Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 2

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Recenze (525)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sissy Spacek je v roli Carrie velice přesvědčivá. Samotný příběh je poutavý, nechybí mu i jistá dávka napětí a dobře houstnoucí atmosféra na plesu během vyhlašování krále a královny. Závěrečná apokalypsa je brilantně natočená, na čemž má podíl nejen herecký projev hlavní hrdinky, ale také hudba a skvělé záběry kamery. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Četl jsem Carrie od Stephena Kinga a tam si všechno představíte podle sebe a ve filmu je to nakonec úplně jiný. :-) Druhé shlédnutí Carrie se mi líbilo o něco víc, než když jsem to viděl poprvé. Knížku jsem už četl hodně dávno, tak si nevybavím všechno, proto byla možná tentokrát lepší podívaná. Ples je vrcholem celého filmu a zúčtování s matkou třešničkou na dortu. Jsem hrozně zvědavý na remake. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Shinning je nejlepší a Carrie je nejhezčí. Super adaptace jinak nezvládnutelných Kingových děl. Sissy je nezapomenutelná. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi hodnotil tento film, nenápadný a precizní jako drama, úderný a děsuplný jako horor. De Palma se snad záměrně, snad neúmyslně dokonale oprostil od Kingova mysteriózního stylu, jeho příběh o matkou trýzněné a spolužačkami zesměšňované středoškolačce je příkladem tak pomalinkého budování napětí, jaké známe snad jen z Kubrickova Osvícení. Některé scény a jednání postav se může zdát hloupé, čitelné a vleklé, ale ve skutečnosti máme před sebou výborně servírované teenagerovské drama, které má vše na tom pravém místě a občasný hororový nadpřirozený záblesk jako by nás připravoval na blížící se vyvrcholení. Sissy Spacek je ve své roli naprosto fantastická, stejně tak její pošahaná a fanatická matka vyzařuje v podání Piper Laurie vydatnou auru strachu a šílenství. Poslední půlhodinka je pak zrežírována skutečně mistrně a dokonale odráží tu nepříjemnou atmosféru, která se během snímku nahromadí. Carrie asi moderní obecenstvo do kolen nesrazí, ale oproti dnešním rádoby hororům má obrovské kouzlo.. 75% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ono si to plyne takovým nenáročným stylem pubertální zábavy sedmdesátých let, ovšem až do plesu. Tam jako kdyby Palmovi došla trpělivost a rozehrál trošku jiný zápas, ve kterém se mu podařilo vybičovat moji pozornost k vážně dobrému výkonu. Takže manažer týmu King může být nadmíru spokojen. (Litoměřice 2013, 9/14) ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Úprimne bolo treba veľa "talentu" nakrútiť Carrie horšie, ako ju napísal King. Kingova predloha zahŕňa úžasný príbeh napísaný strašným postmoderným rozháraným štýlom striedania pseudokumentárnych zápiskov a emotívneho rozprávania príbehu. Zdalo sa byť jednoduché nakrútiť film - vyhodiť dokumentarizmus a nakrútiť priamočiaru tragédiu Carrie. Zdá sa, že nie všetko je také ľahké, ako sa zdá. Problémami sú naivné správanie postáv, pomalý dej, množstvo odbočiek a zároveň veľa zbytočného zjednodušovania (Kriste, prečo má masaker na plese len asi 5 minút???), nevhodný výber hercov (na Oscara nominovaná Piper Laurie) a diskutabilné sú aj niektoré zmeny v deji (alternatívny koniec). Pozitívom ostáva famózna Sissy Spacek (úžasný psychotický pohľad!) a vynikajúco nakrútená scéna s vedrom. Film vstúpil do dejín hororu ako najkultovejší horor, kde má s hororom niečo spoločné jedine posledných 20 minút. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Docela povedený King, on taky DePalma není žádný máslo. Jenže pořád tomu chybělo něco výjimečného, stejně jako knize! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

De Palma sa nezaprie - voyeurizmus je cítiť už z úvodnej scény v sprche, keď kamera zaberá ladné krivky Sissy Spacek. Tá mala za sebou, narozdiel od prakticky debutujúceho Travoltu (čím sa zaradil do generácie skvelých hercov začínajúcich svoju kariéru v hororoch, ďalším je napr. Kevin Bacon v originálnom Piatku trinástom) už v tej dobe spoluprácu s Terrencom Malickom na Badlands, čo sa prejavilo na jej stvárnení citlivej dospievajúcej tínedžerky, šikanovanej okolím vrátane fanatickej matky, hlboko presvedčenej o dcérinej duchovnej nečistote. Jeden silný symbol s prekvapivým významom za druhým, problematika dospievania, šikany, tvrdej náboženskej výchovy, objavovania svojho "ženstva" a to všetko mixnuté paranormálnymi silami (čím sa Carrie pripodobňuje Podpaľačke). Ale čo ten príbeh? Na jednu stranu bolestne nerozvinutý, zároveň však neustále zmeny tempa z pokojného tínedžerského filmu až do fázy apokalyptického hororového (nutne neznamená strašidelného) záveru narúšajú dejovú dynamiku a niektoré scény by som strihal, strihal a strihal. Maturitný ples je vrcholom celého filmu - celok, polodetail, detail, montáž, tempo, prechody z postáv na objekty a naopak, atmosféra umocnená Donaggiovou virtuóznou skladbou Bucket Of Blood, uvoľnená zlosť prepukajúca v masaker - jedna z technicky najdokonalejších scén 70. rokov, s akými som mal tú česť. Len škoda, že ju kazí zombie walking mód Sissy Spacek (ktorý dnes už pôsobí dosť úsmevne). Infarktový koniec je opäť parádny. Viem si však predstaviť aj lepšie prevedenie knižky na plátno. 70% ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Vlastně sem si při sledování říkal, že moc nevim co si o tom filmu mám myslet, na střídačku je to deprese nebo se u toho usmíváte. Přiznám se že mě moc nebraly scény s tou psycho matkou, která sice zahrála skvěle, ale musel bych jí oddělat, ta středoškolská linie se mi líbila více. Sissy Spacek, i když se mi vůbec nelíbila ani na tom plese, zahrála dobře, ale nejvíc mě potěšil asi mladej Travolta :). Brian De Palma má lepší věci, ale určitě to má něco do sebe, i když to očividně dost zestárlo. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Dojemný príbeh Carrie Whiteovej vychovávanej iba jej matkou, ktorá je zanietená náboženská fanatička a ktorá všetky veci s ktorými nesúhlasí pripisuje diablovi. Carrie to preto nemá ľahké v ničom, otec ich opustil (to nie je žiadne prekvapenie, chcel by som vidieť toho, ktorý by v takejto domácnosti vydržal). Jej matka ju psychicky a sem-tam fyzicky týra – robí to z presvedčenia, že to Carrie pomôže a usmerní jej smerom. Keďže Carriena výchova je výrazne ovplyvnená fanatickou matkou, ktorá sa nestarala o jej komplexný vývoj a vzdelanie aj iným smerom ako náboženským, nemá to ani v škole ľahké. Jej výchova mala za následok, že je v spoločnosti utiahnutejšia, nezhovorčivá, samotárka - tým pádom sa z Carrie stal vďačný objekt šikany spolužiakov. Čím viac je jej ubližované, tým viac sa začnú v týchto vypätých situáciách prejavovať jej telekinetické schopnosti. Jedná sa o vynikajúci inteligentný horor s náboženskou tematikou, výbornou réžiou, kamerou, hudbou, atmosférou a neskutočným hereckým výkonom Sissy Spacek. Film patrí medzi to najlepšie z inteligentného hororu. Majstrovské umelecké dielo o krutosti ľudí, ktorí majú potrebu ubližovať slabším a o nezdravom náboženskom fanatizme, ktorý mal za následok ťažký život „bezmocnej“ Carrie. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Carrie kvůli hodnocení byla povinnost, ale za co tak vysoké? Prvních 75 minut naprosto o ničem. Jediná, trošku zajímavější byla matka psychopatka a výběr hlavní herečky, protože působila zvláštně. Teprve poslední patnáctiminutovka měla náboj, ale že by byl na vysoké úrovni? To fakt ne! Nejspíš jsem zhýčkaný dobou a horor z roku 1976 mi nemohl nic říct.. 4/10 = 40% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Po dočítaní Kingovho prvého románu (Carrie) som sa hneď musel pustiť aj do jeho pôvodného filmového spracovania, pretože nová verzia Carrienho príbehu (2013) s Chloe G. Moretz ma kedysi dosť sklamala. Brian De Palma so svojou kvalitnou réžiou (tej mimoriadne pomáha aj skvelý, dobový soundtrack) ale dokázal navodiť tú správno atmosféru, vďaka ktorej som bol viac menej dosť spokojný. Treba ale povedať, že aj keď sa snažil ísť pomerne presne podľa knižnej predlohy, vynechal/upravil niektoré časti, ktoré mi v snímku celkom chýbali (hlavne záver mohol byť natiahnutejší, s postupným odhalovaním zničeného mesta šerifom). ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Mohl bych sem použít ono klišé a výmluvu, že Carrie je skvěle natočená na dobu vzniku a tradááá zase pryč. Tak snadné si to neudělám. Carrie je hodně rozvláčný film a mám pocit že zde chybí mnoho věcí z knihy (nečetl jsem). Úvod je snový - nádherná hudba, kamera, holčiny. Pak dost nevýrazná dloooouhá střední část a půlhodina na plese s několika závěry, kdy ten poslední byl zcela zbytečný. Carrie stojí a padá se Sissy Spacek - jedna z nej castingových rozhodnutí vůbec. 70% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

A je to tu zase - pánbíčkem trefený rodič, naprosto normální, ale matkou nechtěně poznamenaná týnejdžerovská dcera, zákeřný posměch až intriky ve škole od spolužáků, neřízená pomsta. To celé s jedním velkým rozdílem - v naprosto pikantně kulantním balení se skvělými hereckými výkony jak Sissy Spacek v roli Carrie, tak Piper Laurie v roli její matky. De Palmovi se povedlo něco, na čem spousta dalších vyhořelo, a to dostat Kinga bezchybně na plátno. Ani nevím, jestli se mám těšit na remake....ne, netěším se, podle mě je to prohraný boj. Doporučuju! ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale i z filmu je evidentní že je skutečně skvělá, ona hlavní myšlenka je velice nosná a příběh až brutálně silný... jenže co platí o knize neplatí ani zdaleka o De Palmově filmu. Ten se v něm naopak stejně evidentně režijně teprve hledal a místo tvoření osobitého snímku spíš vykrádal starší a výrazně lepší klasiky, ovšem způsobem nepříliš zdařilým. Příběh samotný funguje výtečně, ale je díky neumělým náznakům průhledný až běda, takže je od první chvíle jasné co přesně se bude dít a jak vše skončí, tudíž se zajímavý psychologický horor zvrhává do znuděného čekání na další posun k očekávanému klimaxu s podivnou dynamikou, po kterém nepřijde katarze ale spíš jen úlevné vydechnutí. A i jednotlivé scény jednoduše nefungují zdaleka tak jak by měly, a obzvlášť díky mizerně použité hudbě a zvuku se ani v jejich krátkých úsecích většinou nedostavuje tolik potřebné napětí či tísnivá atmosféra. Přitom šance na vytvoření ultimativní klasiky z ranku Vymítače ďábla tu jistě byla. Ale na druhou stranu, už jen díky skvělé Sissy Spacek v roli Carrie nepatří film mezi snadno zapomenutelné žánrovky. 7/10 ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Počas celého filmu počuť celkom príjemnú hudbu s občasnými preskokmi na známe tony z Hitchcockovho Psycha. Ako keby teenagerská dráma sa časom stupňuje až vygraduje na konci. Napriek tomu, že stred filmu bol taký slabší až miestami nudnejší(veď koho už zaujíma pozerať na babský telocvik :) filmom vládla temná atmosféra. Napätie bolo vo filme cítiť neustále. Ten De Palmov zámer po strhujúcom začiatku tempo uvoľniť, aby sa divák vžil do deja a postupne sa oboznámil z postavami sa mi pozdával. Divák môže pomaly spoznávať charakter Carrie a jej matky, pripravoval sa na akési zakončenie filmu, ktoré určite malo byť zaujímavé(aspoň ja som to čakal :) Každý čaká že niečo na konci bude, ale že to bude až také aké to je, nečaká asi nik... .Potom posledných 15 minút bola atmosferická prechádzka dokonalosťou. Po takom slabšom priebehu deju sme mohli zažiť šok na samotnom konci filmu. Zo škaredého káčatka sa stala krásna Labuť . Ale závisť a pomsta vyšla najavo v podobe krutého útoku na Carrie. De Palma ukázal čo môže urobiť človek, ktorý je stále zahladený len do seba. Carrie sa na konci filmu zmení a nie len raz, ale hned dva krát. Prvý, keď sa odhodlá ísť na školský pes a upraví si vlasy, dá si make-up... a potom ked nevydrží to čo jej spravila malá skupinka jej vrstovníkov. Zakrvavená Carrie s veľkými očami a pohľadom vrahyne sa mení na beštiu. Nikomu nedá ľútosť a v záchvate zúrivosti vyčíňa a mení ples na peklo...Škoda, že nemôžem porovnať film s knihou, ktorá je určite lepšia než film. Ja som napriek tomu slabšiemu stredu spokojný a dávam 90%. Neviem prečo, ale už len vďaka tomu koncu a vďaka skvelej Sisi Spacek musím dať tú 90-tku. Kde som ja doteraz žil, keď som sa k tomuto dielu dostal až teraz. Vyše 30 ročný film videlo neskutočne veľa ľudí a ja dúcham že ten počet sa bude stále zvyšovať, pretože sa na to naozaj oplatí pozerať. Nech nikto nečaká litre krvi, nejaké gore scény. Film hrá hlavne na city samotného diváka. Pomaly ho naťahuje až mu pod nos postaví koniec filmu kde určite nikto neostane len tak... Mne tuhla krv v žilách. Celá recenzia: TU ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tenhle krásný a napínavý film jsem úplně docenil až po přečtení knihy a druhém zhlédnutí. De Palmova Carrie je vcelku věrná adaptace Kingova románu a je z ní cítit stejná procítěnost. Jako velké pozitivum beru to, že konec filmu je o něco rozdílnější tomu v knize, a tak nabídne i čtenářům něco nového. Snímku vévodí skvělé obsazení v čele se Sissy Spacek, která odehrála opravdu brilantní výkon. Dále krásná Amy Irving (která se mi moc zalíbila), lstivá Nancy Allen (De Palmova dvorní herečka a později i choť) a fanatická Piper Laurie, která je ale přesto ve filmu o něco milejší než v knize. Pokud si myslíte, že horor nemůže být něžný, zhlédněte Carrie. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika, která mě při nové projekci po letech strašně bavila. Sice to podle mě horor není ani omylem a rovněž mi vadí, že teenagerské role zde hrají mnohem starší herci, ale jinak za mě naprosté nadšení - finále na plese nemá chybu. Pochopitelně je na tom hodně znát, v jaké době to vzniklo (např. trikové záběry jsou slabší a prasečí krev vypadá na první pohled jako barva), ale ten film prostě skvěle funguje i dnes, a k titulní postavě Carrie si nelze nevytvořit sympatie a necítit lítost nad tím, jak její příběh skončí. Výtečná věc, která by se měla přestat vydávat za horor - a pak by to bylo téměř dokonalé. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

carrie nikdy nebola tak celkom horor, kniha sa mi páčila veľmi, no film má tiež niekoľko výhod, hoci sa predlohe nevyrovná - hlavne má kvalitného režiséra (to vidno od úvodu), čo je vec, ktorou sa väčšina kingovských adaptácií (hlavne tých hororových - tých je konieckoncov najviac) nemôže popýšiť, navyše má neuveriteľne veľký počet krásnych mladých žien (ach tie úvodné titulky) vrátane veľmi peknej (a výborne hrajúcej) sissy spacek, tiež ma milo prekvapil mladý travolta a pár vyslovene vtipne postavených scénok, ale aj tak je carrie tým, čím je kvôli záveru, všakáno . . . a najdesivejšie to aj tak bolo v residencii whiteových, len som čakal ešte uprostred obývačky obrovský kríž; ()

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama