Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Recenze (525)

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Několik silných momentů, závěr je slušný, ovšem povětšinou film lehce nudí a rozhodně mi nepřišlo, že se jedná o hororovou klasiku, děsivých momentů je poskormnu, a to že někdo z ničeho nic zafidlá na housle napětí uplně nevyvolá:) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film vstoupil do kin v listopadu 1976 a je to první snímek natočený podle románu Stephena Kinga. Režisérem je Brian De Palma, který již několik nízkorozpočtových snímků natočil. Produkci má Paul Monash a architekturu dělal Jim Fish, který byl ženatý s herečkou Sissy Spacekovou. Spaceková měla původně hrát Sue Snellovou nebo Chris Hargensenovou, nakonec však skončila jako Carrie. Film byl natočen asi za 2 000 000$ a jen v USA vydělal cca 30 000 000$ Film dostal Kinga do výšin víc než kniha. De Palma ukázal, že dokáže být i stylově umělecký. Sissy Spaceková ze sebe vydala perfektní výkon, což filmu velice pomohlo. V lednu 1977 byla Sissy nominována na Oskara za nejlepší herečku v hlavní roli a Piper Laurieová v roli Carriiny matky získala nominaci za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Škoda, že některé zásadní věci ve filmu nejsou. Třeba v knize Carri cestou domů vyhodí několik benzínek do povětří, což v té době znamenalo velkou finanční částku na speciální efekty. Pino Donaggio dělal hudbu k filmu a zde je jeho Theme by Carrie http://www.youtube.com/watch?v=NDBu-depjL0 : 1. Theme From Carrie - 2. I Never Dreamed Someone Like You Could Love Someone Like Me Vocal by Katie Irving - 3. And God Made Eve - http://www.youtube.com/watch?v=i2ns5pQF33U 4. At The Prom - 5. Contest Winners - 6. Born To Have It All Vocal by Katie Irving - 7. Bucket Of Blood - http://www.youtube.com/watch?v=aOrJHucz5dU 8. Scholl In Flames - 9. Mother At The Top Of The Stairs - 10. For The Last Time We'll Pray http://www.youtube.com/watch?v=6yTPeZ3ru8Y - 11. Collapse Of Carrie's Home - 12. Sue's Dream - 13. Theme From Carrie. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Celkovy dojem za 4 hvezdicky, pokud bych vsak mel hodnotit cca 10-minutovou sekvenci po vyhlaseni Carrie kralovnou plesu, zdejsi stupnice by potrebovala mit minimalne 20 polozek. ()

tibenskym 

všechny recenze uživatele

Či chcem alebo nechcem, musím porovnať film s jeho knižnou predlohou. Prvotinu S. Kinga som čítal minulý rok a čo mi utkvelo v pamäti, a mám s tým knihu spojenú, boli pseudodokumentárne vsuvky, ktorými autor budoval atmosféru. Tieto vsuvky mi vo filme chýbali, aj keď si neviem presne predstaviť akoby film vyzeral s nimi. :-) Samotná atmosféra je oproti knižnej na omnoho nižšej úrovni. Čo sa mi však páčilo, boli scény z maturitného plesu, najmä časť, keď vyhlásia kráľa a kráľovnú plesu, ďalej časté voyerské zábery a premakaná hudba. 70% ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Adaptovat Carrie je poměrně nevděčný úkol. Kingova knižní předloha do značné míry spoléhá na svůj formální styl, kdy je daná situace viděna z několika úhlů pohledu a je využíváno různých informačních zdrojů. Filmová verze je pak od těchto věcí oproštěná a spoléhá se na klasické vyprávěcí postupy. Jako u dalších kingových adaptací (Osvícení, Misery,...) došlo k určitému uhlazení, protože King se rád vyžívá v barvitých erotických nebo násilných popisech, což by zrovna tady nebylo ku prospěchu věci. Filmová Carrie staví hlavně na konfliktu matky a dcery, ostatní dějové linky nejsou kvůli rychlejšímu odsýpání příběhu příliš rozvinuty a závěr potom nepůsobí tak emocionálně, jak by asi chtěl. Zrovna v tomhle případě bych uvítal knižní vyvrcholení - vyšinutá Carrie se žene městem jako vichřice a rozpoutává ohnivé inferno, no bohužel jsem se nedočkal. Nicméně Brian De Palma nezůstává nic dlužen své pověsti filmového hračičky, můžeme si povšimnout jeho trademarků (využívání hloubky ostrosti, dlouhé záběry vyvolávající napětí) a dává tak Carrie potřebný odpich. A Sissy Spacek byla dokonalou volbou - strach, zranitelnost, roztomilost, šílenost - to všechno tam je a dávám jí palec nahoru. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Další povedený kousek podle knihy S. Kinga, který je sázkou na jistotu. Mladá dívka Carrie zcela pod vlivem své nábožensky fanatické matky, ve škole outsider a neustále terčem posměšků a útoků ostatních děvčat. Scéna ve sprchách u mě probudila opravdu velká očekávání jak se bude film dále vyvíjet. Pozvání na ples od nejhezčího kluka školy, proměna z ošklivého káčátka, pokus o vymanění se z vlivu své matky, poprvé v životě pocity štěstí a naplnění a pak…film po hodině konečně dostává hororovou příchuť. Carrie poté co je totálně ponížená a všichni se jí smějí rozpoutá opravdové peklo ze kterého není úniku…Výborný závěr kdy se matka pokusí Carrie zabít ve mně jen umocnil pocit, že tenhle film stál opravdu za to… Pochválit musím, především herecký výkon hlavní hrdinky a hudbu která skvěle podtrhovala atmosféru filmu. Dávám 100% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Napínavý a mysteriózny polohoror, ktorý stojí hlavne na hlavných predstaviteľkách. Prvá polovička je teen thriller, v druhej sa to krásne všetko rozbehne a vaše očakávania budú naplnené. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Videl som Carie 2013 a tento je lepši.Hlavne postavy boli zaujímavejšie.S.Spacek v role Carie to zvládla s prehľadom aj P.Laurie bola v roli vyšinutej matky veľmi presvedčivá.V novom filme na ňu hádzali tampóny a tu rovno vložky,a tie baranice no super.Aj ta hlavná scéna na plese ma bavila viac.Aj keď film nieje žiadny vyvražďovák,jeho kľudnejšie tempo má niečo do seba. ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Tento film je drama a dávat mu hodnocení úměrně k míře hrůzostrašnosti je zcestné. Jsou tu nesporně hororová místa, ale jedinou opravdu démonickou záležitostí je herecký výkon Sissy Spacek, přičemž tento výraz je na hony vzdálen přízrakům z filmů typu Vymítač ďábla. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Kniha je skvělá a Palma se jí přiblížil. Nedokázal bych si tam představit Carrie Fischer co tam měla být. ()

Zayl 

všechny recenze uživatele

Po delší odmlce další ochutnávka Kingovi předlohy, která není ani tolik hororem, jako psychologickým dramatem o ustrkované dívce. Carrie je plachá dívka, která je usurpována nábožensky fanatickou matkou a spolužáky, pro něž se stala cílem šikany. V tomto momentě jsme nuceni tuhle zrzavou dívku, která ovládá telekinezi, litovat, nenávidět její pobožnou matku, a přát smrt bezohledným spolužákům. De Palma je mistrem napětí, které vyvrcholí do úžasného závěru. Rozhodně jedna z lepších adaptací, která evidentně reaguje na negativní jevy ve společnosti. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí remaku jsem se rozhodla kouknout i na tuhle Carrie, protože jsem se těšila, že asi tedy bude lepší. Omyl! Nové Carrie nesahá ani po kotníky. Postavy nejsou vůbec dobře vykreslené, jejich chování nedává smysl a vše je příliš povrchní, jednoduché a málo propracované. Remake mi příliš strach nenahnal, ale oproti tomuto to byl vynikající horor. Nechápu, jak ostatní, ale mě tedy ďábelská stříkající hadice opravdu nevyděsí. Carrie se tvářila příliš lhostejně, nebyly na ní patrné žádné emoce. Všechno dělala až moc promyšleně a ne ze vzteku. Ten malý atentát jí asi vlastně ani moc nevadil. Sissy byla dobrá, šílená matka docela taky, ale jako film se mi to nelíbilo... ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Carrie tu není od strašení. Podle mě jsou komentáře o tom, kdo se bál a kdo nebál trochu mimo mísu. Carrie chce pomocí nadsázky a grotesknosti (připodobnitelné například ke Spalovači mrtvol - viz práci s kamerou) poukázat na děsivé společenské jevy jako šikana, zesměšňování od učitelů či náboženský fanatismus... A to se skutečně povedlo. Atmosféra filmu je vpravdě bizarní, obzvlášť část na maturitním plese je mistrovsky zvládnutá! Nejenže tato inscenace páně Kinga je srovnatelná s nejlepšími inscenacemi jeho knih (jako Osvícení, Misery, Shawshank atd...), ale podařilo se jí to, co málokteré jiné. Film totiž knižní předlohu dokonce překonává, protože to, co King v knize jenom nakousl je tady dotažené do konce. Přes zdejší zdrženlivé a opatrné komentáře pro mě zlatý fond thrilleru. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Konec je sice přitažený za vlasy, ale jinak jde o velmi dobrý film. Fanatická matka dlouhodobě týrá svou dospívající dceru. Něco podobného se jí děje i ve škole. Není divu, že tak dlouhý psychický teror u dívky vyvolá určité paranormální schopnosti ... ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, který se podle románu Stephena Kinga zdařil. Četla jsem i knižní předlohu a tvůrci toto psané dílko zkopírovali skoro dopodrobna, nenašla jsem zde žádný nový nápad, ale Sissy Spaceková je jako zamindrákovaná Carrie úžasná. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Já tedy víc kvituju fakt, že se De Palma nepustil do konvenčního vyvolávání hrůzy hned od počátku (trochu jsem se bál, přehnaného vršení Carriných telekinetických schopností na začátku) a ubránil se poklesu do bezduchých brutálních vod. A také musím uznat, že udělal velmi dobře, že se hlavně v poslední třetině odklonil od i tak výborné předlohy a tím jen podpořil mrazivou jímavost příběhu a tragičnost postavy (což King tak trochu pohřbil v efektním leč působivém finále). Sissy Spacek zde vytváří roli, která se jen tak nezapomíná! ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Obrat na závěr je dobrej, ale šíleně béčkovej, a co se děje v posledních cca 20-ti minutách je předvídatelný až hrůza. Nejhrůzostrašnější scéna je hned na začátku s fanatickou matkou, což je ovšem ve filmu, který se hororově tváří až na závěr trochu špatně. ()

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama