Reklama

Reklama

Hrabě Dracula

  • Španělsko El conde Drácula (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější hororový román všech dob ožívá v děsuplné adaptaci, zářící hvězdnými hereckými jmény. Démonického hraběte Draculu ztělesnil Christopher Lee, proslavený mimo jiné rolí Sarumana z Pána prstenů, a vyšinutého Renfielda uhrančivý Klaus Kinski, sám slavný představitel titulní postavy. Jonathan Harker přijíždí na hrad starého hraběte Draculy, aby vyjednal prodej odlehlého sídla kdesi v blízkosti Budapešti. Na hradě se dostává do víru příšerných událostí, které navždy mění jeho život. S vypětím všech sil se mu podaří utéct a dostat se na kliniku doktora Van Helsinga. Zde se setkává nejen se svou snoubenkou Minou, její přítelkyní Lucy, nebo šíleným Renfieldem, ale i s hrabětem samotným. Věčný souboj mezi dobrem a zlem začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

tron 

všechny recenze uživatele

„Za každou legendou hľadajme fakty.“ Christopher Lee (DRACULOVE ZNAMENIE, r. Roy Ward Baker/1970), Klaun Kinski (UPÍR NOSFERATU, r. Wernen Herzog/1979) a ďalší, sa predstavujú v notoricky známom príbehu, ktorý ste už toľkokrát videli – a ešte ho rovnako toľkokrát vidieť chcieť budete! V porovnaní s Coppolaovou ultimatívnou verziou (1992) snímka stráca na hercoch, atmosfére a výprave. Napriek tomu jej „civilnosť“, obohatená o chytľavý hudobný motív a legendárneho Leea v titulnej chlipnej úlohe, vlastne celkom prospieva. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stoji za skouknuti hlavne diky slusny vernosti predloze. Oproti Coppolovo verzi se film jakz takz drzi predlohy, ale samozrejme tu spousta veci chybi a spousta jich je krapet upravena. Problem je, ze silny sceny, jako Lucy v hrobce, zaverecnej hon na Draculu atd. jsou desne kratky, protoze se tvurci nesmyslne dlouho venujou nedulezity uvodni casti na Draculovo hrade a nebo Renfieldovi. No ale krome ty vernosti predloze neni na filmu nic moc zajimavyho. Snad jeste Herbert Lom, kteryho jsem poprve videl v jiny roli, nez jako Dreyfuse, pripadne postave jemu podobne. Hudba by nebyla uplne spatna, kdyby do ni tvurci nenarvali spoustu zvuku, vetsinu casu furt neco mlaska, piska, kvici a podobne a leze to silene na nervy, ze je clovek rad za kazdou minutu ticha. Co se tyce kulis, tak interiery jsou celkem slusny, ale exteriery je neco naprosto prisernyho. Baraky naprosto se nehodici to doboveho zarazeni filmu. No a jeste se zminim o hercich. Kinski spatnej nebyl, ale vetsinou jen tupe cumel, ale ja byl hlavne zvedavej na vychvalovanyho Christophera Lee. Proti tomuhle herci nic nemam a par jeho roli je fakt skvelejch, ale tady byl naprosto na hovno, ten mel min charisma nez prejetej jezek. U filmu jsem se moc nenudil, coz je dost s podivem, vzhledem k tomu, ze film nema prakticky zadnou atmosferu, takze dam slabsi 3*. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Byl jsem opravdu hodně zklamán! Zvláště, když jsem si na obalu DVD přečetl, že jde o nejslavnější verzi Drákuly! Po skončení to považuji za výsměch vydavatelů divákovi! Herecké výkony téměř o ničem (nebýt Leea, Kinskiho a Loma), atmosféra by mohla být mnohem hutnější, triky na bodu mrazu a režie Jesuse Franca také není žádný zázrak. Zatím se jedná o nejslabší verzi Drákuly, co jsem doposud viděl....... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi toporné herecké výkony a velmi mizerné triky, ta krev je vyloženě směšná, vycpaná zvířátka trapná, děj chudičký, takže jediné klady jsou trochu slušná atmosféra, Kinski a Lee. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pohled Christophera Lee (jeho hlas bohužel ne, neboť je předabován italsky), šílenství Klause Kinského (ukázkový Renfield, ačkoliv v titulcích uváděn jako Reinfierd), charisma Herberta Loma a povedená hudba Bruna Nicolaie drží tohoto Drákulu nad vodou a dělají ho alespoň trochu zajímavým. Režie bohužel s ničím úžasným nepřišla a scénář také ne, pokud tedy pominu útok vycpaných zvířat, který mě rozesmál k slzám. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nikdy nezapomenu na křeče, které se mě jali sužovat po záchvatu smíchu při scéně oživnutí mnohého tvorstva pozemského, představovaného kolikasi vycpaných zvířat (na podstavcích), se kterými mimo záběr někdo freneticky třepotal. A to byla nejlepší scéna filmu, amen. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Já myslím, že klasický Drákula s klasickými tvářemi, které se neokoukají, pan Lee, Lom a Kinski, velcí hráči velkých rolí..! Slabší film, leč s přesvědčivou hudbou. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Kdysi na nějakém rakouském kanálu pozdě v noci a tak nějak v pubertálních létech jsem viděl tenhle film a musím říct, že už tenkrát jsem si říkal: panebože, panebože.Nekonečná schopnost Jesse Franca zmrvit, na co šáhne se i tady projevila plnou měrou. Účast hvězd nijak nepomáhá ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

35% - Zezačátku film vypadal opravdu dobře. První třetina, odehrávající se hlavně v Drákulově hradě, je pěkně udělaná a celkem i napínavá. Nechápu, kam se tato celkem dobře odvedená práce poděla ve zbytku filmu? Herci "hráli" naprosto bez emocí, s jedním, maximálně dvěma výrazy ve tváři, nudné dialogy se střídaly s ještě nudnějšími pokusy vylekat diváka a když se film blížil ke konci, doufal jsem, že alespoň závěrečné zúčtování s Drákulou bude stát za to. Zmýlil jsem se, protože konec mě pouze rozesmál. Bohužel svou trapností... ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jesus Franco ani tentokrát nezklamal. Natočil nudnou ospalou hovadinu. Tak pěkně od začátku. Příběh se většinu času otrocky drží Stokerova románu. To by nemuselo být špatné. Jenže ruku v ruce s Francovou režií, když vím co bude následovat, se opravdu strašně nudím. Herci? Ti jsou hrozní. Christopher Lee jako démonický hrabě? Ne tentokrát opravdu ne. A Klaus Kinski? Tohle že je ten Klaus Kinski z Herzogových filmů??? Ani omylem! Jeho Renfield nesahá ani po kotníky původnímu universalovskému. Výprava? Není. Sice tu je polorozpadlý hrad a nějaké další interiery. Ale skoro z každého záběru čiší sedmdesátá léta dvacátého století. Skoro nic nevypadá jako by vzešlo ze středověku. Atmosféra? Kdepak. Jen ze začátku pár zamlžených záběrů a toť vše. A finále? Papundeklové balvany jsou pro smích. A proč jsme dal jednu hvězdičku? Sám nevím. Možná za hezký obal k DVD, jehož obsahem je tato kravina. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

[MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY] Dílko Jesuse Franka je průšvih po všech stránkách, od dějové přes hereckou až po po obrazovou - tak strašnou kameru jsem neviděla pěkně dlouho, chvílemi se mi z ní houpal žaludek. Minutové detaily na obličeje jsou též pekelný nápad. Herci si nezadají s výše uvedenými profesemi a to včetně Christophera Lee, který předvádí sice zcela novou versi kníratého Draculy, ale rozhodně ne charisma, natož démoničnost. Podezírám jej, že odvedl práci odpovídající honoráři. Totéž Klaus Kinski, jeho si mohl Franco dovolit nejspíš jen proto, že za celý film nepronese jediné slovo a střídá přibližně jeden a půl výrazu. Zbytek postav je na tom naneštěstí ještě hůř. Scény jsou převážně statické, představitelé všech asi osmi rolí mají výhradně urputné, nebo naopak zcela kamenné tváře. Navíc se odehrávají z větší části v chudičkých interiérech, sem tam se střihne na dům, kus hradu nebo pár stromů imitujících hustý les. Imitací je tam povícero - např. němečtí ovčáci čtveráci připomínající komisaře Rexe žadonícího o housku se salámem, se jen marně snaží hrát vlky. Aspoň natřít našedo je mohli. I jinými triky se šetřilo, což je na druhou stranu spíše klad - průhledné upírky vynořující se z rakví a závěrečný "rozpad" hořícího Draculy by rozesmály i židli. Vrcholem je celého snímku je asi návštěva odvážných mužů v Draculově domě. Tady musím ocenit Frankovu originalitu, snažit se vzbuzovat děs detailními záběry na vycpaná zvířátka jako jsou pštros, liška či jezevec, to jsem ještě nikde neviděla. Všechno doprovází hrozné zvuky, nemohu se zbavit dojmu, že netopýry dabovala nachlazená kočka a hudba je kapitola sama pro sebe, zvláště za ty pseudoromanticky znějící pasáže by zasloužil skladatel vytahat za uši, kdyby je samozřejmě měl. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyři hvězdičky si tento béčkový horor snad s přimhouřením oka zaslouží. Celkem slušné herecky, ale v exteriérech i ateliérech byly obrovské rezervy. Kladem je věrnost literární předloze, avšak opravdu s bídnou invencí pokud se týče vytvoření napínavé atmosféry. Celkově je tato produkce slabší než britská Hammer. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nejsem spřízněným divákem hororů, jenom z času na čas dávám šancu podobným klasikám. Hraběte Drákulu jsem už viděl černobílou TV verzi s Iljou Rackem, která však, pokud mi nic neuteklo, neměla příležitost být uvedena za hranicemi krajiny vzniku. Podíval jsem se tedy na proslavenou mezinárodní adaptaci v barvách ze stejného roku, ale nemám pocit, že by zrovna ty barvy přidaly dílu hodnotu (spíše naopak ubraly na temné atmosféře). Celkově se na to dívalo i příjemně, herci (jak Christopher Lee v titulní roli, tak Herbert Lom coby doktor Van Helsing) hráli excelentně, do dění mne od počátku vtáhla tajemná hudba... Bohužel stejné nadšení, jaké u mě proběhlo nedávno u Polanského Plesu upírů, se zde nedostavilo. Problém mám, když se obdobné fantastické příběhy o upírech snaží brát smrtelně vážně. Nedokázal jsem být po celý čas na stejné vlně jako tvůrci, rádoby strašidelné scény s tajemným šeptem "Lucy! Lucy!" mi místo potenciální noční můry způsobily záchvat smíchu... :o) Po menší dilemě zde volím zatím jenom 3 hvězdičky, ale nevylučuju, že se časem podívám na film znovu, protože něco magického v sobě má. Jinak jsem se doslechl, že španělský horor je mezi cinefily pojem, ale předpokládám, že tahle adaptace slavného románu nejspíš žádným reprezentativním kouskem nebude. 65% (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnoha hraných verzí slavného románu, která však patčí mezi ty nejhorší. Christopher "Saruman" Lee se může snažit jak chce ale tuhle zpackanost nezachrání ani kdyby se na hlavu postavil. Pokud se chcete bát doporučuji buť verzi ze 30. let nebo tu Coppolovu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento film mě dost rozladil a to jsem se na něj celkem těšil. Nevím jestli si filmaři chtěli udělat z diváků prdel, nebo to mysleli vážně. Gumový netopýr, špatná kamera, falešní vlci (vlčáci), průměrné výkony jinak skvělých herců: to všechno bych ještě možná přešel. Co už však nemůžu je naprostá neznalost zeměpisu a historie- Burgas, Transylvánie, Maďarsko- okružní jízda za jeden den, prosím dejte dvě eura a zažijete dovolenou vaších snů s naší cestovní kanceláří Dracula Tour. ()

eraserhead666 odpad!

všechny recenze uživatele

Hodně slabý, nudný, jaksi bezduchý (připadalo mi to hrozně sterilní, jako jen další tisící odlitek sériově vyráběného kusu do nějž tvůrci nedokázali vtělit něco ze sebe, prostě jen rychle vyrobili další kus) a na samé hranici koukatelnosti (já to zabalil někde za půlkou) mezistupeň mezi Murnauovým Nosferatu a Coppolovým Draculou (ani jednomu z nich to nesahá ani po kotníky). Sice potěší Herbert Lom v roli Van Helsinga a vynikající Klaus Kinski (jeho herecké podání je jediné, čím film může alespoň trochu zaujmout), ale např. Christopher Lee v titulní roli (nechápu, že se mu do ní chtělo podruhé) je strašně suchý až trapný. O ostatních strojených hereckých výkonech nemluvě. Prostě ztráta času. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sice solidně obsazené, ale rozhodně ne děsuplné a hlavě mizerně zrežírované. Film se plus mínus drží Stokera a jeho předlohy a to je v tomhle případě nejspíš chyba. Na tak notoricky známé téma, kterým Dracula je, musíte být fakt formát a nebo musíte přijít s nějakým neotřelým zásahem do děje, který spousta diváku sice odsoudí, ale najde se řada takových, kteří to jistě ocení. Franco ale natočil jen naprosto sterilní nudu postrádající špetku napětí. Totálně odepsal i jednu z nejděsivějších scén s Lucy a samotné nahánění a likvidace Draculy stály taky za houby. Postava Renfielda, jakkoliv vhodně obsazená Klausem Kinskim, byla totálně mimo mísu a navíc blázinec 19.století, tedy místo křiku a utrpení, tu byl podán jako vypolstrovaná cela hodící se spíš do druhé poloviny století minulého. Jedna z nejhorších adaptací vůbec. 10% ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Tohohle Draculu mám z těch filmových prostě nejraději. Má to fajn atmosféru a vypadá to o dvacet let starší. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení. Když jsem zjistil že tento film režíruje Jesus Franco tedy režisér z ne moc dobrou pověstí tak jsem zaváhal mám li si Hraběte draculu vůbec pustit. Na konec jsem se překonal a vložil disk do svého přehrávače. A musím řici že jsem dobře učinil. Příběh je klasicky trochu pozměněný ale přesto vše funguje jak má. Atmosféra je vydařená a skvělá hudba ji jen podtrhuje. Za to herecké obsazení je velice rozporuplné. Herec hrající Harkera je chvílemi na pěst. Kinski je krásně vyšinutý ale pro příběh úplně zbytečný. Christopher Lee je průměrný ale snesitelný. Nejlepší ze všech aktérů je skvělý Herbert Lom který ztvárnil Van Helsinga velice přesvědčivě. Krve si moc divák neužije ale o tom ten film není. Film nijak nenudí a je vyvážen zajímavými scénami. Franco natočil velice dobrou adaptaci která se nemusí vedle svých starších bratříčků cítit méněcenně. ()

Reklama

Reklama