Reklama

Reklama

Antikrist

  • Slovensko Antikrist (více)
Trailer 2
Drama / Horor / Mysteriózní / Psychologický
Dánsko / Německo / Francie / Švédsko / Itálie / Polsko, 2009, 109 min

Muž (Willem Dafoe) a Žena (Charlotte Gainsbourg) se vášnivě milují. Tragédie, která se dala snadno odvrátit, navždy změní jejich životy. Ona zcela zkolabuje, on se snaží zachránit jejich manželství. Navrhuje společnou terapii v odlehlém srubu uprostřed lesů, které jako by vystoupily z té nejhorší noční můry. V tu se mění i pobyt manželů. Jeden z nejkontroverzněji přijatých filmů 62. MFF v Cannes nenechá žádného diváka chladným. První snímek z Trierovy „trilogie deprese“ vynesl Charlotte Gainsbourg v Cannes cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Experimentální psychologický horor inspiroval vlastní boj Larse von Triera s depresí a úzkostí. (Aerofilms)

(více)

Recenze (1 240)

Beskydka 

všechny recenze uživatele

Nevím tedy co na to říct... První minuty byly vážně pohoršující. Další minuty byly děsivě pravdivé. Po příjezdu na chatu jsem se začala prapodivně nudit a čekala o čem to teda bude. Po vrtání nebozezem se mi zvedl žaludek a jak to nadále pokračovalo mě z nudy nevytrhlo... Když pominu fakt, že se mi UŽ hnusí tyto násilím prosycené filmy a uvážím, že o tom to asi mělo být, líbilo se mi výtvarné zpracování. Dvě hvězdy za umělecké dílo, jinak za film jako takový asi žádnou, Trier vaří z vody, to už tady bylo několikrát... A vůbec, dám jen jednu hvězdu, nelíbilo se mi to. Byl to naprosto zbytečný film! Ti kdož tu opěvují zlo, hnus, bolest, běžte se léčit! ()

Toumyk 

všechny recenze uživatele

No jako komu čest tomu čest, ale u tohohle filmu jsem byl jako fakt celkem u vytržení. Asi bych jej v kině nezvládnul, ale protože z domu jsem neměl akm utéct, tak jsem vydržel do konce. A můj celkový pohled je tek nějak zmatený. Fimy od Larse von Triera neznám, takže netuším zda je tento styl normální, nebo se jedná o pokus o něco "nového". Každopádně tento film má poměrně zajímavý příběh, ale všechny ty až naturalistické (někdy spíš až nechutné) scény mi tam přišli jako pokus uvést diváky v šok a vtáhnout je tak do filmu. Tak šok jsem měl, ale spíš mě to od toho filmu odpuzovalo. Jako omezení 18+ rozhodně zavádějící není. Tohle není film, který bych chěl vidět ještě někdy znova - postačej méně depresivní stránky s péčkem...a bude to podobný ;-) ()

Daves97 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Dokoukal jsem a opravdu nevěděl, co si mám myslet. Na otázku "O čem to bylo?" netuším co bych dnes po dvou týdnech od projekce odpověděl. Přesto plné zamyšlení, náznaku, plné emocí a hluboké. Aneb viděl jsem film, který nedokážu popsat, ale jediné co vím, že mu chci dát pět hvězdiček. ()

badmotherfucker 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že všichni moji známí mi, dříve než jsem film viděl, referovali jen o ustřihnutém klitorisu a brutálním násilí, které se zde odehrává. To byl také důvod proč jsem se mu celkem dlouho vyhýbal. Bylo pro mě pak velkým překvapením, že násilí, ač zobrazeno velmi naturalisticky, je vlastně jen pomůcka pro vykreslení nálad, a depresí postav , které se dostávají stále hlouběji na dno. W.Defoe je skvělý, jak se snaží být chápavou oporou své ženě, a přesto je vastně arogantní ve svém postoji k ní, protože skrývá své emoce. To odcizení je nejkrásněji předvedeno v dokonalé scéně pohřbu, kdy on kráčí za rakví a ona hystericky omdlévá. Btw. Jen jsem nepochopil ty obraceně nasazené boty..má někdo vysvětelní? ()

Yin 

všechny recenze uživatele

Svébytné, symbolické a nejednoznačné dílo, které přináší pocitovou a myšlenkovou hostinu těm, kdo berou film jinak než zábavu na nedělní odpoledne. Čekáte-li povrchně nějaký horor, budete od hostiny odstrčeni. Vadí-li vám natvrdo znázorněné krvavé násilí a sexualita, běžte na jiný film. Jste-li dostatečně hlubokou nádobou, abyste pojali v rámci uměleckého vyjádření i svinstvo, které k výrazovým prostředkům patří, uvidíte film, který budete nosit v hlavě ještě dlouho. Antikrist není jednoduchý film, není to líbivá podívaná. Je to ale bravurně provedená autorská vize. Pro ty, kdo věří v postmodernu, je Antikrist novou biblí. ()

Morton Eucrow 

všechny recenze uživatele

Už šokujúca otvorenosť úvodnej scény bola pre mňa prísľubom, že nepôjde o obyčajný film. Mal som z neho veľmi podobné, ak nie rovnaké pocity ako zo Shining. Tie najzmätenejšie 4*. ()

Pilinka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle zřejmě není pro mě. Asi jsem to celé nepochopil. Má to být samozřejmě psychický rozbor, ale ani v něm se nemusejí podle mého dít věci zcela bez příčiny. A některé momenty zase nemají žádnou dohru (ruka posetá čímsi, některé terapeutické metody,...). Kamera "švenklující" i ve statických záběrech ve mě vyvolává dojem, že to točil někdo na kvalitní domací kameru. U filmu vidím plus v originalitě, hereckých výkonech a záběrech v prologu a v terapeutické cestě lesem (ty obsvlášť jsou nadherné). Trier asi není pro mě a zůstanu tedy rát omezeným divákem... ()

markettka 

všechny recenze uživatele

Na otázku, jestli se mi film líbil je na rozdíl od jiných žánrů velice těžké odpovědět. Samozřejmě jsem Antichrista neviděla jen jednou. U filmů hodnotím hlavně děj a celkový dojem, nejsem žádný profesionál. U tohoto filmu mi přišel začátek příliš zdlouhavý, ale po opakovaném zhlédnutí jsem změnila názor. Věřím, že plno lidí jako i mně film napoprvé šokoval a znechutil. Jenže Vás donutil o něm přemýšlet. Přemýšlet o tom, z jakého důvodu je režisér schopen něco takového svým způsobem i pobuřujícího natočit. Důležité je, že se k filmu vrátíte. Nevím sice, jestli tolikrát jako já (a v tuto chvíli vím, že to nebylo naposled), ale vrátíte. P.S. HIMYM - s05e22 Robots Versus Wrestlers - Frog and Parrot - Willem Dafoe :-D ()

tremors 

všechny recenze uživatele

Pro mě až příliš filozofické. Některé části jsou opravdu výborné , ale jiné ztrácejí kvalitu a konec je tak zamotaný, jak jen být může. Oba dva představitelé hrají výborně, ale neubránil jsem se pocitu nudy. ()

michma2 

všechny recenze uživatele

Zásun po 4 vteřinách filmu ... mastrubace ...krvavý výstřik ... poštěváčku vystrč růžky, dokud držím v ruce nůžky ... zkrátka poučný příběh o tom, proč by děti neměli skákat z okna. Geniální. Jen jsem pak nemohl nějakou dobu poslouchat CD od Charlotte Gainsbourg, 5:55 nějak nešlo zapomenout... ()

Apoxyomenos 

všechny recenze uživatele

ach jo Trier Trier ako komentovat jeho filmy, hnus, nasilie, zlo, biblicke motivy, nestastie, depresivne prostredie, stiahne vas do svojho sveta a potom vypluje ako odpad a vy teraz musite stravit jeho pribeh s rozhodnutim na ktoru misku vah sa posadite. Vyborne uzil som si film ()

kaziKV 

všechny recenze uživatele

Plně pochopí asi jen opravdu náročný divák. Nebo stejná duše jako Lars, což bych teda nikomu z vás nepřál.. ()

Zoltar78 

všechny recenze uživatele

Pokud se vám podaří naladit se na tu správnou vlnu, pak je to velice podmanivý až sugestivní zážitek, který jen tak u nějakého filmu neprožijete, a který jen tak z hlavy nedostanete. Chce to ale notnou dávku otrlosti a přistoupit na režisérovu depresivní psychologickou vizi plnou nejrůznějších symbolů. Jeden z filmů, který se hodnotí opravdu velmi špatně. Upřít se mu ale nedá výtečná vizuální stránka - např. úvodní černobílý prolog ve spojení s nádhernou Händlovou hudbou je naprosto magická audiovizuální bašta :-). Vynikající výkony podávají i oba herečtí představitelé a to co předvedli chtělo obrovskou dávku odvahy, klobouk dolů. Není to rozhodně film pro každého, ale pokud hledáte něco opravdu odlišného od běžné filmové produkce, je to možná film pro vás... možná :-) ()

mojma79 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tento film se mi zapíše do duše navždy. Perfektně Lars vystihl pocity v ženě ... Myslím, že muž s duší ženy by se zachoval podobně. Od Larse už lepší film možná neuvidíme, možná ano, ale bude se velmi těžko překonávat. Filozofie v tomto filmu na 100%, cit taktéž, dramatických momentů více než dost, hororové úryvky (slova satana "panuje panika") To neslyšíme ani ve vymýtačských filmech. Tři žebráci do tak psychologické hry perfektně zapadli. Rok 2009 se zapíše tučným písmem do světa filmu díky tomuto palmou ověnčeným filmem. Jen tak dále. V některých momentech se člověk i lekl, třeba jak mrtvá liška promluvila satanským hlasem, jak sestry obklopovali milující se pár, jí šlo o uspokojení, jemu o lásku. Není se čemu divit, žena na vrcholu sexuálního života, ale psychicky úplně na dně, dva protiklady, které se přitahuji. Zbylo jí už jen to uspokojení, a o to se také připravila, každá ženy, která se umí vžit, jí určitě pochopila, a žádný jiný režisér by to tak skvěle a procítěně nenatočil. Je pravda, že jsem byl filmem vtáhnut od první chvíle co film začal a vyhozen titulkama na konci filmu. 10/10 ()

PartyzanFilm 

všechny recenze uživatele

Ja bych dal 5* cemukoli co Trier natoci. Jsem jeho zaslepenym stoupencem. Ovsem zde jeste predlozil svou realitu tak jak ja ji rozumim a nebezpecne se s ni ztotoznuji. ()

Související novinky

Von Trier natočí katastrofický film

Von Trier natočí katastrofický film

21.10.2009

Ale znáte ho – stejně jako Antichrist není tuctový horor, ani od projektu Planet Melancholia neočekávejte nic ve stylu Rolanda Emmericha. Ano, zápletka je sci-fi (k Zemi se přiblíží obrovská cizí… (více)

Conan, Kolo času a Antikrist

Conan, Kolo času a Antikrist

21.08.2008

A máte tady několik zpráviček z hájemství fantasy a hororu. Nejdříve něco o dlouho plánovaném restartu Conana. Zdá se, že barbarský válečník, který na začátku 80. let proslavil Arnieho, se po mnoha… (více)

Von Trier vyvolává Ďábla

Von Trier vyvolává Ďábla

19.04.2008

Lars von Trier a horor? Kdo viděl jeho seriál Království, ten ví, že na tom vztahu není nic nového ani neobvyklého. Tentokrát do toho ale dánský svéráz praští v celovečerní formě. Už letos v létě se… (více)

Reklama

Reklama