fandy zkazila nepřeberná nabídka televizních programů a digitální éra, která umožňuje stahování a tím i zahlcení diváků a z toho vyplývající pocit přesycenosti. Nové filmy a seriály, které se nemůžou opřít o pocit nostalgie, takže ztrácí výhodu pořadů viděných kdysi v dětství, pak dostávají často jen průměrné hodnocení, i když jde o velmi slušnou práci. International není z těch přelomových snímků, které se budou objevovat a citovat v odborné publicistice, a přední kritici o nich nenapíšou objemné eseje. Představuje nicméně dobře zvládnutou žánrovku, kterou z mého pohledu do čtyřhvězdičkové kategorie katapultuje Owenovo charisma a jeho špičkové zapálené herectví. Pravda, scénář nepatří k těm objevným, ale neobsahuje na druhou stranu ani logické kotrmelce a díry. Kvalitní dialogy, slušná psychologie postav a jejich přesvědčivá motivace, napínavá divoká přestřelka v prostorách muzea, za kterou by se nemusel stydět ani špičkový akční film. Nemám zkrátka důvod jít pod 75 % celkového dojmu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mrtvý bankéř, dobrý bankéř.. Moderní architektura jako nedílná součást formy, nenasytné finanční instituce, zarputilý agent Interpolu, co si musí najít cestu, jak vymoci právo a jedna krutopřísná přestřelka, která se musí logicky odehrávat v Guggenheimově muzeu, protože je uměleckým dílem. A co si budeme nalhávat, jednu pěticípou akvizici má International jen za to, že připomíná Michaela Claytona.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

International je zvláštní případ neujasněného žánru, kdy v jednu chvíli sledujeme sofistikovaný špionážní thriller, který se následně řadou zjednodušujících kliček i změnou přístupu překlopí v přímočarou akci á la „jeden mimo zákon proti všem“. A kupodivu to v Tykwerovi režii filmu příliš neubírá (když si odmyslíme, že se na něj takřka ihned po skončení zapomene), film po celé dvě hodiny odsýpá a tu a tam je k vidění o něco napínavější moment a především úctyhodná přestřelka. Vinou zmíněného scénáře pochopitelně trpí herecké výkony, z nichž asi nejvíce utkví v paměti Armin Mueller-Stahl, Clive Owen působí vyjma zmíněné přestřelky spíše stoickým postojem. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Trochu života do toho umírání! Ten film se pokouší oživit jedna zajímavá přestřelka a jeden zajímavý dialog, jinak se Tykwerovo odosobnělé dílko konstantně dusí pod nánosy dalších a dalších dialogů, zvratů, dialogů a zvratů. Patrně vinou ziskuchtivých bankéřů... pardon, producentů vznikl zajímavý kočkopes, ze kterého by však jiskru, tempo, nebo spád nedostaly ani elektrošoky. Není to vyloženě hloupé, jen neskutečně rutinní. Inteligentní akční thriller. To je meta, které Tykwer nedosáhl. Úspěšným evropským tvůrcům by mělo být dovoleno v zámoří točit žánrovky podle jejich nejlepšího vědomí a svědomí. Tady do toho Tomovi musela kecat armáda studiových chytrolínů. Takových filmů totiž vznikají desítky a desítky... Plus za lokace. 60% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tom Tykwer má už čo-to ako režisér za sebou a tak sa nečudujem, keď si s prehľadom poradil aj s takýmto zložitým námetom. Keď si vezmeme fakt, že film strieda lokácie (Berlín, Lyon, Miláno, Luxembursko, New York, Istanbul) ako na bežiacom páse a necelé dve hodiny ubehnú ako voda, tak film pôsobí pomerne uceleným a vyrovnaným dojmom. Vyšetrovanie naberá otáčky hneď od začiatku, dej je aktívny a svižný, žiadnu pauzu divákovi nedopraje, naopak postupom času sa stupňuje adrenalínová atmosféra, pribúda napätie a originalita. A keď sa už zdá, že na film nebudú odo mňa putovať žiadne reklamácie, tak v tom prišiel záver. Podradné ukončenie skvelého filmu úplne zhnusilo môj výsledný dojem. Skosený záver a môj rozseknutý dojem trošku upravili záverečné titulky, no stále som bol v nemilom úžase. Našťastie som si rýchlo spomenul čo všetko sa dialo predtým. Akí boli herci skvelí, ako šalamúnsky si Tykwer poradil so spletitým a neľahkým scenárom, aká zaujímavá bola kinetická práca kamery, ako dokonale (šialene, božsky) bola zvládnutá prestrelka v berlínskom múzeu a akú jednoduchú a mrazivú hudbu tvorcovia použili; a tak môžem s čistým svedomím dať vyššie hodnotenie, za ten záver by si ale tvorcovia hold zaslúžili pár faciek. 80%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

International je film, ktorý je natočený akoby len pre určitú skupinu ľudí, ktorá má dokonalý prehľad o obrovských miliónových ilegálnych obchodoch medzinárodného charakteru s výrazným politickým nádychom a pre bežného diváka je chvíľami nedostupný. Napriek tomu milujem, keď mi režisér predloží možnosť stať sa na dve hodiny súčasťou sveta, ktorý je od tej mojej vlastnej reality vzdialený ako Slnko od Zeme. Všetko, čo sa tam deje, je pre mňa tak nedostupné, že si raz za čas vychutnávam šancu sledovať, ako to v tom našom politicky či morálne skazenom svete vlastne vyzerá. Skvelá hudba vynikajúco podtrhovala mierne špionážnu atmosféru a hereckému osadenstvu tiež nie je čo vytknúť. Pollackovej Tlmočníčke som dala 4*, ani tu neskĺznem na 3*. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Vítejte ve výkladní skříni Toma Tykwera, který se svým zlatým řezem nesoustředí ani tak na hlavní hrdiny jako spíš na své milované památky a moderní umění. International v jeho rukou nabobtnal do sterilní jednorázové podívané, která nenudí ale nadšení vzbuzuje jen párkrát, přičemž je příjemné sledovat přetavení zavedených klišé ale i když je snímek dlážděný evidentně dobrými úmysly scénáristův um nebo spíše ne-um podráží Tykwerovi nohy. Jediné co po skončení snímku zůstane divákovi v hlavě je vynikající přestřelka v Guggenheimově muzeu, díky níž dávám třetí hvězdičku. Naomi Watts se v příběhu ztrácí, aby z něj nakonec zmizela úplně a Clive Owen bezprecedentně hází otrávené pohledy na všechny strany. Škoda promarněné šance. International není vyloženě špatným filmem ale na Tykwera je to přeci jenom podívaná nemastná, neslaná. 5/10 FEBIOFEST 2009 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nádherné záběry všeho možného, bez jakkoliv zajimavého scénáře. Dost mě překvapuje že se do toho dali ukecat jak Clive Owen tak Naomi Watts, protože takovýhle hloupý a překombinovaný film si je prostě nezaslouží. Nebýt herců, Tykwerova smyslu pro úchvatné záběry a netradiční hudby, válel by se INTERNATIONAL v kalných vodách mezinárodního odpadu. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Nechtěná parodie na Michaela Claytona s pouze jednou pořádnou akční scénou, pár zajímavými momenty a drsňáckým Clive Owenem. Jak podotkl kamarád, International je "Dobře natočený film s opravdu špatným scénářem". ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Relativně nízkorozpočtová špionážní jízda v rychlém stylu, poměrně syrovém a minimalistickém provedení a se sympatickými hlavními charaktery. Chybí typicky americká rozmáchlost, filtry a oblety, na druhou stranu se nám dostane skvělé přestřelky v galerii, která je svým způsobem velmi invenční a nestandartní. Kecací části nejsou tak zajímavé, nicméně vata je nezbytná i zde. Slušně zvládnuté řemeslo. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Clive Owen je výborný herec - nejvíce mi sedl ve filmu Inside Man, kde si střihnul inteligentního lupiče, a proto jsem se na tenhle thriller velice těšil, ovšem dostalo se mi vcelku zklamání..... Nebylo to ani tak jeho výkonem, nýbrž poněkud nudným scénářem, který mě od příběhu ( hlavně v druhé polovině ) '' odstrkoval '' dál a dál, až jsem měl chuť to vypnout. Když tohle pominu, vidím slušný námět, výborné obsazení a kdyby to dostal do rukou '' zručnější '' režisér, kdo ví, čeho bychom se dočkali... takhle jen 50%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mal som obavy, ze by som mohol byt rovnako priemerne sklamany ako pri LABYRINTE LZI (2008) od Ridleyho Scotta, ale nastastie sa reziser Tom Tykwer snazil udrzat ma ako divaka pri trosku komplikovanom ale hlavne nie nudnom deji a podarilo sa mu to. Akcii tam sice nie je az tak vela, za to ale na jednu krvavu prestrelku v galerii urcite dlho nezabudnem, pricom pocas filmu hrala perfektna hudba ako stvorena pre napinave thrillery. Pre bezneho divaka moze byt tento film komplikovanou nudou, pretoze tvorcovia to nenatocili jednoducho, ale na druhej strane tento film dava otazku: ,,Je dnes vobec mozne znicit organizovany zlocin zo vsetkych vplyvnych stran, kde sa tocia obrovske peniaze? Hlavne ked sa jedna o predaj zbrani do tretieho sveta?" Netreba mat velke ocakavania, treba sa nechat prekvapit, pretoze podla mna je Tom Tykwer talentovany reziser. Ved on ma na svedomi uspesny thriller LOLA BEZI O ZIVOT (1998) alebo napriklad historicku dramu PARFEM: PRIBEH VRAHA (2006)... ________ Clive Owen - (Louis Salinger) +++ Naomi Watts - (Eleanor Whitman) +++ Armin Mueller-Stahl - (Wilhelm Wexler) +++ Ulrich Thomsen - (Jonas Skarssen) +++ Brian F. O´Byrne - (Konzultant) +++ Michel Voletti - (Viktor Haas) +++ Hudba: Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer +++ (Videl v kine 17.02.2009) +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Renomovaný tvůrce Tom Tykwer předkládá divákům poměrně zajímavou hru a kvalitní řemeslo, ale nesnaží se zrovna o to, aby pro ně ona hra byla snáze stravitelná. Leccos zbytečně komplikuje, scénář je odtažitý, místy nedotažený a hlavně ukecaný, jistá odtažitost a nezúčastněnost sálá i z ústředního dua Owen-Watts.. všechno je to minimálně škoda, protože třeba přestřelka v Guggenheimově muzeu je naprosto výživná, invenční a oproti zbytku filmu tak naštěstí zapamatováníhodná. Konspirace bílých límečků mě nicméně tentokrát do kolen nedostaly.. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Celé dvě hodiny film běží kupředu, bohužel už od začátku úplně špatným směrem. Není na takový slabomyslný akčňák Tykwera škoda? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem se ve zdejších komentářích dočetl tolik důležitých rad a doporučení, jak si tenhle film nejlépe užít.... Jsem rád, že jsem se k těm radám dostal až po zhlédnutí filmu... A jsem rád, že se mi International i navzdory tomu tak pekelně líbil. Tykwerův snímek jsem prostě vnímal jako klasický "špionážní" thriller, který jako by vznikl v tomuto žánru obzvlášť přejících šedesátých či sedmesátých letech. Na to, jakým směrem se pohybují postavy a jakým kamery, jsem se opravdu (alespoň vědomě) nesoustředil, a prostě jsem "jen" sledoval dobře vybrané lokace, napínavý vývoj příběhu, sympaticky ošuntělého Cliva Owena, sympaticky neošuntělou Naomi Watts a mistra Mueller-Stahla, tetelil jsem se blahem, že scénář není tak blbý (považte, ti dva se ne-po-lí-bí!), jako u většiny současných thrillerů.... A to mi vlastně stačilo. Že se v International hodně mluví, není vůbec na škodu, a jedna opravdu akční scéna (bombasitcká přestřelka v Guggenheimově muzeu, které bylo pro tuto sekvenci snad postaveno) také úplně stačí.__P.S. Zkusmo jsem přepnul na dabing a nestačil se divit. To už ten šišlající Zdeněk Mahdal dabuje i Cliva Owena? Ach jo, a pak se má o současném českém dabingu říkat něco dobrého. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

International je filmem přinášejícím člověku podnětné poznatky nejen o sofistikovaných metodách policejních organizací. Kupříkladu jsem se dozvěděl, že pro člověka, který má být maximálně nenápadný a operativní, nepředstavuje kovová protéza nohy žádnou překážku. Překvapivé bylo i zjištění, že státní policejní složky nerady provádí elementární ohledání místa činu, aby nekazili radost přičinlivým agentům Interpolu, kteří své investigativní choutky úspěšně uspokujují hlavně díky neobvyklé všímavosti a podezřelé náklonosti štěstěny. Jsem taky rád, že se mi potvrdila jedna teorie o Istanbulu - totiž, pravděpodobně v něm existuje nějaká magická moc přitahující všechny filmové hrdiny na střechy v okolí Modré mešity...____________Taková klišé a situace hodné pozastavení člověk u "standartního akčního thrilleru" bez povšimnutí přejde jako žánrové nezbytnosti, z pomalého a klidného vyprávění Tykwerova Internationalu ale trčí, protože film sám se prezentuje jako něco inteligentního a promyšleného - něco, kde se problémy řeší pomoci bystrého úsudku a racionálního uvažování, namísto spršky kulek.____________ Zdráhám se vyřknout finální verdikt, zda tomu tak opravdu je, anebo film diváky jen tak balamutí (základní představa o všemocné "zlé" bance je poněkud divoká a paralela se současnou ekonomicko-společenskou situací je víc okatá než důmyslná), o filmařských kvalitách Internationalu a jeho schopnosti zatnout do diváka drápek už však pochybnosti nemám. Inu, umí, tenhle Tykwer, umí. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Dokud jsem neuviděla na vlastní oči, tak bych neuvěřila tomu, že by Tom Tykwer byl schopen natočit průměrný film! Clive Owen mě tady nijak neuchvátil, Naomi Watts taky ne, zajímavou postavu vytvořil snad jen Armin Mueller - Stahl. Takže celkově jeden z těch mnoha filmů, kdy se v tu chvíli sice nenudíte, ale po třech dnech člověk už neví o čem že to vlastně bylo. Pro mě bylo z filmu asi nejvíc zajímavé, že jsem nahlédla do Guggenheimova muzea v New Yorku (i když ho tu "trošku" rozstříleli). ()

Související novinky

Tom Hardy vyměnil Tarzana za Splinter Cell

Tom Hardy vyměnil Tarzana za Splinter Cell

16.11.2012

Ještě minulý týden jsme o Hardym psali jako o jednom z kandidátů na roli jódlujícího pána džungle v novém filmu potterovského Davida Yatese. Už to není pravda, roli nakonec dostal urostlý Viking z… (více)

Reklama

Reklama