Reklama

Reklama

Nacistická výprava na Střechu světa

  • Německo Secret History: The Nazi Expedition
Německo, 2004, 49 min

Obsahy(1)

V prosinci 1938 vyrazila pětice mladých německých vědců do Tibetu. Měli provádět etnografické, zoologické a botanické výzkumy. Jen málokdo ale věděl, že za touto zdánlivě nevinnou akcí stál Říšský vedoucí SS Heinrich Himmler. Druhý nejmocnější muž Třetí říše už v roce 1935 inicioval založení výzkumného ústavu Ahnenerbe (Dědictví předků), jehož posláním bylo "vědecké" zdůvodňování nacistických rasových teorií. Skutečným záměrem expedice bylo totiž pátrání po "pravých a původních" Árijcích", kteří údajně na "střeše světa" našli útočiště.
Dokument ZDF využívá unikátní filmové a fotografické záběry pořízené výpravou a připomíná i válečné a poválečné osudy jejích účastníků, kteří neodolali vábení nacistického režimu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný a dost netypický dokument o rasovém bludu zvaném "nadřazená panská rasa" v době nacistického Německa. Cílem bylo vědecky (nicméně spíše pseudovědecky) dokázat, že nordická říše Árijců zde byla daleko dříve než všechny známé civilizace a zároveň nalézt objektivní důvody pro likvidaci "méněcenných" ras. Fanatická posedlost přiměla Heinricha Himmlera k založení ústavu Ahnenerbe, který měl takové argumenty najít a dokázat, že germáni byli vždy a ve všem nejlepší a že jde o vyvolenou a elitní rasu. Vědci z Ahnenerbe se v roce 1938 vydali na "střechu světa" do Tibetu, neboť se domnívali, že nordická říše sahala od Evropy až do Asie. Po svém zániku nechala své zárodky v různých koutech světa, ale pouze v Tibetu měli původní Árijci najít útočiště. Tam expedice pronikla do budhistického učení a odhalila příbuznost s nacionálním socialismem a duchovní blízkostí tohoto učení a knihy Mein Kampf. Po začátku války byl výzkum zaměřen na "podřadný židovský materiál", kterého bylo za branami koncentračních táborů dostatečné množství. Je neuvěřitelné, jaké zlo je možné vyprodukovat na cestě za takovým bludem. Kruté a vypovídající. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm, chtělo by se vidět více těch původních dokumentujících filmů z projektu "Ahnenberbe" a s fundovanějšími historickovědními rozbory, než tyto současné (vše z dob "Třetí říše" manipulativně zkreslující a negující) tendenčně hodnotící komentáře... - - - - - (Poprvé viděno 24.10.2011 na >vytajněném prostoru< , hodnocení 56., komentář zde lehce zklamaný jako šestý - 24.10.2011) ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý dokument (který bych v tomto vysílacím čase rozhodně nečekal), o třetí říši resp. o jedné expedici SS do Tibetu která měla za úkol pátrat po důkazech nadřazenosti Árijců. Dokument plný výpovědí, vědy-nových poznatků, rasových experimentů, a opravdu i hodně unikátních filmových záběrů, které jsem ještě nikdy předtím neviděl, samozřejmě se též zaobíral i jednotlivými poválečnými osudy vybraných účastníků, které bohužel měli tu smůlu že spolupracovaly se zločinci ve jménu Třetí říše. Ale jinak jak říkám-hodnotné překvapení. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Poutavý dokument skýtající až strašidelný náhled na to, kudy všady putovala jistá fixní idea... Indiana Jones to proti téhle urputné, jméno antropologie i archeologie prznící skupince fakt neměl lehké! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama