Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (278)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejopomíjenějších filmů v historii kinematografie. Působivé válečné drama, umocněné vynikajícím výkonem Michaela J. Foxe v hlavní roli, které by nemělo uniknout pozornosti žádného člověka. Takovýto příběh by neměl být zapomenut... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Často odsuzovaný, ale přesto hodnotný film o vietnamské válce. Ukazuje divákům, že ne vše bylo tak černobílé, jak to bylo a často i dnes je mnohdy prezentováno. Trochu zarážející je jen obsazení M.J. Foxe do hlavní role. Nejsem si sice zcela jist jeho výškou, ale zdá se mi na vojáka hodně malý (možná v USA nejsou normy ohledně minimální výšky vojáka). Hraje ale výborně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Atmosférou to nemá na Apokalypsu ani náhodou, jenže zase se na to nechá koukat, protože to zobrazuje válku z trochu jiné pozice, než jen z té válečné. Možná příběh je jeho velkou silou, ale nedokážu se zbavit dojmu, že tak zlý, smutný a nepříjemný válečný film jsem snad ještě nikdy neviděl. Bylo mi toho všeho líto, nejvíc těch lidí, kteří to museli snášet. Problém je nejspíš ale v tom, že to takhle opravdu fungovalo a ten kdo do systému nepasoval prostě a jednoduše šel, střelou přímo mezi oči nebo méně agresivně, pořádným kopancem do držky. Michael J. Fox zahrál naprosto famózně a nevidět Sean Penna v jiných filmech, asi bych ho jako herce nesnášel uplně nejvíce z celé Hollywoodské eskadry. Jestli se autoři na něčem vyřádili tak právě na jeho postavě. Tak ubohou, negativní a úskočně agresivní postavu jsem dlouho, ale opravdu dlouho neviděl. Chvílemi jsem měl chuť vběhnout do televize a ten kopanec uštědřit já jemu. Celkově jsou Oběti války hodnotný film, jehož silou jsou charaktery jednotlivých ačkoliv jednoduchých postav a právě proto jsem ho dokoukal až do konce, ale chvíli jsem váhal jestli na to budu mít síly. Na tenhle film se prostě musí připravit, psychicky. --- Seržante, já myslel, že je to jen takovej fór. - Ne je to vážný jak srdeční záchvat. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Brian De Palma není režisér mého srdce. Dokazuje to každým snímkem a já nad tím trochu smutním. Je to dobrý režisér, avšak jeho chyby a nedostatky jsou příliš patrné a jeho snímky často spadají po pár minutách do nudy. Oběti války pro mě byly očekávaným snímkem hlavně proto, že měli tvořit společně s Apokalypsou a Četou, trojici toho nejlepšího o válce ve Vietnamu. Bohužel zůstaly daleko za očekáváním a i přes mého oblíbence Michaela J. Foxe a jeho protějšek ďábelského a mladého Seana Penna jsme se příliš často nudil a očekával něco navíc. To nepřišlo stejně jako u většiny snímků De Palmy. Určitě je v tom jistá morální výpověď a kritika postoje US Army k činům jejich vojáků za války ve Vietnamu, ale prostě to na člověka nemá ten nutný dopad a tu naléhavost, kterou by mělo. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Bezesporu nejpusobivejsi role M. J. Foxe v jeho kariere. prekvapive upustil od svych komedialnich postav a prijal roli v tomto dramatu - ale preci jen jej clovek ma zafixovaneho jako komedialni typ a me osobne se nepodarilo s jeho postavou moc ztotoznit. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Rabe .. Za velikány Vietnamské problematiky spíše jen průměrný stín. Tendenční vyprávění si vzalo na mušku jednu menší, přesto pořád důležitou událost. Příběh jedné čety, která dojde o parťáka a pod emocionálním nátlakem se rozhodne pomstít domnělé člence Vietkongu, kterou znásilní a nakonec zavraždí. V jednotce je však nesouhlasný člen a tím se rozjíždí kolotoč morálních rozepří, který přes všechny úskalí a výhružky dojde až před soud. Povedené je bojové seznámení s četou, pozdějším pasáže drží hudební doprovod, ale naléhavost trochu tříští umělkovaná černobílost postav, která stahuje snímek do průměrných vod. Ještěže Sean Penn je povětšinou přesvědčivý a M.J. Fox v ojedinělé vážnější roli také svou šanci nezahodil. 65%. (prozatím - ještě bych chtěl film vidět bez dabingu a toho podělaného začátku, kdy nám TV Nova pustila film na pár minut s originálním zvukem a dabingem dohromady - fakt nedívatelný chaos) ____ PS: Roji, vražda jedné dívky je malicherná? OMG! Vražda je pořád vražda a už je úplně jedno, zda jen jedné dívky nebo celých vesnic - už Stalin přeneseně řekl: "Smrt jednoho je tragedie, smrt tisíců je statistika." ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Strašně smutný film se slušnými herci, ale především s nádhernou hudbou Morriconeho. Především vrcholá scéna na mostě mi stále vhání slzy do očí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mírně přibarvený dokumentární snímek, který silně straně hlavnímu hrdinovi, soudí, aniž by to bylo jeho prvotním účelem. To, co snad chtěl říci bylo, podívejte se, co vše může být za války i mimo ni považováno za normální. Nikoho posuzovat nemá opravdu smysl, a to že se alespoň jeden voják, který nedávno viděl umírat jednoho ze svých přátel, ale přesto je stále jen nezkušeným nováčkem, dokázal řídit svým svědomím, je asi bohužel jen výjimkou. Velice kladnou devizou je až k hranici únosnosti zeštíhlený příběh, s čímž se dnes potkáváme stále řidčeji. Líbil se mi netypický Michael J. Fox, jehož stále potem orosená tvář skvěle zrcadlila vnitřní palčivé dění. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Válka je vůl. Ale volové zní dělají peklo!..... Film podle skutečnosti o zločinu proti lidskosti. Velmi realistické utrpení a předvedený vnitřní boj spolu s pocity vedoucí k rozhodnutí vojáka Erikssona. Ale jakkoliv je toto téma závažné, emoce mnou necloumají. Boj člověka proti systému – zvlášť vojenskému a ještě k tomu ve válce? Nic nového pod sluncem. Jen odvyprávění toho co se stalo. Byť je to hnusné, je to bohužel tak. I TAKOVÉ JSOU OBĚTI VÁLKY! PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zase jsem jednou proti své vůli a vlastně i přesvědčení podlehl "síle tématu" a ohodnotil film možná lépe, než kdyby se třebas úplně totéž a úplně stejně, jen v naprosto fiktivním prostředí, odehrálo, nu třebas ve Star Treku. Námět se mi totiž opravdu zamlouvá, ale mám pocit, že herci byli vedeni až k příliš opatrnickým výkonům, postavy lehce přiupraveny k jednoznačnosti, jakoby de Palma měl pocit, že komplikovat "zlo", dávat mu složitější strukturu, by mohlo být chápáno jako jeho ospravedlňování. A opět si hollywood neodpustil mnou neoblíbený, několikrát mnou kritizovaný a široce rozšířený prvek či postup - přesměrování hrůzy, již by mohl/měl divák prožít, do sentimentálních slz skrze použití tklivé hudby. Silné ***. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zajimavej pohled na valku ve Vietnamu, pribeh sice nepatri k nejslozitejsim, ale Palma je zkusenej reziser, takze umi presne namichat akcni sceny, kterejch tu sice neni moc, ale jsou skvele rozvrzeny, ze si toho clovek ani nevsimne, takze krome toho, ze tu je docela zajimavej pribeh, je i vcelku napinavej a akcni. Navic je tu fakt zajimava herecka sestava Fox, Penn, Reilly a Leguizamo, pricemz Fox hraje tak jako obvykle, takze jeho vykon je zamenitelnej z jakymkoliv z jeho komedii, coz ale neznamena, ze by hral spatne. Penn hraje paradne, u nej je ale problem, ze tady proste vypada na serzanta moc mlade. No a zaverecnej soud je zbytecne rychle odbytej. Ale celkove perfektne natocenej a urcite zajimavej valecnej film. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

De Palma je vždycky takové devatero řemesel, desátá bída. Snad ani není žánr, který by neokusil, což nejspíš zapříčiňuje, že z něj nikdy nemám pocit autenticity. Jde o práci z motivy, které objevili jiní. Oběti války jsou prototyp takového filmu - Válečný kus jak podle škatulky, kde sice vše perfektně funguje, ale budí to prostě dojem, že De Palma zase nakoukal mistry a střihnul si takové best of. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů o válce ve Vietnamu, na kterym mě docela překvapilo, že ho vysílaj ve 2 ráno na Nově a navíc ve filmu nebyla jediná reklama. Tenhle film by si rozhodně zasloužil vysílat v nějakej lepší čas. Příběh je opravdu silnej a dokázal udržet mou pozornost po celou dobu. Snad jenom úplnej závěr byl trochu podivnej. Jinak Michael J. Fox, kterýho jsem doposud znal jenom z komediálních rolí, tady ukázal, že zvládne zahrát i něco úplně jinýho. Naopak Sean Penn mi nějak neseděl a působil na mě dost křečovitě. Jeho neustálý žvejkání a trhavý pohyby mi připadaly nepřirozený. A nechci bejt puntičkář a navíc v těhle armádních záležitostech se moc nevyznám, ale bojová četa o pěti mužích? No nevim, nevim... Ale jinak je to super film a rozhodně stojí za vidění. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Trošku neobvyklej film o válce ve vietnamu ukazující, že i Američani nebyli zrovna nějaký svatouškové a nijak se neštítili zmasakrovat jen tak pro legraci vietnamce, i když k tomu nějakej ten důvod měli, jinak se toho ale moc neděje, jenže všechno je tak sugestivně a napíjnavě podaný, že to vůbec nevadí a stejně nemůžete odtrhnout očí od obrazovky. V hercích opět nezklamal Sean Penn, sice někdy jeho projev trošku připomíná jeho roli v Ridgemont high, ale to nic nemění na tom, že je tady jinak skvělej a zdatně mu tady sekunduje neméně dobrej Michael J. Fox, podle mě je tohle jeho nejlepší vážná role, tim si u mě hodně šplhnul, škoda jen, že se do podobných rolí už moc nedostal ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bohužel relativně neznámý snímek, který se na válku dívá jiným úhlem pohledu, než většina americké produkce. Bojových scén je tam pomálu, příběh si všímá malé skupinkyvojáků , která se v extrémních podmínkách začne chovat bez zábran...Emocionálně nanejvýš silná podívaná podepřená šťastně zvoleným castingem a kvalitními hereckými výkony. Pro M.J. Foxe skvělá příležitost uniknout z komediální škatulky, za kterou se De Palmovi odměnil nejlepším výkonem své kariéry. Těžko říct, proč film zapadl, když jen krátce předtím uvedená Četa byla tak úspěšná...Snad bylo v té době vietnamské téma už opotřebované a Američané měli dost té kritičnosti . Celkový dojem 85 %. ()

Reklama

Reklama