Reklama

Reklama

Seirei no moribito

(seriál)
  • Japonsko 精霊の守り人 (více)
Japonsko, 2007, 10 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Nahoko Uehaši (kniha)

Kamera:

Kódži Tanaka

Hudba:

Kendži Kawai

Hrají:

Mabuki Andó, Majumi Asano, Akihiko Išizumi, Keidži Fudžiwara, Masuo Amada, Juki Masuda, Wasabi Mizuta, Hiroši Naka, Fumihiko Tačiki, Hadžime Iidžima (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Balsa, potulná bojovnice, jež bojuje s kopím, si dává za úkol zachraňovat životy druhých, aby odčinila hřích z minulosti. Na své cestě jednoho dne zachrání náhodou prince, a dostane proto za úkol od jeho matky stát se jeho osobní strážkyní. O život mu totiž usiluje vlastní otec, císař, neboť prince posedl tajemný vodní démon a jeho smrt má ubránit zemi před hrozbou sucha zvěstovaného každých sto let Znamením Sucha. Balsa nechá zapálit princovy komnaty, snažíce se nastrojit princovu smrt, a označena za žháře a únosce prchá před elitními císařskými lovci, protože ti se nedají tak snadno oklamat. (Idaho)

(více)

Recenze (64)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jak předat světu zenovou moudrost, historické poučení a plně dospělé fantasy anime? To "jen" vezmete pořádnou knihu, Kenjiho Kamiyamu, a řeknete "udělej to jak nejlíp umíš". A že on umí opravdu hodně dobře;) Proč je Seirei No Moribito objektivně tak vynikající, asi nejpřesněji popsal Marius, takže já jen dodám, že byť už putování prince Čaguma a jeho ženského yojimba pamatuje na poměry animační techniky celkem pěkných pár let, jsou příběhy kopinice Balsy nádherně animovaným uceleným příběhem čerpajícím z východních náboženství/filozofií a vplétajícím je naprosto nenásilně do epického příběhu o takových těch věcech jako je čest, oddanost a tak podobně. Výborná, silná záležitost bez zbytečně okázalých efektních záběrů - bojové scény tu díky smyslu a efektivnosti každého pohybu vypadají reálně nejenom na poměry anime (nemyslím ninja vsuvky a magii, která se tu taky používá;)). Já si těch 26 dílů neskutečně užil, i když první dva nebo tři jsem čekal, jak se to vlastně celé bude vyvíjet. Potom mě Seirei No Moribito naprosto pohltil. A navíc mě napadla kacířská myšlenka - že by snad Balsa mohla být větší kočka než Motoko:) Jednoznačných 100%. ()

mandes 

všechny recenze uživatele

Zatial na 5, a to hlavne kvôli animácii a hudbe plus ako obvykle dobrý opening. ps : Kenji Kamiyama je po GITS frajer a týmto to len potvrdzuje, ale keby sa radšéj pustil do tretéj série GITS urobil by mi tím viac než radosť. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dostat se Seirei pod kůži není žádná legrace. Balsa je sice statečná hrdinka jedna radost a věrný Tanda dokonalý nejlepší přítel, ale poslouchat roztodivné myšlenkové pochody prince Čaguma jde občas trochu ztuha (a epizody typu "Čagum si hledá kamarády" tomu vůbec nepomáhají). Když pak musím sledovat i počínání učence Shugy, který místo toho, aby plnil roli potenciálního hybatele děje, jen objevuje fakta, která jsou divákovi dávno jasná, nebyl jsem si jistý, jestli putování s vejcem vodního démona vůbec dotáhnu do úspěšného cíle. Ale chtělo to jen menší dávku trpělivosti. Zcela atypický přístup tvůrců, kteří vypráví hlavní linku jako pozvolné fantasy drama i kapitolu alternativního dějepisu zároveň, si mě postupem času získal, nemluvě o dokonalé audiovizuální stránce. Při sledování čarokrásné krajiny podkresleném pohádkovým soundtrackem Kenjiho Kawaie zkrátka není možné neroztát. V závěru poslední epizody jsem se cítil jako na konci výletu plného zážitků a dojmů. A na pár chvil mi bylo upřímně líto, že to nebylo doopravdy. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Najvyšší úžitok je ako voda. Všetkým tvorom prospieva a nesvári sa so žiadnym, prebýva v miestach, ktorým sa ľudia vyhýbajú. Dokonalý človek je ako zrkadlo, aj on všetko odráža a nič v ňom nezostáva. Zbraň používa len, keď sa tomu nemôže vyhnúť. Svoju múdrosť vyjadruje bytím a pretože o seba rovnako opatruje, ako celý svet, možno mu zveriť vládu nad svetom. Nečiniac nič, o čom sa nedomnieva, že by malo byť vykonané, neponáhľa sa a len opatrne meria slová; keď je jeho úloha dokončená a úspech sa dostaví, každý vraví „bolo to také jednoduché“ a múdry odchádza, lebo už niet ničoho čo by mal vykonať. Ťažko hľadať ázijskejšie anime ako je práve Seirei no Moribito. Nielen zasadením do typicky ázijskej ríše, miešajúcej prvky stredovekého Japonska, Číny a Kórey, ale i celkovou metafyzickou výstavbou tohto fikčného univerza. Dualita a zároveň komplementarita dvoch realít sveta, Sagu a Nayug je odrazom princípov jin a jang. Postavy Chaguma a Balsy sú presným naplnením taoistických ideálov dokonalého vládcu a dokonalého človeka. Star Diviners zastupujú konfuciánov (s precitnutím Shugu „som tak učený a predsa nič neviem“) a vedľajšie postavy zas múdrosť ľudu odvodenú z prírodných cyklov. Seriál tieto ázijské myšlienkové dary kultúrnemu dedičstvu ľudstva ukazuje veľmi prirodzenou cestou, a to každodennými bežnými činnosťami. Skutočnosť, že i tieto drobnosti perfektne dokresľujú prostredie „reality“ seriálového sveta a robia z postáv jedny z najplastickejších, aké je možno v anime vidieť má dozaista na svedomí autorka predlohy (a pozor, desaťdielnej, takže dúfajme v pokračovanie) etnologička Naoko Uehashi. Balsa, hoci skvelá kopijníčka, nie je žiaden neporaziteľný ninja a sem tam si to poriadne odskáče. A malé vystrašené princátko Chagum, vyjadrujúce svoju múdrosť bytím a odchádzajúce keď už niet čo by bolo treba vykonať za svojou adoptívnou mamou čo do hĺbky zobrazenia tiež nezaostáva. Vyzdvihnúť treba i to, že seriál si v dnešnej dobe úplne vystačí s lineárnou naračnou štruktúrou, spestrenou len niekoľkými flashbackami ozrejmujúcimi Balsinu minulosť a motiváciu. Technická dokonalosť seriálu bola ospevovaná už dostatočne, pridám len, že chvíľami sa môže vizuálnou monumentálnosťou rovnať opusom Yimou Zhanga. Za mňa už len : Seirei no Moribito by mali vidieť i tí, čo sa anime nevenujú a ak by som mal jednou vetou zhrnúť a nalákať na tento strhujúci príbeh o vzájomnom prepojení všetkého živého i neživého, potreby rešpektu, úcty k životu a pochopenia sveta okolo nás, tak vedzte, že Seirei no Moribito je pre mňa Mononoke Hime pre tretie tisícročie. 10/10 P.S. neviem si predstaviť anime , ktoré by SnM zobralo titul anime roka 2008. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Takové dospělé anime. A to je fakt krása. V obyčejnosti. I když je to fantasy, tak by mu šlo nakrásno uvěřit, protože lidé se tu neotřesou z každé rány, protože nikdo není černobílý, protože to všechno sedí. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Seirei no moribito je anime, u kterého mne nevýslovně mrzí nedotažený scénář, protože v kontrasu k němu je fikční svět, ve kterém se příběh odehrává, dosti propracovaný a je vymyšlený věrohodně (pravděpodobně je to dáno povoláním autorky knižní předlohy). Právě proto jsou ale vidět určité nelogičností či stěží uvěřitelné náhody v této seriálové adaptaci, na kterou již autorka neměla vliv. I sám Kamijama napsal scénář jen k několika epizodám a je to znát. Stejnou měrou mě rozčilovaly vatové díly (fillery), protože autoři seriálu museli využít sezónní 26 dílné řady a pochopitelně ředit děj. Tomuto seriálu by proto prospělo, kdyby byl alespoň o polovičku kratší nebo byl převedený do filmu. Už vzhledem ke svému zpracování, které je vysoce nadstandardní a někdy jsem skoro zapomínal, že sleduji obyčejný seriál (hlavně kresba krajiny a potom profesionální Kawaiův hudbní doprovod). Celkově tedy za *** s tím, skutečná kvalita kolísá mezi ** a ****. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

s odstupem času snižuji o jednu hvězdu a to předevšímproto, že už vůbec nemám potřebu to vidět znova. soundtrack má opravdu pěkné skladby (některé dokonce pomáhaly jako background při sepisování mé novely Devět dní), ale jiné jsou fakt děsné, až se to nedá posluchat. a hlavně je to strašně zdlouhavé. do ted si pamatuju jeden díl, který byl úplně k ničemu. okleštit na 20 dílů a bude to super dílo ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mě výtečně uspával po několik večerů, což v podstatě není myšleno jako výtka. Tempo seriálu je velmi pomalé – rozvíjení vztahů mezi skálopevnou Balsou a zhýčkaným princem probíhá pozvolna a opatrně, odhalování tajemství okolo vejce vodního ducha rovněž tak. Samotný nápad a výtvarné zpracování se mi velmi zamlouvalo – asijskou kulturu, dějiny a mýty všeobecně mám ve velké oblibě a tady se je podařilo zakomponovat do seriálu skvěle. Fantazijní svět je totiž dostatečně svůj na to, abych při jeho poznávání neohrnoval ňufec a neměl pocit, že tvůrci jen recyklovali z asijské mytologie to, co se jim zrovna hodilo. Když už tu mnozí zmiňují hudbu Kendžiho Kawaie – ano, je fakt pěkná, sám pan Kawai je jedním z mých nejoblíbenějších japonských hudebních skladatelů, ale řekl bych, že stvořil i lepší hudební kousky (třeba tu). Nemůžu však říct, že bych byl plně spokojen. V prvé řadě to bude výtka, která asi bude druhým hodně vyluzovat myšlenky typu "jsi padlý na hlavu, vole?", protože nejsem tak úplně spokojen s animací. Ano, většina místních si ji sice nemůže vynachválit, ale mně přišla tak vypiplaná, vyhlazená a dokonalá, až na mě ve výsledku občas působila jakýmsi nepřirozeným dojmem. Druhá výtka se týká toho, co mě mrzí už o něco více: rozředěnosti děje. Vím, že je takovým nepsaným pravidlem udělat pro nějakou tu anime sezónu anime nejlépe plus mínus o 25 dílech, ale myslím, že v tomhle případě by zkrácení o takových 5-6 epizod nebylo nijak ke škodě. Musím však uznat, že tak povedené anime čistě fantasy žánru jsem už hodně dlouho neviděl, takže bych jej rozhodně ostatním doporučil nehledě na mé předchozí výtky, které jsou subjektivní. Solidní 4*. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Guardian of the Sacred Spirit je žhavým kandidátem na anime roku, a to nejen díky skvělému, dospělému příběhu, který v sobě kombinuje fantasy s asijskou kulturou provázenou detailní animací a dobrým soundtrackem od Kenji Kawaie – OP a ED jsou naopak poměrně slabé. Celou dobu trvání seriálu mě překvapovalo, jak se seriál zaměřuje na zdánlivě bezvýznamné detaily všedního lidského života a lidské činnosti. Všechny tyto body spolu s poselstvím o rovnováze, o věčném koloběhu života, o nezabíjení a o tom, že největším zlem na světě je nevědomost, vytváří obrovský dojem filmovosti, tudíž mi nezbývá jinak nežli hodnotit 100 % ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Dalsi animovane nebe. Obrazovy styl opravdu vykazuje az filmovy, zivy charakter. Pribeh pro ctitele fantasy anime skyta jiste zadostiucineni. Vubec neprekvapi, ze knizni predloha pochazi od japonske antropolozky Nahoko Uehashi, ktera ve stopach C.S. Lewise a J.R.R. Tolkiena a s podobnou erudovanosti proste povznasi zanr. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Dokážu pochopit většinu pětihvězdičkových hodnocení a jejich obhájení, ale sám se s nimi úplně neztotožňuji...Seirei no moribito je vizuálně vynikající záležitost...zvuk je perfektní, dabing je perfektní, hudba je skvělá, kresba je výtečná..tady není v ničem problém...ovšem v čem už problém vidím je samotný děj a postavy...co se týče postav, připadali mi nepříliš vyrázné, někdy chladné a nijak zvlášť vyvíjející se..s žádnou postavou jsem se neztotožnil, k žádné postavě jsem necítil větší sympatie a tím pádem mi bylo docela jedno jak která skončí nebo co se jí právě děje...co se týče dějové stránky , není nijak výrazná, není ani překvapivá a není nijak moc hutná...celková pointa je jak už tu někdo také psal nevýrazná...nechci tím říct, že děj je vyloženě špatný to určitě ne...ale opravdu povedené jsou v něm jen jednotlivosti. Zařazení mimo jiné i do žánru fantasy je také poněkud diskutabilní, protože fantasy prvků a scén je jak šafránu, vlastně nejsou téměř žádné...speciálně v téhle věci jsem čekal daleko víc...co říct na závěr? Seirei no moribito je technicky brilantní, dějově lehce nadprůměrný seriál na který se určitě vyplatí podívat (minimálně kvůli kresbě) ,ale moc dlouho si jej pamatovat nebudete a pokud ano, tak rozhodně ne kvůli ději...hlavně za vizuálno - **** ()

prome 

všechny recenze uživatele

Výborné a velmi chytlavé anime se skvělým příběhem, audiovizuálním zpracováním a dokonce i vtipem, zvláště u šamanky Torogai, která hlavně na konci "chrlí" jednu skvělou hlášku za druhou. A také nesmím opomenout výborně propracované postavy, zdůraznění sebemenších detailů a souboje, ty jsou opravdu něco speciálního. Tohle všechno dělá tohle anime nečím vyjímečným. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Kenji Kamiyama se po kyberpunkových, filosofických (a skvělých :-)) Kôkaku kidôtai pustil do něčeho úplně odlišného a vychází mu to parádně. Místo budoucnosti nacpané technikou se seriál odehrává v době, kde nejlepšími zbraněmi byly meče a luky. Zatím jsem shlídl jenom prvních pár dílů, ale už z těch můžu říct, že je to jedno z nejlépe nakreslených anime jaké jsem kdy viděl. Krásná hudba je samozřejmostí a jediné co mi tentokrát moc nesedí jsou písničky v openingu a endingu. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělé fantasy anime s propracovaným příběhem, který nikam splašeně neutíká, navíc v úžasném grafickém kabátku, s neméně dobrou muzikou a s výborným openingem (Larc En Ciel) i endingem (Tainaka Sachi). Co víc si přát? ^_^ ()

Ender66 

všechny recenze uživatele

Seirei je zložitým, komplexným a do najmenšej maličkosti prepracovaným počinom. Ani jedna scéna v ňom nie je zbytočná, všetko má svoje presne určené miesto. Pomalý, lyrický spôsob rozprávania príbehu, úcta k všetkému živému, postupné, pomalé odhaľovanie postáv a ich minulosti, hľadanie odpustenie cez službu iným, hrdinstvo bez pátosu, láska bez srdcervúcich vyznaní, dostánie si povinnostiam, hľadanie rovnováhy a všadeprítomná taoistická filozofia. Viac japonskejšie (a snáď ani lepšie) by to už ani nemohlo byť. 10/10. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem podle ohlasu, že bude animace na výborné úrovni, ale že se bude tržiště hemžit lidmi bych neočekával ani od filmu. Právě skvělá animace mi zpočátku trošku bránila více se ponořit do příběhu, který ji nakonec překonal. Nevzpomínám si, že bych kdy viděl nebo četl o tolik propracovaném prostředí, jako je zde. To hlavně díky velkému množství zvyků a přísloví. Rozepisovat se o všech kladech, jako jsou postavy, dialogy a hudba by bylo na dlouho, ale také by si to zasloužili. Jediné, co by mi ještě víc zlepšilo dojem, by byl rychlejší spád první poloviny a odstranění občas spoilerujících názvů dílů. Vždy je tam s nimi hezký obrázek a pak se to špatně dívá stranou. Přání „Kéž by se občas promítaly seriály i v kinech“ v tomto případě platí dvojnásob. Tento seriál by si to určitě zasloužil a vzhledem k tomu, že i Pán prstenu je delší, by to nemusel být takový problém. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce dosahuje Seirei no moribito chvílemi až filmových kvalit. Co se množství pohybu a detailů týče, těžko by hledal mezi současnými seriály konkurenci. Dalším plusem byla postava Balsy. Po všech těch středoškolačkách s emocionálními problémy je příjemnou změnou vidět schopnou ženskou hrdinku, které je více než šestnáct (tedy s výjimkou dvou dílů) a která nepotřebuje pořád zachraňovat. Příběhová stránka by ale mohla být více strhující. Pomalejší tempo vyprávění v prostřední části nevadilo, ale když ke konci začalo jít do tuhého, vyřešilo se všechno snad až moc snadno. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Výborné anime, jsem ráda, že v druhé půli seriálu dostali víc prostoru Tanda a šamanka. Šamanka sype z rukávu jednu skvělou hlášku za druhou a Tanda je ten nejhezčí kreslenej chlap jakýho znám :) Ještě se musím zmínit o hudbě: Seirei no moribito je snad jediný seriál, u kterého jsem úvodní znělku ani jednou nepřeskočila a přiznám se, že jsem si ji i párkrát zazpívala. Plný počet ovšem nedám, na to byly rozdíly mezi kvalitou jednotlivých dílů příliš veliké. A také trvalo moc dlouho, než se pořádně objasnilo, kdo resp. co je vodní duch a co sakra Balsa provedla, že chce zachránit osm životů. Plus Tandovo "přejdu přes ten most až na něm budu stát"...to už bylo moc i na nejhezčího chlapa anime. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že si tenhle seriál udrží laťku kvality animace, nastavenou prvním dílem. Ale udržel. A co víc, filmovou animaci zde perfektně doplňuje hudba... po technické stránce si prostě už nejde přát víc. Ani příběh nezklamal, a tak si Seirei no Moribito 5* zaslouží s velkou lehkostí. Nejlepší čistě fantasy anime od dob 12 Kokuki. ()

Reklama

Reklama