Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 1

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Recenze (525)

dANo 

všechny recenze uživatele

Zvláštny horor, keďže počas filmu to až tak nevyzerá, ale nakoniec sa to celé tak trochu "zvrtne". Čo ma však najviac prekvapilo, bol neuveriteľný herecký výkon mladej Sissy Spacek, ktorá bola brutálne uveriteľná! Telekinéza ako podklad k dobrému thrilleru je pre mňa takisto novinkou... Zaujímavý film, ktorý treba vidieť. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

O Carrie jsem toho hodně četl, ale přesvědčit mě abych na ní koukl se podařilo teprve teaseru na remake, který jde do kina 2013.Četl jsem pár povídek od Stephana Kinga, ale Carrie mezi nimi nebyla.Půjdu rovnou k věci.Carrie je fakt dobrý film.Je to poctivá řemeslná práce, vedena klidnou rukou Briana De Palmy.Z té atmosféry, která vystupuje z celého filmu, mě nebylo zrovna do smíchu.Sissy Spacek zahrála Carrie dokonale a já jí věřil každé slovo.To samé by šlo říci Piper Laurie, která jako Carriena fanatická matka podává perfektní výkon.Ve zkratce je Carrie hodně dobrý psychologický horror, ve kterém je špetka nadpřirozenosti. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Mrazivá atmosféra, kterou kazila docela už zastarale znějící hudba a hlavně otravný "Psycho" zvukový efekt při projevení se schopností Carrie. Jinak začátek, který naruší veškerou pohodu intimity, totálně přiková k obrazovce a nepustí do konce, tohle se nepovede ani většině moderních thrillerů. Navíc příjemně hrající mladí herci a Spacek naprosto dokonalá. Paradoxně mě ale nejvíce bavila půlhodina plesu a věcí okolo něj, kdy se ještě nic nesemlelo. 7/10 Travolta ve svojí první větší roličce potěšil (a že si jí docela užil :D) a hodně sprostá mluva teenagerů taky. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Stručná povídka, ale barvy mění jak chameleon. Školní holčičí šikana uťápnuté spolužačky (žijící s fanaticky pobožnou matkou) přejde do romantické pohádky, kde se z ošklivého káčátka vyklube princezna, aby vyústila šíleným masakrem na všech bez rozdílu viny. Zpočátku nejvíc pobaví "sedmdesátkové retro" (rozvinuvší se do povzdechu, že něco takového by si dnešní Hollywood nedovolil natočit, viz úvodní rozpustilé záběry z dívčích sprch s nezakrytě(!) nahatými(!) slečnami); jakmile dojde na ples, projeví se DePalmovo režijní mistrovství, které bere dech: ten sugestivní pocit štěstí zlomený němým infarktovým šokem do nekontrolovatelného výbuchu vzteku, zmatku a zmaru (ještě efektivně znásobeného využitím rozděleného obrazu) mě jednoduše dostal. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Vynikající horor z pera Stephena Kinga, který jako jeden z mála se podařil převést na filmové plátno, a to takovým způsobem, že bych Briana De Palmu ověnčil několika cenami :-) Už výběr hlavní herečky Sissy Spacek pro ztvárnění role Carrie byl dokonalým tahem. Vlastně všechny postavy byly skvěle obsazené, protože přístup, jaký jsem k nim měl, byl přesně takový, jaký měl být. Pohrdat těmi, kteří si o sobě myslí, jak jsou dokonalý, přitom jsou zrůdami a milovat ty, kteří jsou oběťmi nebo dobrých úmyslů. Člověku při sledování ani nedojde, že ta strašidelná část je jen v závěru a jinak se z pohledu děsu ve filmu prakticky moc neděje. Přitom je film stejně po celou dobu napínavý a velmi příjemně koukatelný. Carrie se prostě povedla a King může být na De Palmu hrdý. ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Dokoukal jsem a ještě dalších několik desítek minut jsem měl dojem, že si rozvibruju křeslo, jak jsem se celý z tohoto neskutečné zážitku třásl. A hodně k tomu dopomohl fakt, že jsem vůbec neměl nejmenší tušení, jakým typem hororu je. A tak se mi úvod filmu zdál jako nechtěná a zároveň úspěšná snaha natočit jakousi poctu žánru slasherů v době, kdy ani slashery neexistovaly. Nebo spíše poctu jejich úvodům. Nadčasová pocta dokonale namixovaná s teenagerským filmem. A to s jedním z nejhlubšeji vypovídajíc o tom, o čem vypovídat chce. Proto je nadpřirozeno tak povedeně odsunuto do pozadí, aby v poslední části zaútočilo tou nejsilnější možnou šlehou, která mě totálně rozebrala na součástky. Nemalým důvodem jistě byla také jedny z nejkrásnějších smutných scén, které jsem kdy viděl. A jak se zdráhám používat toto adjektivum, které je poslední dobou v recenzích zprofanováno až moc, tak musím zařvat, že: Sissy Spacek JE GENIÁLNÍ. Carrie je moje jasná emocionální jednička viděná v roce 2007. 10/10. ()

mrx.friend 

všechny recenze uživatele

Skvělý (zpracováním) a smutný (obsahem) příběh - matku Carrie bych stochutí nejraději chytnul za pačesy a protočil s ní jako ventilačka na stropu, neboť ta holka za ní neprávem odnáší její fantasmagorii...Nejbizarnější na tom je, že ve chvíli, kdy se Carrie dostane na ples, způsobí rozruch asi jako naše Popelka - vypraví se totiž jako skutečně nádherná mladá dáma a lidi, s kterými se sem tam dá do řeči, nakonec zjišťují, že jde vlastně o holku jako kteroukoli jinou, že i ona má své přednosti...narážím třeba na tu dívčinu, která s hubou dokořán obdivuje její šaty, které si Carrie sama ušila...nezbývá mi, než jenom konstatovat, že jsem opravdu rád, že tam posléze všem přítomným okolo dalo co proto... O:-) ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý horor. Sice to dlouho trvá než se něco stane,ale i tak dobrý. Hlavně Sissy Spacek je naprosto úžasná. ()

Gerret 

všechny recenze uživatele

No, dopadlo to lépe než většina Kingových adaptací, ale furt to není tak dobré jak jsem očekával nebo spíš doufal. Z knihy si převzali vlastně jen hlavní zápletku a to ostatní co v knize je (minulost, články z novin, rozhovory), bylo prostě vynecháno. Takové věci se nejspíš těžko dají zfilmovat. Proto prostě film nemůže dosáhnout kvalit knihy. A ta úprava závěru ve filmu se jim taky moc nepovedla, v knize se mi to líbilo více. Hodnocení 70%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Po úvodných naozaj podarených erotických nahliadnutiach do dievčenských spŕch a šatní som čakal niečo viac. Hitchcockovská atmosféra aj s brnkaním na husle sprevádza výstupy šialenej matky, ale nevyvoláva hororové pocity. Ku všetkému sa film dopracováva nejako príliš pomaly. –––– Zavoláš mu, že nikam nejdeš, jinak se odstěhujeme! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Carrie je kult. Takový, že jsou z ní vtipy, takový, že se objevuje v parodiích, takový, že tu scénu skoro každý zná, i když nezná film. I takový, že už stihl i remake. A není to před krátkou dobou už. Je zajímavé sledovat díla Kinga na plátně v průběhu věků, kdy zde máme moderní pojaté jak v rámci kamery, režie, hudby, střihu, tak i hereckých výkonů. Zde máme období, kdy hudba a teatrálnost hrála svou silnou a nějak i příběhovější roli samo o sobě. Tak nějak stále čekáte na tu scénu, i když nevíte o co jde předtím a tak vás překvap, že tam vlastně před tím je nějaký zajímavý příběh. Opět je to nějaká ta Kingova hororovost s opravdu malými prvky sociální lability (studentky, matka) a nějaké to nadpřirozeno. Co vlastně chtít více? ()

Dagoussek 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha byla víc napínavější. Ve filmu mě více děsila matka než dívka. Škoda, že neukázala více. Konec byl jediným hororovým zážitkem. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Jelikož nejsem nějaký velký fanda hororu, vůbec mi nevadilo, že tohle žádný horor vlastně není, ikdyž pár hodně hutných scén by se našlo. Vlastně je to spíše drama se špetkou romantiky o jedné trochu zvláštní dívce, které se ke konci trochu .. ehm... zvrtne. Největším kladem je jednoznačně mimořádná Sissy Spacek, která všechny své polohy zahrála naprosto dokonale, že jsem si přál, aby film nebyl podle Kinga a skončil romantickým objetím. Moje největší výtka zní, že si mohl De Palma trochu více vyhrát se závěrečným armageddonem. Sice natočen docela zajímavě, ale na můj vkus moc krátce. ()

Richard_Ba 

všechny recenze uživatele

¬¬¬¬Musím sa priznať, že môžem len DePalmove gansterky, ostatné filmy sú proste slabé. DePalma tu ukázal svoje slabé stránky čo sa týka réžie, i keď dynamické/akčné/ scény boli dobré. Vo filme som sa, žial, stretol s veľkou varietou mne neskutočne nesympatických a plytkých postáv, ktorým nedokázali vdýchnuť život a charakter ani inak skvelí herci. Pre mňa - slabota. ()

prasacimor 

všechny recenze uživatele

Brian Brian ty starý lišiak perfekcionistycký! Film mi ušiel tak rýchlo, že keď sa pomaly blížil záver plesu, mal som pocit, že mám ešte minimálne polovicu pred sebou. A pritom bolo necelých dvadsať minút do konca. Čiže som sa nenudil ani na chvíľu, užíval som si precízne kamerové zábery a postupne aj Sissy Spacek, ktorá ak nebola práve s vypleštenými očami zaliata litrami krvi, bola priam étericky nádherná. Musím určite pozrieť viac z jej ranej tvorby. Čo ma hneď privádza k Nancy Allen, ktorá je dokonalý cock-teaser a viditeľne si to užíva. Hlavne dokázať orálne obšťasňovať Johna Travoltu a pritom každú sekundu opakovať Billy, Billy vyžaduje už onakvejšie skills! Trochu mi len chýbala hororová atmosféra, ktorú by som prirodzene od hororu čakal. Neviem nakoľko je hororová kniha, predpokladám že dostatočne, ale vo filme som ju (tú atmosféru) nepostrehol ani za mak. Stále však príjemne strávena hodina a pol. ()

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama