Reklama

Reklama

Ferda Mravenec

(seriál)
Animovaný / Loutkový / Rodinný
Československo, 1960, 5x26 min

Obsahy(1)

Příhody Ferdy Mravence a Brouka Pytlíka v 5dílném loutkovém televizním seriálu vyrobeném pro Československou televizi v roce 1960.
Seznam jednotlivých epizod:
1. Jak šel Ferda do světa - 1960 (točilo se ve studiu Bursa) - Naděžda Munzarová
2. Jak Ferda s Pytlíkem stavěli domek
3. Jak Ferda zkrotil divokého koníka
4. Jak Ferda stavěl lunapark
5. Jak Ferdu soudili, ale neodsoudili (Karlos80)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Tak prej Ferdovy charakterový vlastnosti jsou "obětavost pro druhé, laskavost, pravdomluvnost" a měl by jít dětem příkladem. I dnes. Tak jsem na ten jedinej dostupnej díl, a sice první, koukl, bych se vrátil do toho bezstarostnýho dětství v dobách soudružskejch. A hle, koho jsem uviděl: Typickej levičáckej vyžírka, kterej se vydal kamsi na špacír přesně podle hesla "co nemám já, mají kamarádi" - zcela nevybaven, navíc bez základních znalostí techniky pohybu v přírodě (úvodní zdolávání kopečku nás má varovat!). Ono to heslo není špatný, ovšem musíte nějaký kamarády mít a musíte taky mít vy něco k nabídnutí, aby to fungovalo. Ferda ale nemá ani jedno, ani druhý, jenom nějakou smotanou karimatku, která mu je ovšem k prdu. Zejména, když začne docela hustě chcát. No a co náš obětavej laskavej mraveneček udělá? Začne prudit starší osobu, vytrhne seniora hlemejždě ze zaslouženýho spánku a začne si dělat nároky na prostor v jeho domečku. Slyšíme, že by ho poprosil o pomoc? Ne, jenom držkuje, že ten chcanec nedává a že ho hlemejžď má pustit k sobě domů. Přesně po soudružsku, takhle to dělávali blahý paměti i Ferdovi učitelé: Hmmm, líbí se nám tvůj majetek (mlejn, statek, hospoda...) - tož davaj, je to naše. Říkávali tomu znárodnění, ale jinak je to trestnej čin loupeže. Senior naštěstí nájezdu rudýho lapky odolá.

Nakonec Ferdu zachrání tlučhuba Pytlík, kterej se prohlásí za jeho kámoše a pozve ho do díry. Tipoval bych ho na 12x lepenýho recidivistu za tehdy platnej tr. čin příživnictví. No a tihle dva kumpáni spolu vymyslej plán - postavěj samohyb, perpetuum mobile. Jenže nevědí jak na to, brzy zjistěj, že je nutnej nějakej pohon, a vzpomenou si na nebohýho důchodce v ulitě. A protože kulaky s vlastním barákem je potřeba potrestat a vystavit ponížení, jeví se našim komunardím zmetkům jako zcela morální a správnej nápad ubohýho starce zapřáhnout do svýho vehiklu a nutit jej k otrocký práci coby tažnou mulu. A tak náš obětavej a laskavej hrdina, v mejch očích teda sadistickej rozmazlenej zmetek bez kouska úcty ke stáří v těle, tejrá spolu s kriminálníkem Pytlíkem nebohýho šneka a těmahle krutejma výjevama díl končí. Úlohu fifleny Berušky zde ještě netřeba rozebírat, její čas teprve přijde (víme z knížek), škoda jen, že další díly ságy o komoušským uzurpátorovi nejsou k mání.

Tak takovejhle večerníček jsem dnes viděl. Ostatně od autora Zlýho brouka Bramborouka jsem ani jinej zážitek nečekal. Protože loutkový zpracování je excelentní a protože to hodnotím jako sociální thriller, dávám 4*. :D

senecek

senecek (hodnocení, recenze)

 Vynikající,ne nadarmo se říká,že v jednoduchosti je krása! Loutky a hlavně mluvené slovo pánů herců je prostě fantazie!!!

ullrich129

ullrich129 (hodnocení, recenze)

mandlova: Děkuji, je to jen první díl, a ten už mám. Škoda, že nikde nejsou další části. I tak děkuji za odkaz.

ullrich129

ullrich129 (hodnocení, recenze)

Zdravím všechny fandy filmového umění. Nevíte kde by se tento seriál dal sehnat? Psal jsem do České televize a oni mi napsali, že na tento seriál nemají autorská práva. Někde v archivu ale musí být, byl bych rád kdyby toto dílko bylo vydáno na DVD.

Reklama

Reklama