Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 1

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Recenze (525)

Maarty86 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po delší době a nedávno zhlédnutém remaku, dal původní Carrie znovu a musím říct, že starší film se mi líbí víc. Tenhle koment pojmu trochu jako takové srovnání, starší a nedávno uvedené verze. V remaku je do role Carrie dost nevhodně zvolená Chloe, která není "dostatečně" ošklivá. Oproti tomu v téhle verzi Sissy Spacek, tuhle úlohu ošklivky Carrie plní na 110% :) Závěrečná scéna na plese, působí v původním snímku děsivěji a Sissy je opravdu démonickáa jde z ní strach. V roli pošahané matky se mi zamlouvala jak Piper Lauire, tak i Juliane Moore v remaku, tady bych to viděl tak nastejno. Hudba a celkově atmosféra je ovšem na straně staršího filmu. Zatímco remake bych viděl na lepší průměr, tady jsem musel hvězdu přidat, tahle verze mi přijde prostě povedenější, s tou správnou atmosférou - 75% ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Raného De Palmu nepodceňovat. Příběh uvěřitelnosti moc nepobral, sedmdesátková móda dojem obskurnosti ještě umocňuje, ale nasnímání plesu (ten tanec na jeden záběr!) a následného apokalyptického pekla se dotýká inscenačního nebe. Závěr brilantní. Hitch (by) si u toho musel spokojeně chrochtat. ()

Filatov 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem mnohem lepší horor, nakonec se ve filmu neděje téměř nic. Carrie je typická puťka, která má ovšem telekynetické schopnosti, čehož patřičně využije, když pohár přeteče. Nic víc a nic míň. Její matka to je jiný kafe. Správnej magor, kterej má svý představy o světě takže abych to shrnul. Posledních dvacet minut odplaty je nářez jak má bejt a poslední lekačka taky suprová, ale jinak není asi moc co hodnotit, protože film je pouhým svědectvím kousku života v utrpení Carrie Whiteové. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Přechvalovaná nevyrovnaná nuda. Lepší si přečíst knihu (není nijak rozsáhlá) než přetrpět tento přestárlý a časem krutě prověřený brak. Jediné, co za to stojí je perfektní mladý Travolta. Sissy Spacek to zahrála skvěle, ale její nos je tak hnusný, že jsem celou dobu musel myslet na to, jestli ho jako předlohu nepoužil Michael Jackson, když si nechal dělat jednu z těch tisíců plastik, které vlastně nikdy neprodělal, protože zbělal zcela přirozenou cestou. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Mladičká dívčina, kterou nemá nikdo rád, podstatě ani její vlastní matka ne , se stává totálním drsným vrahem, aniž by o to stála. Ale ruku na srdce, já bych měl ty stejný myšlenky, kdybych zažil to stejné jako ona. Říkám si, že ve směs si toho skoro všichni tam zasloužily. Přesná ukázka toho, jak by měl vypadat horor. Atmosféra, drsnost, spád, nápad, vraždy. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Pozvolně se rozjíždějící film dojde až k výbornému finále, kde je krásně zkombinován střih a hudba. I když jsem původně cítil tak 70%, nakonec dám 80-85%. ()

Xmarc 

všechny recenze uživatele

Díky bohu za ten konec. I když i ten mohl vypadat ještě trošku jinak, některé pasáže tam ani být nemusely a vyobrazení spouště mohlo být ještě kolosálnější. Vyjma konce to totiž byla docela nudná podívaná, chaběla gradace a větší propracovanost postav. ()

Stinger78 

všechny recenze uživatele

Hodně komorní záležitost, která ale nic na efekt nepotřebovala. Sisi Spacek skvěle vybraná, v podobě hvězdy prokoukla do krásky, aby pak politá prasečí krví (ha, jak to, že se nesrazila, když ji tam dali tak dlouho dopředu) a s vypouleným zrakem zlikvidovala ten ošklivý svět okolo sebe. ()

Kraken777 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že všetci poznáme Briana De Palmu hlavne pod filmami Scarface a Mission: Impossible. Carrie je film o mladom 19-ročnom dievčati, ktoré zistí, že má určitú schopnosť telekinézie. Dievča v škole šikanujú a jej náboženska matka jej s tým vobec nijak nepomáha, len ju  psychicky týra a núti ju v kuse modliť. Tento psycho horror je dobre spracovaný, aj ked niekedy má svoje slabé stránky, ohľadom zbytočne naťahovania deja, ale výborny záver to zachráni. 3* ()

Dext 

všechny recenze uživatele

Asi jsem trochu na měko... ale úplně mi to sedlo. Byl jsem spokojen s hereckými výkony i s příběhem. 70% ()

Pattrick 

všechny recenze uživatele

Tak zase něco co se mi hodně líbilo. Skvělý příběh, který je bravůrně natočen a ani chvilku jsem se nenudil. Povedená hudba, která vyvolávala velkě napětí. Skvělé podání Sissy Spacek, joj jak ta mě bavila. Moc hororových prvků se nenajde, spíše je to drama o šikaně. Pak se nám to rozjíždí a ujetá matička Carrie dotvrzuje skvělé herecké výkony, které se tam mihly. Ou, koukám, že měli nominace na oscary :) .. ()

jakub.kuba 

všechny recenze uživatele

Část filmu byla vcelku o ničem, ale zbytek naplnil mé očekávání. S knihou se to sice nedá srovnávat, ale vše co zvládla rozčílená a doma vírou utlačovaná Carrie opravdu nemá meze. Sissy Spacek sice vypadala o hodně starší, ale její neustále vystrašený výraz mě opravdu děsil celý film. Její vykulené oči, které hýbou předměty, ničí zrcadla a zabíjí lidi. Ale dá se chápat že někdo, kdo nevyznává Osvícení a podobné věci to nemusí vidět až tak úžasně. ()

Archvile 

všechny recenze uživatele

Hororová klasika v hlavnej úlohe s výbornou Sissy Spacek. Za zmienku určite stojí aj ešte mladý John Travolta v úlohe vedľajšej. ()

mysinecka86 

všechny recenze uživatele

Jsem fanatický čtenář a fanoušek knížek Stephena Kinga, proto bedlivě sleduji každou jinakost, vynechání nebo odchylku čehokoli co je v knížce a ve filmu ne. A v Carrie je toho bohužel dost. Knížka bude vždycky lepší. ()

baronGrga 

všechny recenze uživatele

Dějově poměrně nenáročná inspirace Kingem, která ovšem pod rukama Briana De Palma vykvetla do nevídaného majstrštyku. V žilách tohoto kousku neustále tepe nápad, šmrnc, originalita. Zároveň se zde umně snoubí scény hororové se scénami lehce úsměvnými, které jakoby přicházely na zavolanou, v momentech, kdy už napětí a hrůza brání přirozené respiraci. Kromě Sissy Spacek v roli Carrie tu exceluje Piper Laurie jako fanatická zaříkávačka s historicky jednoznačně nejzlověstněji proneseným slovem "intercourse". Letošní remake vyhlížím s notnými obavami.. ()

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama