Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Recenze (738)

dO_od 

všechny recenze uživatele

#38 Příběh čtyř židovských bratrů/partyzánů o tom jak zabíjí němce, mstí se za své rodiny, zachraňují další židy, zabíjí další němce, zachraňují další židy a tak ještě dvakrát až nakonec přežijou jednu dlouhou zimu, zabijí ještě pár němců a spokojeně si odkráčí někam do lesa. // čtyři hvězdy za: Cool Craiga, Alenku tentokrát v jiné Říši, Wolverinova bráchu, hudbu a zabíjení němců. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Válečný příběh rozrůstající se skupiny běloruských Židů, kteří před hrozbou smrti a táborů zvolili partyzánský život v lesích. Židy sice hrají američtí a angličtí herci v čele s Danielem Craigem a režíruje oscarový Edward Zwick, ale filmu tato západní produkce spíše prospívá. Větší napínavosti snímku chybí výrazná zápletka, zato námět je dle skutečnosti. Vůdci - bratři Bělští - dokázali vrátit naději na život tisícům Židů, což trochu je řadí mezi velikány jako Oskara Schindlera a Nicolase Wintona. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=n-9eUXSzZNk ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick opravdu umí! Podařilo se mu natočit vynikající válečná drama, ve kterém jsem nenašel žádnou velkou slabinu. Vůbec mi nevadilo, že ve filmu téměř nejsou bojové scény. Příběh plyne pozvolna, ale to není vůbec na škodu. Závěrečná scéna s tankem je nezapomenutlné a musím před bratry Bielskimi smeknout, neboť to co dokázali si zaslouží nejvyšší uznání!! Z Daniela Craiga se stává velmi kvalitní herec a tímto filmem to jen potvrdil. Ostatní mu zdatně sekundují, hlavně Liev Schreiber. Co dále musím ocenit je krásná kamera a nádherná hudba, která perfektně dokresluje už tak vynikající atmosféru. Nevidím ani jeden důvod proč nedát pět hvězdiček, protože Defiance (Vzdor) má vše, co kvalitní válečné drama mít má...... ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick natočil kvalitní drama z období 2.světové války. Po dokonalém Krvavém diamantu přichází s Defiance, které zachycuje příběh bratrů Bielski, kteří ukrývají židy v lesích před Němci. Zwick dokonale zvládl svoji úlohu režiséra spolu s krásnou výpravou. Každý záběr je moc pěkně natočen a je na něm vidět opravdu hodně práce. Obsazení rovněž podává výborný výkon. Zajímalo mě, jak si agent James Bond povede v lese a musím říct, že Daniel Craig mě opět přesvečil, že dokáže zahrát naprosto cokoliv. Film v mých očích ztrácí hlavně kvůli zbytečným dialogům a možná příliš natažené stopáži. Od Defiance totiž nečekejte válečný film ale drama z 2. světové války. Během celého jsou asi 4 bojové scény z níž každá nemá víc jak 5 minut. Nudit se ale přesto nebudete. Defiance je nadprůměrné drama, které dokáže vtáhnout do děje a spolu s výborným obsazením a kamerou je v současnosti jeden z nejlepších válečných filmů. 90% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Další film Edwarda Zwicka... a opět jsem šel do kolen. Tenhle režisér prostě ví jak na mě a všechny ty rodinné hodnoty, proslovy a soudržnosti a vůbec ty klasicka klišé a patos v jeho podání prostě žeru, ač je za normálních okolností nemusím. Mimo to má podporu ve famózním hereckém obsazení, především Daniel Craig je oscarový... ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Daniel Craig vystupuje ako Tuvia Bielski v skutočnom WWII príbehu troch židovských bratov ktorých ukryli bieloruské lesy a postavili si v nich tábor. Postupne v ňom nachádza nádej na prežitie stále viac židov, ale jedla a liekov je málo a nacisti sa im pomaly dostávajú na stopu. Toľko v krátkosti príbeh tohoto nenápadného vojnového filmu. Zwick natočil jeden z najlepších filmov o druhej svetovej vojne za poslednú dobu. Príbeh nabitý emóciami, pri ktorom som mal zimomriavky neskutočne často. Liev Schreiber (Zus Bielski) a Jamie Bell (Asael Bielski) tvoria spolu s Craigom veľmi sympatickú súrodeneckú trojicu a spolu s ostatnými členmi tábora (veľmi podarený casting) si získali moje srdce. Fandil som im, ich príbeh ma pohltil. Je to film ktorý neidealizuje vojnu a ani sa za nič neskrýva. Ukazuje realitu ľudí, ktorí sa rozhodli držať spolu proti zlu a ukázali nezlomnú vôľu po prežití. Veľmi dobré. 85% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zwick nebyl nikdy můj nějak zvlášť oblíbený režisér, jeho sklony k příliš přepjatým a rozmáchlým emocím mi neseděly, ale musel jsem mu nechat, že akční scény mu docela jdou. Odpor je bohužel oproštěn i o tuhle jeho přednost, takže film o lidech schovávajících se v běloruských lesích nejen že není syrovým dramatem o tíze rozhodnutí, boji s přírodou a saháním si na dno svých schopností a vůle (o tom všem se tu sice občas mluví, ale vidět to moc není), ale navíc pokud se ve filmu střílí, působí to spíš jako z horšího hraného dokumentu BBC než z celovečerního filmu. Pár kouřových petard a bumajzlí simulujících granáty a bomby, trocha té hlíny zvednuté ze země po zásahu tvrdým žaludem a to je všechno. Byl jsem zvědavý alespoň na závěrečnou konfrontaci s Einsatzgruppe SS, ale velké finále natočené v duchu předváděček klubů vojenské historie po taktické stránce proběhne tak, že cca dvacítka Němců a jeden tank úplně bez jakýchkoli záloh a spojení se zázemím se nějak octne uprostřed palouku, aby se na ně dalo hezky střílet ze všech stran a záchrana přijde nepozorovaně a velmi nečekaně v poslední chvíli. Není to žádná filmová katastrofa, jen zcela nevýrazný film o zajímavé válečné epizodě. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Chm. Jsem na rozpacích, jak tento film hodnotit. Začíná silně a brutálně a nezapomíná (alespoň částečně) na perspektivu nejmladšího bratra, což vždycky cením. A Daniel Craig se doopravdy snaží nějak vyjádřit a postihnout tu hlavní myšlenku různých podob hrdinství, že to může znamenat i "pouze" přežít na místo okázalých gest, a vůbec zkrátka dává najevo, že jeho postava je živoucí a že se v její hlavě odehrává i nějaký vnitřní život. A právě proto působí tak bizarně, že zbylé části filmu a hlavně konec toto vnitřní dilema totálně znehodnocují klasickou hollywoodifikací, kdy si přimýšlejí různé blbosti, dávají tam boj s tankem, který se v reálu nikdy nestal, a postavy nechávají promlouvat v plytkých a hloupě působících dialozích, které všechno shazují o několik úrovní. Liev Schreiber, jeho postava a jeho způsob herectví tohle akční vetřelcovství dokonale zosobňuje. Je až bolestné vidět, jak je vedle Craiga slabý a plochý, a jak prostě jenom chodí před kamerou z bodu A do bodu B. On a ta finální bitva mi velmi ztěžují snahu zapamatovat si z filmu raději to dobré/slibné. A ještě - překvapilo mě, že v dost scénách (respektive ve všech, kdy kdokoliv z ústřední komunity mluvil s outsidery), a to i velmi emocionálně napjatých a důležitých (jako pomsta rodičů), se mluvilo rusky. Sama sebe jsem se v tu chvíli ptala, kdy jsem naposledy viděla nějaký velkorozpočtový film, který by domorodce nechal mezi sebou mluvit domorodsky víc než jenom nějaký pozdrav na úvod před přechodem do angličtiny s přízvukem. Ale pak jsem si zase přečetla, že běloruští kritikové si stěžovali, že film vymazává běloruskou identitu svých postav, tak vlastně nevím, co si o tom myslet, kromě toho, že je to prostě takový nevyvážený, schizofrenní pokus. Určitě filmu také neprospělo, že jsem se nedávno dívala na Idi i smotri a podvědomě tak oba výtvory srovnávala, a to pro Odpor nemohlo vůbec skončit dobře. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z komentářů je znát, že někteří filmoví fanoušci by se radši dívali na Ramba anebo na Ozerovovy velkofilmy plné gigantických válečných scén, kde hrdinní sovětští vojáci drtí německé divize ve velkém stylu. Mně ale přijde Zwickův film jako sice nikoliv špičková, nicméně sympatická nadprůměrná podívaná, která důstojně a bez hrubých zkreslení zprostředkovává hodně temné období 2. světové války, tedy běloruskou genocidu. Ony se totiž masakry nevyhly ani nežidovskému obyvatelstvu, takže ještě několik desítek let po konci 2. světové války byl počet obyvatel Běloruska výrazně nižší než před válkou. Zwick se dobře umí pohybovat mezi komerční žánrovou podívanou a filmem s uměleckým přesahem. Pokud jde o poměr válečných scén, nemám s tím, že výraznou část filmu obsahují dialogy a popis přežívání židovských utečenců v běloruských lesích, žádný problém. Ve skutečnosti Zwick spíš nadsazuje, drtivou většinu akcí této partyzánské skupiny tvořilo obstarávání proviantu, protože s sebou narozdíl od jiných skupin měli výrazné množství žen a starých lidí. Scénář sice nedosahuje té syrovosti, jaká nejspíš odpovídala realitě lidí přežívajících v šílených podmínkách, ale to se ani od mainstreamového filmu podobného ražení čekat nedá. Jediné, co mi výrazněji vadilo, byly ušlechtilé fráze z úst šéfa tábora a takové to šustění papírem v dialozích obecně, což nakonec stojí film jednu hvězdičku. Pokud jde o Daniela Craiga, hraje, jak už je u něj zvykem, velmi dobře, nicméně typově mi tak úplně do své role nesedl. Zato Liev Schreiber se do postavy svého partyzána a mstitele vtělil dokonale. Celkový dojem: 80 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zatímco polský Moše pro přechod přes Rákosové moře preferuje pasivní odpor založený na rozumu a srdci, jeho bratr Áron volí odpor aktivní a hnán pudy a touhou po pomstě koná zázraky svou rychlopalnou holí. Oba jsou vytrvale stavěni před otázku, jaká míra humanity se už stane kontraproduktivní, aby na závěr našli své místo a dramatický oblouk je očekávaně spojil. Zatímco Poslední samuraj jako takřka pohádkový mýtus umožnil vstřebat Edwardovy tvůrčí Zwicklosti a učinil z nich výhodu, Defiance je časem i místem až příliš na dosah ruky, aby se funkčně vydal režisérovou obvyklou cestou. Výsledkem je pak jakési neukotvené mezi, které při hledání autenticity nezachrání ani Howard se Sabretoothem a nula nula sedmičkou.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Chvíli trvá, než si člověk zvykne na skutečnost, že Defiance skutečně není další čistokrevné dobrodružství jako Krvavý diamant, ale osobní drama s epickými momenty, v němž jde především o lásku, bratrství a budování komunity, v níž by žili lidé a ne zvířata lačnící po krvi. Zwick musí operovat s neuceleným scénářem (příběh nemá v podstatě ani začátek, ani konec, vystihuje jen fragment odboje), herci zase s polskými/ruskými dialogy a divák s vlastním očekáváním. Jakmile ale Howard vytáhne svoje smyčce, Schreiber vezme do ruky samopal a Craig konečně překročí hranici hodného velitele, berou všechny pochyby do zaječích a místo nich nastupuje pouze nadšení. Zwickovská akce tradičně vynikající, chemie mezi herci funguje, emoce prýští a závěrečná půlhodinová řežba (plus tucet dalších scén) bere dech. Zwick pořád umí. 9/10 ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Ryzí zwickovština, tentokrát ne tak bravurně namíchaná v poměru akce, patosu a hereckých výkonů, ale přesto poctivě vystavěná, co se týče filmařiny i obsazení. P.S. Hudba J.N.Howarda je pro změnu velmi fádní sázkou na jistotu. 7/10 ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po V Bruggách další příjemné překvapení. I přesto že se pravděpodobně jedná o ještě větší finanční neúspěch než Krvavý diamant, tak mě ty pohyblivé obrázky z "běloruských" lesů vtáhly dovnitř a já se během sledování cítil jako v sedmém nebi. Tentokrát se nestali herci, ani režie ba ani hudba mou nejoblíbenější složkou, tentokrát to vyhrálo prostředí, ve kterém se celý film odehrává. Hluboké hvozdy, které ještě nestihly zničit výdobytky lidské civilizace, vrzání smrkových větví a šumění stromů, přesně takhle to vypadá v lesích v místě, kde jsem vyrůstal. Ale zpět k filmu, Edward Zwick si opět bere na svá bedra látku, která už jen na papíře chytne za srdce a rozehrává před očima diváka divadlo na city plné sentimentu. U Edwarda mi to narozdíl od jiných režisérů nevadí, i když nám schéma Defiance říká: teď přijde romantická scéna, teď přijde akční scéna, teď na poslední chvíli přiběhne záchrana..., tak i přesto jsem oči z obrazovky nespustil (také zčásti díky výborné kameře). Já byl spokojen jako už dlouho ne, jen více takovýchto filmů. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Další z řady příběhů o neznámých hrdinech během druhé světové války. Nicholas Winton, Oskar Schindler a tentokrát bratři Bielski. Občas mi příjde, že filmy podle skutečné události automaticky dostávají lepší hodnocení. Ale nemůžu si pomoc. Z předchozí tvorby Edwarda Zwicka vím, co mě čekalo a tak se v tomhle směru překvapení nekonalo. Dokonce v některých pasažích jsem měl pocit deja vu, že už jsem někde něco podobného viděl. Herci nějak nepřekvapili a konečně jsem mohl vidět Craiga jinde než v Bondovce. Filmu hodně pomohla skvělá hudba Jamese Newton Howarda. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Odpor sice možná není ten nejlepší a nejsilnější válečný film, jaký byl kdy natočen, ale díky výbornému scénáři a zejména excelentnímu ústřednímu triu se pro mě rozhodně řadí mezi zapamatovatelné a kvalitní válečné kousky. Hoši Daniel Craig, Liev Schreiber a také, na trochu vedlejší kolej "odsunutý" Jamie Bell, jsou spolu fenomenální a chemie mezi nimi je patřičná a silně fungující:) Z vedlejších rolí mě opět potěšil Tomas Arana, jehož jsem si zvykla vídat téměř vždy pouze v menších a vedlejších rolích a také Mia Wasikowska. Scéna, kdy se po válečné vřavě oba bratři Tuvia a Zus opět setkají, ve mě spolehlivě dokázala vyvolat slzy. "Vůbec ji neznám." - "Seděl jsi s ní tři dny ve sklepě, jak bys ji chtěl poznat víc?" :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Druhá svetová vojna a jej kruté stránky ponúkajú množstvo príbehov, ktoré stoja za kvalitné spracovanie a príbeh bratov Bielskich je bezpodmienečne jeden z nich. Vôbec jeden z prvých filmov, ktorý si berie na mušku zobrazenie partizánskych skupín a odbojov, ktoré sú aj v našich končinách nemenej známe. Edward Zwick potvrdil svoj štýl, znova si vybral film, ktorého príbeh a dej čelí zložitej a komplikovanej historickej, politickej, sociálnej a morálnej situácii, ale znova to zvláda s prehľadom. Netlačí na bezhlavú akciu a ani sa prvoplánovým útokom nesnaží zaútočiť na divákove city. Všetko plynie s úžasným tempom, postupne sa rozvíja skvelý dramatický príbeh, ktorému dopomáha miestami skvelá vojnová akcia a dusná atmosféra komplikovaného partizánskeho života na hranici smrti. Lepších hercov som si ani nemohol priať, Craig a Schreiber si herecky rozumeli ako skutoční bratia a ostatní ich dopĺňali s vysokým štandardom. Lesné lokácie sú prehľadne nasnímané, prehľadný je aj dej, no to už nie je tak celkom kladný faktor. Trošku komplikovanejší príbeh a hlavne menej prehľadný záver by som určite uvítal viac. Nedostalo ma to na lopatky tak, ako tvorcovia dúfali. 85%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dobrý, spíše televizní film. Oproti třeba "Jdi a dívej se" je to o dost mírnější. Zajímavé je, kolik toho tyto film mají společné. Jenže tam kde třeba přechod bažin vypadá v Jdi a dívej se jako skutečně smrtelná záležitost, v Defiance jsem se o postavy nebál. Nějak tu chyběl důraz na utrpení a umírání. Ale abych jen nekritizoval, ačkoliv se jedná spíše o klidný film, několik akčních scén, které se tu vyskytují, je opravdu povedených! Taky jsem rád, že z partyzánů tu nejsou bozi, ale obyčejná lůza. Velmi zajímavý a dobře natočený film, který ukazuje válku zase trochu jinak. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Utrpení židovské komunity za druhé světové války, tentokrát pod taktovkou Edwarda Zwicka dopadlo přesně podle očekávání. Nulové výchylky od stylu pro amerického diváka, to je hlavní kámen úrazu. I samotný režisér tentokrát povolil a atmosféra už není tak intenzivní jak tomu bylo v předešlém Krvavém diamantu. Na druhou stranu hlavní protagonisté se snaží ze všech sil, hudba je také velmi povedená a skromné finále neurazí, naopak potěší. Krásná ukázka tříhvězdového filmu. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Opět ukázka toho, že i v takové kruté době se našly dobré duše, které díky svým hrdinským činům zachránily víc než tisícovku životů. Problém tohoto filmu se však skrývá ve zdlouhavosti, zkrátit na hodinu a půl a bylo by to o kus lepší. Přesto si tento snímek určitě zaslouží pozornost. A Bratři Bielski opravdové uznání :) ()

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama