Reklama

Reklama

Údolí květů

  • Indie Valley of Flowers (více)

Obsahy(1)

V okolí nejvyšších himálajských průsmyků se drsný, neohrožený Džalan a jeho banda živí přepadáváním nic netušících pocestných. Řídí se svými vlastními zákony cti a svůj lup si rozdělují rovným dílem. Ze zajetých kolejí je vytrhne až příjezd krásné tajuplné Ušny. Když se Ušna záhadně objeví po přepadení karavany poutníků, přilne k Džalanovi s tvrzením, že se objevoval v jejích snech a odmítá ho opustit. Ušna cítí neklid ostatních mužů a nabídne pomoc v jejich úsilí s podmínkou, že se nebudou ptát, proč a jak je schopná dovést je k úspěchu. V následujícím čase vede Ušna gang ke strašným činům a získá si tak úctu mužů a obdiv Džalana, který se do této tajuplné ženy vášnivě zamiluje. S rostoucím úspěchem nabývá na intenzitě i láska mezi Džalanem a Ušnou, až se tím oba uzavřou do svého vlastního světa. Už nevěnují pozornost svému okolí a svými činy zacházejí až příliš daleko, od krádeží materiálních věcí po zahrávání si s věcmi, se kterými si zahrávat není radno; s kradením energie, štěstí a dokonce i s uměním levitace. Překračují hranice nadpřirozena. Svět této dvojice a jejích zvláštních činů dosáhne k policejnímu úředníkovi Jetimu, který se za nimi pustí se třemi najatými lovci. Ve zmatku pronásledování se Džalan a Ušna nakrátko rozdělí, což vede oba k šoku a zoufalství. Po ztrátě štěstí, bohatství a přátel se přesto tato osudová dvojice opět šťastně shledá. Jejich vášeň zachází dál než kdy jindy, slibují si, že se nikdy znovu nerozdělí, i když by to znamenalo obelstít osud či smrtelnost. Ale život vždy přináší překvapení. (cuneus)

(více)

Recenze (21)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mám rád tieto pokojné ezoterické a mystické filmy, pri ktorých aspoň na chvíľu strácam kontakt s platením účtov a chodením na šichty a pri ktorých si vytváram predstavu, že sa to deje mne a že ja som nesmrteľný ( akurát s tým skákaním by som to nepreháňal) a že aj mne sa raz pripletie do cesty tak megajebateľná, krásna žena s očami, ktoré by veselo prepálili balvan. Síce dlhý, ale neuveriteľne rýchlo plynúci film s nenormálne parádnym prechodom do Tokya, ktorý nemal, podľa mňa teda, chybu! ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Bezprostředně po shlédnutí jsem si kladl otázky: "O co vlastně přesně šlo? Je vůbec podstatné to vědět? Kdo rozhoduje o nesmrtelnosti? A dá se to pochopit?" Po konzultaci na CSFD, přemýšlení a googlování si stále kladu otázky, ale některým věcem už trochu lépe rozumím (přestože si myslím něco trochu jiného, než člověk, se kterým jsem konzultoval). ● Démon lásky, který vzešel od brány torii, napáchal zlo, vzbudil lásku a k bráně torii se zase navrátil. ● Láska jako oběť, která má očistit a přinést na svět něco lepšího (ptáci na bráně torii vylákali podle legendy z jeskyně slunko). ● Bůh (podle jiné verze "lovec démonů"), který dohlíží, může se mýlit, ale nakonec musí musí napravit chyby a dosáhnout rovnováhu. ● Údolí květů, které nemusí být pouze v Indii (skutečné existující místo, národní park pod UNESCO), ale na celém světě. ● Specifikum tohoto filmu je, že poskytuje množství různých výkladů a nezodpovídá zdaleka všechny otázky. Velmi by mě zajímalo, jestli ho chtěl režisér natočit přesně takto. Pokud ne, můžeme mluvit o "nedotažení" děje a scén, pokud ano, jedná se o geniální dílo. Protože nevím, jsou 4* bez diskusí. A doporučuji!!! ()

F.man 

všechny recenze uživatele

No tak tohle byla lahůdka. Romantické mysteriozní drama z prostředí himálájských hor o lásce, nesmrtelnosti a o běhu života jako takového. Nádherné záběry tvoří společně s hudbou parádní celek. Příběh o lásce je obvyklý (nezájem, zamilovanost, ztráta, láska), ale transformovaný do 200 let času, himalájí a Tokia působí jako něco úplně nového. Pokud bude šance někde film shlédnout, mohu jen doporučit. Ko konci už děj trochu skřípe a sem tam se objevují nedotažené záběry, ale to jsou jen malé vady na tomhle uměleckém díle. PS - film rozhodné nemá 120 minut jak se zde píše ale minimálně o 40 více. PS2 - ne nechápe, ale nedotáhnuté. A ví o čem mluví... ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Krásná příroda a kamera, to byl jen začátek. Ačkoliv jsem to nečekala, dočkala jsem se úžasného romantického příběhu obzvláštněného mysterióznem, se kterým jsem se ovšem v podobném filmu asi ještě nesetkala. Možná jsem se ještě nesetkala ani s podobným filmem, což je velké plus. Džalan i Ušna jsou vynikající a sympatičtí, jejich láska spalující. K tomu ještě nádherná hudba a vynikající závěr. Nemůžu hodnotit jinak! (Shlédnout můžete zde.) ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Připomnělo mi to takový mix mezi Fontánou, Chaotickou Annou a dejme tomu Atlasem mraků. Jeden příběh odehrávající se na dvou místech a v jiném čase, vyniká sice opravdu krásnou formální stránkou, ale podle mě mu na síle ubírá přílišná doslovnost, která výše zmíněným snímkům chybí. Pravdou ale je, že to možná jako někdo, komu všechny ty mystické záležitosti a reinkarnace zas tak moc neříkají, prostě neumím jen náležitě ocenit. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Podobně jako v předchozí Samsaře se i zde Nalin Pan vrací k tématu koloběhu životů a karmické stopě, s níž se každý z nás rodíme na tento svět. Ale Údolí květin narozdíl od osobitě pojaté Samsary už sklouzává k poněkud vyumělkované nevěrohodnosti a ztrácí tak pojetí znázornění skutečných životních témat, která se týkají našich běžných životů a vnitřního cítění. Možná filmu také uškodilo zjevné "osekání" - v našich končinách se totiž objevila jen zkrácená asi 115minutová verze, zatímco existuje i 150minutová nesestřihaná podoba filmu, kterou bych taky rád někdy viděl. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Dosť veľké sklamanie. Chýba tomumuto filmu vzrušenie, iskra, prevedenie je veľmi neatraktívne. Takmer dve hodiny pozeráte na bandu otrhancov v špinavých handrách a na koňoch ako sa brodia vodou, pieskom, kamením, horami a neviem ešte čím. Záhada tohto filmu je taká záhadná, že som ju nezachytila a výsledok filmu nič neosvetlil. Alebo tomu možno nerozumiem, lebo je tak veľmi mýtické a duchovné. Mylène Jampanoï, čínsko francúzska miešanka ma vôbec nenadchla, nemá pekný pohľad a určite ju nemám rada, sa vo filme stretla s exmanželom MIlindom Somanom a asi sa nerozišli v dobrom, lebo to medzi nimi ale vôbec neiskrilo, žiadna vášeň na úrovni nad priepasťami vekov, stretnú sa po skoro 200 rokoch a rozdajú si to v práznom vlaku. Dosť blbá predstava.... ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Bože můj, tak silný a zajímavý námět, který se odehrává v překrásných přírodních scenériích prosycených klidem a oni to dokázali naprosto znehodnotit zpracováním. Ano, je to skutečně působivé a vše doplňuje moc krásná podkresová hudba. Je to až magické a snové, přitom smutné a tragické. To jsou dozajista velké klady a moc filmů se tímto uvnitřněným pojetím pochlubit nemůže. Žel ty zápory zde převládají. Vyprávění není dotažené a ucelené, jen jakoby kousky a trhanice, z kterých si skládáme celý příběh. Chybí tomu silnější emoce, myšlenky a ponaučení. Propracování postav a dějových linií je ledabylé, často se nedočkáme odpovědí. Možná je to i tím, že jsem viděl kratší verzi, která byla nešetrně sestříhána. Vše se zbytečně vleče, což ničí tu vnitřní reakci diváka, který díky tomu z příběhu vypadává, toť můj názor. Druhá část, která se odehrává v současném Japonsku je už naprosto zbytečná. Ač uznávám, že konec byl vydařený a měl smysl. Ovšem mě osobně celá druhá část pokazila tu první, ke které jsem měl také své výhrady, ale byla jasně zajímavější a silnějí. Chápu, že pro ten pocit hledání, bloudění životem a světem, následnému shledání se a dovršení tragédie (a viděno i z druhého konce - návratu do rovnováhy), to smysl mělo, ale kdyby to bylo zakomponováno již v minulosti (s výrazně předělanou zápletkou), velmi rád bych ten skok v čase oželel. Jsem potěšen, že zde byl uveden citát od skutečného tibetského velmistra Milarepy, a ne od dnes tolik protěžovaného a pop-ulárního Dalajlámy. Inspirace přišla z díla Alexandry David-Néelové, což mě potěšilo podruhé. Kdo tyto významné osobnosti zná, tak ví. Kdo ne, tak ať dle libosti pátrá. Škoda, dvakráte škoda za hrubě nevyužitý potencionál, mohl to být vskutku vyjimečný zážitek. Takto nemohu jinak, než jen za tři hvězdy. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Píše sa rok 1836 a v Himalájskych priesmykoch číha Jamal so svojimi mužmi. Vzdajúc sa vykorysťovateľskej spoločnosti, pre život na slobode, oberajúc karavány o tovar, aby prežili. Po jednej olúpenej karaváne zostala tajomná kráska menom Ushna, aby sa pokúsila o nemožné. Spojiť dva osudy, ktorým to nie je dané. Nakoniec darujúc svoju nesmrteľnosť Jamalovi - umiera. Dnešné Tokio a nesmrteľný Jamal sa znova stretáva s Ushnou, ktorá od Himalájskeho stretnutia žije už svoj piaty život. Znova sa pokúšajú spojiť nespojiteľné. Príbeh končí Jamalovou smrťou a Ushna sa stáva znovu nesmrteľnou. Sú dané pravidlá. Ľudia mrú, rodia sa, ale láska zostáva - je nesmrteľná. Môžeme ju len okúsiť, na tú chvíľu čo sme tu. Krásny príbeh, kamera snímajúca detaily tvárí a tým ešte viac vťahujúca diváka do deja. Keď niekto s užívateľov nechápe čo pozerá napíše, že scény nie sú dotiahnuté. Podľa mňa nie je dotiahnuté ich chápanie. ()

Mírouš 

všechny recenze uživatele

Dojemný film o nesmrtelné lásce mezi indickým čorkařem a tajemnou dívkou bez pupíku :-) Pěkné prostředí Himalájí, krásná Mylene, ideální kombinace. I když mi to tak trochu připomínalo Fontánu v indickým podání. Ale vcelku povedené, nenudil jsem se. ()

simply 

všechny recenze uživatele

Nádherné přírodní scenérie, ale příběh mě moc nezaujal. Údolí květů není špatný film, spíš jsem od něj čeklaa něco trochu jiného než příběh nesmrtelné lásky.... ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Je to napsané tak, že s nimi sympatizujete. Asi proto, že sledují cíl většiny z nás. Najít nejvyšší naplnění, najít ideálního partnera, býti vyvoleným. Oni dva to však dosahují bezohledným způsobem - kradou, loupí, zabíjejí, jde jim jen o sebe navzájem. Má smysl láska, která opomíjí druhé? Může taková láska skončit šťastně? K odpovědím budete provázeni nevšední cestou, uvidíte věci, jež vámi pohnou a zatoužíte po nich též, zažijete zvraty, jež nečekáte. Co však zůstane až to celé skončí? Zákon karmy? ()

Yahey 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná, výpravná romantika, s přídechem pohádky a magie, na kterou se hezky kouká. Krásní hrdinové a příroda, autentický svět kočovníků a lupičů o pár století dříve. V závěru pokus o mysteriózní pointu, která by podle mě šla vymyslet lépe (když už mají tam potřebu jakéhosi druhého plánu naroubovat). Kdyby zůstali u čistě historického epického příběhu, mohlo to mít "větší sílu". Takhle je to více na způsob "zahalíme to do mysteria a ty si domýšlej, co tím chtěl básník říct". Nicméně oceňuji snahu tvůrců natočit "alternativu", jít mimo main-stream; je to osvěžující. ()

joseee

všechny recenze uživatele

Občas sa vo filme ukáže zaujímavá scéna, pozoruhodný námet a o chvíľu sa dostane film do úplne iných dimenzií. Ak pochopím, o čo režisérovi išlo tak mu aj pridám hodnotenie. Nie je to zlý film. Ale ani dobrý nie je. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Těžko stravitelný příběh vázající se na kulturní prvky, jež mi nejsou zcela známy, je vyprávěn ještě obtížněji stravitelnou cestou plnou zámlk, nedořešených linek a velkolepých dějových přeskoků. Myslím, že jsem pochytil hlavní poselství, a určitě jsem byl v první části fascinován vizuální stránkou i expozici děje, leč vyvrcholení již kráčelo zcela mimo mne. ()

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Nejspíš nádhera, ale já bohužel sledoval tento film na kanále FILM+ v ranním vysílání, kde mu nemilosrdně "ufikli" celý konec. Nevíte náhodou někdo, jak to vlastně dopadlo? ()

sha.piro 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny filmu mě balily o něco více, než ta poslední, ve které už se ztrácí ona romantika krásné krajiny z hymalájí a je nahrazena romantikou mezi mrakodrapy v rušných ulicích velkoměsta ()

Vila_Malvina 

všechny recenze uživatele

Film je strhujícím příběhem o věčné (a nešťastné) lásce mezi démonem (který na sebe vezme podobu ženy) a pozemským mužem. Tato láska jde napříč věky a je od začátku ocejchována puncem temnoty (co se dá taky od zamilovaného démona čekat?), neb si ji oba vykupují nepravostmi a pácháním bezpráví na komkoliv, kdo se jim připlete do cesty. Jsou tedy stiženi trestem: Démonka bude lapena v cyklu nekonečných inkarnací, kdy si bude přesně pamatovat kým je, její milý zase bude stižen nesmrtelností a odsouzen k věčnému putování po zemi v marné snaze nalézt ji. Vše vrcholí v moderní době, kdy se oba nešťastní milenci po eónech věků opět setkávají… v patách jim ale stále jde neúprosná vyšší spravedlnost, která dohlíží na přirozený řád věcí… ()

Reklama

Reklama