Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(více)

Recenze (179)

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Island. Nádherná země, kam se chci jednou podívat. A do toho se řeší vražda. Polocie musí hodně do minulosti, aby se dozvěděla pravdu. Příběh je to pořádně zamotanej ale na konci to do sebe zapadalo jak tetris. Je vidět, že Islanďani uměj. Je to prostě kvalitní kriminálka s úžasnejma záběrema týhle země. Na to, jak málo je na Islandu lidí, uměj super věci. Ale tu ovčí hlavu si asi nedám, děkuju. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

V práci okolo seba samý hnus, doma dcéru závislú na drogách ... nečudo, že Erlendur zabúdal ako sa žije obyčajný život. Príbeh, ktorého rozuzlenie sa dozvedáte postupne. Seversky chladné, odťažité a atmosferické. Island z vtáčej perspektívy plus tá hudba to ohromne dopĺňali. Mne sa páčilo. 3,5* (Filmová výzva 2016 - morgos) ()

Reklama

berusche 

všechny recenze uživatele

Co to proboha mělo být? Já si tak trošku myslím, že to ve škole opisovalo od purpurových řek, skoro jsem celou dobu měla dojem, že vidím Jeana. Nicméně, na ty to skutečně svou pointou nemá. Jestli někdo z vás už na začátku netušil, že vrahem je jednoznačně zahradník (je pravda, že příbuzenské pletence jsem si také musela nechat odhalit, ale že by to teda byla myšlenka), tak je teda pěkná slabota slabošská. Ačkoli lokalita je mi kinematograficky hodně blízká, tohle mě zklamalo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zeměpisně typický námět dávného hříchu, který nyní nejednoho nemilosrdně dožene a navždy poznamená ty, co se mu snaží přijít na kloub. Nehostinná krajina, mrtvé děti, depresivní chorály, mrtvoly i živí páchnoucí přes obrazovku a kufr obracející ukázky místní gastronomie. Kormákur ví, jak představit krásy rodného ostrova a někdy tak činí s absurditou ryze fargovskou. Ten autorem plánovaný remake odehrávající se v Louisianě by mě docela zajímal.. Detektiv Erlendur se vzhledem ke svému mlsnému jazýčku asi musel hodně držet, aby si tu ve sklenici nakládanou mňamku neudělal k večeři.. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem přesvědčená o tom, že kdybych si knižní předlohu přečetla předem, tak budu s filmovým zpracováním určitě víc spokojená, protože bych se líp koordinovala v ději, to je totiž přesně to, co mně tam scházelo. Klasicky severská atmosféra byla vynikající, ale v té překombinovanosti jsem se občas ztrácela. A závěrečné finále, které mně také moc nesedlo nakonec přispělo pouze k mému průměrnému dojmu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)
  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)
  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)

Související novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (více)

Reklama

Reklama