Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Recenze (738)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Chytlavý válečný film z běloruského lesa. Právě to prostředí tomu značně přidává na zajímavosti. Děj i chování postav se mi zdálo být v pohodě (nechce se mi nějak pídit po tom, jestli tomu tak skutečně bylo nebo nebylo). Válečné scény jsou na skvělé úrovni, angličtina samozřejmě trochu nabourává autentičnost, ale to je víceméně detail. Po celou dobu se něco děje, je to napínavé a film podává velmi dobrý pohled na to, jak to s velkou pravděpodobností vypadalo během války nejen v běloruských lesích. 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vec, ktorá mi na filme veľmi prekážala, aj keď som si na ňu asi niekde v polovici filmu začal zvykať, bola angličtina, ktorú sa všetci snažili transformovať do čo najvernejšej podoby ruštiny. Celé to pôsobí veľmi smiešne a filmu uberá na kvalite. Jednoduchý recept na filmy tohto typu (príbeh o skupine ľudí, nehovoriacich angličtinou, ale stvárnených angloamerickými hercami) je buď použitie originálneho jazyka zobrazovanej skupiny ľudí s titulkami alebo jednoduchší variant, pri ktorom by sa v tomto prípade Daniel Craig a spol. nemuseli učiť ruštinu, natočiť film v čistej nedeformovanej angličtine. Ale ako vravím, od polovice filmu si na to človek začína zvykať. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick takéto filmy vie. Ústredné trio (Craig, Schreiber, Bell) dokáže potiahnuť menej výrazný dej, nuda neohrozí ani v najmenšom. Akcie sa striedajú medzi osídľovaním a spormi v osade a kedže tých akcii nieje málo, film ma celkom plynulé tempo. Zwick ma akcie v malíčku, takže atmosféra, napätie, či strach z vojny a utrpenia je cítiť v každom zábere. To všetko ešte príjemne dopĺňa nádherný les a hudba Jamesa Newtona Howarda. Obľúbený soundtrack: The Bielski Brothers. 85% - 4* ()

Nikon 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný válečný film bez silných momentů. Zwick by rád měl svého "Schindlera", ale to se mu bohužel nepovedlo. Nebýt Craiga a Schreibera, bylo by hodnocení ještě skličující. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Craiga mám rád, ale tady mi prostě nesedl. Navíc ty jeho až svítící bleděmodré oči a světlé vlasy...Ideální by byl v černé uniformě s umrlčí lebkou na brigadýrce... Schreiber už byl trochu lepší kafe... Je skutečně úctyhodné co bratři dokázali a zajímalo by mne zda byli nějak oceněni v Izraeli nějakým oceněním (Spravedlivý mezi národy dostat nemohli protože byli Židé)... ve filmu o tom nepadla zmínka, přitom zachránit 1200 lidí!!!! Safra to je tedy sakra vysoké číslo. neumím si vůbec představit jak se to vše dalo organizačně zvládat. Hluboké divoké lesy Běloruska asi mohly poskytnout jakýs takýs klid, ale sama příroda se asi k uprchlíkům moc vřele nechovala a to nemluvím o zimách V Rusku. A že ty válečné zimy podle meteorologů stály za to! Jelikož jsem o tématu nic nevěděl a čekal moderní film o partyzánech, celkem jsem byl překvapen postupným vývojem. Bohužel film se věnoval hlavně záchraně prchajících Židů a jejich lesnímu společenství což jistě korespondovalo se skutečností, ale mně to těch 131 minut hlavně ke konci začínalo nudit... K několika slušným bojovým scénám také dojde (chválím nálet štuk na tábor!) ale to bylo jen takové občasné zpestření při pobíhání po lese, loupání brambor a řezání dřeva... Závěr si mohli tvůrci odpustit, myslím, že ten tank by jim všem dal co proto kdyby tupě nestál uprostřed louky a vylezlým velitelem do půli pasu! z věže!!! Ve filmu mi nesedli i někteří mírně afektovaní herci jako např. paní z České Spořitelny Iben Hjejle. A tak z toho celého převládá mírné zklamání a zároveň můj velký obdiv a úcta oběma bratrům Bielskim. Dávám 3 zásobníky z MP40! * * * ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Jímavý příběh o hrdinství běloruských židů za druhé světové války.....ale ne, budu upřímná. Odpor je k mé velké lítosti ( protože téma by si zasloužilo mnohem lepší zpracování) béčko s židy v lese a celou dobu jsem trpěla ukrutnou chutí na borůvky. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

opět "vděčné" téma utrpení za druhé světové, já mám pro tohle prostě slabost. odpor vyvolává vlnu upřímných emocí a vykoledoval si za to 4, nikoli však žluté, hvězdy na kabát. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vzdálený příbuzný Schindlerova seznamu. Není to Spielberg, ale na druhou stranu zase příliš nevím, co bych filmu měl vytknout. S odsudky, které tu v komentářích čtu, se neztotožňuji (je to filmové drama, není spravedlivé vyčítat mu nedodržení pravidel dokumentu), a sám žádné nenacházím. Není to celých pět hvězdiček, ale při nedostatku mezistupňů se přikláním ke 100%. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 8/10 Děj 5/10 Hudba 5/10 Efekty 5/10/// +určitě překvapil Jamie Bell, zaujala Mia Wasikowska, dobrá akce (když nějaká je), jako drama je tento film obstojný -tím klady končí, jako válečný film těžce selhává, Craig a jeho postava mě moc nepřesvědčila, Liev Schreiber opět narazil na podivnou postavu a našlo by se toho víc/// Bohužel Edward Zwick nezopakoval svůj um tak jak už to dvakrát dokázal v podobě Posledního samuraje a Krvavého diamantu. Nechápu to. Tohle jakoby vůbec netočil on. Vždyť i válečné drama se dá natočit velkolepě. Však trailer k tomu i vybízel. Tak jak se mohlo stát, že jsem viděl film, který skoro až nudí, ničím extra nezaujme a ani se nemůže rovnat filmům jako je Valkýra nebo dramatické Gran Torino. Dokonce i Hanebný pancharti byly zábavnější. Tak kde se stal problém? Přitom film měl celkem slušný rozpočet. Škoda, ale jsem rád, že jsem na to nešel do kina./// Celkem 56%/// ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi povedené, realistické, až naturalistické válečné drama, na kterém mě však občas štvala ona moralní poselství a někdy až příliš dlouhé a lehce nudné dialogy. Jinak téměř par excellence. Skvělá je scéna z půlky filmu - židovská svatba se uměním střihače prolíná s kosením německých vojáků partyzány a naopak. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(95%) Doplňovat si filmy, které mi unikaly, se mnohdy vyplatí, viz tento ukázkový případ. ODPOR, to je podle mě válečný film se vším všudy, tak si asi v mých představách vybavuji, co bych od tohoto žánru očekával. Objektivně neříkám, že jsou horší ani lepší snímky, ale tohle mělo své jedinečné kouzlo. Bylo to takové komorní, ponuré, bez větší zápletky či výrazného posunu děje, ale tím z toho nuda rozhodně nebyla. Ústřední trojice postav Daniel Craig, Liev Schreiber a Jamie Bell se povedla. Nejvíc mě bavil Daniel Craig, který se zde do role hodil. Ten herec má opravdu charisma. Baví mě nejen v jeho Bondovkách, ale dokáže se vžít i do jiných rolí, včetně téhle. Líbí se mi i ten postupný přerod jejich postav. Z počátku bylo pro ně zabíjení nové, ale rychle se adaptovali. Snímek nabídl i několik silných momentů, které ve mně jisté emoce vyvolali (ty popisovat zde nebudu). Skupinka židů se v lesích, kde jen tak tak přežívala, byla tvořena různými postavami. Jsem rád, že ve spoustu z nich, byl utvořen prostor. Takže i ty vedlejší postavičky diváka dokážou zaujmout. AKCE je zde určitě dost, je rozložena v celém snímku. Chvílemi je trochu zmatená, ale většinou natočena výborně. O finálním zúčtování není co dodávat, tam už jsem si říkal, že vidím podobné filmy, trochu mi závěr připomněl film ŽELEZNÁ SRDCE. Sedla mi i hudba, krásně se poslouchala. Není to úplně typický válečný počin, každému nemusí sednout tak dokonale jako mě, ale větší kritiku bych určitě nepochopil. Víc to pitvat nebudu, jsem absolutně nadšen, lepší to být snad už asi nemohlo. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Na válečné drama podle skutečných událostí a s hrdinnými bratry Bielskými se dobře dívalo. Velmi přesvědčivě mě přeneslo do období 1941-1942, kdy bratři Bielští vedli svůj protinacistický odboj, přebývali v běloruských lesích, ukrývali Židy, běhali a s chutí stříleli nácky a chovali se čestně a hrdinsky na rozdíl od partyzánů, kteří zde zrovna nejsou vylíčeni ve stoprocentně pozitivním světle, a jako jediní u mě vzbuzovali odpor. Charismatický Daniel Craig je většinou záruka kvality a není na to sám. Pomáhá mu skvělý a zdravě vyšinutý Liev Schreiber a nebojácný Jamie Bell. Chrabří partyzáni přibrali mezi sebe i opačné pohlaví, a tak je k vidění Alexa Davalos nebo Mia Wasikowska. Nechybí napínavé ani drsné scény, vyhrocení bratrských vztahů, přežívání v krutých mrazech a hladovění a v neposlední řadě působivé zachycení napjaté i přátelské atmosféry v lesním táboře. Všem jsem jim v jejich boji fandil, protože režisér Edward Zwick to měl pevně pod kontrolou a diváka umí vtáhnout do centra dění. Dvojhodinové dobrodružné drama z války mě bavilo. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Spousta z vás píše nebetyčná NUDA. Nevím, asi máme každý z nás jiné hodnoty, jiné požadavky, jiné očekávání, jiný náhled na věc. Tohle nebyl úplně klasický válečný snímek , spoustě z vás asi chyběla větší akce, mně tedy rozhodně ne. Je " lehké " bojovat sám za sebe, ale o dost těžší rozhodovat se i za ostatní, pokud svým rozhodováním a především činy ovlivníte jejich životy, v tomto případě až 1200..). Tento snímek není o hrdinství, je to příběh o síle lidské vůle zůstat ( v mezích možností ) ČLOVĚKEM i za takovýchto těžkých podmínek, o vůli přežít a zachovat si důstojnost. Co musím jednoznačně vyzdvihnout to jsou opravdu důstojné ( uvěřitelné ) herecké výkony obou hlavních mužských představitelů, jak Daniela Craiga jako Tuvia, tak L. Schreibera jako Zuse. Jsou to především oni dva, kdo po celou dobu snímek táhnou. Dále musím zmínit brilantní kameru E. Serri a Howardovu hudební složku umocňující zážitek z tohoto snímku. p.s. u filmu, který rozkoukám v pozdních nočních hodinách, udrží si po celou dobu moji pozornost, nenudí a dokoukám jej bez jediného zívnutí, vždy dávám vysoké hodnocení. Stejně tomu bylo i v tomto případě......Silné 4* i přes těch pár nedostatků, kterými snímek " trpí " , v tomto případě je milerád odpouštím..... ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick vždy osciloval mezi dramatickou látkou s přesahem a akčním blockbusterem a u Odporu tomu je nejinak. Příběh z Druhé světové války podle skutečné události, který se dotýká takových zásadních témat, jako je genocida, dehumanizace, tolerance a rodina, je ve Zwickově podání dostatečně poučný a naléhavý, přesto se ale stále jedná o dílo mainstreamového Hollywoodu, který nechce běžného diváka v kině ukolébávat, takže film zároveň funguje dost dobře i jako akční film, jehož bojové scény jsou dostatečně strhující a napínavé. Jedná se tedy o zábavnou podívanou (poněkud neohrabané označení pro film o genocidě Židů, ale budiž), které je nuda cizí, a která své téma zpracovává se ctí a i ten nezbytný patos je oproti Zwickově staršímu Poslednímu samurajovi zde podan velmi šetrně. Hereckému ansámblu vévodí Daniel Craig a čím dál tím lepší Liev Schreiber spolu s Jamie Bellem, kterým jsem ty anglicky mluvící Bělorusy po pár minutách sežral i s navijákem. Vizuální stránka je precizní, jak je tomu u Zwickových filmů ostatně zvykem. Zdánlivě jednotvárné prostředí lesa je nasnímáno naprosto úchvatně a celý film je pastvou pro oči. I přes několik typicky amerických momentů je tohle pro mě zatím nejlepší a nejvyváženější Zwickův film. 85% ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla neuvěřitelná šaškárna. Běloruští partyzáni mluvící anglicky? To považuji za dobrý vtip nebo američané neumějí číst titulky? Je to opravdu takový problém namluvit to rodnou řečí? Podobný problém jsem měl také se snímkem Valkyrie pocházejicí ze stejného roku, tam pro změnu anglicky mluvili němci. Po Krvavém diamantu si Edward Zwick zvolil námět, o něco komornější co se týče vložených peněz (je to vidět), ale zajímavý svým obsahem. Co už pro mě zajímavé není, tak Zwickova režijní stylizace. Největším kámenem úrazu bych viděl "pouze" rozpracovaně napsaný scénář k postavám, který tu vidím nedokončený a rozhodně tu chybí. Snímek hodně sází na vyprávění skutečného příběhu ale větší atmosféru Zwick prostě udělat neumí (výjimka je poslední půl hodina). Naši partyzáni se tu v lese mají až moc dobře a atmosféra strachu či velké obavy prakticky skoro žádné. Naštěstí se dramatický náboj objeví, ale až po hodině a půl, kdy na ně konečně němci zaútočili. Co musím pochválit, tak to jsou herci, kostýmy a hudba, to se však moc za záchraný lano považovat nedá. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Další parádní trhák od Zwicka vychytanej v každý vteřině, doprovázenej vrcholnym dílem Jamese Newtona Howarda. Jen škoda toho, že je to zas další komerční propadák tohoto režiséra (Nechápu to!). ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý partizánský příběh z prostředí 2. světové války. Přesto, že obsazení je slušné, většina herců se Židům moc nepodobá. Celé se to odehrává v Bělorusku a zaměřuje se na obyčejné lidi, kteří se v lesích schovávali před Němci. Tuto lidé vedeni odvážnými bratry Bielskými museli přežívat v těžkých podnímkách několik let. Mělo to ale své ovoce. Je tam i pár slušných akčních scén. Filmu by vytknul leda delší stopáž, jinak spokojenost. "Chceme odplatu!" ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Kvalitný príspevok k menej známej téme bieloruskej partizánskej vojny, ktorú silne ťahá Bond a jeho filmoví bráškovia Zuš a Asael. V konečnom dôsledku nemám nič proti, je to jeden z tých filmov, na ktoré som sa tohto roku značne tešil a po zhliadnutí som spokojný. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Kvalitný snímok, ktorého "skutočné pozadie" dostáva až na piedestal... Klasický štýl Edwarda Zwicka, zaznamenal som miestami trošku klišé a duté miesta v scénari, avšak ako celok silné dielo. Židovksí bratia si ma získali a mrazivé scény dostali... 8/10 ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Výjimečně silný příběh téměř zapomenutých hrdinů z východu. Věrné zachycení masového přesouvání běloruských Židů s realistickými útrapami jako zima, hlad a neustálé napadání nepřátelskými jednotkami Němců. Potěšilo mě především vytvoření kontrastu mezi oběma skupinami rychlými přechody kamery a herecké výkony všech zúčastněných, především Schreibera, kde ty vraždychtivé charaktery jsou zřejmě jeho životní úděl (krásný, pravděpodobně neúmyslný, odkaz na Wolverina úplnkěm). Tíze příběhu přidává skutečnost natočení dle pravdivé události a se závěrečným střetem a vyústěním jsem byl také velmi spokojen. 80% ()

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama