Reklama

Reklama

Atlantropa - sen o novém světadílu

(TV film)
  • Německo Atlantropa - Der Traum vom neuen Kontinent
Německo, 2005, 60 min

Obsahy(1)

Životním snem mnichovského architekta Hermanna Soergla bylo změnit tvář naší planety. Podle jeho zdánlivě fantastických ideji, které rozpracoval do řady podrobných a promyšlených plánů, se měla spojit Evropa s Afrikou a dát tak vzniknout novému kontinentu - Atlantropě. Chtěl toho dosáhnout stavbou přehrady v Gibraltarském průlivu dlouhé třicet pět kilometrů a následovným vysušením asi 25 % plochy Středozemního moře. Dalším propojením obou kontinentů měl být most spojující Itálii s Tuniskem. Na území Belgického Konga a v Jižní Africe se počítalo s výstavbou obřích zavlažovacích jezer. Dnes jsou Soerglovy představy dávno zapomenuty, ale přeci jen měly své racionální jádro. Technicky byly - byť za značných finančních nákladů a v neuvěřitelném časovém horizontu 150 let - proveditelné. A navíc v nich ve třicátých letech minulého století jistá část veřejnosti spatřovala řešení problémů souvisejích s růstem obyvatelstva naší planety, nedostatkem vody a energie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

raffspIn 

všechny recenze uživatele

Vize z pohledu inženýra. Rozhodně zajímavé avšak vidět v tom něco víc než jen vizi je určitě omyl, kterého se právě Soergl dopustil. Příliš dlouho zůstal v technologické eufórii počátku minulého století, navíc mám dojem že je jeho historická role tímto filmem poněkud nadhodnocená. ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Inženýr Hermann Soergel měl mnoho plánů, něteré z nich se jednou možná splní, však naštěstí většína z nich byla zavržena. Chtělo by se mi dál jezdit do Chorvatska k moři. Soergel by ho totiž vysušil. Měl neuvěřitelnou představivost. Ale nebral tehdy moc na váhu ekologii a důsledky svých činů. Chtěl zapřehradit Středozemní moře, to je naštěstí dnes jen science fiction. Jih Evropy by naprosto vyschl. Ano, na pomoc Africe. Ale to se dá řešit jinak. ()

Reklama

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Jako dokument to bylo zpracováno tak akorát, ale takovýto vizionářský cíl se mi zda nejen šílený, ale i zbytečný. Stačí se jen kouknout na Afriku, je to prakticky holej kontinent plný pouště. Nebylo by lepší ho raději nechat trochu víc zavlažit a zazelenat, než-li přidávat nesmyslně další mrtvý kontinent? Podle mě by to přišlo levněji a nebyl by postižen ekosystém naší planety. Naopak by byl využit plný potenciál naší Země. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný dokument o zajímavém a zároveň i mrazivém projektu z doby, kdy příroda a vše staré bylo nepřítelem společenské a průmyslové modernizace. Seznam negativních důsledků ekologických i sociálních takového megalomanského nápadu je nekonečný... jen škoda, že něco takového v dokumentu nebylo také uvedeno. ()

Cruise 

všechny recenze uživatele

Jde o poněkud, podle mého, přehnanou vizi něčeho, čemu by se mělo říkat super světadíl! Vysušení středozemního moře s opravdu velmi dobře rozpracovaným plánem, ale zapomínajícím na jednu, v té době příliš nediskutovanou, věc! A to je ekologie! Změnily by se proudy v oceánu a mohlo by dojít k době ledové! Navíc po vysušení moře by nevznikla úrodná půda, ale apokaliptická vyprahlá zasolená krajina! ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama