Reklama

Reklama

Ferda Mravenec

(seriál)
Animovaný / Loutkový / Rodinný
Československo, 1960, 5x26 min

Obsahy(1)

Příhody Ferdy Mravence a Brouka Pytlíka v 5dílném loutkovém televizním seriálu vyrobeném pro Československou televizi v roce 1960.
Seznam jednotlivých epizod:
1. Jak šel Ferda do světa - 1960 (točilo se ve studiu Bursa) - Naděžda Munzarová
2. Jak Ferda s Pytlíkem stavěli domek
3. Jak Ferda zkrotil divokého koníka
4. Jak Ferda stavěl lunapark
5. Jak Ferdu soudili, ale neodsoudili (Karlos80)

(více)

Recenze (16)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

LOL!.-) Tak tohle-to nemělo chybu! Druhý loutkový Ferda Mravenec (po válečném od Heleny Týrlové). Neprávem opomíjený a zapomenutý 5ti dílný televizní seriál z produkce Československé televize. Viděl jsem bohužel jen jeden díl "Jak šel Ferda do svět", ten jako jediný je totiž k mání, jde hned o první díl. Co se mi podařilo zjistit tak v ČST to šlo naposledy v roce '71, od té doby nic, film (snad komplet?) ale šel v letech 2010-2013 opakovaně na kabelové televizi CS mini, takže se i docela divím, že se za tu dobu nenašel někdo, kdo by to někam komplet celé uploudnul. Ta jedna jediná dostupná nahrávka je ale z ČT2, vypadá sice staře, ale určitě ne, někdy na začátek 70's, takže to nejspíš muselo jít v televizi i někdy později, možná že jen tento jediný díl, jinak si to neumím vysvětlit. No v prvém dílu se seznámí Ferda s Broukem Pytlíkem (práce všeho druhu, já znám všecko, všemu rozumím a všude jsem byl a tak dále, dále že ano) a dostanou skvělý nápad, že by si mohly sestrojit letadlo nebo auto, od letadla nakonec ustoupí a sestrojí si auto, reps. takový malý vozík, tím pak vytrestají věčně remcajícího Hlemýždě. Hlemýžď v podání pana Beyvla je tady jednoznačně nejlepší a nejvtipnější postava z celého příběhu (to mohu z jistotou konstatovat už po prvém dílu), ty jeho nadávky (bouchale, loupežníku, hajdaláku, křikloune, umazanče, darmošlape, budižkničemové) kterými neustále (když ho někdo vyrušili ze spaní) častoval Ferdu a Brouka Pytlíka, byly prostě boží. Ten Beyvlův hlas k němu skutečně krásně seděl, naopak a jak už to tady bylo zmíněno, u Ferdy jsem takový pocit a dojem neměl, nic proti panu standardně dobrému Brodskému, ale Ferdu tu měl podle dabovat ještě někdo o trochu mladší, Brouk Pytlík v podání trochu koktajícího Karla Högera ještě ušel. Druhé filmové zpracování známé Sekorovy knížky, dopadlo z mého pohledu tedy výtečně, neumím si v tuto chvíli představit jiného a lepšího Ferdu než tohoto televizního s nádhernými skutečně propracovanými loutkami a vtipným scénářem. "Tak počkej, já se rozběhnu a tak tě dohoním, chytím, a pak ti ukážu". "Já sem nejrychlejší hlemýžď a každého dohoním, i tebe mrňousi"! Ať prší, ať všichni zmoknou, mě to nevadí, já jsem v suchu". "Jestli mně bude ještě někdo vyrušovat, tak potom uvidíte že zavolám strážníky". ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zázrak vnějškově vnímané jednoduchosti je svátkem skutečné profesionality. Zdánlivě prostý "pouhý" loutkový film zakládá svou i dnes nepřekonanou úroveň zpracování Sekorovy literární předlohy na výborném scénáři, důkladné režii (výjimečně jinak v hraných inscenacích působící František Filip) a vynikajících výkonech jak vodičů loutek, tak namlouvajících herců. Jednoduchá, sevřená struktura Sekorových textů tak byla přesvědčivě převedena do tehdy stále se rodícího specifického televizního zpracování stojícího jakoby kdesi uprostřed mezi divadelním a klasickým filmovým zpracováním. Převedení vysoko převyšujícího podstatně mladší patlavou německou zpotvořeninu disponující technicky nesrovnatelnými prostředky. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Byť jako dítě jsem neměl loutkové filmy vůbec rád, tento jsem miloval a myslím, že by dokázal zaujmut i dnes zvláště pro perfektní namluvení postav, z nichž se mi nejvíce líbil Brouk Pytlík K. Högera a Hlemýžď J. Beyvla. V. Brodský podal standardní výkon, těžko mu něco vytýkat, ale mně jeho hlas pro postavu Ferdy nějak neseděl. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Báječné a vtipné dobrodružstvo. Bábkové rozprávky mali v našej krajine silnú tradíciu a v tomto projekte sa zišiel všetok um a talent. Dabing je tiež na vysokej úrovni. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem loutkové filmy nijak zvlášť nevyhledávala - a školní loutková představení jsem bytostně nesnášela. Televizní seriál o mravenci Ferdovi jsem ale navzdory tomu milovala. Podle informací na FDb.cz se skládá z pěti dílů: "Jak šel Ferda do světa“, "Jak Ferda s Pytlíkem stavěli domek“, "Jak Ferda zkrotil divokého koníka“, "Jak Ferda stavěl lunapark“ a "Jak Ferdu soudili, ale neodsoudili“. Názvy jednotlivých částí aktivovaly mé dávné vzpomínky a dokonce vydolovaly z hlubin zapomnění populární větu: "Koníčku, ty ses mi vrátil !“ A tak bych chtěla ocenit scénář, režii a dokonale propracované, nádherné loutky - zkrátka práci všech, kteří dokázali rukou společnou a nerozdílnou stvořit mně velice blízký a klidně si troufnu tvrdit nadčasový seriál, který s obdivuhodnou samozřejmostí představil svého hrdinu jako milého a správného chlapíka - přesně takového, jaký měl podle známé knížky Ondřeje Sekory být. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Seriál s Ferdou, to je skutečně poklad našeho animovaného československého, resp. českého světa. Především musím kladně hodnotit základní vlastnosti Ferdy, tedy obětavost pro druhé, laskavost, pravdomluvnost a takhle bych mohl pokračovat dále. Rozhodně postavička, od které by měly děti odkoukat mnohé. ()

AnniqueCh 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle Český večerníček o hmyzí havěti jsem si  narozdíl od Českého večerníčku Broučkové jako malá oblíbila, zatímco rodičům se líbily Broučsci a Ferda mravenec ne tak u mně to bylo naopak. Není tak morbidní a deprimující, je roztomilý a humorný. ()

Reklama

Reklama