Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clark Gable přesvědčuje Texasany ke vstupu do války s Mexikem, zatímco majitelka novin Ava Gardner se tak ocitá mezi dvěma osudovými muži.

Texas vznikl odtržením od Mexika v horkých revolučních letech 1835 – 1836, Mexiko však stát rebelů nikdy formálně neuznalo a odmítlo jeho připojení k americkým státům. O několik let později je Texaská republika zmítána politickým bojem o budoucnost, bývalý americký prezident Andrew Jackson, příznivce anexe Texasu USA, má silnou opozici v senátoru a bohatém rančeru z Austinu Thomasu Cradenovi (Broderick Crawford), na svou stranu však získá dobytkáře Devereauxe Burkeho (Clark Gable). Rozhodující slovo ale může mít generál Sam Houston, o jehož přízeň obě strany usilují. (dopitak)

(více)

Recenze (7)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus až příliš politický western, který mě bavil jen v některých svých pasážích. Za nejlepší z celého filmu pro mě byla část, kdy se Clark Gable ocitl v táboře Apačů a poté následná scéna v dešti. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nenechte se vyděsit úvodní čtvrthodinou, která spíše než western připomíná politické drama z nejvyšší americké politiky. Když Clark Gable nazuje ostruhy a vyrazí randit za Avou Gardner, všechno dostane ten správný směr. Film o historii formování 28. amerického státu Texas naštve debilním koncem, ve kterém se padouši a hrdinové div nevezmou za ruce a s písní na rtech (ten dělá to a ten zas tohle) odtancují ze scény. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Z toho všade prítomného amerického-lokálpatriotizmu ma už akosi strašne rozbolela hlava, pričom nepomohla ani tabletka proti bolesti v podobe « VENUŠE » Avy Gardner, na ktorú som sa dosť tešil, no nemala mi extra čo ponúknuť, okrem svojej fantastickej figúry, ale zase zručne sekundovala dvom „kohútom” Clarkovi Gableovi a Broderickovi Crawfordovi, ktorí sa medzi sebou takmer na konci vkusne pobili, keď úprimne: „Na to som sa tešil od samého začiatku” ! Každý z nich reprezentuje inú politickú IDEU, že najprv jeden druhému zachráni život pred nebezpečnými, indiánskymi Komančami, a neskôr naopak, aby Dev Burke chvíľu predstieral priateľstvo v ‹inkognito kabáte› , čo aj Tomovi Cradenovi extra lichotí, ale čochvíľa pravda výjde najavo, a tak typické medziľudské vzťahy sa poriadne vyostria... Zhruba dekádu a možno ešte o čosi viac » , a to konkrétne pred slávnou vojnou Severu proti Juhu, mali Amíci drobátko inakšie starosti, ktoré sa týkali TEXASU versus Mexika... PS: Rhett Butler je vhodnejšia alternatíva, ako citovaný Dev Burke, i keď je neuveriteľne natiahnutá ! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Sonda do histórie Spojených štátov, ktorú netreba brať ako rýdzi western. Herecký ansámbl je super, tvorcovia umne striedajú historické okolnosti so samotným príbehom, ale chýba tomu silnejšie uchopenie a väčšia emócia. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Střílecí pohádka o začátku Texasu coby jednoho z dalších států USA. Gable už obstarožní, Ava Gardner sošná a omamující, i když pro slabší charaktery: žena, ze které jde strach. Vzhledem k tomu, že Gable je furt chlap, tak ho to nevyděsí, tudíž v tomhle ohledu nemusíme mít obavy. ____ Jinak je snímek přitrouble nevěrohodný a to, že zobrazuje reálné postavy - Sam Houston coby otec zakladatel má doslova a do písmene nejenom božský vzhled, ale i chování - mu z dnešního pohledu ubližuje ještě víc, protože podtrhuje jeho nesmyslnost. V závěru si padouši a hrdinové podají ruce (a to ještě před tím, než si nechají zašít vzájemně způsobené tržné rány) a nejspíš si i řeknou: Padouch nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina! ___ Potěšila mě rvačka dvou hlavních chlapíků - žádné efektní rvaní, žádná taneční choreografie: ti chlapi se zkrátka rvali, aniž by se ohlíželi na to, jak to bude vypadat. Zasazovali si rány, přestože byli zpocení, unavení a neheroičtí - netvářili se, že je to něco víc. Byla to prostě rvačka se vším odhodláním, záludností a snahou zničit protivníka. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WHY KILL A MAN FOR MISTAKE HE BELIEVE?!! Už po necelé čtvrthodince uvidíme mlácení indiána pažbou a ubodání k smrti. Film ovšem nepřináší jen násilí, ale také politické černoty. Bohužel je to starý western a tak nějaké velké panoramatické kochání krajinou a úchvatnými záběry se tu nedočkáme. Jeden z velkých problémů starých westernů. Gable ovšem pro mě odvedl všechno co mohl a závěrečný týmový deathmatch a následná bitka je to nejlepší z celého filmu. ()

Reklama

Reklama