Reklama

Reklama

Světlušky v zahradě

  • USA Fireflies in the Garden (více)
Trailer

Částečně autobiografické americké melodrama režiséra Dennise Lee líčí v několika prolínajících se časových rovinách osudy manželů Taylorových (Wiliam Dafoe a Julia Robertsová), jejich dětí i životních partnerů, které vyhrotí nečekaná tragédie...
Pro Lisu, jejího manžela Charlese (Julia Robertsová a William Dafoe), syna Michaela (Ryan Reynolds) a dceru Ryne (Shannon Luciová) to měla být příjemná oslava v domě Lisiny sestry Jane (Emily Watsonová). Tragická autonehoda, při níž Lisa umírá, však plány nečekaně zhatí. Na pohřbu se objevuje i Michaelova manželka Kelly (Carrie-Anne Mossová), která se svým mužem nežije, a právě ona svou přítomností otevírá Pandořinu skříňku plnou tajemství. Michaela pronásledují bolestné vzpomínky z dětství, postupně však všichni tři skrze bolest a slzy zjišťují, jak moc se navzájem potřebují, a že navzdory starým křivdám mohou znovu vytvořit rodinu. Tradiční, částečně autobiografické drama natočil scenárista a režisér Denis Lee. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (174)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Malé art movie o vztazích rodičů a dětí s nekonečnými hádkami táhnoucí se filmem a přísným až tyranizujícím otcem. Čeho si divák všimne ještě před samotným snímkem, je jeho kvalitní herecké obsazení, které zahrnuje hvězdy, jako jsou Julia Roberts, Ryan Reynolds, Willem Dafoe, Emily Watson nebo Carrie-Anne Moss. Celkově je film zahalen do dramatického hávu, ale najdeme zde i pár úsměvných okamžiků, jako je např. proslov Willema Dafoea a následná minuta "ticha". Díky rodinné tragédii se její členové opět po letech setkávají a prostřednictvím flashbacků se příběh filmu vrací do dětských let. O navození patřičné atmosféry po hudební stránce se stará Javier Navarrete se svými klavírními tóny. Svým začátkem mi Fireflies in the Garden připomnělo American Beauty, střed je solidní, avšak závěr je obyčejný a nijak neuchvacuje, přesto se však jedná o další z řad příjemných filmů. (7/10) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $8miliónovTržby USA $70,600Tržby Celosvetovo $3,505,823▐ určite zaujímavé obsadenie a má to nejaké tie silné momentky ale ako celok to nie je úplne dozreté, skôr to celé skončí ako niečo väčšie vytvorí /55%/ ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film s citlivým příběhem, ve kterém se prolínají nejen dvě časové vrstvy ale i komplikované vztahy. Pokud je člověk alespoň trochu bystrý, nedělá mu sebemenší problém se v tomhle propletenci orientovat. A právě tenhle propletenec dělá z filmu velice milou podívanou. A když k tomu přičteme skvělé herecké výkony, o kterých se v podání Willema Dafoe, Julii Roberts, Ryana Reynolds a ostatních, nedalo pochybovat. Pro mě po dlouhé době sympatické, jemné a nenáročné drama, které potěšilo, rozesmálo a zahřálo u srdce. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Film má viac vecí, ktoré sú naznačené, no nikto sa im následne nevenuje. Postavy radšej mlčia, hoci je vidieť, že to v nich vrie a najradšej by všetko vykričali do sveta. Mne osobne tento typ scenárov celkom vyhovuje, pretože si myslím, že aj živote to takto funguje, že mnohým veciam, hoci dôležitým, sa skôr vyhýbame, než aby sme ich riešili s psychiatrami. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi to přišlo docela dobrý, ale postupně se z toho stane takový obyčejný rodinný drama, na kterym mě zaujal snad akorát Willem Dafoe jako krutopřísnej foter. Ten to zahrál tak dokonale, že jsem měl chuť hodit po něm prázdnou flašku od piva, kdykoliv se objevil na obrazovce :-) Za zmínku stojí ještě Julia Roberts, kterou obvykle nemůžu ani vidět, ale tady v nepříliš rozsáhlý roli ze sebe zřejmě vypotila jeden ze svejch životních výkonů. Jinak já jsem celou dobu čekal, o čem teda je ta kniha, kterou se hlavní hrdina chystá vydat a v závěru filmu se dozvim akorát to, že tu knihu nakonec nevydá. Celkově jsem měl z filmu pocit, že po prvních cca 30 minutách poněkud začíná ztrácet dech a závěr už vypadá spíš jak nějaká epizoda z BH 90210. 55% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem k tomuhle filmu napsat opravdu hezký vyčerpávající komentář, důkladně ho rozebrat, jenže komenty píšu s odstupem několika dní a po třech dnech už jsem prakticky vůbec nevěděl, čeho se chytit. Tak dokonale se mi ten snímek vytratil z paměti. Zůstala jenom nepříjemná vzpomínka na nudu a pocit nulového ztotožnění s hrdiny filmu. Hezké obsazení, ale jinak mě tahle typická festivalovka jednoznačně minula. Celkový dojem: 25 %. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

díky mé bystrosti průměrně chytrého kokršpaněla jsem poměrně záhy zjistila, kdo je komu bratrem a kdo komu sestrou a v klidu jsem si tak mohla jedno pošmurné říjnové odpoledne vychutnat otvíráním třináctých komůrek obyčejných lidí.. nechť žijí civliní příběhy! ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tak kvalitní podívanou jsem nečekal, režijní prvotina Dennise Leeho vyšla na výbornou, herecké obsazení hvězdné ve kterém je nejvýraznější postavou Williem Dafoe, který je zde fantastický. Příběh je vyprávěn tak chytlavě, že film uběhne jak voda i když je natočen lehce komorně. Chytrý a citlivý film, který hodnotím silnými 4 hvězdičky… ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dvě časové linie, několik kostlivců ve skříni, jedna rodinná tragédie, která některé členy rodiny postaví před jiné, ač by to oni samy asi ani tak nechtěly. Lepší je o snímku předem nic nevědět, snad se jen těšit na dokonalé herecké obsazení a s tím spojené skvostné výkony (Defoe, Reynolds a Cayden Boyd, nebo i po delší době v zajímavé roli stále krásná Julia Roberts – tyhle party jí jdou a divák jí je dál rád baští i s navijákem) a na klavírní umění skladatele Javiera Navarreta. Rodina se holt i se starými křivdami potřebuje, i když to mnohdy není tak úplně snadné. Na režijní prvotinu výborná, sic lehce vykalkulovaná záležitost.. palec nahoru!! ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Výborně herecky obsazené, výborné téma. Bohužel jsem třičtvrtě filmu řešila, kdo je komu bratr, teta, apod. Asi je to mým dlouhým vedením. Vzhledem k tomu, že určité pasáže z filmu na mě skutečně zapůsobily, dám ****. Koukám, že i ten, co psal obsah v tom měl trošku guláš - Emily Watson určitě není dítě Julie Roberts, ale právě sestra, zprvu rebelující, která se z nepochopitelných důvodů usadí s celou svoji rodinou v domě, ve kterém bydlí i psychopatický manžel J.R. - Willem Dafoe, se kterým se bytostně nesnáší. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Název tohoto filmu pro mě byl absolutně neatraktivní, takže jsem toho příliš nečekal, ale co jsem viděl mě dost příjemně překvapilo. Tento film se po celou svou dobu věnuje řešení rodinných vztahů a velice zajímavá je určitá parafráze mezi osudy hlavního hrdiny Michaela v době dospívání a jeho bratrance Christophera, který nyní prožívá v mírnější formě podobné věci a pocity, jako Michael v jeho věku. Rozhodně byl zajímavý nápad zobrazovat ve filmu dva časové úseky, a to sice Michaelovo dětství a poté už dospělého Michaela, který přijíždí po delší době domů. Tenhle film je určitě kvalitní a velice rád podotýkám, že jsem byl opravdu upřímně velice příjemně překvapen tím, jak zajímavý a kvalitní příběh sleduji. V roli přísného otce zde exceluje Willem Dafoe, kterého bych asi jako otce nenáviděl i já, takže Michaelovy pocity jsem zcela chápal. V roli laskavé maminky je zde zase k vidění sympatická Julia Roberts, která taktéž hraje perfektně. Celý film měl pro mě jakýsi nádech nostalgie a rád zkonstatuji, že to byl příjemně strávený čas s příjemným filmem, který sice nebyl vždy pozitivní, ale to se u dramatu dá čekat. Nemám s tímto filmem jediný problém, ale bohužel na pět hvězd mu něco chybí, možná to je tím šťastným koncem, ale prostě z mého pohledu jsou pro tento film adekvátním hodnocením čtyři hvězdy. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Snímek, na který se příjemně dívá, od nějž jsem nic nečekal a který mě dokázal potěšit a zaujmout, to jsou Světlušky v zahradě. Nevyhnu se srovnání s podobnými Winged Creatures: i tady sledujeme osudy lidí, kteří se vyrovnávají s těžkou ránou osudu. I zde je pak hlavní premisou filmu kvalitní herecké obsazení, zručná režie (debut!) a krásný scénář. V tomto případě je ale příběh o to více emocionálně nabitý, že tragédie se stala v rodině a hlavní aktéři jsou tak spolu v důvěrnějším vzájemném svazku. Já jako milovník nezávislých dramat (v tomto případě sice trochu komerčnějším) jsem si tohle skvělé umělecké dílko plné hereckých koncertů užil, ovšem kdo hledá akci, nechť se rovnou otočí o 180 stupňů :-). Ryan Reynolds je skvělý herec, spolu s Patrickem Wilsonem jej budu bedlivě sledovat... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prešumiteľná rodinná dráma s československou dramaturgiou ( človek má pocit, že mu polovica filmu chýba), ktorá aj napriek pár dobrým scénam nedokáže adekvátne svojich skromných 90 minút naplniť niečím zaujímavým, pôsobivým, dramatickým alebo ľudským. Po priemeru to ťahá aspoň silný casting ( ale aj ten má mnoho lepších chvíľ - a to včetne otloukánka Ryana Reynoldsa) Nedávny, žánrovo spriaznený August Osage Country je omnoho lepší. 6/10 ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Pro mě bohužel jen průměrný film, který zaujal pouze hereckým obsazením. Ty tři hvězdy jsou hlavně zásluha Willema Dafoe. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nedá sa povedať, že by ma táto americká melodráma s autobiografickými prvkami nejak chytila za srdce. Áno, smutná vec, veľmi smutná, strata blízkeho veľmi bolí, ale to ostatné okolo mi prišlo ako taká sivá myška. Konflikt s otcom po dramatickej stránke bol iba naznačený a s množstvom otázok okolo, vzťah tety a synovca mi tiež prišiel divný i keď zaujímavý a hlavná os príbehu obsahovala pomerne dosť hluchých, nezáživných miest. Len priemer. 60/100 ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Tak a pro změnu můj oblíbený žánr - drama. Líbilo se mi na tom, jak se proplítalo dětství a minulost s přítomností a tím se rozvíjel příběh hlavně Michaela. Bylo tu dostatek dramatických scén, které byly většinou vyvolávány cholerickým otcem v hlavní roli s Williamem Defoem, ale také komické momenty - jako Michael a Kelly v posteli, během pohřební hostiny. Nejvíce se mi tady asi líbil výkon Ryana Reynoldse, kterého jsem dosud nikde pořádně neviděla a o to víc, mě potěšilo, že hraje velice přirozeně. Líbilo se mi, jak se při každé důležité chvilce v Michaelově životě, čas přehoupl na čísla, která byla stejná a nakonec to mělo opravdu význam, kdykoli, si vzpomněl na matku. Celý film byl velmi sympatický, hlavně kvůli hercům a propleteným vztahům a proto i menší role jako Julia Roberts, jako vždy půvabná a tady ještě skvělá matka, dále Emily Watson - upřímná a za každou cenu zodpovědná, nebo charismatická Carrie - Anne Moss... tyhle roličky jen potvrzovaly přirozenost filmu a že z toho opravdu sršela dramatičnost, vážnost a velké emoce. Světlušky v zahradě byly sice spáleny v ohni, ale pro mě ne. Opravdu působivé drama s do puntíku promyšleným obsazením. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Světlušky v zahradě jsou rodinným dramatem tematizujícím oidipovský komplex, zároveň se ale dotýká motivu výchovy, generačních konfliktů, nevěry a dalšího, přičemž živnou půdou pro všechna témata jsou jednotliví členové rodiny, ve které má každý ten svůj problém. Vývoj příběhu pak směřuje k vypořádáním se každého se svým problémem. Vyprávění spojuje dvě časové linie, přičemž flashbacky postupně odhalují příčinu podoby jednotlivých charakterů a vzájemných vztahů, které v diegetické současnosti kolidují při cestě k „očisťujícímu finále“. Film oplývá velmi kvalitním hereckým obsazením – hlavně Ryan Reynolds zde opět dokazuje, že teen komedie byly pouhým odrazovým můstkem v jeho kariéře a s lehkostí zvládá zahrát i nejednoznačné a vrstevnaté charaktery. Druhým tahounem filmu je bezesporu Willem Defoe, kterému jeho postava dokonale sedla. ___ Ačkoliv se jedná převážně o drama zabývající se závažnými tématy, Světluškám v zahradě není ani humor cizí a právě scény oplývající lehkým vtipem jsou pro celou podívanou velmi osvěžující. Je to výtečně zahrané drama, které sice na pole kinematografie nepřináší nic nového (někdo ho může označit za „další vztahové drama“), vybrané téma ale zpracovává dobře, vyvolává zájem o postavy a do konce dokáže udržet divákovu pozornost. 80% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

k tomuto filmu som sa dostal tak, že sa mi zapáčila herečka hyden panettiere vo filme vreskot 4... a naďabil som skrze ňu na kvalitnú rodinnú drámu, vynikajúco urobenú, rozumnú a citlivú - nezaťaženú klišé ani príliš americky patetickú; ()

Reklama

Reklama